Novinky ze světa filmu (40.týden)

Článek

Tento týden se ve filmových novinkách najde něco pro fanoušky Jodie Foster či Colina Firtha. Podíváme se na filmový zoubek Fredu Durstovi a bohužel, ani dalšímu rozšiřování 3D formátu se nemůžeme vyhnout.

article_1087_px1

Jsou herci, na jejichž další film se těší téměř každý fanoušek a kritik. Proto nás těší zprávy o dalších projektech Jodie Foster. Prvním bude spolupráce s Romanem Polanskim na komorním dramatu God of Carnage, adaptaci cenou Tony oceněné divadelní hry. Foster si společně s Kate Winslet, Mattem Dillonem a Christophem Waltzem zahrají rodiče dvou chlapců, kteří se sejdou, aby řešili rvačku mezi syny. Schůzka se zvrhne ve vzájemné obviňování mezi dvojicemi i v jejich rámci. Druhým projektem Fosterové bude adaptace životního příběhu neuroložky Jill BolteStroke, kterou v 27 letech postihla masivní mrtvice. Po ztrátě mnoha vzpomínek a motorických schopností trval proces uzdravování i s využitím jejích odborných znalostí celých osm let. Režírovat by měl Ron Howard.

Scénárista, režisér a častý spolupracovník George ClooneyhoTony Gilroy bude režírovat čtvrté dobrodružství Jasona Bournea. Podílel se na scénářích ke všem třem předchozím snímkům a píše také čtvrtý, zatím prezentovaný pod názvem The Bourne Legacy. Je známo, že Gilroy nebyl příliš spokojen s Greengrasovým zpracováním scénářů, nicméně Universal tímto krokem značně ohrozil účast Matta Damona, který je rozhodnutý bez Greengraase Bournea znovu neztvárnit.

article_1087_px2

Filmová kariéra frontmana Limp BizkitFreda Dursta je nenápadná, ale vcelku úspěšná. Zahrál si v několika filmech a seriálových epizodách (vzpomeňme např. barmana ve dvou epizodách Dr. House) a režíroval již dva celovečerní filmy (sportovní komedii The Longshots a drama The Education of Charlie Banks) a čeká ho další. Půjde o černou komedii Pawn Shop Chronicles o hledání ztraceného snubního prstenu, které prý bude zahrnovat interakci se skinheady, feťáky i imitátory Elvise. Inu, pokud se povede něco alespoň blížícího se Pařbě ve Vegas, třeba začneme Fredovi věnovat pozornost.

Již několikrát jsme toho byli ve filmu svědkem. Jak by se zachovali světoví vůdci při napadení naší planety mimozemskou civilizací? Tim Burton to bral s nadhledem (Mars útočí), Roland Emmerich to pojal samozřejmě ve velkém a posadil amerického prezidenta do stíhačky. Nicméně, co kdyby to nebylo tak jednoduché jako s relativně mírumilovnými kreveťáky v Districtu 9? To se pokusí zjistit Sam Raimi a právě producent Districtu 9Bill Block v thrilleru E.D.F. (Earth Defense Force). Začne se průzkumným útokem emzáků, který má „pouze“ otestovat obrané procesy Země. Děj se pak bude odehrávat během 10 měsíců, kdy musí světoví lídři vymyslet, jak se ubránit plánovanému plnému útoku.

article_1087_px3

Uplynulý týden byl poněkud smutný pro Hollywood, neboť odešlo několik filmových tvůrců. Nejznámějším byl herec Tony Curtis, známý nejen svou rolí v Někdo to rád horké a otcovstvím Jamie Lee Curtisové. Zemřel také režisér Arthur Penn, který natočil mj. přelomový snímek Bonnie a Clyde. Přesně sta let se dožila herečka Gloria Stuart, kterou si i mladí diváci pamatují jako Rose Dawsonovou z Titaniku. Výlet do Beachwood Canyonu v rekordních kalifornských vedrech se stal osudným střihačce Sally Menke, která stříhala mj. všechny filmy Quentina Tarantina. R.I.P.

George Lucas ždímá a ždímá, a to peníze z Hvězdných válek. Nejen že připravuje vydání všech šesti epizod na Blu-ray, ale rozhodl se počínaje rokem 2012 každý rok znovu vydat jednu epizodu ve formátu 3D. Prý chce počkat na dostatek techniky v domácnostech, aby se opětovné vydání mohlo stát velkou událostí. Zda půjdou filmy znovu i do kin, o tom zatím nepadlo ani slovo. Pokud to takhle půjde dál, bude 3D formát skutečně dalším krokem ve vývoji filmového průmyslu, nikoli jen dočasným trendem. Bohužel.

article_1087_px4

Britský režisér Michael Winterbottom (Vrah ve mně) chystá dva projekty s Colinem Firthem (Single Man, Deník Bridget Jones). Prvním bude dramatický thriller z dob založení státu Izrael The Promised Land, jehož hrdiny jsou dva britští policisté bojující s radikální židovskou skupinou vedenou básníkem Abrahamem Sternem. Druhý projekt vychází ze skutečné vraždy britské studentky Meredith Kerecherové v Itálii v roce 2007. Za vraždu byla na 26 let odsouzena její americká spolubydlící. Snímek by se měl spíše než na samotnou vraždu soustředit na její mediální obraz, a to skrze hlavní postavu, britského novináře právě ve Firthově podání.

Vložit komentář

bruth - 07.10.10 13:13:45
stará trilogie má svoje kouzlo
Baara - 07.10.10 12:19:13
Já mu to schvaluju, protože se Spielbergem se tehdy zachovali jako obchodníci. Řekli, že nechtějí velký hornoráře, ale podíl na zisku Epizody IV a nárok na pokračování. Takhle to vypadá, když člověk věří svojí práci a vsadí na to. A vzhledem k tomu, jakej se stal z filmu byznys...
bruth - 07.10.10 10:03:40
njn, já mu to schvaluju jako pravověrný :-)
D. - 07.10.10 09:37:36
bruth: dovolit si to muze, ale porad je to demence :)
bruth - 07.10.10 00:47:59
ale jako příběhů má dost může točit jiné star wars...z před doby anakina
bruth - 07.10.10 00:47:30
tak on si to může dovolit.. :-)
D. - 06.10.10 22:53:55
tak jasne ze na tom nejspis netrati, spis mi to prijde jako fakt ulet delat uz treti remake svoji vlastni serie :)
Baara - 06.10.10 17:29:52
Lucas udělal jedno správný obchodní rozhodnutí u prvních hvězdnejch válek a neustále z něj těží. Kdo by to ale neudělal, že? I když takovej útok na Hvězdu smrti ve 3D...to by zas nemuselo bejt úplně k zahození...pokud to převádění k nečemu bude.
bruth - 06.10.10 16:28:14
neni...má to zpočítaný a defakto nemá co ztratit zazobanej je takže když ta investice nevyjde tak co :-)
D. - 06.10.10 14:51:40
a jinak Lucas je fakt kaskader :)))
D. - 06.10.10 14:51:04
tyjo... dnes po dlouhe dobe prevaha zajimavych nametu nad klasickyma srackama. jeste jsem zvedavy jak to dopadne :)
bizz - 06.10.10 13:08:54
Jodie skoro vsude dava, The Barve One (Me druha ja), Ukryt, Jehnatka uf a na emzaky se samozrejme tesim uz ted :))
bruth - 06.10.10 12:32:52
jodie fosterová mě moc bavila v kontaktu, ostatně jako celej ten film

Zkus tohle