NEGLECTED FIELDS – Další atak na naše prkna

Článek

article_74_px1

Pravděpodobně nejznámější metalové seskupení z Baltských států, lotyšští Neglected Fields, kteří se v dubnu opět chystají zaútočit na naše pódiová prkna, povstalo z popele lokálních kapel na podzim roku 1995. U zrodu byli Sergey “Destruction“ (zpěv, kytara), Herman (kytara), Sergey (basa) a Karlis (bicí). V této sestavě, doplněni o soprán session zpěvačky Sandry, nová kapela odcestovala do sousedního Estonska, aby v Townhill studiu v Tallinnu na jaře 1996 nahráli první demo Sansara, obsahující čtyři skladby hodně silného technického progresivního death metalu s patrným vlivem Death, Cynic, Atheist a Carcass. Díky úspěšné promo kampani Sansara obdržela několik “zuřivých“ recenzí v evropském metalovém tisku – bylo demem měsíce v Aardschocku (tulipáni), Extreme i Eternity (dojčland), Vampirii (taliáni).. Zatímco si kapela užívala úspěšných koncertů v oblasti domácího Baltu, včetně Death Comes 6 festivalu ve Vilniusu, kde předskočili Therion, čelíc 1500 fanouškům, se nabídky na debut cd začaly hrnout.
To nakonec pod jménem Synthinity, opět doplněni sopránem Sandry, nahráli v srpnu 1997 v legendárním finském studiu Tico-Tico. Vydáno ale bylo až v červnu 1998 u britských Eldethorn Rec. (sublabel Neat Metal Rec.), a již pro toto cédé se zadařilo zajistit licenční vydání pro japonský trh u Pony Conyon. Možná by se také zasloužilo zmínit, že šlo o vůbec první cd lotyšské metalové kapely. Léta páně 2002 album bylo ještě vydáno u domácího labelu Father Prods., u kterého stejného roku vyšlo třeba i cd krajanům Brute Chant, které jsme tu na našich pódiích také spatřili. Zpět k Neglected Fields. Ačkoli kapela nebyla spokojena s podporou firmy, Synthinity obdrželo příznivé recenze (80/100 Aardschock, 8/10 řecký Metal Hammer, 74/100 Burrn…) Brzy po jeho vydání se rozhodli již nespolupracovat se Sandrou Rasou, která teď svůj talent rozvíjí v tamnější dragonblackové formaci Heresiarh.
Nedlouho po tom, co cd uzřelo denní světlo, Neglected Fields začínají častěji prudit živě nejen v Lotyšsku (v rodném městě otevírali třeba Cannibal Corpse a Dark Funeral před 1100 fans), Litvě a Estonsku, ale také podnikli menší tour zahrnující naši vlast, kde vlastně nebyli poprvé (pamětníci si jistě vzpomenou na jejich první dva koncerty v Zeměchách u Prahy a Děčíně), Slovensko a Rakousko.
Čas jde ale nezadržitelně dál a Neglected Fields napadali nové věci, které nebylo možno realizovat za bývalého stavu, a proto se rozhodli do svých řad přijmout pátého člena, klávesového hráče George. Ten jako jediný z kapely má klasické hudební vzdělání, ačkoli se většina z Neglected Fields soukromně živí hudbou. V nové podobě nahráli jménem kapely otitulované třískladbové promo demo – Solar, Bass Solo, The Human Abstract, díky němuž získali kontrakt s italskými Scarlet Rec. (Neat Metal to v mezičase zabalili).
K nahrávání následovníka Synthinity bylo vybráno další legendární studio, tentokráte Abyss. Tam za pomoci Tommyho Tägtgrena (ano, bratr Petera) nahráli v září 2000 vydanou dvojku Mephisto Lettonica a nový člen tvář kapely ve výsledném znění poměrně dost ovlivnil.
S Mephisto Lettonica, jenž směřuje do temnějšího, sice překročili mnohá očekávání, ale rovněž zklamávají. A to nejen díky blackmetalovým prvkům a Samaelovskému vlivu, ale především díky velké snaze o atmosférično a výraznému zjednodušení hudby, z které ty techničtější kousky, o kterých Neglected Fields doposud byli, vylézají, aby je černé spáry vždy stáhly pod povrch. I tak byla deska kritikou poměrně slušně přijata (12/15 Legacy, 9/10 Metal Heart, 7/10 Rock Hard, 4/4 Grind Zone, 5/6 italský Metal Hammer, 5/6 Scream, 6/6 Spark, 10/12 Thrash ´Em All, 9/10 M…) a kapela zodpovídá dotazy vedoucích evropských rock/metal periodik. Později se Neglected Fields opět objevují u nás (na loňském Brutal Assaultu #7 po boku Incantation, Tiamat ad.), doma předskakují Dimmu Borgir, Destruction, Impaled Nazarene a opět se v rámci několika koncertů vrací k nám do Čech, Německa, Polska a Běloruska.

Posledními novinkami z tábora Neglected Fields, krom připravovaného třetího alba, pro které hledají vydavatele, je, že v listopadu 2002, vzhledem k rozdílnému pohledu na další směřování kapely, odešel dlouholetý člen a jeden ze zakládajících, kytarista Herman. Neglected Fields se ale dlouho netrápí a rychle jsou posíleni novým šestistrunným obhospodařovatelem Janisem, který se ještě navíc nevěnuje jen zmíněným Brute Chant, ale s Karlisem to drtí ještě v Sanctimony. K připravovanému materiálu pak vnitřní zdroje Neglected Fields proklamují, že ačkoli nové písně pokračují směrem Mephista, budou prozkoumávat nová teritoria a nikdy nezanevřou na jejich technicky deathové kořeny!
Přijďte se o tom tedy přesvědčit, protože již teď je jisté, že pár důkazů nám Neglected Fields s sebou přivezou a „na živo“ předvedou!

NEGLECTED FIELDS:
Sergey “Destruction“ – zpěv, kytary
Janis – kytary
George – klapky
Sergey – basy
Karlis – bicí

Komplet disko:
Sansara - demo’96
Synthinity – CD’98 Eldethorn; reedice ‘02 Father
Synthinity – MC’98 Beverina (asi); obsahuje i remasterované demo Sansara
The Single – MC’98 Beverina (asi); obsahuje jen covery The Prodigy – Breathe, Iron Maiden – Only the Good Die Young
Neglected Fields – promo MC’99/00
Mephisto Lettonica - CD’00 Scarlet

Khon-ThaKt:
www.neglectedfields.lv

Tour:
04/04 Sk, Rimavská Sobota – KD Tomasova // Absurd Conflict, Dead Poets Society, Fajront Ltd. - 19:00h / Sk 80,-
05/04 Sk, Vrútky - RC Mlýn // Absurd Conflict, Hecate, Surgical Dissection, Horghet - 18:00h / Sk 90,-
06/04 Sk, Banská Bystrica - klub Papuča // Absurd Conflict, Abstract, Nocturnal Devotios, Doomed - 17:00h / Sk 80,-
07/04 Sk, Prešov - Plastic klub // Absurd Conflict, Wayd, Nostrum - 16:30 / SK 100,-
08/04 day off
09/04 Čr, Praha - Black Pes // Pathology Stench, Absurd Conflict, Apocryphal Death - 19:00h / Kč 99,-
10/04 Čr, Brno – Brooklyn // Pathology Stench, Absurd Conflict - 20:00h / Kč 80,-
11/04 Čr, Třinec – Harenda // Pathology Stench, Absurd Conflict, Ador Dorath - 19:00h / Kč 100,-
12/04 Čr, Milotice u Kyjova – KD // Bloodfest VII.: Depresy, Absurd Conflict, Damnable, Sacrist, S.S.O.G.E., Craniotomy - 18:30h / Kč 150,-

Vložit komentář

bizzaro :: direk-thor - 14.04.03 12:36:55
TAK TO JO, ALE PREPOKLADAL BYCH, ZE BYCH MOHL BYT DUVERYHODNYM ZDROJEM!!! NAVIC, KDYZ JSEM JE TU OPRAVDU VZDY VIDEL, KROM TOHO VASEHO bRNA, SAMOZREJME
louda - 14.04.03 10:48:22
2BIZZARO...no ber to tak, ze ne vsechni lidi jedou dle bolsevickeho schematu..."co je psano, to je dano"....:)))) kdyz se mi neco nezda, tak se optam u zdroje....takze asi tak....:))))
bizzaro :: direk-thor - 10.04.03 15:07:21
vy pyci, kdyz si prectete ten clanek, tak to v nem je prece uvedene!!! poprve hrali dva koncerty v Kralupech a Decine (byl sem v Kralupech, lepe recene Zemechy u Kralup), pak v Praze, na Brautal Assaultu a v Brne - gig, co delal Louda. Kdyby ste si precetli clanek - OBVZLASTE TY, KEJTE!!!, TAK BYS NEREMCAL!!! A KDO TI REK, ZE NAM POSLES BANNER A JE TO!!!!
louda - 10.04.03 11:55:46
Bizzaro mel pravdu...byli tu uz 3x..poprve nekde v Kralupech (delal to jeste Jirka Holub) a na druhem - pry naprosto silenem miste - nekde v okruhu Decina..ze pry to zarizoval Vlada z Fleshless
Louda - 03.04.03 10:35:38
no ja bych rekl, ze tu byli zatim 3x a ze ted prijedou poctvrte, ale i z clanku vyplyva, ze bizzi vi o nejake navsteve navic....no zeptam se zitrea sergeje, jak to vlastne je....:))))
k.eight.a - 02.04.03 15:42:34
Tak ta soutez je celkem dost tezka, sam jsem to nikde nezjistil, jeste zbyva Louda a nebo napsat Sergeyovi osobne... :o))) Kazdopadne to tu komplet stagnuje - Fora, Prizpevky mam z toho radost... PS: A to zvlaste kdyz uz jsem 2 posilal recenzi SDoS a plakat PF2 pro pouziti coby banner.
  • Zkus tohle