PRO-PAIN, STATUS PRAESENTS

report

Pro-Pain jsou v aktuální sestavě již několik let v mimořádné formě a neklidná doba jako by jim hrála do karet.

Základy žižkovského Storm clubu zažily otřesy docela určitě měřitelné škálou Richterovy stupnice. A to poté, co v něm zahájila invazi NY hardcore/thrash legenda Pro-Pain. Gary Meskil a jeho parta sice navštěvují naše končiny poměrně často, ale tentokrát bylo vystoupení v lecčems odlišné.

Ještě než se na podium dostali Status Praesents, zaúřadovali před plnícím se klubem bratislavští Bad Shot. Dorazivše o něco později, viděl jsem je akorát balit, takže pánové, sorry, snad příště. Když se na stage chystala druhá banda, byly už v klubu určitě přes tři stovky hlav. Celkově vystoupení headlinera přihlíželo ještě tak o stovku víc a pořadatelé z Prague City Hardcore mohli být spokojeni. Jaký rozdíl od organizačně podivně zvládnuté loňské taškařice s Pro-Pain v Modré Opici!

Pražáci Status Praesents už mají na scéně odehraný nějaký ten pátek a role předkapely se ujali s upřímným nasazením. Hodinka hudby, kterou kluci naservírovali, určitě nenudila, ale ani se nekonalo žádné větší překvapení. SP svůj setlist vystavili chytře, a tak se stále něco dělo. První čtvrtinu koncertu byl zvuk prasácky zabasovaný, jako kdybyste poslouchali s hlavou v kýblu vody. Co už…

Kapela tlačila to nejlepší ze svého crossoveru, zazněly prověřené tutovky jako Cool Boy, Lullaby, Waynochka, Summertime, CripleBro nebo Ready to Fly. SP perfektně plnili úlohu supportu a hecovali publikum pro nadcházející Pro-Pain. Třeba i tím, že do začátku svých tracků zamíchali riffy ze skladeb newyorských veteránů, jako třeba Stand Tall nebo Put the Lights Out.

K hudbě samotné jen několik poznámek. Chvílemi nadupaný HC/metal míchaný s rapem, řevem i sbory šlapal dobře, ale nejednou motor po různých zpestřujících vsuvkách spadnul, a už se ho nepodařilo nahodit v potřebném tlaku. Instrumentálně jsou na tom kluci dobře, a při absenci zraněného kytaristy Jindry to Maks (basa) s Tomášem (kytara) utáhli s přehledem. K Vojtovi se v jedné pecce přidal řvoun Dan Kurz z Atari Terror a byl to jeden z vrcholů vystoupení. Celkově by muzice SP možná prospěly texty v češtině, i když to je úkol nesnadný. Sečteno a podtrženo – celkově lepší průměr a mise supportu splněna úspěšně.

Pro-PainKolem půl jedenácté se rozeznělo intro a stage obsadila původně čtveřice lidí, která se však na hodinu a čtvrt změnila v drtící stroj, jemuž není radno se stavět do cesty. Pro-Pain to do početného davu začali tlačit hodně nekompromisně a maníky pod pódiem okamžitě uvedli do varu. Úvodní Deathwish vystřídaly bomby Shreds of Dignity/Stand Tall a po odehrání těchto tří válů už z muzikantů slušně lilo.

Zvuk byl přehledný, a vždy skvěle načasovaný grooving pumpoval klubem s neúprosnou úderností. Pro-Pain vsadili na rychlejší skladby ze svého repertoáru a vzhledem k absenci vykecávání se na posluchače valila jedna ostrá palba za druhou – Sucks to Be You následovaly vály z Prophets of DoomUn-American a Neocon. Vše jelo v notně zrychleném tempu a banda kolem Meskila nenechala metalheads vydechnout ani na chvíli.

Pro-PainVelký kus práce odvedl kytarista Adam Phillips, jehož brilantní hra byla ozdobou celé show. Když začal sólovat, byla radost vidět jeho obrovský talent v akci – 100% americká kvalita. No Way Out, Voice of Rebellion, Unrestrained, Three Minutes Hate, Gone Fishin… neuvěřitelný nářez pokračoval, ale lidi to nijak neutlouklo, naopak se skákalo, brutálně kotlilo a energie se mezi kapelou a publikem přelévala přímo ukázkově.

Garyho typický řev chvílemi úplně trhal uši a legendární frontman se nebál ani řádného growlingu. Kdyby za něj In for the Kill odbučel nasraný býk, nebyl by to moc velký rozdíl. S Fuck It a Draw BloodRound 6 přišlo zdánlivé uvolnění, aby do nás kvartet nasypal další nabroušenou dávku The Shape of Things to Come. V kytarových rozehrávkách v Shine bylo bohužel slyšet, jak moc nevyrovnaný sound kytar je mezi dokonalým zvukem Adama a nepříliš zřetelnou kytarou Marshalla Stephense. Ten se sice snažil, ale když zvukař neslyší, co má, je to bída.

Pro-PainAle to už klasické tempo předznamenalo úvodní hitovku z dvojky Make War Not Love, šílenství v kotli se stupňovalo a všichni včetně kapely jako by právě vypadli ze sauny. Přídavek patřil nestárnoucí pecce Johnny Black z debutu a byl konec. Pro-Pain vsadili na dost skladeb z třináct let staré desky Shreds of Dignity a koncert vyzněl i na poměry kapely velmi agresivně. Prostě „Hardcore as Fuck“, jak by řekl klasik. K tomu se Gary vyjadřoval i později na baru s tím, že bylo záměrem trochu přitlačit na pilu a reagovat tak na aktuální události nejen v Evropě.

Pro-Pain jsou v současné sestavě v mimořádné formě a neklidná doba jako by hrála jejich HC/thrash/groove mašinérii do karet. Chlapi se s tím vůbec nemazlili a surovostí i nasazením se dařilo naplňovat odkaz původního NY HC stylu - vlastně by se podařilo najít i určitou paralelu se syrovostí ranných Crumbsuckers, a to je určitě to nejlepší doporučení.

Vložit komentář

DW - 30.11.15 20:52:22
Status ještě hrajou? Ty brďo :)

Zkus tohle