OM, TOMÁŠ PALUCHA

report

Ne že by nás Om o cokoli ošidili, ale jejich hudba je tak dobrá, že člověk prostě chce víc.

OMZačnu tím ošklivým. Sedmička je přes svůj rádoby kultovní status pitomé místo – hlava na hlavě, od třetí řady dál není nic vidět (stál jsem ve čtvrté) a lahváč za bratru dvojnásobek oproti obchodu, což nechápu, jak rudá mládež, která klub nejčastěji navštěvuje, může zkousnout. A poslouchejte si náročnou hudbu, když se na vás ze všech stran lepí těla a dredáč před vámi vám cpe tu svou odpornost na hlavě do pití a smrdí pod nosem ganjou… Ach jo.

Nečekal bych, že OM vyzní jako „taneční“ kapela, byť je to logické: základ tvoří rytmická sekce, ruchy, kterými černý muž Robert Lowe z krabiček supluje smyčce a efekty, jsou veskrze „navíc“. Živě basa vyzní ještě podmanivěji a výrazněji než na deskách (zatímco výtečné a dynamické bicí Emila Amose reprezentují onen „tvořivý chaos“), není proto divu, že ihned po nástupu se mnoho hlav (včetně mé) rozhoupalo vpřed a nazad a neustalo až do konce – na spirituálno, kterým jsem se nemálo oháněl v recenzi na geniální poslední album, během vystoupení zkrátka nevybyl čas a kapela se ani moc nesnažila o vytvoření patřičné atmosféry. Více než o cokoli jiného se tak jednalo o neotřelý rokenrol.

OM - Al CisnerosKdyby byl Al Cisneros gangster, nejspíš by mu říkali Zrychlenej Al – narážím na jeho tanečky, při kterých pohyboval hlavou tak třikrát rychleji, než rytmus velel, divoce koulel očima, či je naopak měl zavřené a zdál se být ztracen ve vlastním světě hlubokých vibrací. Těžko říct, zda to bylo ponořením do muziky, nebo požitím nějaké tajemné východní substance, ale to je asi jedno. Mezi skladbami nám toho moc neřekl, zato mantry recitoval zaníceně a s patřičným pathosem. V posledním opusu ho vokálně doprovodil i řečený pan Lowe – málokdo asi v nacpaném klubu postřehnul, že ony zvuky, připomínající něco mezi meluzínou a chorálem, vytvářel Lowe kvílením do mikrofonu a následnou modulací zvuku pomocí krabiček. Právě zde, v pomalé skladbě bez bicích, OM nejhorečněji klepali na dveře posvátna – než koncert uzavřeli intenzivní stěnou.

Konec přišel pohříchu brzy – ne že by nás kapela o cokoli ošidila, ale její hudba je tak dobrá, že člověk prostě chce víc. Pravdou je, že dostat lepší podmínky, mohli by OM podat i dokonalejší výkon: zvuk byl fajn, ale rozhodně mohl být ještě o trochu víc nahlas, a méně opovrženíhodný prostor například s židličkami by mohl učinit zadost touze po transcendentním rozměru a usebrání… Leč díky aspoň za to, co bylo.

Tomáš Palucha a jeho zarostlý melody boy na mně zanechali poněkud rozpačitý dojem. Asi by chtěli být takoví čeští Earth zkřížení s Neilem Youngem (vybavil se mi soundtrack k nehorázně přeceněnému Jarmushově filmu Dead Man), jenže k tomu, aby ve složení kytara + kytara dovedli vzbudit vytržení, jim ještě mnoho chybí. Tahle hudba navíc podle mého názoru není moc vděčná v živém provedení, táhlé brnkání jen s občasnými forte pasážemi dokáže velmi rychle znudit. Lidi tomu však tleskali, touha po alternativě byla nejspíš uspokojena, tak budiž.

Vložit komentář

pf - 20.09.12 16:27:58
   pf: www.k4klub.org/2012/09/20/20-9-black-acid/     pf: dneska do K4 někdo jdete?  nepatri to spis sem? www.marastmusic.com/Recenze/SEVEN-THAT-SPELLS-Future-Retro-Spasm
tak na to sem moc malej pán, abych rozhodoval, co kam patří...
bizzaro - 20.09.12 16:01:03
www.k4klub.org/2012/09/20/20-9-black-acid/
dneska do K4 někdo jdete?
nepatri to spis sem? http://www.marastmusic.com/Recenze/SEVEN-THAT-SPELLS-Future-Retro-Spasm
pf - 20.09.12 14:52:02
dneska do K4 někdo jdete?
AddSatan - 20.09.12 14:40:21
ads: dobrej postřeh s těma pivama, já radši na akcích s blbym pivem nepiju, an tahání lahváčů sem moc línej
to víš, to jsou ty finty "rudé mládeže" :)), s batohem navíc i často ušetříš za šatnu apod. :) na nás si rudí kapitalisti (ani ti ze Sedmičky - hm kážou vodu pijou víno?) nepřijdou. já jsem právě taky zmlsaný - takže už vím kam si "musím" nakoupit zásoby a kam ne, což mi připomíná, že v páteční K4 tohle nebudu muset řešit...
pf - 20.09.12 14:33:25
ads: dobrej postřeh s těma pivama, já radši na akcích s blbym pivem nepiju, an tahání lahváčů sem moc línej
pf - 20.09.12 14:32:48
ano, autor zdařile odhalil prohnile kapitalistickou podstatu hudbeních klubů, v nihcž nejde o kulturu, ale často o mrzký peníz, jinak by přece prodávali pivo za nákupku, ne?
AddSatan - 20.09.12 14:25:54
Ono celkově, kolik znáte klubů, kde se hraje a mají tam pivo popřípadě jiné pití za dobrou / slušnou cenu? Já teda moc ne. A ještě méně těch kde mají dobrý / pitelný pivo. Napadá mě jen K4, Dejvická klubovna, možná Hoodoo, většinou to řeším tak, že si beru vlastní, hlavně protože chci pít to co mi fakt chutná a ne to "co se dá pít", mezi kapelama se zajdu vyvětrat ven, otevřu lahváče a je... i to je "punk" :))
DW - 20.09.12 14:17:12
to je teda novinka - klub musí nějak vydělávat, ono těch lidí na koncerty už zase tolik nechodí jako dřív .-).. Ale nikdo tě nenutí to pít, dáš si jedno dvě piva a pak si můžeš jít sednout někam do hospody.
pf - 20.09.12 14:07:30
náhodou, že lahváč v klubu (jakýmkoli) stojí dvakrát víc, než v obchodě, to je dobrej trefnej postřeh a vůbec bych se autorovi nesmál
Evilmolit - 20.09.12 13:30:33
neřešte hovna, řešte hudbu.. názory ať si každý má své, mám na to taky svůj názor, že? :-) jinak 007 je fakt divnej klub, ale ostatně v Praze stejně žádnej klub ideál není. Sedmička pro mě třeba byla vždy max o dobrým kotli, kde kapela je vlastně mezi lidma a asi jedinej klub, kde se dá při kotlení proběhnout po stropě. O slovu kvalita u zvuku v českých luzích a hájích si myslím své. Smradlavej zhulenej dredař v textu pobavil, nechápu proč se do autora tak opíráte ;-) Rudou mládež beru jako nadsázku a poznámka je to celkem sociálně-politicky vystihující návštěvníky (ačkoliv Toma Corna už jsem tam taky viděl a to je komunista jak prase :-). Čekal jsem jen více textu o muzice pro nás neznalé. Čus bratři!
DW - 20.09.12 12:27:37
no udělal bys službu hlavně sobě. S tim časákem to asi většina pochopí :)
Trym - 20.09.12 12:17:50
(něco jako střed neexistuje) a všechny mozky tu říděj různý demagogický ideologie, ačkoliv je časopis People už dávno označil za největší mrdku ve vesmíru?
Jo tak když to psali v časáku, tak to bude určitě pravda. Od teď budu střed, slibuju (který sice fakt neexistuje, ale já stejně budu).
DW - 20.09.12 12:09:27
"hele tryme vážně co tě na tom všem tolik sere? proč máš pořád potřebu tyhle lidi, byť maj třeba levicové postoje označovat za nějaký rudý komanče? co tě na tom žere? jestli to má všechno bejt vtip tak je to fakt špatnej vtip... " ty děláš jako kdybys tu nežil Brute, nevíš že žiješ v country, ve který každej musí bejt nalevo nebo napravo (něco jako střed neexistuje) a všechny mozky tu říděj různý demagogický ideologie, ačkoliv je časopis People už dávno označil za největší mrdku ve vesmíru? Prostě kurva pravice nebo levice musíš se zařadit, do stáda, tam kde tě chtěj mít! A jestli jsi rudej bolševickej levičák nebo černokošiláckej pravičák, co na tom. Cattle Decapitation - The Harvest Floor obal.
AddSatan - 20.09.12 12:03:17
Tady asi opět někdo něco nepochopil (ne-překvapivě), je to plýtvání časem, chytrému napověz, hloupého... raději ignoruj... nejhorší je srážka s blbcem. Howgh!
Trym - 20.09.12 11:53:50
AddSatan: Líbí se mi, když mluvíš sprostě:) Ve druhém odstavci se mnou sice ve dvou třetinách věcí souhlasíš, ale stejně jsem ohon, to dává smysl. Je to k vzteku mít v redakci někoho, kdo ti nevyhovuje, pane tolerantní, že? Brutus: Je víc odstínů rudé než ta z KSČM, ale vím, že nejsi moc dobrý v politice, tak to přejdeme. Co mě sere? Nemám rád subkultury. Když jsem psal report z Paganfestu, tak mě tu místní alternativci plácali po zádech, jak se pěkně trefuju do folk metaláků, jenže nepochopili, že oni jsou úplně stejná jelita s předepsaným dress-codem (který mi přijde nudný), hudebním vkusem (ze kterého mě část baví, ale přijde mi omezený), sadou "aktivistických" názorů (které se mi protiví) atd. Ať si každý žije, jak chce, ale neunikne tomu být hodnocen – úplně stejně, jako když Adolf níže naznačuje, že se mu nelíbí, že jsem "ulízaný" nebo jak formuluju věty.
AddSatan - 20.09.12 11:15:17
Pravdu díš soudruhu brutusáčku! Soudruzi ze Sedmičky ti jistě příště přidělí čestný řád práce a já ti asi dám příště pravou brežněvovskou hubičku :) !
brutusáček - 20.09.12 11:05:50
jo ony totiž všechny punkové a hc akce tam jsou pod rudou vlajkou..Om byla vyjímka takže obrazy lenina, stalina a marxe byly sundány a marxovo knihy o kapitálu z baru uklizeny. Před každým koncertem si tam jinak z těchto knih čteme, oslavujeme vpád varšavských vojsk do československa a horlivě debatujeme kde policejní složky udělaly v 89 chybu..samozřejmostí je prokázat se u stupu rudou knížkou..a navrch toho všeho jako jasný důkaz velké komunistické jednoty je FREE vegan raut prostě abys to DW pochopil...každej kdo sympatizuje s touhle scénou, lidma, postojema je gottwaldovský komunista a nepřítel svobodomyslného pravicového státu :) hele tryme vážně co tě na tom všem tolik sere? proč máš pořád potřebu tyhle lidi, byť maj třeba levicové postoje označovat za nějaký rudý komanče? co tě na tom žere? jestli to má všechno bejt vtip tak je to fakt špatnej vtip... add sedmička..jak na TEBE působí to je tvoje věc, že ti tam přijde takový a makový ok.ale proč máš potřebu se otírat o nějakej status a o to, že pro někoho ten klub má sakra význam...
DW - 20.09.12 11:04:29
   DW: Klub určitě nenavštěvuje jen nějaká "rudá mládež" nebo co. Tyhle zobecnění bych si v případě hudebních klubů nechal od cesty, tak trošku.    Fakt, že je celý klub polepený antifáckými a punkovými nálepkami – nemluvě o tom, co tam běžně hraje, krapítek podpírá moji tezi:)
pro mě pořád lepší než hákový kreutze NS brek metal kids. Každej má něco. Add to shrnul pěkně. Já nevim, na věci co tam "normálně hrajou" nechodím, chodím jen na akce, co jsou mi blízký (jako asi každej normální člověk) a tam nic rudýho není.
AddSatan - 20.09.12 11:01:07
Tak "soudy" a "teze" toho dementa pode mnou (myslím tím Tryma) nemá smysl příliš komentovat, ať ten pitomec příště radši do tak "pitomýho" klubu neleze, ještě by mu tam někdo z tzv. "rudé mládeže" mohl ublížit (vlastně bych se nedivil, na druhou stranu, kdo by se s takovým chudáčkem zahazoval.... takže se asi nemusí bát, když jsem ho tam samotinkýho viděl, skoro mi ho bylo líto - ne, kecám, smáli jsme se mu :) ) a jak uvedl DW, nejde o "jiný názor" ale o jeho prezentaci / formulaci a tím počátečním výblitkem nasadil korunu všem svým dosavadním zvratkům, nehledě na to, že předpokládám, že tu, ani jinde nikde jeho politický postoje, narážky, posudky a "moudra" nezajímají - o to víc v oficiálním reportu, tak už by se na to mohl konečně vysrat (hlavně, že mě tu osočoval z ideopolicie, kretén...), Marastu tím dělá fakt "dobrý" jméno.. "tleskám". Ale co už s mimoňem.... Na druhou stranu, Sedmička pro koncert zrovna tohodle typu, nebo spíš typ hudby (když je tam něco rychlejšího, kdy se lidi víc hýbou, kotel atd. je to něco jinýho) - resp. spíš při téhle návštěvnosti (je fakt, že třeba s viditelností na podium, je to tam pak už o dost horší) - a je jedno jestli se na vás tlačí dreadař nebo ulízanej vylízanec typu Tryma není úplně nejlepší, zvuk mohl být opravdu víc nahlas, byť slabiny spatřuji spíš k výkonu kapely samotné (ty klávesy nahrazujcí živé nástroje fakt nebyl dobrý nápad), nejakou KVLTovnost bych nechal stranou... zažil jsem tam ale dost dobrých koncertů s dobrým zvukem, jen né vždycky se všechno povede, záleží i dost na té návštěvnosti no... když je nacpáno. není to příjemné nikde..
Trym - 20.09.12 10:23:42
Klub určitě nenavštěvuje jen nějaká "rudá mládež" nebo co. Tyhle zobecnění bych si v případě hudebních klubů nechal od cesty, tak trošku.
Fakt, že je celý klub polepený antifáckými a punkovými nálepkami – nemluvě o tom, co tam běžně hraje, krapítek podpírá moji tezi:)
DW - 20.09.12 10:17:42
Tak napsal že je pro něj Sedma na hovno, to je toho, pro mě je to dobrej klub s docela dobrým zvukem, to je věc názoru, i když napsanej je teda debilně. Klub určitě nenavštěvuje jen nějaká "rudá mládež" nebo co. Tyhle zobecnění bych si v případě hudebních klubů nechal od cesty, tak trošku.
Trym - 20.09.12 09:59:36
Brutíku, nevím, jaké to je PRO NĚKOHO, já napsal, jak Sedmička působí NA MĚ. Sorry, že to nekonvenuje s vkusem "lidí ze scény", stejně jako můj názor na film Dead Man a mnou konstruované věty, ale já nereprezentuju žádnou scénu, jenom sebe:)
bizzaro - 20.09.12 07:48:13
trimr:
vsechno je to rokenrol :)
trimr - 20.09.12 07:34:47
když chci rejpat do alternativců, taky volím stylistiku někde na půl cesty mezi deníčkem osamělý šestnáctiletý buchty ve vytahaným svetru a vzletnejma konstrukcema typu petričko.
brutusáček - 20.09.12 00:57:11
no pro někoho za ty léta co tam chodí, potkává kamarády a cítí se tam vždy přijemně a rád se tam vrací, se to stalo kultovní místo, takže nechápu proč to zpochybňovat, navíc na kultovovnost si to vůbec nehraje, to jenom vždy má někdo potřebu to vyzdvihnout. Proč? Ze závisti, že na taková místa a koncerty chodí sám? a jakej ten tvůj neustále rejpavej humor do nesmyslnýho cíle má odezvu?...jsme rád že z toho máš špatné zkušenosti aspon příště bude klid a ty můžeš psát jenom o hudbě....a my se tam budem scházet a máchat kladivem a srpem.... "Lidi tomu však tleskali, touha po alternativě byla nejspíš uspokojena, tak budiž." moje věta - favorit 19. 9. 2012, 22:09 leč... pathos...spirituálno...substance áááá, pán je inteligent! 19. 9. 2012, 22:07 méně opovrženíhodný prostor například s židličkami by mohl učinit zadost touze po transcendentním rozměru a usebrání - celodenní nálada pod psa je v trapu, díky John 19. 9. 2012, 22:00 http://marastmusic.com/...) -to jsou skvosty!! Rudá mládež, přeceňovanej Dead Man, rádoby kultovní místo... bigbee 19. 9. 2012, 18:26 ............ http://www.silver-rocket.org/forum/
Trym - 19.09.12 22:59:47
Byl jsem zvědavý, kolik "alternativců" se toho chytne:)
lemmy - 19.09.12 21:46:36
nehorázně přeceněný dead man? vycizelovaně kontroverzní?
leif - 19.09.12 20:45:45
Pochvala za ocenění Dead Mana. :P Podepisuji se pod prvním odstavcem, Sedmička je kvůli její stísněnosti a zvuku opravdu nevyhovujícím prostorem. Velmi příjemný koncík.
gorth - 19.09.12 13:09:33
facka za "nehorázně přeceněného" Dead Mana:))

Zkus tohle