Články

přeposlat článek tisknout
MetalGate Massacre vol.6 - 1. základní kolo

MetalGate Massacre vol.6 - 1. základní kolo

  • kdy: 21.1.2016
  • kde: Praha, Modrá Vopice

V prvním základním kole MetalGate Massacre vol.6 proti sobě válčila Morava - Vanguard, Agassiz a Separator. Slibní Denoi ze zdravotních důvodů nedorazili.

Po roční pauze, kterou nezpůsobila lenost pořádající agentury, ale prostě přiznání si faktu, že soutěž podobného formátu si při roční frekvenci a spousty dalších podobných (jako Radegast Líheň, Skutečná liga aj.) nedokáže uchovat alespoň základní kvalitu kapel (je to logické), se opět rozjelo klání MetalGate Massacre s pořadovým číslem 6. Opět se změnou místa (namísto Music City padla volba na Modrou Vopici) konečně soutěž dává prostor pouze mladým a začínajícím, kdy je věk soutěžících omezen na 25 let, přičemž pouze jeden ze členů může být přes tento limit. Zbytek zůstal při starém - čtyři kapely v každém kole a porotci, jejichž hlas má váhu 5% všech hlasujících.

Start prvního základního kola byl ve 20:00, ovšem při své tradiční laxnosti s odchodem z práce jsem dokvačil lehce po osmé. Přivítalo mne však hudební ticho, hlahol návštěvníků a cinkot sklenic. Vše způsobené absencí prvních DENOI (Brno). Holt nastala zima a bubeník si zlomil nohu. Škoda, jelikož zrovna tihle kluci mi přišli, podle poslechu z Bandzone, z celé první čtyřky jako nejoriginálnější uskupení a byl jsem zvědav i na vlastní pódiovou prezentaci.

VanguardTím se ale posunuly i jednotlivé hrací časy, takže už ve 20:30 se na prkna klubu postavili VANGUARD (Brno). Stylově se jednalo o velmi dobře poslouchatelný melodic blackened heavy/power metal, zejména kytarové nápady byly výborné. Oba kytaristé se skvěle doplňovali a dodržovali nepsané pravidlo heavy metalu, kdy si mezi sebou přehazovali jednotlivá sóla, bubeník by občas potřeboval trochu přidat na tempu a oprostit se od příliš často aplikovaných tupaček. Basák dodával vyznění patřičnou hutnost, ale celkový dojem celou dobu srážel zpěvák. Prakticky neustále se vehementně držel ve dvou polohách - skřehotačky prokládal huhlačkama (proto jsem do stylu přidal slovo "blackened"), ale i to bylo tak na půl plynu. A určitě by bylo zapotřebí vypilovat i komunikaci s publikem. Bandzone profil obsahuje skladby, které kluci zahráli naživo, včetně poslední Hammer, která byla přídavkem (zbylo asi 5 minut, tak proč ne). Ostatně přidávaly pak i zbylé dvě kapely.

AgassizJablunkovští AGASSIZ nejsou v soutěži nováčky, při minulé účasti ale narazili na silnější soupeře. Letos to zkouší znova a je vidět, že někdy se prostě vyplatí cvičit, pilovat a zase cvičit. Po všech stránkách energičtější set než posledně, hudba do sebe daleko více pasovala a vůbec, když jsem minule apeloval na větší tvrdost, ta konečně přišla a dnes je z Agassiz sebejisté, sehrané power Metalové trio. Metal je tady správně s velkým M, jelikož zejména mladý bubeník tomu dával pořádný koule - strašně příjemně a účelně hrál do groovu a bleskovými brejky podporoval kytarové riffy. Druhá kapela večera, na kterou jsem se těšil nezklamala, byť zpěv občas malinko vyjížděl z kolejí, ale naštěstí se to vyrovnávalo živočišností a vervou, s jakou se do toho frontman Tomáš Sikora vrhal. (Bandzone)

SeparatorCelý večer v Praze hrála Morava - poslední SEPARATOR jsou pro změnu z Hodonína a rozhodně měli nejlepší pódiovou prezentaci, kdy si přivezli i roll-upy a bezkonkurenčního bubeníka. Sice si myslím, že do podobné soutěže bubenické sólo, jakkoliv je dobré, nepatří už jenom z toho důvodu, že zbytečně zabírá už tak ořezaný čas, ale koukalo se na něj krásně. V nějakých dvou minutkách předvedl všechno, co by měl hotový bubeník umět. Tady zvedám významně prst a říkám, že "z toho kluka něco bude" a nedivil bych se, kdyby po něm brzy sáhli jinde. Zbytek produkce byla ale prostě špatná - takový nedotažený pokus být zároveň metalcorem i hard rockem, ale lezl z toho spíše takový dětsky naivní zábavový metal. Kdybych měl přirovnat, představte si, jako kdyby se mladší verze tuzemské Dogy rozhodla hrát jako francouzská Dagoba. Přes veškerý zápal a nadšení to bylo strašně unylé. (Bandzone)

Celkově byl ale večer podařený a pokud budou kapely i v dalších kolech stejně jisté, vyplatí se pak přijít minimálně na nějaké to (semi)finále. Ale uvidíme, každopádně můj hlas si tentokrát zasloužili AGASSIZ a vůbec souhlasím i s celkovým pořadím, byť hlasování bylo velmi vyrovnané.

DENOI - nezúčastnili se
SEPARATOR - 13 hlasů (diváci 9 + 4 porota)
VANGUARD - 14 hlasů (12 + 2)
AGASSIZ - 17 hlasů (13 + 4)

Pořadí určilo 34 hlasujících a 5 porotců. Váha hlasu poroty byla 34 x 0,05 = 1,7 - zaokrouhleno na 2 hlasy. Do finále postupují AGASSIZ. Blahopřejeme!

Druhé soutěžní kolo proběhne za 14 dní - 4.2.2016, opět v Modré Vopici a zahrají SCREAMING, MELTDOWN, NOTION DEEP a ONLY FOR LIFE. Přijďte podpořit svého favorita!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze

aktuálně

diskuze