Prosincové koncerty 2022

Prosincové koncerty 2022

I ke konci roku nás čeká dost koncertů, na které se těšíme. Stíny plamenů s Yarrdeshem a Námöl, Brighter Death Now s Raison d’être a Whoresnation s Gride jsou jedny z nich.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

čtvrtek 1. prosince

WINTER CALLING: STÍNY PLAMENŮ + NÁMÖL + YARRDESH (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Žel si tam nakonec nezahrajem, ale MXLův nový bahnitý projekt Námöl jsem měl tu čest uzřít na jejich prvním koncíku v Počeplicích a určitě zajdu podpořit. Fakt dobré.

AddSatan: Yarrdesh Námöl v Morbivodním potrubí!

mIZZY: Na poslední pražský Yarrdeshův koncert jsem jsem byl mimo Prahu, v Soulkostele jsem ho naopak prospal, tak tentokrát to snad už vyjde. Stíny jinak poslední dobou sypou ještě víc než kdy v minulosti, ovšem třeba primárně zkontrolvat, jestli Námöl MXL nedělá moc velkou ostudu.

LooMis: První den posledního měsíce v roce a hned takováhle trachtace. Namísto dlouhých řečí, jak to bude (a bude!) dobrý, přečtěte si epos pana Yarrdeshe. Řada aktérů této vpravdě metalové odyssey se tento večer zde bude nacházet, ba co více, exhibovat přímo na pódiu.

brutusáček: Nepředstavitelné, nesourodé, leč pozoruhodné seskupení interpretace (ne)kovu.

MOOR MOTHER + HARU (MeetFactory, Praha) - FB event

AddSatan: Potemnělý „witch“ rap, deklamace, recitace, zkrátka hlas Camae Ayewy se mi dost líbí v industriálním trip-hip-hop/dubu Zonal a free jazzových Irreversible Entanglements. Její sólovky mě oslovují spíš jen částečně, ale stejně zvažuju, že bych jí šanci dal. Letos vystupovala i se dvěma saxofonisty.

pátek 2. prosince

SHOW YOUR GUTS V.8 - CARNAL DISFIGUREMENT + CONGENITAL ANOMALIES + PROLAPSED + POTHEAD + CAPSAICIN STITCH RUPTURE (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Připomíná mi to říjen, kdy jsem taky prožil 3 dny po sobě ve Vopici. Naštěstí sobotu mám pak volnou, tak jestli čtvrtek přežiju, je velká pravděpodobnost, že si přijdu skočit i na Pothead, ale – právě v říjnu na Jarově narozeninách byli Congenital naprosto geniální, takže jsem zvědavej, jestli to bude takovej nátěr, jako 2 měsíce zpátky!

sobota 3. prosince

KOVNAFEST (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Minifestival se značně bizarní sestavou. Před lety si pamatuju na hodně noiseový line-up, letos tam budou nejvíc hlučet asi Ruinu. Dále různé experimentální divnosti, Monika Načeva, hip-hop, židovská hudba atd.

MICHAEL GIRA + KRISTOFF HAHN (Divadlo Archa, Praha) – FB event

Dantez: Ideální znepříjemnění sobotního večera v Prahe, navíc super doplněk po listopadové Jarboe. Přesto bych doporučil si předem proklepnout Girovy živáky na Youtube, jde totiž o akustické vystoupení, kde se songy Swans mění na dvouakordové patnáctiminutové tryzny. Sám si nejsem jistý, jestli si Gira nedělá z fans trochu prdel, ale jistou, léta ultačovanou agresi a trauma to v sobě má.

pondělí 5. prosince

BRIGHTER DEATH NOW + RAISON D'ÊTRE + TALK=TROUBLE (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: (Spolu)zakladatel a možná největší jméno death industrialu a šéf labelu Cold Meat Industry Roger Karmanik, jehož koncerty mají poměrně „dobrou“, resp. zlou, násilnou pověst. K tomu též velké jméno dark ambient / industrialu, u kterého si nejsem jistý, jestli mi tohle pojetí bude ještě něco říkat, snad bude málo syntetického apod. kýče a více kovového lomození.

Dantez: Na poslední měsíc vychází akce, kterou lze dost možná označit za jeden z největších sonických bordelů roku. Primetime uzme dost možná nejznámější jméno death industrialu vůbec, ambientní support rovněž neurazí.

mIZZY: Nejzásadnější akce prosince, neasi. Z Raison d’être na Hradbách Samoty před sto lety si pamatuji hlavně hezkou projekci a že to byl jeden z mála dark ambientů, který mě live bavil a neusnul jsem u něj. Ovšem Brighter Death Now na tom samém festivalu o pár let později byl noise masakr, na který se rozjel regulérní kotel jak hovado. Dost věřím, že hlukově to v Underdogs bude podobně intenzivní, byť si myslím, že tentokrát na nějaké násilí v davu asi nedojde. Ale třeba se pletu!

JSt: Nepříjemnější pondělí zábavu aby člověk pohledal. Na Smíchově vystoupí zakladatel death industrialu a Cold Meat Industry Roger Karmanik jako Brighter Death Now, na vystoupení vyhlášené misantropií jsem celkem zvědav. Plus Raison d'etre, asi nejsolidnější z klasiků dark ambientu, taktéž z CMI. Plus místní abstraktní šumař Talk=Trouble.

čtvrtek 8. prosince

ZEAL & ARDOR + SOOMA (MeetFactory, Praha) – FB event

vihkav: Když byli Z&A na vzestupu, byl jsem se na blackem řízlý dirge mrknout do Futura a epileptická psychoshow mě nenechala chladným. Možná zopáknu.

LooMis: Americký Švýcar Manuel Gagneux se nebojí mixovat, ale co víc, výsledná tvorba je vždycky nadmíru zábavná a chytlavá. Ve spojení s vizuální stránkou to může být skvostný zážitek.

WWW + P/\ST + TYGROO (Divadlo Archa, Praha) – FB event

Dantez: Sifon a spol v poměrně nebývalých prostorách, takže proč ne. Navíc za doprovodu útvaru P/\ST, který z Véček svérázně vychází.

mIZZY: Jako Zeal & Ardor mě kdysi zadarmo v Roxy bavili, ale tentokrát dám asi taky přednost WWW, které jsem letos ještě neviděl.

PREDICTION + BAHRATAL + PARASITE DREAMS (007 Strahov, Praha) – FB event

Dantez: Prosincové rouhání v Sedmičce. O Prediction vím velmi málo, ze zběžného poslechu lze dedukovat, že jde o poměrně tuctový načernalý thrash po vzoru Toxic Holocaust, což ovšem za asistence Kladiva Intolerance od Bahratal nemusí být úplně špatné.

pátek 9. prosince

KINDER GRINDER VOL. 8 – WHORESNATION + GRIDE + CONTROLLED EXISTENCE (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Whoresnation jsou naživo vždy skvěle zahraná, energická drtička, letos vydali výtečnou desku Dearth, která mě vyvedla z omylu, že už mě oldschoolovější grindcore (s trochou death metalu) doma poslouchat nebaví. Doporučení zejména pro fanoušky Insect Warfare, P.L.F., Assück, Terrorizer, ale i starých Nasum. Gride jsem v „power trio“ sestavě ještě neviděl, CE s novými členy taky ne, takže zvědavost. Klubová grindcore akce roku?

DR: Frantíci vydali slušnou desku, ale myslím, že Gride jim natrhnou řiť ;)

LooMis: Návrat kultovního minifestivalu! Místo víkendu pracovní den, namísto tradiční Vopice komornější Sedmička, takže i sestava střídmější, tudíž kratší a intenzivnější. Gride zajistí účast, kterou by patrně samotní Whoresnation nepřitáhli. A to by byla škoda, protože tihle Frantíci to umí parádně rozjet!

brutusáček: Grind na Strahově, alias Kinder Grinder vol 8.

ÁRSTÍÐIR (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Už jsem islanďácké folkaře viděl dvakrát, poslouchám je furt dokola a bavit mě to nepřestává. V prosinci tradičně lákají na vánoční set. Radši bych tvorbu z desek, ale uvidíme.

sobota 10. prosince

PETR VRBA + OPENING PERFORMANCE ORCHESTRA (Recykl Live Music Club, Praha) – FB event

vihkav: Co dělat za studené soboty lepšího než se nechat zfraktalizovat do nirvány?

URIAH HEEP (Forum Karlín, Praha) – FB event

vihkav: Uriáši slaví zlatý výročí.

neděle 11. prosince

BLEED FROM WITHIN + HUMANITY’S LAST BREATH + ALLT (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: HLB s členy Vildhjarta mě na Brutalu svým příšeráckým zásek-corem uzemnili, snad nás tentokrát pacholci nepošlou do hajzlu po dvaceti minutách. Vnitřní krváceče taky hodně můžu.

LooMis: Tak tohle může být velmi zajímavé. Skotsko vs Švédsko. (metal)core vs (prog)djent? Dřív bych se při podobné akci bál zvuku ve Futuru, ale po posledních zkušenostech… o černém koncertním koni mám v prosinci jasno.

pondělí 12. prosince

ONYX (Rock Café, Praha) – FB event

vihkav: Ikonické rapové duo už po xté přijede zbořit Prahu, třeba konečně přijdu zaskandovat. Oldschoolaři, co nikdy nevyměkli, mě táhli už hodněkrát, vyměkl jsem ale vždy já.

čtvrtek 15. prosince

BIRDFLESH + INSISTENT + IMPULSEALER (Modrá Vopice, Praha) – FB event

DR: Další grindcorový večírek. Tentokrát Švédsko versus ČR.

sobota 17. prosince

VÁNOCE V JEDNOTĚ: ANDREA BELFI + LOFN + WHITE TRASH WIGWAM + MƱDɅKI (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Vynalézavý, „rozšířeně technický“ bubeník a elektronik Belfi (známý mj. z tria B/B/S - Aidan Baker/Erik Skodvin), + 3x potemnělý ambient / techno, modulární synťáky aj. rytmická elektronika.

JSt: Vánoční akce Jednoty s jedním z těch zajímavějších bubeníků kombinujících bicí s elektronikou. Aktuální Belfi je hypnotický, poměrně strohý a vyloženě se mazlí se zvukem. Plus výběr z tuzemského romantického industrialu, synťákové hypnózy a DJských experimentů.

OTK + PLANETY + ARI & INDI (007 Strahov, Praha)

brutusáček: Po dvou letech pauzy je tu klasická vánoční benefice pro strahovskou 007. Dárky s sebou.

neděle 18. prosince i jiná data

POE (Laterna Magika, Nová scéna Národního divadla, Praha) - event

AddSatan: Nejde přímo o koncert, ale o inscenaci, která v sobě mísí hudbu (disharmoničtější moderní klasika apod.), zpěv, tanec, scénografii, loutky atd. Jak název napovídá, jde o představení inspirované životem a povídkami Edgara Allana Poe. Bylo mi doporučeno, tak možná zkusím zase trochu jinou kulturu. Další reprízy i ke konci prosince i v lednu…

neděle 25. prosince

CHRISTMOSH BEAST 2022 (Modrá Vopice, Praha)

LooMis: Zatím ticho po pěšiněc, ale věřím, že tradiční vánoční muzicírování bude.

Doporučuje také DR.

sobota 31. prosince

THE SERFS + THE DULL SET + VELLOCET ROLL (TBA, Praha) – FB event

AddSatan: Rozlučka s dalším rokem v post-punk, coldwave, psych rock a dark jazzy duchu.


Přispěj do diskuze

Jj to mě taky hned napadlo, ale jak píšeš, kvůli jednomu koncertu asi těžko.

pěkný by bylo, kdyby dovalili spíš/hlavně Dischordia, ale to by jim asi museli udělat nějaký EU tour, aby se to za/vyplatilo (?)

Nevím kam s tím, tak třeba sem...
https://www.facebook.com/events/futurum-music-bar/transcending-obscurity-fest-pr

Mohlo by bejt víc než zajímavý. První hlášenou kapelou jsou Diskord.

Díky, přátelé! Jsem nemístně, až mrazivě dojat tak velkým zájmem o kanalizační exkurzi po námelem a keťákem otrávených chorovodech nadcházejících holomrazů. Dostanete, co zasloužíte!

aktuálně

diskuze