Články

přeposlat článek tisknout
OBSCENE EXTREME 2005

OBSCENE EXTREME 2005

  • kdy: 7.-9.7.2005
  • kde: Trutnov, Na bojišti

Čurbymu se už tradičně podařilo do Trutnova nalákat pořádnou spoustu skvělých

report_171_px1

kapel, takže se bylo na co těšit. Jako každoročně si zde našli to své všichni milovníci extrémní muziky.
Na úvod bych podotknul, že se mírně zdražilo vstupné, které nyní činilo 600kč. Ovšem vzhledem k tomu, že byl pořízen, určitě ne levný zvukový aparát, který navíc dokonale splnil svůj účel, není se čemu divit. Zvuk byl opravdu na letošním ročníku opravdu téměř bezchybný. Velkou výhodou nového zvukového aparátu je, že bylo perfektně slyšet, ať už jste byli kdekoli v areálu. Takže co se zvuku týče krok určitě správným směrem.
Další novinkou OEF 2005 bylo promítací plátno, na kterém byl promítán buď set právě hrající kapely, nebo děsivě chladně působící film. Samozřejmě se promítalo až za tmy...

07/07/2005
První den klasicky vypukla „diskotéka“, a opravdu mile mě překvapilo nadšení fanoušků, kteří pařili jak diví. Vůbec jsem byl překvapen kolik fans z celého světa do Trutnova dorazilo. Diskotéka byla rozdělena na dvě části, mezi nimiž vystoupili borci ze studia Hell.cz., aby předvedli svou propichovací show. Jejich vystoupení mi přišlo slabší než loni, ale každopádně příjemné zpestření. Poté nastává již zmiňovaná druhá část diskotéky, při které zaznívají pecky jako Ahumado Granujo, Cock and Ball Torture, Kataklysm, Rotten Sound atd …
Pokud se nemýlím, kolem 2 -3 hodiny ranní končí program dnešního dne.

08/07/02005
V pátek se bohužel s námi počasí příliš nemazlilo a dopřálo nám téměř celodenní déšť. Jinak perfektní areál Na Bojišti se mění v bahenní lázeň a začíná být opravdu sranda, jelikož málokdo neokusil jaké to je rozmáznout se do pořádně husté břečky. Bahenní klouzačka se bohužel stala osudná jednomu návštěvníkovi, který si zlomil nohu a musela pro něj přijet sanitka.
Jako první na OEF 2005 vystoupili Poláci PATOGOLICUM, kteří svým hopsavým gore grindem příjemně otevřeli letošní Obscene. Jako druzí vystoupili švédští crust/grindeři MALKAVIAN, kteří předvedli energií nabitý set, což ocenili i fanoušci. Bohužel vystoupení C.M.P. a CAEDERE jsem neviděl. Měli smůlu, že hráli asi v tom největším dešti a tak jsem se šel schovat do stanu :-) BOMBSTRIKE jsem si už ovšem ujít nenechal a zklamán jsem určitě nebyl. Stylově byli podobní krajanům Malkavian a i pod pódiem se lidé řádně bavili. Žel u Bombstrike mi nepřišel zrovna ideální zvuk kytar, které byly hodně rozprskané a připomínaly spíše velkou bzučící kouli.
Další na řadě byli THIRD DEGREE, na které jsem opět chyběl (ono vydržet za stálého deště bylo velice náročné, a tak jsem kolikrát volil spíše pohodlí stanu, anebo přilehlé benzínky, kde z návštěvníků Obscenu měli poměrně vítr :-))
Další na řadě jsou DISKONTO a stylově se jedná opět o totéž jako v případě Bombstrike a Malkavian. Tentokrát už jsem ke zvuku neměl výhrady a hudebně si to také všichni řádně užili. DEVILYN, kteří měli následovat, nepřijeli, a proto nastala pauza, kterou jsem docela uvítal. Pak ovšem přišel, pro mne naprosto nečekaně, jeden z vrcholů festivalu – francouzští KRONOS. Jejich naprosto dokonalý, technicky famózní brutal death metal rozsekal celý Trutnov. Fans byli jak u vytržení a spolu s kapelou si parádně užili jejich zhruba 40 minut. Ač jsem dosti přemýšlel, nenapadlo mě nic, co bych mohl tomuto vystoupení vytknout. Jednoduše precizní.
Ale to už je po 19 hodině a tudíž čas na Americký chlívek zvaný AMOEBIC DYSENTERY. Standardní gore/grind show s řádně sick oblečky vyvolala pod pódiem slušnou melu. Jejich hudba nepřinesla nic moc složitého, ale lidi si to parádně užili a skvěle si „zatancovali“. Trošku mi vadil ten automat, ale to je věc osobního vkusu.
Nastává čas na první českou kapelu na Obscene Extreme 2005 a jsou jí

INGROWING, kteří předvedli jeden z nejlepších výkonů, jaké jsem u nich viděl. S neuvěřitelnou sílou naprali do publika vše, co v nich bylo a byli po zásluze odměněni mohutnou podporou ze strany fanoušků.
Své zastoupení na letošním ročníku OE měla i belgická UG scéna, konkrétně šílence LENG THC’E, kteří nezklamali a předvedli solidní grindový výplach. Reakce ze strany publika opět více než kladné.
DISFEAR byli další kapelou, kterou jsem neviděl, ale podle reakcí se jednalo o více než povedené vystoupení opět ve crust/grindovém stylu (kapely podobného ražení byly letos na OE hojně zastoupeny). Ale stejně žádná z těchto kapel nepřekonala loňské Uncurbed.
Nyní už je čas na hlavní hvězdy večera a pro mě asi nejkontroverznější vystoupení letošního roku – BLOOD DUSTER z Austrálie. Po působivém intru tato pětice rozpoutala hotové peklo. Nebyla snad jediná skladba, před kterou by zpěvák neutrousil pořádnou dávku nějakých těch vulgarismů, až se mi občas zdálo, že to zbytečně přehání. Bylo zábavné sledovat počínání stagediverů, které buď Tony někdy až poměrně surovým způsobem vracel zpět (někdy i rovnou na beton :-)). Naopak, když se na podiu objevila dívka, jediné, co ho zajímalo, bylo její tričko, avšak když zjistil, že si ho prostě sundat nenechá, hodil ji zpět do kotle.. (co taky s ní, že? :-)). Ale to, kdy jsem už začal pochybovat o střízlivém stavu hudebníků, bylo, když basák neváhal pochcat lidičky v první řadě u pódia. Jako přídavek nám BD nachcali do kelímku a vrhli to směr kotel :-). Byl jsem přeci jen v bezpečné vzdálenosti, takže jsem se spíše pobavil, ale být na místě nějakého pomočeného - nevím, nevím nakolik bych byl radosten :-). Jinak hudebně předvedli BD v pohodě koncert. Ovšem stále se snažíc udělat si na názor na jejich vystoupení, mám rozporuplné pocity.
PUNGENT STENCH se oproti BD soustředili výhradně na hudbu a bylo to slyšet.

report_171_px3

Naprosto profesionálně odehráno, precizně podáno – skvělý zážitek. Pungent patřili k tomu nejlepšímu za celý fest. Hráli převážně jen staré věci a sklidili zasloužené ovace za skvělý výkon.
Finská INFERIA nám připravila další grindovou nálož (opravdu toho grindu na mě bylo moc, občas mě to už nudilo a chtělo to změnu).
Ta přišla v podobě PURGATORY, kteří nám naservírovali parádní porci našláplého death metalu, který krásně odsejpal a skvěle se poslouchal. Pohoda.
Čeští NEEDFUL THINGS předvedli další z grindových náloží, už jsem nesledoval dění u pódia, ale poslouchal jen ze stanu (výhoda zvukového aparátu – bylo fakt supr slyšet i ve stanu). Ale co jsem slyšel od lidí, tak jsem nebyl zdaleka jediný, komu se jejich grindík zamlouval.
ONANIZER jsem už bohužel ani neslyšel, teda spíše nevnímal, jelikož spolubydlící rozvíjeli vášnivou debatu o prapodivném stínu na našem stanu (zdravím Necrogore :-)). No a padala jedna pekelná hláška za druhou, takže z Onanizeru jsem bohužel opravdu nic neměl. Kolem 5 ráno konečně usínám a nabírám nějakou tu energii do dalšího dne.

09/07/02005
Vzbudil jsem se až po 11 hodině, tudíž vystoupení PROFESORA a GUIDED CRADLE mi utekly. Stihl jsem asi jen 2 songy od M.A.C. of MAD a přišlo mi to dost v pohodě. Akorát trošku zanikal zpěv. Jinak solidní start do nového dne.
EXHALE mě definitivně probudili svým prdel natrhávajícím grindem. Slušný masakr.
Jinak naštěstí se trošku počasí umoudřilo a neprší (zatím), jinak bahnitá břečka je všude kolem.
MASS GENOCIDE PROCESS po mírných problémech s dvojšlapkou konečně odstartují svůj set, ale nějak mi nesedli a raději odcházím na pivo.
Popíjím a povídám s přáteli i přes vystoupení C.O.S. takže o nich vám toho také moc nepovím.
Vracím se až na DEFLORACI a jejich death metal mě docela pobavil, ale zas ničím neoslnil, řekl bych naprostý, neurážející průměr.
To PLASTIC GRAVE mě zvedli ze sedadla, jejich necelou půlhodinku šlapavého grindu jsem si užil (kde jsou kurva ty obrácené kříže :-)).
Poprvé na Obscenu se představila kapela z Islandu, a byli jí FORGARDUR HELVITIS. A nutno dodat, že se bylo na co koukat. Předvedli hodně našláplý death/grind a publikum bylo nadšeno.
Další na řadě byli DEATH REALITY z Německa a předvedli pohodový brutal death/grind. Zapadli do takového toho průměru fesťáku.
Kapela na kterou jsem se hodně těšil byli Portugalští HOLOCAUSTO CANIBAL. Očekával jsem opravdu hodně a asi i proto jsem byl trošku zklamán. Nezahráli vůbec zle, ale jejich death/grind se mi z alba líbí daleko víc.
Holanďané COLLISION mi naprosto vyrazili dech. Dvojice vokalistů se předháněla v brutálnějších a agresivnějších polohách hlasu a hudba jednoduše drtila vše, co jí stálo v cestě. Velice mile mě překvapili.
MINDSNARE jsem žel neviděl, ani neslyšel.
SCREAMIN’ DAEMON předvedli standardní ničím neurážejí set. Opět takový průměr. Ničím mě to nestrhlo, ale hezky se poslouchali a jako pozadí atmosféry dění v areálu byli celkem fajn.
To další kapela mě nenechala chladným a byla to vlastně jediná kapela, na kterou jsem si šel do toho jádra kotle zaskákat. STOMA z Holandska předvedla, na živá vystoupení ideálně se hodící, hopsavý gore /grind. A nejen na STOMU, ale celkově letos bylo pod pódiem pořádně horko. Lidi byli naprosto šílení a skvěle to dokreslovalo úžasnou atmosféru festu.
AUDIO KOLLAPS z Německa patřili k tomu povedenějšímu a v poklidu jsem sledoval jejich show. Lidi to bavilo a kapelu evidentně též. Fajn.
Další severská vichřice si říká SAYYADINA, a naprosto famózně zmáklý grind nenechal nikoho klidným. Rozvášnění fandové ze Švédska pobíhali v kotli se švédskou vlajkou až to nějaká trošku nenormální mařka nevydržela a vyrvala jim jí z ruky a zadupala jí do koše. Opravdu nechápu. Trošku to pokazilo můj dojem z opravdu bezproblémových mezinárodních vztahů na tomto festu. Ale nějakej blbec se vždy najde.
O DEAD vám akorát řeknu to, že se mi nelíbili, proto jsem šel po první skladbě pryč. Takže fanouškům se omlouvám :-)
YACOPSAE rozpoutali pod pódiem zatím možná největší peklo a to byla radost se koukat, jak na podium, tak pod něj. Rychlý, syrový, nekompromisní grindcore!
Jediné vystoupení AVULSED v ČR a SK bylo právě na Obscenu a ostudu si určitě tito Španělé neudělali. Perfektně odehraný brutal death metal zněl hodně svěže a napumpoval do lidí novou energii. Perfektní, naprosto bezchybný zvuk jejich vystoupení jen zdobil. Zpěvák bouřlivě hecoval lidi pod pódiem a dostávalo se mu zasloužené odpovědi v podobě ohromného paření :-). Občasné melodické vyhrávky kytaristů byly, stejně jako u Kronos, příjemným zpestřením. Avulsed odehráli opravdu precizní set.
Když pořadatelé uváděli jméno REGURGITATE, celým Trutnovem zazněl mohutný aplaus. Není se čemu divit. A legendární Švédi předvedli na Obscenu skvělou show. Už se opakuji, jak neustále chválím, ale ono to jinak nejde. Prostě nevím, co víc napsat, jednoduše paráda!
Krátce po 23 hodině se na Trutnov snesla pořádná záplava krve, to totiž nastupují gore králové HAEMORRHAGE!!! Nic neočekávaného se neděje, vše, co se dá od Haemorrhage očekávat, se do puntíku splnilo. Frontman si nemohl vynachválit české publikum. A když vyběhl držící useklou krvavou ruku, bylo hotovo :-) Poté si přinesl ještě sklenici s nějakým nechutným obsahem. Po zhruba hodině se loučí a mezi lidmi panuje naprostá spokojenost.
Další dávku krve nám naservírovali ISACAARUM, opět se nic neočekávaného nedělo. V pohodě zahráno, klasická live prezentace a k tomu nějaká ta ochutnávka z nového alba, které už je tuším venku.
MALIGNANT TUMOUR jsem neviděl, ale, aby vám to nebylo líto, budu citovat

report_171_px4

pana Necrogora: „Byl to pohodovej crustovej rock n roll, jako dyž smícháš driller killer s motorhead." Podle reakcí publika, co jsem letmo zahlédl, bylo o zábavu skvěle postaráno. Myslím, že si to všichni užili.
Zbývající DISFIGURED CORPSE, LOOKING FOR AN ANSWER a CARNAL DIAFRAGMA jsem už neviděl, jelikož jsem byl společensky velmi unavený :-)). A když jsem se něco snažil dozvědět od známých, moc úspěchu jsem neměl. Odpověď jako: „To už jsem byl mimo vnímání,“ budiž důkazem.

Na závěr bych už jen dodal, že Obscene Extreme si za ta léta vybudoval na poli světové extremní UG scény pořádné jméno, o čemž svědčí i fakt, kolik na letošním ročníku bylo cizinců. Rozhodně jsem rád, že je v Česku někdo, kdo je schopný zorganizovat tak kvalitní festival. Ročník 2005 byl určitě povedený.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze