Protektoři hudebních vizí (1.) - MESHUGGAH - kam nemůže djent, tam nastrčí mešugou

Článek

Co se nám za poslední roky změnilo, aneb nejvlivnější kapely poslední „dekády” a trendy, co hýbou světem.

Poprvé s Meshuggah a jejich vlivem na matemat(metal)ickou obec... vznik djentu.

Protektoři hudebních vizíCo si pod tímto představit? Smyslem článku určitě není mé osobní vyzdvihování alb či kapel, které jsou dle mě nejlepší. Nechci poukázat pouze na významné trendy uplynulých let, doby, kdy vznikl nejeden hudební směr. Jen se podívejme na ty poslední… máme zde nespočitatelný zástup -core mutací, stovky klonů Meshuggah stojících ve výprodejové frontě na dnešní djent, a proti těmto často odlidštěným a citově chladnějším žánrům se nám rozvinula emotivní opozice třebas v podobě nejrůznějších sludge a post-metalů/rocků.

Všechny tyto družiny bojovníků za „vlastním“ úspěchem ale mají vždy jedno společné. Interprety, kteří celý boom/trendy odstartovali nebo jim alespoň silně pomohli tím, že vyvinuli „nové“ palivo do Meshuggahvěčného a nezastavitelného hudebního motoru. Chci tedy poukázat především na ty, kteří tímto vším silně hýbou a kteří za boomem/trendy tak nějak stojí.

Rozhodně zde však nečekejte výčet letitých titánů slyšících na jména Metallica, AC/DC, Black Sabbath nebo třeba Iron Maiden. Nejde mi o sepisování hudební historie, budu se zabývat (převážně žijícími) kapelami za dobu uplynulých cca 15 let, proto „dekády“.

Vítám vás tedy v krátkém (snad týdenním) seznámení se s popředím hudebně pravděpodobně nejvlivnějších a nejinspirativnějších interpretů „metalu“ posledních let. S kapelami, jež svým přičiněním scénu zahltily vlastními kopiemi, s kapelami, jež jsou nejskloňovanějšími příměry recenzentů.

Díl druhý - THE DILLINGER ESCAPE PLAN - kde by mathcore a karate kids byli

Díl třetí - OPETH - nezrezivělá sedmdesátá léta a překopávání kořenů

Díl čtvrtý - NEUROSIS - sludge a post-metal, (n)emoce nalezené v úpadku

Díl pátý - DREAM THEATER - kde by bez nich progresivní metal jako žánr byl
 
 
MeshuggahMESHUGGAH – kam nemůže djent, tam nastrčí mešugou
 
Těžko na stránkách Marastu (M-worshipers) s naším zaměřením začít jinou kapelou než Meshuggah. Zadáte-li do našeho vyhledávače jejich jméno, určitě nenaleznete kapelu, která by zde byla zastoupena tolikrát, a to i co do jmen samotných autorů článků (viz. níže). Asi bychom jinak horko těžko hledali hromadnou redakční shodu na jediné kapele, která by lépe vystihla naše společné choutky. I proto prvními „protektory hudebních vizí“ jsou hledači neobjevených obzorů a továrníci absolutna MSHGGH!

 
MeshuggahMeshuggah svou kariéru pod vlivem klasik jako Metallica, Anthrax, Megadeth ad., jak vidno, započali jako thrashová kapela. Nikdo nepamatuje? To se nám totiž psal rok 1987. Chlebodárci Nuclear Blast jsou ale stále označováni za death metal, ačkoli jej nikdy nehráli - ani co do zpívané formy. A ta se od vskutku thrashově zpěvných počátků, navíc podpořených sborovými popěvky, přetransformovala v tlakově řvanou formu mající rozhodně blíže ke zlému, frázovitě nařvanému hardcore, jíž jsou Meshuggah věrni dodnes. A to jsme jen u zpěvu.

Meshuggah - Ibanez M8M Meshuggah signature modelAle ani ve svém thrashovém hudebním zrodu Švédi nehráli úplně standardně. Přidávali do kvapící, ale již tehdy rytmicky narušené muziky vlastní osobitý pohled, který časem pod vlivem fusion, jazzu a progresivně smýšlejících kapel jako Cynic nabrala dnešní matematický směr a komplikovaná řešení, která při druhém albu Destroy, Erase, Improve vyústila až ve vytvoření vlastního, matematického stylu tzv. sekaček, jenž se po vydání asi jejich nejodlištěnějšího alba Chaosphere po americkém turné s Tool v r. 2002 hromadně dostal mezi posluchače a MeŠvédi tak masově prorazili a udělali onu pověstnou díru do světa. A to dokonce až tak, že i jejich původní vliv Metallica (album St. Anger) nebo třeba právě Tool se hlásí k jejich muzice a ovlivnění jimi. To se každé kapele nepodaří, „vlivnit“ své vlivy.

A aby se jejich odosobněná „futuro“ muzika plná kybernetických forem nemusela neustále označovat jako neo-thrash či math metal, sub-žánr jimi vytvořený, resp. na jejich základech postavený, následovaný tunou epigonů se začal označovat jako djent (jinak termín pro zvuk vícestrunných kytar, jejichž průkopníci Meshuggah taktéž jsou), který ale chlapíci z Umeå nehrají. Co ale Meshuggah od jejich následníků drží furt před nimi, je samozřejmě skladatelský přístup, který ctí původní formu Meshuggah - Tomas Haakeklasického, efektivního a nepřeplácavajícího písničkářství s jejich ojedinělým citem pro celkovou spojující linii a pohyblivost - groove - skladeb.

Pokud bych pak měl zabrousit ještě před Meshuggah a hledat interpreta a album, které se před nimi jejich muzice asi nejvíce přiblížil/o, určitě bych sáhl po nesmrtelném Cowboys from Hell od Pantera, které taktéž stavělo na silném groove a frázovaných, přerušovaných riffech.

Ku prospěchu Meshuggah je ale možné připočíst ještě několik faktů. Tak třeba: s prvními (ehm) „djent“-riffy přišli v první polovině 90. let, kdy valná část dnešní djent mládeže ještě prděla do plenek, nebo: je to jedna z nejstabilnějších kapel nejen co do sestavy (pouze dvakrát vyměnili basáka a v r. 1990 Lundgrena za bicími nahradil Tomas Haake), ale i směřováním - Meshuggah se neohlížejí okolo sebe a nejsou poplatni době. Ta se naopak přizpůsobuje jim, protože tito matematiční kovotepci pevně a bez vychýlení míří dál.

A o tom se oficiálně přesvědčíme již 21.3.2012, kdy vychází nové album Koloss . To, doufejme, dostojí svému jménu a Tre Kronor matikáři nasměřují celou bárku zas trošku jinam. Bohové totiž musejí být šíle…… vlastně mešuge!
 
 
MeshuggahVlastní vlivy: thrash metal, Metallica, Pantera, Frank Zappa, jazz

Přínos: dekonstruktivní a matematické frázování riffů (sekačky), polyrytmie, vícestrunné kytary, SW Drumkits from Hell

Zlomová alba: Destroy, Erase, Improve (1994), Chaosphere (1999), I (2005), Catch 33 (2005)

Následníci: Gojira, Textures, Uneven Structure, Vildhjarta, TesseracT, Periphery, Animals As Leaders, Chimp Spanner, Decapitated, Fell Silent, Ion Dissonance, Xerath, Four Question Marks, Coprofago ad.
 

Profil kapely

report Brutal Assault 2010
report Polsko 2009
report Praha 2008
obZen - 2008
Catch 33 - 2005
Catch 33 - 2005
Catch 33 - 2005
Catch 33 - 2005
I - 2004
report Rakousko 2005
rozhovor - 2003
Nothing - 2002
Rare Trax 2001

Vložit komentář

Ramses444 - 25.02.12 21:59:02
asi jsem se zamiloval www.youtube.com/watch?v=ljbatdvknzY&feature=related :))
jo o tehle vim. zkousel jsem ji v music city... docela pekna kytara..ale ja radsi Ibanez .. mimochodem borka umi. :)
brutusáček - 24.02.12 07:38:59
Black_Hand - 18.02.12 17:52:34
jiste, ale todle je aspon zabavny troll :)
Stana - 18.02.12 17:48:19
kurva tak snad obvious troll is obvious, ne?
Black_Hand - 18.02.12 16:22:04
no lol. co bude priste? dying fetus okopirovali divine heresy?
brutusáček - 18.02.12 15:11:53
:))) děcka....ale taky sem to takhle mě :)
bizzaro - 18.02.12 13:41:56
Na Go-Djent me pobavila reakce, jak nakej borec napsal, ze Meshu jsou nuda, ze 'they just copied Periphery' :DDD
brutusáček - 17.02.12 23:32:39
hezkej thrashík
bizzaro - 17.02.12 23:13:41
Do Not Look Down. o dost lepsi, silna corova houpacka, takova obZen Nothingovka http://store.nuclearblastusa.com/Search/Meshuggah_Koloss
brutusáček - 16.02.12 13:47:33
Nejspis je k tomu donutil marketing.. treba nemeli tolik materialu tak tam nacpali neco aby toho bylo vic.
nebo to je jenom celý vtípek :) je to skladba vytrhnutá z kontextu prostě, kdybych měl uvěřit slovům falešných proroků tak bych si myslel že meshuggah udělaj špatnou desku, což je přirozeně hloupost ;-)
Ramses444 - 16.02.12 13:24:31
Já v tom slyšim jenom řemeslo, bez špetky čehokoliv, co už bychom od nich - a v lepšim podání - neslyšeli. Haake řikal, že je to oprášenej odpad z ObZenu - což je naprosto evidentní (slyšim v tom Lethargicu, kterou samotnou moc nemusim) a upřímně moc nechápu, proč tohle dávaj na novou desku.
Nejspis je k tomu donutil marketing.. treba nemeli tolik materialu tak tam nacpali neco aby toho bylo vic. Jinak Lethargicu mam zrovna docela rad a tohle mi ji vubec nepripomina.
šimi - 15.02.12 16:53:11
Já v tom slyšim jenom řemeslo, bez špetky čehokoliv, co už bychom od nich - a v lepšim podání - neslyšeli. Haake řikal, že je to oprášenej odpad z ObZenu - což je naprosto evidentní (slyšim v tom Lethargicu, kterou samotnou moc nemusim) a upřímně moc nechápu, proč tohle dávaj na novou desku.
brutusáček - 14.02.12 16:20:22
Mně se to líbí čím dál víc!
to je jasný to poleze nahoru..s celou deskou do který to zapadn :)
Stana - 14.02.12 15:12:29
Mně se to líbí čím dál víc!
Ramses - 13.02.12 21:58:53
http://www.youtube.com/watch?v=P68fmKQJ-6g&feature=g-u-u&context=G2b2702eFUAAAAAAAEAA vypada to ze to tam nakonec bude.. ale mozna jak nekdo pravi v komentari ..uvidime za rok na koncerte jak vsichni budem na tohle parit v kotli a ani si nevzpomenem ze se nam to ze zacatku tak nelibilo. kdo ví :D
brutusáček - 11.02.12 19:39:10
666 napises gaytusackovi, ze je dement, tak zacne bulet napises mu, ze ma vyhrabano ve dvou vetach navic a este ti podekuje:)
abro umí ctr-c ctrl-v :)) šikovnej kluk
abro666 - 11.02.12 19:01:06
666 napises gaytusackovi, ze je dement, tak zacne bulet napises mu, ze ma vyhrabano ve dvou vetach navic a este ti podekuje:)
brutusáček - 11.02.12 15:22:32
   brutusáček: pořád to beru jako vytržený song z celého kontextu a smrdí to catchovinou :)) uvidíme, meshu si jen tak nenecham vzít :))))    přesně tuhle reakci jsem od tebe čekal. já na to samozřejmě jsem taky zvědavej, ale tady se má očekávání trochu přismažila na levným oleji. catch smrdí (nebo spíš voní) cokoliv, co od tý doby vydali. je to jejich současnej rukopis a to je v pohodě... ten riff už ale smrdí recyklátem několika dalších riffů z Obzenu. zní to strašně genericky. jak melodie a riffáž, tak způsob, jak na sebe jednotlivý části skladby navazujou. napadlo mě, jestli jim někdo nechtěl uškodit tím, že vydal nějakej syrovej, nedodělanej materiál, kterej při nahrávání obzenu při dostatečný míře sebekritičtnosti pustili k ledu. ale žádný dementi jsem nezaregistroval..
hele nad tím jsem taky uvažoval, proto sjem to nechtel hned cpát do novinek , že to může být fake, nejen že to náladově působí jako hlava..tak ten první riff je hodně do nothing přes kopírák. Působí to na mě tak, že svýma tradičníma postupama a riffama vytvořili recyklaci...jinýma postupama to samý :)....no uvidíme :)
bukake - 11.02.12 15:09:21
pořád to beru jako vytržený song z celého kontextu a smrdí to catchovinou :)) uvidíme, meshu si jen tak nenecham vzít :))))
přesně tuhle reakci jsem od tebe čekal. já na to samozřejmě jsem taky zvědavej, ale tady se má očekávání trochu přismažila na levným oleji. catch smrdí (nebo spíš voní) cokoliv, co od tý doby vydali. je to jejich současnej rukopis a to je v pohodě... ten riff už ale smrdí recyklátem několika dalších riffů z Obzenu. zní to strašně genericky. jak melodie a riffáž, tak způsob, jak na sebe jednotlivý části skladby navazujou. napadlo mě, jestli jim někdo nechtěl uškodit tím, že vydal nějakej syrovej, nedodělanej materiál, kterej při nahrávání obzenu při dostatečný míře sebekritičtnosti pustili k ledu. ale žádný dementi jsem nezaregistroval..
brutusáček - 11.02.12 14:54:12
pořád to beru jako vytržený song z celého kontextu a smrdí to catchovinou :)) uvidíme, meshu si jen tak nenecham vzít :))))
bukake - 11.02.12 14:19:17
   bukake: got-djent.com/article/meshuggah-new-track-intentionally-leaked   strasna mrdka
+1 já se teda pořád opakuju, ale přijde mi to jako strašnej recyklát. potem to smrdí příšerně. zajímalo by mě, komu takovejhle "marketing" prospěje. na druhou stranu, co jsem koukal na stránky godtjent, kam nejspíš chodí spíš mladší publikum, tak tam to hýřilo nadšením. meshuggah jsou v tý dnešní záplavě jedna z mála kapel, která mi dovede "uniklým" materiálem či oznámením data vydání nový desky zvýšit krevní tlak. teď jsem ale spolehlivě v klidu.
Ramses - 11.02.12 10:14:11
tak doufam ze vypustili akorat ten nejhorsi song z alba a zbytek uz bude dobrej :D ale v kontextu toho alba to muze znit i lip.
GIANNI - 10.02.12 17:53:54
hroznej sranec ta nová skladba
Stana - 10.02.12 13:09:20
needs more dubstep?
DW - 10.02.12 12:06:33
jestli to bude aspoň lepší než Vidle, tak jsem spokojenej :)
brutusáček - 10.02.12 11:05:48
bukake: got-djent.com/article/meshuggah-new-track-intentionally-leaked strasna mrdka
tam kde to bude ztrácet hudebně to vynahradí obal..myslim že 100% nespadne :))))
bizzaro - 10.02.12 10:53:36
got-djent.com/article/meshuggah-new-track-intentionally-leaked
strasna mrdka
brutusáček - 10.02.12 07:44:39
hmm...zvuk nějakej divnej respektive kvalita.... song zní jako kdyby byl vytrhnutý z kontextu..slešno 2x a víc ani za mák :) a spíš zklamání teda... i když ten riff a pak ta basa...herdek už je to tady :)
Sud - 06.02.12 15:20:25
DsO nevim nevim, ale serial celkove fakt vybornej napad
Lunaris - 06.02.12 13:29:43
Myslím, že v případě Deathspell Omega se nedá mluvit o žádném trendu, který hýbe světem. Vůbec bude zajímavé, jestli se tohoto někdo chytne. Hlavně hudebně samozřejmě, jelikož tématicky už takových kapel existovalo dost i před DsO.
lemmy - 06.02.12 04:58:35
tesim se na deathspell omega
Baara - 02.02.12 12:51:16
Brutíku, dáme Korn? :-) Celkově výbornej nápad, tenhle seriálek!!!! Jinak super článek, mně se líbí, že tam nejsou žádný podrobný rozbory...jen to furt se mi nelíbí :-DDD
brutusáček - 31.01.12 14:12:38
Jinak moje tipy na další kapely: TDEP, Ion Dissonance, Necrophagist, Hatebreed, SOAD? Možná Immolation, DI, nějakej black metal?
ID nejsou pro směr určující....si myslim jsou jen jeho důsledek...větší podstatu maj starší tdep, converge, botch - ale ti už neexistují....soad nevim to spíš víc korn-deftones-faith no more....
bizzaro - 31.01.12 14:00:54
Jinak moje tipy na další kapely: TDEP, Ion Dissonance, Necrophagist, Hatebreed, SOAD? Možná Immolation, DI, nějakej black metal?
DI jsou Despised icon?
D. - 29.01.12 21:04:45
brut: ja jsem slysel myslim skoro vsechny jejich desky pac vedle me v kanclu asi 2 roky sedel typek co ma meshu za nejvetsi kult .-) je fakt, ze zrovna destroy ... me myslim jako jediny album bavilo o neco vic.
brutusáček - 29.01.12 18:51:29
(schvalne jsem si tedka pustil catch 33 a proste je to tak .-) je to fakt zvlastni, pac podle vseho by me to melo dost bavit. mozna trpim nejakou exotickou sluchovou vadou, ktera se aktivuje vyhradne pri poslechu meshu .-)
no tak zrovna hlava je taková smyčkoidní..to neni exemplární příklad...pust si destroy erease improve
bizzaro - 29.01.12 18:22:07
taky jsem mohl zminit Fredrikova sola (legata) a jejich vliv, ale samozrejme tam uz je to vic o Alanovi nez Thordendalovi
D. - 29.01.12 13:07:26
zajimavej napad tenhleten serial a pekne napsany... bohuzel co se meshu tyka, tak jsem nikdy neobjevil, v cem spociva jejich suprovost. doufal jsem ze aspon nazivo to bude zabijet (tusim ze v roxy), ale bylo to spis ubijejici nez zabijejici! zda se mi, ze maji akorat jednu 10 vterinovou smycku, ze ktery skladaj vsechny songy co kdy udelali (schvalne jsem si tedka pustil catch 33 a proste je to tak .-) je to fakt zvlastni, pac podle vseho by me to melo dost bavit. mozna trpim nejakou exotickou sluchovou vadou, ktera se aktivuje vyhradne pri poslechu meshu .-)
Black_Hand - 29.01.12 00:18:16
Bros: S Immem me moc neprovokuj :-)))
ja te budu s immo provokovat moc rad :). stejne tak jako bych provokoval lunarise, aby udelal neco jako fenriz na jedne univerzite: http://www.youtube.com/watch?v=jRNf_72h2LE http://www.youtube.com/watch?v=GGJKafk1Rug
Střap - 28.01.12 22:50:54
Bros: S Immem me moc neprovokuj :-)))
bros - 28.01.12 19:24:31
Jinak moje tipy na další kapely: TDEP, Ion Dissonance, Necrophagist, Hatebreed, SOAD? Možná Immolation, DI, nějakej black metal?
bros - 28.01.12 19:23:02
Jinak moje tipy na další kapely: TDEP, Ion Dissonance, Necrophagist, Neurosis, Hatebreed, SOAD? Možná Immolation, DI, nějakej black metal?
brutusáček - 28.01.12 00:13:08
sol niger dvojec běžela vloni informace že na tom fredrik dělá, což asi znamená pár nápadů a pár riffů a tak 3-4-5 let si počkáme :), vzhledem k tomu jací jsou lázenáci na výrobu desky tak solovka chvilku potrvá...
666 - 27.01.12 19:06:19
Docela pekny, "sefe" :) Kdyz koukam na ty prelomovy desky, tak si pripadam jako skalni fanousek Meshu. Nothing byl strasnej drtikol, sice sem to nikdy nedojel poradne do konce tu desku, ale i tak. "djent (jinak termín pro zvuk vícestrunných kytar, jejichž průkopníci Meshuggah taktéž jsou)" dobra informace, tak uz mi komplet docvaklo, proc me posledni portal stale nebavi... Pokracovatel Sol Niger Within nekdy?
DW - 27.01.12 19:05:42
ty vole oslavná óda jak cyp. Jen abychom se ještě nedivili :)
brutusáček - 27.01.12 17:58:09
brutusáček: v zlomovejch chybí nothing!!! oh bohové smilujte se nad bizzem  mel jsem ho tam, ale nakonec si myslim, ze pro ne samotny (ne pro obecnou populaci), tak stycny neni
právě že je...
bros - 27.01.12 17:11:48
Good, těším se na pokračování
bizzaro - 27.01.12 16:53:25
Hele frajírku ty si se konečně rozhodl, že začneš diktovat? Kde máš hodnocení docela bych ti to oznámkoval. Pěkný to máš.
vdaka!
v zlomovejch chybí nothing!!! oh bohové smilujte se nad bizzem
mel jsem ho tam, ale nakonec si myslim, ze pro ne samotny (ne pro obecnou populaci), tak stycny neni
brutusáček - 27.01.12 16:52:14
v zlomovejch chybí nothing!!! oh bohové smilujte se nad bizzem
Střap - 27.01.12 16:44:54
Hele frajírku ty si se konečně rozhodl, že začneš diktovat? Kde máš hodnocení docela bych ti to oznámkoval. Pěkný to máš.
bizzaro - 27.01.12 16:14:43
Dost z vas asi ocekavala nejakej rozbor, ale to se pise vsude a tim jsem se zabyvat nechtel. Ma to byt spis podnet k diskuzi a mensi zamysleni, kam se metal v poslednich letech hnul, hybe a kdo ho kormidluje..

Zkus tohle