Narcosis, SxAxFx, See You In Hell

report

Do Prahy vyrážíme drahnou dobu napřed, abychom si vychutnali zkoušku jediné (a jedinečné) české techno death kapely Incredible Prescience. Složení Uproar, Bizzaro, Mamba, Libor (nepřítomen) slibuje mnohé. K pořádnýmu poslouchání to bude až po „pár“ dalších zkouškách, ale už teď je to zajímavý šupec ve stylu těch nejlepších - Cynic, Nocturnus, Vuvr a podobně. Tohle teda rozhodně můžu!
V náležitě defenzivním rozestavení vyrážíme na koncert do Papírny. Obzvlášť držitel Selke trophy Aladar a čerstvý držitel Norris trophy Uproar se drží hodně vzadu. Dorážíme na místo kolem osmé, po půlhodině čekání, kterou nám krátí policejní hlídka kontrolující kapely jsme se dočkali první kapely. Bohužel Mindlock nemohli dorazit a zasypat Prahu poctivým Kojetínským grindem, takže jsou to angličtí Narcosis.
Podle plakátů něco jako jam Brutal Truth a Disordance Axis. Osobně jedu spíš v jiných stylech, ale už po letmém poslechu vím, že tahle kapela se mezi moje oblíbence rozhodně nezapíše. Mocné plochování skoro až sludgeové kombinované s průměrným sypáním, divný zvuk, zpěv, který se mi nelíbí, k tomu publikum, které se sveřepě odmítá jakýmkoli způsobem pohnout… Vystoupení trvá 20 minut a mám pocit, že je to víc než dost. Spíš než BT mi připoměli nějaké nepříliš povedené variace na portlandský styl, ale v publiku byli i tací, kterým se vystoupení líbilo, neměl bych teda sestřelovat. Docela věřím tomu, že takový gridnující fanoušek From Ashes Rise si mohl přijít na své.
Druzí nastupují SAF, kapela z Belgie, o které na plakátech stojí „ve stylu DRI nebo starých Suicidal Tendencies“. Tušil jsem, že mi tihle plešouni (bubeník dokonce se stylovým šátkem!!!) sednou daleko víc. A taky že jo. Naprosto jednoduchý, až triviální rytmus, jehož základ tvoří dvojkop, sype jako kolovrátek. Ze začátku mi to připadalo naivní až otravné, ale právě tím, jak nekompromisně se opakuje mě začíná bavit a ke konci se mi už vyloženě líbí. Navíc naprosto špičkový zpěvák, kterému s vokálem semtam vypomáhá basák, kytarista taky dost slušný (nejen na poměry) dohromady tvoří hodně příjemnou kapelu přesně ve stylu DRI. Škoda, že lidi se tak sveřepě odmítají bavit a vystoupení je nekompromisně limitováno koncem v 22.00.
Následuje někalikahodinová anabáze k Holkám a klukům ze Stodůlek (kdo ví jak se ta spisovatelka jmenuje??? Stýblová???) a setkání s Kámošem Ámosem, neuvěřitelným psem mistra biZZara. Ranní pochod Prahou na bus, cesta do brna atd. Celkově koncert nepříliš vydařený, především zvukem a atmosférou, výlet však úžasný díky neopakovatelným zážitkům s kapelou Negura Bunget a nejen s ní!

Odpoledne mě čeká další cesta. Tentokrát autem s filozofickou cháskou do Přerova. Cesta hladce brzproblémová a dojezd akorát na začátek. Doufám, že mi odpustí všichni, především členové první kapely (z Kroměříže) že si jejich jméno nepamatuju. Ale věřte mi, že vážně není o co stát. Tak nekompromisní odsudek mi není podobný, ale jestliže sem byl s Narcosis nespokojenej, co bych musel říkat teď, při výkonu trumpetisty, který svůj rezavý nástroj drží ruce cca podruhé? Takhle ne, přátelé. Lidi, kteří tuhle kapelu oceňovali potleskem by snad radostně vítali úplně všechno.
Na druhý See You In Hell jsem se těšil asi nejvíc. Jednak jsem je už dlouho neviděl :o) a jednak jejich show vždycky patří k nejlepším. Mohutné moshování nechybělo ani dnes. Dvojice zpěváků je veliký oživení pitu, v nové sestavě jsou neporazitelní! Prostě čím dál větší mazec, extrémně brutální hardcore kolos na nás vyložil několik svých pekelných songů plných nihilismu a samozřejmě taky covery od DRI a SOD. K dobrému vystoupení přispěl jednak dobrý zvuk ale hlavně dobrá atmosféra v klubu Goblin. Jak možná víte, v Přerově se koncerty většinou neobejdou bez menšího punkovo alkoholického násilí, ale tentokrát bylo vše v normě. Žádné excesy, snad konečně zlepšení situace? Doufejme.
Následují SAF a já se nestačím divit – několikánsobně lepší vystoupení než předchozí den. Určitě na tom má lví podíl publikum, které se přšlo pobavit a tak jede mosh jak cyp. Opět vynikající zpěvák s dobrou pódiovkou (i když na Aleshe s Joshkou neměl) a kolovrátek. I kapela se myslím docela dobře bavila, věnovali písničky všem možným (AFA) a proti všemu možnému (fašismu :o)) Už se moc těším na DRI v červenci do Prahy! Tohle vystoupení mě moc potěšilo. Bohužel na Narcosis jsem už zůstat nemohl (nechtěl) ale pevně věřím tomu, že i oni byli daleko lepší než v Práglu. A pak cesta domů (dvojí kontrola od naší milé policie) a konečně klidná noc.

Vložit komentář

bizz - 31.03.08 09:58:32
to je jako agitacka pred aprílem? :))) ale je zajimavy, ze po trech prerodech v tyhle ctvrty generaci jsme zas skoro v sestave jako pred lety :) akorat Rur se premistil do MiiShkY ;)
lemmy - 31.03.08 09:40:09
ale že to za těch 6 let ips parádně rozjeli...

Zkus tohle