Novinky ze světa filmu (20. týden)

Novinky ze světa filmu (20. týden)

moWie-$:hOtWs :>>

article_488_px1

Nečetli jste ve škole román Charlotte Bronte Jana Eyrová? Pak budete mít další příležitost rozšířit si prostřednictvím filmu přehled o anglické literatuře. Příběh vypráví o zakřiknuté guvernantce, která obměkčí srdce svého zaměstnavatele pana Rochestera, aby následně zjistila, že skrývá hrůzné tajemství. Scénář napsala relativně nezkušená Moira Buffini a v hlavní roli si něco nového vyzkouší naše oblíbenkyně Ellen Page (Juno).

Móda tajemství starých řádů a společenství soudě dle reklam v metru stále ještě žije. Alespoň tomu studio Universal pořád věří, neb koupilo scénář nazvaný The Knights Templar. A navíc jde o hororový příběh, ve kterém z křížové výpravy vracející se rytíři potkají armádu upírů, který byla sestavena, aby zničila Svatý grál. A to se vší vážností. Naštěstí ruský režisér Timur Bekmambetov ze svých „hlídek“ zkušenosti s rytíři i upíry má.

article_488_px2

Warner Bros. Pictures naprosto nečekaně zrušilo obě své specializované společnosti, Warner Independent Pictures (distribuce nezávislých severoamerických snímků, produkce např. Dobrou noc a hodně štěstí, Temný obraz) a Picturehouse (distribuce „neamerických“ snímků na americký trh). A to přesto že WIP mělo v běhu třicet projektů a Picturehouse deset. Společnosti dosud vyprodukovaly kolem padesáti titulů, jen dva však dosáhly nadprůměrného úspěchu (Putování tučňáků a Faunův labyrint). 70 zaměstnanců, prý uznávaných osobností, dostalo výpověď a Warneři se stali jedinou společností z „velké šestky“, která nemá žádnou zvláštní divizi.

article_488_px3

Tvůrce Alexander Payne, který od oscarové Bokovky (2004) přispěl jen jednou povídkou do Paris, je t’aime, oznámil, že proprvé v životě bude pracovat pro televizi. Konkrétně komedii Hung pro HBO (což není pro nezávislého žádná velká ostuda). Příběh vypráví o trenéru basketbalu, který ve středních letech zjistí, že v soukromí vyniká v něčem úplně jiném a najde si nový způsob obživy. S Paynem se počítá na post výkonného producenta a hlavou castingu hlavních rolí, v případě vzniku seriálu i by měl režírovat pilot.

Gore Verbinski (Piráti z Karibiku) dostane do rukou prý smluvně největší herní adaptaci od roku 2005. Pro Universal převede na filmové plátno herní bestseller pro XBOX zvanou Bioshock. Hra se odehrává v podvodním městě nazvaném Rapture, které funguje na zdegenerovaných základech filosofie a trhu Ayne Randové (tzv. objektivismus). Hráč ovládá pilota, který havaruje u bran města a je zatažen do mocenských bojů. Postupně zjišťuje, že jeho vůle není tak svobodná, jak se domníval. Verbinského prý inspirovaly především vizuální formy jednotlivých postav, například mechaničtí Big Daddys, kteří ochtaňují geneticky zmutované dívky Little sisters. Scénář napsal John Logan (Sweeney Todd, Letec), zatím však nebyl schválen, pročež se projekt zatím nerozjel.

article_488_px4

Jeden z kultovních snímků minulého desetiletí, debut Richarda KellyhoDonnie Darko (momentálně dokončuje thriller Box s Cameron Diaz a Jamesem Mardsenem) z roku 2001, bude pravděpodobně mít pokračování v podobě příběhu Donnieho sestry. Znovu v podání Daviegh Chase zažívá již osmnáctiletá na cestě do Los Angeles bizarní představy jako kdysi její bratr. Kelly si o nápadu natočit sequel nemyslí nic pozitivního a nebude se na něm nijak podílet, stejně jako sourozenci Gyllenhaalovi. Původní snímek měl mizivý úspěch v kinech, na DVD se však stal hitem a měl skvělé kritiky.

Tagy:

aktuálně

diskuze