Novinky ze světa filmu (22.týden)

Článek

article_720_px1

moWie-$:hOtWs :>>

Vítězem 62. ročníku festivalu v Cannes se stal snímek Rakušana Michaela Hanekeho (Utajený, Funny Games) Bílá stuha, který v černé a bílé vypráví příběh z německého venkova v předvečer první světové války. Velkou cenu poroty získal francouzský snímek Prorok Jacquese Audiarda. Festlival se nesl v duchu velkých jmen (mezi režiséry nebyl žádný nováček) a násilí na plátně. To zajistil nejen Quentin Tarantino svými Ingloroius Bastards (cena pro herce Christophera Waltze), ale především Lars von Trier svým snímkem Antichrist (cena pro herečku Charlotte Gainsbourg), ve kterém uvidíte mučení, pohřbívání za živa i zohavování genitálií v detailu. Film znechutil i kritiky, zatímco diváky potěšil Brit Ken Loach s humorným snímkem Hledání Erica (rozuměj Erica Cantony) a Rozervaná objetí Pedra Almodovara. Obrovský úspěch zaznamenal studentský film české režisérky Zuzany Špidlové Bába. Zvítězil v kategorii Cinéfondation a režisérka tak automaticky získala právo promítat na festivalu svůj celovečerní debut.

Vypadal George Orwell jako Colin Firth? Kdo ví, nicméně jej ztvární v adaptaci autorova románu Catalonia. V tomto románu popisuje spisovatel cestu do Barcelony, kterou podnikl se svou ženou Eileen, aby bojoval s fašismem. Orwellovi se ve Španělsku připojili k Anarchistické brigádě charismatického velitele Georgese Koppa a bojovali v občanské válce. Právě vztahu autora a bojovníka se bude film režiséra Hugha Hudsona (Snila jsem o Africe) věnovat. V roli Koppa uvidíme Kevina Spaceyho.

article_720_px4

Ve filmových novinkách jsme se zatím nezmínili o novém produkčním projektu Marvel Studios Thor. Komiksová adaptace bude vyprávět o (a teď trochu terminologie z Hvězdé brány) asgardském hrdinovi Thorovi, mocném, avšak arogantním bojovníkovi, který svými bezhlavými činy oživí prastarý válečný spor. Za trest je poslán na Zemi, kde se stává skutečným hrdinou v době, kdy jeho vládci pošlou Lokiho ovládnout naši planetu. Velmi zvláštní volbou na post režiséra je Kenneth Branagh, kterého známe spíše jako fanouška Shakesparových her. V hlavní roli uvidíme v květnu 2011 Chrise Hemswortha.

Protože George Clooneyho není nikdy dost, Focus Features nám ho nabídnou ve snímku A Very Private Gentleman. Předlohou mu poslouží kniha Martina Bootha o nájemném vrahovi, který se skrývá v idylické italské vesničce před provedením posledního „úkolu“. Zároveň překonává svou averzi k mezilidským kontaktům a samozřejmě se vše zkomplikuje láskou. Režie se ujme známý klipař Anton Corbijn (Depeche Mode, U2, Metallica), samozřejmě pod produkčním dohledem Clooneyho společnosti Smoke House.

Ti nejúspěšnější spisovatelé se občas podílí na scénářích

article_720_px2

(John Irving dostal za Pravidla moštárny dokonce Oscara), jež adaptují jejich díla, případně mají nad snímkem smluvní kontrolu (J. K. Rowlingová). Irvin Welsh (Trainspotting) bude dokonce v Británii režírovat vlastní film, jež původně není jeho dílem. Půjde o fotbalovou komedii The Magnificent Eleven, která bude, jak název naznačuje, modernizací příběhu Sedmi statečných (The Magnificent Seven). Hlavní hrdinové se rekrutují z místního fotbalového týmu (pravděpodobně ochránci), místní indické restaurace (ta bude pravděpodobně dobývána) a místních zločinců.

Amerika miluje hrdiny a čas od času sáhne po hasičích, policistech či běžných občanech, kteří se vyznamenali v krizových situacích, a natočí o nich film (viz World Trade Centre apod.). Sony Pictures hodlají zfilmovat příběh bývalého námořníka Johna Kellera, který zorganizoval záchranu 244 lidí z New Orleans, potom, co byla jejich budovat zaplavena při hurikánu Katrina. Na produkci se bude podílet také Will Smith a jeho Overlook Entertainment. Na Katrinu si zatím sáhli ve větším měřítku jen dokumentaristé, takže pro prozatím spíše televizního režiséra Johna Lee Hancocka to bude velká příležitost.

Chystá se také film na základě komiksu Mandrake the Magician. Scénář bude příběhem kouzelníka, který se živí předváděním útěků ze smrtelně nebezpečných situací (například z auta vyhozeného z letadla). Pro své schopnosti je najat CIA, aby pomohl do 24 hodin vysvobodit

article_720_px3

agenta Xi Shing Linga z vězení. Při splnění úkolu Jason Mandrake využije hypnózu a spoustu technických vychytávek, aby pak zjistil, že pomohl na svobodu agentovi, který se obrátil proti CIA. Odmítne se k Xiovi přidat, takže má v zádech nejen jeho partu, ale i samotnou CIA. Na cestě za očištěním jeho jména ho čeká nejen několik útěků, ale také bývalá láska. Příběh má zjevně akční i charakterový potenciál, proto je škoda, že ho dostala do ruky Mimi Leder (Peacemaker, Drtivý dopad), jejímž „akčním“ filmům vždy něco chybí. A Hayden Christensen v hlavní roli také nezní příliš slibně.

Vložit komentář

baara - 01.06.09 18:30:19
brut: něco bude v njus...
brutusacek - 31.05.09 13:10:03
Baara - 28.05.09 10:14:56
Já to vložila je jednou!!!:-)
Baara - 28.05.09 10:14:33
no dovol?! Ale jo...ten chlap je prostě super, jako herec, jako zpěvák i jako děsnej fešák:-))) Ale musíš uznat, že ten trailer je fakt dobrej!
bizz - 28.05.09 09:42:30
trailer je naslaplej! snad i film bude slibovat vic, nez nabizej tyhle zabery ;-)
Baara - 28.05.09 09:23:15
no dovol?! Ale jo...ten chlap je prostě super, jako herec, jako zpěvák i jako děsnej fešák:-))) Ale musíš uznat, že ten trailer je fakt dobrej!
brutusacek - 27.05.09 21:08:59
sherlock a baařina slabost pro downeyho :))
Baara - 27.05.09 09:13:04
pro info: občas se objeví mezi kalsickými hudebními njus odkaz na zajímavý trailer s krátkým komentářem. nebude to nijak pravidelně, jen když se objeví něco vážně zajímavého - viz sherlock holmes jako první vlaštovka.
  • Zkus tohle