OBSCENE EXTREME 2005, # 7

report

report_173_px1

..::Day:-:01:.
Rok se s rokem sešel a moment, který příznivci extrémní muziky tolik očekávali, konečně nastal. A protože předcházející 3 ročníky měly počasí neskutečně přívětivé, dalo se předpokládat, že letos se to někde vysere. Prognostiky na inkriminovaný víkend nebyly vůbec růžové a páteční ráno, do kterého jsem se probudil, připomínalo spíše výjev z apokalypsy. Žhavil jsem dráty a sondoval situaci od přímo v místě konání a dostalo se mi ne zrovna uspokojivé odpovědi: "Mrdat, ale zatím neprší." Vybaveni holínkami, nafukovacím kruhem a plavacími vestami, jsme vyrazili směr Trutnov. Cesta byla spíš než suchá, velmi, velmi mokrá a čím blíže k vysněnému cíli, tím mi připadalo, že prší stále víc. Byli jsme na místě. Chcalo jak z konve. Pořád jsem nemohl uvěřit, že za chvíli vkročím do šíleného lijavce. Vybaven šílenou retro-emo šusťákovou bundičkou a červeným deštníkem jako z buzerantské verze Pana Tau, jsem si připadal jako pěkný loser, nicméně časem se ukázalo, že tahle kombinace mi zachránila když né život, zdraví určitě. V areálu to fungovalo zcela normálně, jen s rozdílem pár kubíků vody na metr čtvereční, než obyčejně. Na zemi se začalo tvořit pěkné bahínko a na to, že hrála teprve 4. kapela, byli lidi zalískaní víc než solidně :-)
Přijeli jsme tak šikovně, že přicházíme akorát na vystoupení holandských CEADERE, které jsem chtěl hodně vidět, jejich novinka je skvělá. Ze začátku měli dost problémy se zvukem, mikrofon nefakčil vůbec, hlasitost kolísala, takže člověk se nemohl moc soustředit na samotnou produkci. Škoda, že nezahráli cover od HYPOCRISY, ale hitový otvírák jejich desky to částečně vynahrazoval. Byl jsem zcela překvapen parádní atmosférou a i když bylo tak hnusně, všichni se bavili. Stát s deštníkem nebylo moc praktické, ale funkci ochrany to plnilo dokonale a hlavně při pohledu na promočené a prokřehlé fans jsem byl rád, že jsem v relativním suchu.
Švéďáci BOMBSTRIKE předvedli klasický d-death prasopal. Kousci to byli od pohledu starší a stejně tak jejich hudba nenesla vlivy novot, ale spoléhala se na osvědčené postupy. Tu zazněla melodická linka, tu klepačka.
Vydali jsme se hledat místo ke stanování, ale bezvýsledně. Nakonec jsme se rozhodli squatovat v autě, což se ukázalo jako celkem rozumné řešení, když jsem zaslechl, jak jednoho mého známého překvapil jakýsi pobuda, když se zhroutil na jeho stan a přelámal mu konstrukci :-). Bláto už je opravdu všude a každou chvíli sebou někdo pleští o zem. Viděl jsem kořeňa, jak si ťapkal do kotle a najednou ho nebylo vidět. Za chvíli se postavil jakýsi blátivý bubák a pokračoval v cestě :-)
Poláci THIRD DEGREE byli uvedeni jako grind core kapela, což by podle sedmipalcáku, který mám doma, souhlasilo. Muzika to sice není kdovíjak oslnivá, nicméně potřeby řadového grindera by měla ukojit. Jenže tohle vystoupení mi přišlo spíš jako brutální HC. Bicmen se pokoušel o sypanice, a to velmi krátké, a ke konci už nestíhal. V každém songu se ovšem mihl velmi zajímavý moment, něco na způsob MESHUGGAH a podobné mimoidní záležitosti, což dodávalo kapele na netradičnosti. Kdyby dělali vály jen z takovýchto rifů nebo se aspoň oprostili od přílišné obyčejnosti ostatní hudební výplně, mělo by Polsko velice silnou zbraň na poli new school HC grindu.
Smečkou DISKONTO se vracíme opět do Švédska, akorát teď je to ještě více crust a punk. Myslím, že nebylo zrovna vhodné oddělit 2x Švédsko jen jednou kapelou, protože výsledek mohl splývat s BOMBSTRIKE. Nahrávky od obou kapel mám doma, takže naposlouchám pozorněji a uvidíme, nakolik byl můj dojem aktuální.
Není žádné teplo a tak se valíme přiobléci a něco zakousnout, ale v pohodlí auta zůstáváme přes set DEVILYN, kteří nakonec stejně nehráli, takže jsme udělali jen dobře. Na KRONOS už ale valím zpět, protože jejich vystoupení onehdá v Brně bylo parádní. Jenže tady je to ještě větší bomba! Frantíkům velké pódium očividně prospívá a vyhecováni návalem před pódiem ze sebe dostávají maximum. Ultra brutální zpěv, profesorské bicí a skvělá basa jsou předností této kapely. Pod pódiem to vře maximálním způsobem a fans si vyprosili i přídavek. Je jasné, že tenhle setík bude určitě jedním z vrcholů festu.
AMOEBIC DYSENTERY se na pódium nahrnuli ve slušivých kombinézách, holínkách a ochranných brýlích. V okamžiku, kdy se ozval bicí automat, dala se čekat nějaká hrůza. A skutečně. Prvních pár vteřin bylo děsivých především po zvukové stránce, ale ani muzika nebyla žádné terno. Jakýsi gore death grind kolísavé kvality. Z takovýchto kapel jsem opravdu vyrostl, takže raději prchám. Vím, že je automat nouzové řešení, ale kapely s tímto "nástrojem" považuji jaksi za poloviční.
Konečně se jdu mrknout dolů k distrům, ale pobíhat tam s deštníkem, to není zrovna velká zábava, takže směřuji pod pivní stan dát si pivečko a nechat odpočnout ruky od neustálého držení deštníku. Ztvárnění žetonů se mi zamlouvá mnohem více, než nějaký kus papírku, který se může jednak zmačkat a jednak promočit. Zabředávám pokec s lidmi, co vidím velmi zřídka a tak prošvihnu vystoupení INGROWING. Vlakin snad promine, ale poslední dobou hrajem se SMASHED FACE na dost akcích, kde se INGROWING vyskytují, takže mám dost příležitostí zmapovat to. Naposled, když hráli ve Slavonicích, tak to bylo peklo a to hráli jen s jednou kytarou!!! Kolem pivního stanu je pěkně rušno a je vidět, že je pořád dost lidí, kteří spíš než za muzikou, si přijeli pořádně vykropit kedlubnu. Dost jich už podlehlo mocné přitažlivosti "G", takže se můžem kochat nejrůznějšími stádii rozkladu osobnosti.
Nechce se mi odtud, ale svědomí mi říká, že bych měl dostát pisálkovským povinnostem a tak se štrachám zpět na belgické LENG TCHE. Kapela postavila kariéru na tom, že za bicími sedí Sven - vokalista z ABORTED. Když tehdá na Obscene hráli poprvé, bylo jejich vystoupení hodně zábavné - zpěvák zakuklen v ninja mundůru a pro jistotu měl ještě tanga s logem TOTAL FUCKING DESTRUCTION. I přes očividnou nejistotu předvedli slušný set. Ale nyní na pódiu

stojí postarší týpci a hrají jakýsi mišmaš, který mě nebere. Ani to nemá tu šťávu jako před lety. Tahle kapela je hodně protěžovaná, takže jsem si její desky opatřil, ale extra mě to nezaujalo. Je to sice kvalitně odvedená práce, ale mě to nějak nebaví. Teď mi vyrazilo dech, že po nich chmátli RELAPSE (to byl vpravdě jediný důvod, proč jsem se po jejich deskách pídil). Skutečně nechápu, co je vedlo k tomuto kroku, vždyť nehrají nic tak převratného a kapelám v Relapse stáji se nemohou rovnat ani zdaleka. Jediné, co je spojuje s tímto extravagantním labelem, je "emo" vzezření kytaristy, ale to je tak vše. Vystoupení bylo sice velmi profesionální, ale mě skutečně nezaujalo a když to řeknu hnusně, tak LT jsou jednou z těch kapel, co na Obscene udělají jakože perfektní bordel, ale po vystoupení vám v hlavě nezbyde ani Ň.
Na DISFEAR čekalo asi hodně lidí, já teda určitě. Ono vidět legendu světového metalu, Thomase Lindberga, je samo o sobě velkým zadostiučiněním. Samotného mě zajímalo, jak může jít dohromady taková "hvězda" (myšleno v dobrém slova smyslu) a politicky laděná muzika jako právě DISFEAR či SKITSYSTEM, ale by jsem fakt příjemně překvapen. Po krátkém gradujícím intru se na nás vyvalil těžkotonážní hc crust v té nejlepší tradici švédských kapel. Kdybych měl přirovnat, asi bych sáhnul po SKITSYSTEM, ale v také lehčí a profesionálnější verzi. Protřelost muzikantů je zcela zřejmá, protože tohle bylo za páteční den opravdu nejprofesionálnější vystoupení s nejpovedenější produkcí. Komunikace s lidmi byla prostě skvělá a muzikanti se bavili stejně jako publikum. Každý song byl pečlivě představen, i z které desky pochází a nutno uznat, že pod pódiem to vřelo, jako když Čurby vaří tofu párky :-). Dokonce zazněla i hotovka A Brutal Sight. Osobně smekám před Thomasem, protože tolik, kolik toho on stihnul, to fakt zaslouží uznání. Namátkou vybírám: At The Gates, Skitsystem, The Crown, The Great Deceiver (budou tu někdy na podzim koncertovat!!!, pozn. bizz), Ablaze My Sorrow, Area 54, Ceremonial Oath, Darkest Hour, Disincarnate, Grotesque, Liers In Wait, Lock Up, Nail Within, Nightrage. Neustálý úsměv na Thomasovi tváři zkazil až vrh kelímku s pivem - s vrhačem si během jednoho songu vyměnil pár nelichotivých vět a jelo se dál.
V tento moment jsem byl fakt spokojen a to, co jsem chtěl za pátek vidět, jsem viděl. Takže nastal čas se začít bavit. Chlastu jsem letos teda moc nedal, protože se nalívat studeným pivem v ještě studenějším počasí, se mi dvakrát nepozdávalo, takže jsem zvolil raději zelené dobrodružství. Ne že by BLOOD DUSTER nebyli dostatečně velké lákadlo, ale jejich desky mě nechávají zcela klidnými a dle mě patří k tomu horšímu, co Relapse vydávají.
Po vydatné fajfce přicházíme na plácek a BD drtí neuvěřitelným způsobem - show jako prase! Protinožci to tedy pěkně rozhrábli, všichni svlečeni do půl pasu a v plném nasazení. Najednou mi jejich muzika připadala strašně zábavná, ale to spíše díky živé prezentaci. Střídaly se vály v jejich typickém rock’n’roll / big bít duchu s totálně dávajícími houpanicemi, na kterých jsem si fakt ujel. Jenom jsem se otočil s úmyslem sdělit mé pocity z jejich muziky kámošům a najednou slyším velmi nelichotivé narážky na publikum. Něco ve smyslu, že jsme banda sráčů, že máme hnusný pivo a další urážky, na které fans horlivě skandovali. To jsem tedy moc nechápal, co se děje, ale zřejmě šlo o hecování. Na jednu stranu bych byl asi uražen, ale konal se pravý opak, lidi pařili jak vzteklí. Občas sice zpěváka sejmulo pivo, ale na to regoval: "Comon, let’s go, you fuckers" :-). Tohle jsem si fakt užíval - zcela netypické, ale přesto to pořád mělo atmosféru show. Když na pódium vylezla jakási slečna, zpěvák se ji jal ojíždět, ale nakonec ji surově shodil mezi pařící fans. To samé následovalo i s ostatními skokany. Nekompromisně je pral dolů. S jedním se dokonce chytnul, takže to vypadalo i na pěsti, ale z kotle se vrátil celý. Dobrým kouskem bylo plivnutí do vzduchu, chytnutí onoho hlenu a následné pomazání se s ním. Chcaní basáka na svůj nástroj a do lidí byla už jen perlička na dortu. Vím, že tohle bylo určitě to nejkontroverznější vystoupení roku, ale kdo viděl jejich klip, tak mu musí být jasné, že jde především o nadsázku a parodii. Za skutečně geniální považuji promítací plátno, na které bylo vysíláno jednak to, co se dělo na pódiu a to z různých stran a jednak hafa úchylnej film Tetsuo - Iron Man, což je v podstatě klasika japonského bizzare filmu. Během hraní se zobrazilo i info, co hraje za kapelu a odkud, ale když během setu DISFEAR střídavě lítalo logo BLOOD DUSTER a INFERIA, měl jsem o informačním charakteru rázem udělanou představu :-).
Byl jsem zvědav i na PUNGENT STENCH, protože když tady tenkrát hráli, tak to bylo super vystoupení - muzikanti přestrojení za faráře a následné odhalení do kožených popruhů dodalo jejich "fuck off christianity" image tu pravou atmosféru. A nyní? Už když vylezli na plac, přišli mi dost unavení a stejně tak to bylo i s jejich setem. Možná to bylo tím, že hráli především staré věci, ale tohle byla fakt nevýslovná nuda. Lidem se to ale asi líbilo, plac byl zcela zaplněn, dobrých 2500 hlav určitě! Teprve dnes jsem si uvědomil, jak jsou PS oldskůl a dle toho, co předvedli, si troufám tvrdit, že i za zenitem.
Konečně se počasí umoudřilo a zhruba až někdy teď přestalo chcát. Finští drtikolové INFERIA jsou naši stájoví kolegové, takže jsem chtěl vědět, o co jde. Sice s nimi máme hrát nějaké koncerty, ale proč si je neposlechnout už tady. Zvěsti o gore grindu byly spíše částečné, viděl bych to tak půl na půl s death metalem, hlavně co se zpěvu týče. Sypalo se pěkně, však si Lukáš (RE-INTOXICATION drummer) pochvaloval bubeníkovu přesnost. Největším záchvatem smíchu pro mě bylo Žankovo (redaktor PRAY & KEEP QUIET newsletteru / ex ABYSS zine) pogování - to jsem sebou málem do toho bahniska pleštil taky. Totálně soukromé pogo na jedné z laviček a geniální synchronizace změn temp a Žankových pohybů - jeden z vrcholů večera! :-) Nepopírám, že ke konci setu mohly songy působit trochu monotónně, ale místo na OE si tito Finové zasloužili oprávněně.
Únava se dostavila dle očekávání, ale osádka našeho povozu chtěla vidět ještě PURGATORY, kteří jsou dle mě jednou z nejnudnějších death metalových kapel, možná právě proto, že pocházejí z Německa. Ovšem dneska mě docela překvapili. Začali pěkným intrem, do kterého se vložil jakýsi stage diver a celé intro odvřískal, aniž by ho někdo zastavil, skoro to vypadalo, jako by ke kapele patřil, ale když se začali s pravým zpěvákem přetahovat o mikrofon, bylo jasné, o co tady jde :-). Bicmen pěkně sypal, ale šíleně u toho poskakoval, tomu jsem se musel řezat :-). Škoda, že spíš než sypanice, využíval střední tempa.
Po pár válech bylo rozhodnuto a šlo se nakutě. Mačkání se v autě sice nebylo moc příjemné, ale pořád lepší než být vyplaven bahnem nebo překvapen nezbedou slalomujícím mezi stany.

..::Day:-:02:.
Noc byla krušná. Chvílemi jsem nevěděl, jak už se mám poskládat, ohnout, pokrčit nebo zlomit, abych dočkal rána. Když jsem ale otevřel očka, kumpáni byli pryč, takže já jako vyspávač jsem opět nezklamal. Pozitivem budiž to, že nechcalo a dokonce to chvílemi vypadalo, že by mohlo i slunko vykouknout. Samozřejmě jsem zaspal PROFESORa LEFEBREa a GUIDED CRADLE. U prvně zmíněného došlo k výměně jednoho z vokalistů a mají venku debut CD na LECTER AGENCY a druzí jmenovaní mají venku 12" desku.
Přicházím až na značně obměněné M.A.C. OF MAD. Onehdá jsme s nimi hráli v

report_173_px3

Boleslavi a řekl bych, že jim změna prospěla. V sestavě zůstali pouze původní kytaristi, kteří byli doplnění o polovinu teknařů AHUMADO GRANUJO, tedy o Milana na basu a Petráska na chrochty, sampling a programming. Nová tvorba se nese ve znamení zvráceného gore grindu ala LIBIDO AIRBAG a jim podobným. Tentokrát se jim vystoupení ale moc nepovedlo, za což mohl hlavně značně nečitelný zvuk, který byl podstatně horší, než předchozí den. Tak nemohly vyniknout samply a také automat zněl spíše jako dávka z kulometu a celkově to připomínalo nečitelnou zvukovou kouli. Škoda, v Boleslavi jsem byl nadšen, nyní musím konstatovat, že tohle byl propadák.
EXHALE, tedy přejmenovaní BIZZARE EMBALMING, vyrostli mílovými kroky a to hlavně díky obsazení bubenického esa v podobě Čerta, proslulého sypače z kultovních GRIDE. Opět musím zavzpomínat na akci, kdy jsem je viděl poprvé, to byla naprostá pecka. Čertmat si dotáhl svoje škopky i s triggery a to jsme nestačili zírat - řekl bych, že mnohem ukrutnější bicí než v domácích GRIDE, techničtější, rychlejší... Jenže tady to byl opět slabý odvar toho, co tenkrát předvedli v Budějovicích. Zvuková koule se předávala z kapely na kapelu, takže i EXHALE tímto utrpěli.
MASS GENOCIDE PROCESS patří mezi naše nejprotěžovanější HC punk kapely a to hlavně díky neúnavné Bohdanově práci, která se mi zdá mnohem kvalitnější, než to, co předvedli sobotní dopoledne. Ostatně splitko s ALAMOGORDO mě taky příliš nepřesvědčilo, takže nezbývá, než se poohlédnout po 12" splitu s VISIONS OF WAR.
O C.O.S. jsem slyšel poprvé a ani teď nevím, odkud jsou. Jejich mix grindu, deathu, HC byl do sebe sklouben velice interesantním stylem a celé to podtrhovaly dva zpěvy a energický přednes. Hodně jsem se pobavil, když jeden song věnovali pořadatelům, speciálně člověku jménem Kurby - dodnes nevím, kdo to je :-)
Už je ale na čase vyrazit za nákupy. Letmo procházím distra, protože peněz se letos kór nedostává, takže si nechci kazit náladu tím, co všechno tady mají a co všechno bych chtěl. Především stánek DAY AFTER míjím velkou oklikou, protože bych tady asi přišel na mizinu. Dle mě je tohle největší distribuce HC punk muziky u nás, která zároveň nabízí největší počet pro mě interesantních titulů. Kupuju jen dvě DVDčka a ještě nějaké věci pro kámoše a valím si to hodit do auta, kde nakonec solidně zabředáváme.
Tímto přicházím o set DEFLORACE (nevadí, hrajeme s nimi docela často), jejichž sestava se stále mění, takže nezbývá něž doufat, že ta současná chvíli vydrží. Propásl jsem i Fidoremiho PLASTIC GRAVE a přicházím až na konec islandských FORGARDUR HELVITIS, jejichž muzika mě z desky příliš nevzala a rozpačitě působila i živě, i když se občas solidně sypalo.
DEATH REALITY zde také už hráli a dobře se pamatuji, jak jsem se smál, když na pódium nastoupili mladí klučíci, jeden dokonce s blond melírem. V zápětí mi však spadla čelist, protože předvedli fakt parádní vystoupení, brutální death metal na velmi solidní hráčské úrovni. Dnes jsou kluci zase o pár let starší (no, na jejich vzezření to moc poznat nebylo :-), ale dnes mě jejich muzika tolik nebrala. Řekl bych, že sklouzli spíše ke klasickému deathu alá CANNIBAL CORPSE bez výraznějších motivů. Lukáš si opět pochvaloval bubeníka, jeho lehkou hru, dle které usuzoval, že jde zřejmě o konzervatoristy.
HOLOCAUSTO CANNIBAL z Portugalska si před drahnými lety ve Sparku vysloužili 1 bod ze 6, takže jsem čekal nějaký bordeliózní zmatek. Nebylo to nejhorší, normální gore death ve standardním podání, nikoho to myslím neurazilo.
Na COLLISION jsem se hodně těšil, stejně jako DEATH REALITY před lety pořádně překvapili (zajímavé je, že obě kapely dostaly snad totožné časy jako minule). Mezitím jim u BLP vyšla debutní deska, která je fakt vražedná. I letošní vystoupení mělo fakt šťávu a tohle je prostě kapela, kterou si vždy rád poslechnu jak z CD, tak i živě. Jen se mi zdálo, že sestava, co se pádelníků týče, je nějaká doházená, což ale nemělo na vystoupení nejmenší vliv!
S MINDSNARE jsem kdysi měnil nějaké CD, ale jejich muzika mě nebere ani z CD, ani živě, takže po dvou válech odcházím na žvanec. Vynechávám i anglány SCREAMIN DAEMON, jež se od auta zdají býti hození nápadně do blacku. Že by Čurby měknul? :-)))
Vracíme se až na holanské grinders STOMA. Nadupaný grind core lehce řízlý gore grindem a zase se solidně sype. Minulý rok jim vyšlo na BLP debut CD, takže další kapela z ciziny zastoupena naším labelem - Roman občas objeví fakt dobrou kapelku!
Poslední deska AUDIO KOLLAPS je jedním slovem super! Dá se říct až mix crustu a death metalu. Možná je ještě někdo pamatuje pod starým názvem RECHARGE, ono je i vidět, že to nejsou nejmladší kousci. Jenže v tento okamžik si s přáteli všímám luxusní samičky, která je best of, co jsem tady kdy viděl. Opravdu okouzlující dívka, miss Obscene 2005 - luxusní oblečení, stylová úprava vlasů, všude piercing a kérky. Samozřejmě po tomhle se dá těžko soustředit na muziku, takže jen konstatuji, že AK si přece jen raději pustím doma v klidu.
SAYYADINA byla pro mě husté zděšení, když jsem ji slyšel poprvé na Swedish Assault kompilaci - ultrarychlý chytlavý grind core, který si nic nezadal s inteligentní jízdou alá NASUM. Teď jim vyšla debut deska, ale bohužel ne tak intenzivní, jako předchozí materiály. Mnohem více jsou využívány crust a HC prvky, songy jsou delší a rozmanitější a určitě postrádají tu naléhavost starších pecek. Nicméně, byl jsem na ně hodně zvědav. Potřeba připomenout, že za bicími sedí stejný typos, jako u BIRDFLESH a GENERAL SURGERY. Set to byl ucházející, ale v podstatě se potvrdilo to, co jsem už zmiňoval a to, že nové vály nemají takovou sílu. Během moshe byl brutálně shozen z pódia jeden z diverů a asi si pěkně natloukl, protože i kapela samotná se ujišťovala, zda-li je v pořádku.
Během jejich setu začalo zase krápat, takže se valím obléct a kvůli tomu nevidím německé zvrhlíky DEAD. Na ultra fast core šílence YACOPSAE jsem ale zpět a se mnou řádný dav lidí, kteří vždy přijeli na jejich akce a oni tam nakonec nedorazili. Oprávněně dostali takovýhle čas, protože jejich popularita je opravdu velká a jejich jméno se skloňuje ve všech pádech. Byl jsem celkem překvapen, že to nebyli žádní mladíčci, ale staří kořeni, kteří mají své za sebou. Bubeník pěkně vypasenej šoumen a v tu chvíli mi nebylo moc jasné, jak s takovým tělem může tak neuvěřitelně sypat. Chvíli na to jsem byl přesvědčen. Zvuk se konečně vychytal a troufám si tvrdit, že byl nejlepší za celý den. Němci předvedli dokonalou smršť! Vše přesně tak, jako z nahrávek. Dokonce i na vteřinu přesné stopky! Bicák kmital jak nějaký atlet a činely mydlil jako když čaroděj kouzlí s kouzelnou hůlkou. Jedinou vadu bych viděl v tom, že ultra rychlé vypalovačky byly střídány pomalými vály, což značně ubíralo na jinak perfektním dojmu.
AVULSED tady měli hrát už minulý rok, ale nějak se to nepoštěstilo, takže letos je tu konečně máme. Dave Rotten je dle mě jeden z nej-kanálních vokalistů, takže jsem byl pochopitelně v očekávání. Jenže zvuk se zase citelně zhoršil a v kombinaci s dvou-kytarovým zápřahem to byla zase pěkná koule, skoro se to nedalo poslouchat. Dokonce jsem u jednoho válu zjistil až v půlce, co je to vlastně za song. Dave se po vokální stránce moc nepředvedl, vlastně to byla docela slabota, takže by mě zajímalo, kdo to za něj na deskách nazvracel. Komunikace s publikem byla ovšem super, dokonce vytahoval lidi na pódium nebo zase skákal do pařících fans. Jinak mě to spíše zklamalo, škoda.
Před REGURGITATE se jdu ještě nacpat skvělým tofu-párkem, ale moc nespěchám, protože minulý výstup byl dost o ničem. Ovšem dnes je to jiné kafe! Švéďáci to do nás cpou pod tlakem, jeden vál za druhým. Zaznívají všechny hitovky ze všech alb. Vše je pečlivě uváděno a vůbec, dnes jsem měl z jejich setu zatraceně dobrej pocit. Rozhodně jeden z vrcholů festu!!!
Na španělské patology HAEMORRHAGE je zde spolehlivě nejvíce lidí! Aby ne, když jsou Haemo vlastně takovými hvězdami na poli grind core. Během chystání nevěřícně zírám na promítací plátno, kde je teď pouštěn řádsky úchylný film, typuju

report_173_px4

tak Necromantik, kde borec dotáhne domů mrtvolu a jeho družka si na ní pěkně ujíždí a nakonec umřelcovi olizuje jeho mrtvé oko - totální humus :-)
Spouští se intro, kytaristi v nemocničních mundůrech a do toho se přižene šílený Lugubrious, svými pohyby připomínající něco mezi zombií a opilcem :-). Jenže skvělá ochranka byla už tak ztumpachovatělá tím neustálým střežením pódia, že si leadra nekrologů spletla s výtržníkem a snažili se ho lifrovat dolů. Lugubrious měl dost co dělat, aby se na pódiu vůbec udržel. To se strážci zase jednou předvedli. Vůbec, letos to bylo ke konci hodně husté, gorily na pódiu se s tím vůbec nepáraly a valily to z pódia pod tlakem, až se mi chvílemi zdálo, že to fakt přehánějí. To byl samozřejmě impuls pro fans, aby ochranku vyprovokovávali a tak jsme často byli svědky všelijakých taškařic, na pódiu se odehrávajících.
Haemo předvedli klasiku, kterou ostatně každý očekával. Jejich melodický a notně originální gc vstoupil do dějin stejně jako jejich krvavá show. Perfektní pantomimické výkony a nekonečný výraz šílence, to je prostě to, na co jsme od psychopatického Španěla zvyklí. Zvuk opět nebyl nejoptimálnější, ale své hitovky si každý jistě našel. Na závěr jako přídavek cover DOOM a bylo vymalováno. Nekonečné děkování České republice za podporu bylo trochu v rozporu s ironickými poznámkami, kterým stejně rozuměla jen hrstka lidí a tak si zřejmě jen málokdo všimnul, že u posledního válu parodicky poděkoval Švédsku :-)
V tento moment se chci odebrat na kutě, ale jsem ještě přemluven na ISACAARUM, kteří mě teda vůbec neberou a po desce Curbed tuhle kapelu nesleduji. K tomu navíc problémy se zvukem (hrálo se pravděpodobně jen z pódiovky), takže prchám do hajan. Škoda, že už nemám síly na LOOKING FOR AN ANSWER, umístit je tak pozdě v noci nebyl moc dobrý nápad!!! V autě ještě dávám bagetku a spokojeně usínám.

Co se týče celkového dojmu, tak ten byl jednoznačně perfektní. Vždy, po skončení každého ročníku, si říkám: "Hergot, tohle byl zatím ten nejlepší ročník," a letos si to říkám zase.
Musím ocenit nápad s promítacím plátnem, i když občas bych měl výhrady ke střihu - když se na plátně objevil třebas bubeník, zabíral se většinou, když se nic nedělo, ale v momentě, kdy měl začít sypat a bylo se tedy relativně na co dívat, tak byl puštěn film nebo info o kapele. Výborný nápad bylo také promítání zmíněného filmu, takže koho nebavila muzika, mohl si ujíždět na doprovodné filmové projekci. Ještě, že se nepouštělo žádné porno, to by se pozornost soustředila spíše na obrazovku, než na kapelu. Tradičně jsme měli přehled, co zrovna hraje, díky perfektnímu moderátorovi, který kapely uváděl jak česky, tak i perfektní angličtinou. Jen se mi nezdá, že tenhle kořínek je fandou extrémní muziky a tak mi přijdou jeho nadšené ovace trošku k neuvěření. Výkup prázdných kelímků za kačku byl uvítán s velkým nadšením, což ostatně dokazovaly desítky sbírajících postaviček, jež byly k tomu chvályhodnému kroku donuceni buďto nelichotivou finanční situací nebo uklízecím syndromem :-)
Počasí se letos moc nepovedlo, ale pod deštníkem se to dalo v pohodě přetrpět. Obdivuju lidi, kteří vyrazili jen tak "naostro" a hlavně ty, kteří tuhle situaci uměli přetvořit na zábavu a v bahně se dokonce váleli.
Ještě bych možná reagoval na fórum, které vzniklo na stránkách www.obscene.cz. Předně si myslím, že fórum slouží k vyjádření svých názorů, takže se docela divím reakcím ze strany pořadatelů, jak reagují. Chtějí podněty a pak se za ně zlobí. Death metalu bylo letos skutečně málo. Neříkám, jestli je to dobře nebo špatně, jen to konstatuji. I se "sockama" jsem měl to dočinění, ale když jsem jim vysvětlil, kolik beru, sáhli do kapsy a dali mi nějaké drobné :-). K urážkám na fóru není co dodat...
Na závěr jen dodám, že tohle je opravdu nejlepší fesťák u nás a já se sem vrátím každý rok už jen kvůli neopakovatelné atmosféře!!! Díky, Kurby :-D

Vložit komentář

kubánec - 10.08.05 13:07:33
Naprosto souhlasím s tím, že s Massgenocide process o hodně víc hrajeme než zkoušíme, jo, hlavně díky bohdanově neúnavné, nevím jestli kvalitní práci, jinak fajn povídačka (ten report)...
Necro - 25.07.05 12:34:27
jeden report z oef05 hezčí než druhej :)

Zkus tohle