Články

přeposlat článek tisknout
Osamělá srdce

Osamělá srdce

  • kdy: leden, únor 2013
  • kde: Divadlo Na zábradlí

Pokud vám není lhostejný stav soudobé společnosti, návštěva Osamělých srdcí vám může přinést mnoho podnětů, o nichž stojí za to popřemýšlet.

Osamělá srdceOsamělá srdce aneb noční proud pro nemilované

První premiérou nové sezony Divadla Na zábradlí, která nese název Nepřizpůsobiví, se stala hra Osamělá srdce. Režisér David Jařab, známý z pražského komorního divadla Komedie, na jeviště převedl dramatizaci novely Přítelkyně osamělých srdcí amerického meziválečného autora Nathanaela Westa. Groteskní novela z třicátých let zachycuje příběh novináře, který se stane obětí vlastní iluze. West příběhem kritizuje americkou společnost, především utopickou představu o americkém snu.

Jařab děj převedl do prostředí rozhlasového studia, což dramatizaci přineslo nové možnosti ztvárnění vztahu nemilovaných a jejich tzv. Utěšitelky. Příběh Utěšitelky, k níž se obrací nemilovaní, aby jim alespoň na chvíli dala zapomenout na jejich utrpení, mne zcela pohltil. Setkání s člověkem, jenž je pro druhé rádcem, ale který zároveň není schopen pomoci sám sobě, vzbuzuje mnoho existenciálních otázek. Situace, které se ve studiu odehrávají, zachycují temné stránky života, s nimiž se někdy musí vypořádat snad každý z nás. Hře přesto nechybí odlehčené momenty, které sdělení dodávají další rozměr. Úsměv na rtech mnohdy tuhne, přičemž právě to podle mého názoru diváky přiměje o zobrazovaném přemýšlet. Právě tím, že hra pokládá mnoho otázek, ale hledání odpovědí je na každém z nás, mi inscenace přijde přínosná a aktuální.

Osamělá srdceAtmosféru hry podtrhuje výtvarné řešení inscenace – barevné provedení rozhlasového studia, kde se prolíná červená, černá a bílá barva, samo o sobě zachycuje pocit celé hry.

V roli tzv. Utěšitelky se představil Stanislav Majer, nový člen uměleckého souboru divadla. Svým výkonem potvrdil výjimečné herecké kvality, mnoha divákům známé z divadla Komedie. Z výkonů ostatních herců vyniká především výkon Jiřího Ornesta, který hraje moderátorova nadřízeného.

Pokud vám není lhostejný stav soudobé společnosti, návštěva Osamělých srdcí vám může přinést mnoho podnětů, o nichž stojí za to popřemýšlet.

--- -- - -- ---

Nathanael West / David Jařab: Osamělá srdce

Scéna a režie: David Jařab

Dramaturgie: Lucie Ferenzová

Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková

Hudba: Ivan Acher

Hrají: Stanislav Majer, Jiří Ornest, Marie Spurná, Natálie Drabiščáková, Kristina Beranová, Lucie Ferenzová, Natálie Řehořová, Leoš Noha, Barbora Etlíková nebo Magdalena Pártlová

Premiéra: 30. října

Nejbližší reprízy: 26. a 30. ledna, 6. a 22. února

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze