Články

přeposlat článek tisknout
RAMMSTEIN, COMBICHRIST

RAMMSTEIN, COMBICHRIST

  • kdy: 13.3.2010
  • kde: OSTRAVA, ČEZ ARÉNA
report_954_px1

Napravit si reputaci po ostudně zahraném koncertu v Praze, byl asi hlavní úkol německých RAMMSTEIN, kteří se po pěti letech vrací i do slezské metropole, Ostravy. Sic jsem zde nikdy za účelem koncertu nebyl, připravoval jsem se jako vždy před každou velikou akcí. Jenže v Čez Aréně mají asi jiné podmínky, když už se u vstupu do haly obrovská masa lidí vpouštěla jen přes dva malé vchody, které prakticky byly vytvořeny ještě před vlastními vchody, přímo do budovy. Nejspíš jsem zvolil špatnou stranu, když mi ani hodina předstihu nestačila a stejně jsem vešel do natřískané arény jako jeden z posledních. Příště jdu zkrátka doprava, tam to vpouštěli rychleji.
COMBICHRIST museli začít načas, jelikož, když jsem dorazil na dolní plac, dohrávali už akorát tři poslední skladby. Nicméně z jejich setu bych si stejnak nic neodnesl. Zvuk byl mírně řečeno strašný a všechny skladby vyzněly jako jeden veliký neutuchající kolovrat, jenž dopředu nepohání ani dvojitá salva bubenických souprav.
Asi určitě znáte ten pocit, kdy se protlačíte na fajn místo, abyste za ty

report_954_px2

nekřesťanské peníze aspoň něco viděli, ale po chvíli vás stejně předbíhají všichni ti vychcánci a dvoumetroví kolosi, přes které prostě vidět nic nelze. V případě mé 165 cm vysoké přítelkyně je tento fakt bohužel daní za to, že naprostá většina lidí je zkrátka i přes vlídná slova neomalených. No nic, zpět k hudbě. Při čekání na onen okamžik, kdy zazní úvodní otvírák Rammlied jsem si říkal, co vlastně očekávám. Věděl jsem, že kapela jede (pořád) turné k nové desce a tak bude chtít opět proprat většinu tracků z novinky. Jenže musíme si uvědomit, že RAMMSTEIN za tu dobu, co je poslouchám (10 let), zcela jistě vyspěli a jsou dnes již na naprosto jiné úrovni, než dříve, kdy stačilo pár svíček a světelných fontán na pódiu.
Čekal jsem však divadlo, show a tvrdě úderné skladby smíchané ze všech alb. Dočkal jsem se však jen hrstky z těchto věcí. Krize totiž dolehla i na hudební vystoupení. Přiznejme si na rovinu, RAMMSTEIN jsou dnes již obrovskou továrnou na peníze, ze které je živo veliké množství lidí. A v době krize šetří všechny továrny, velké kapely nevyjímaje. Myslel jsem, že nám Till

report_954_px4

předvede pár svých oblečků a ono nic. Nikde žádné výtahy pro kytary, pěkná nasvícená pozadí. Jen obligátní mlha, skvělá světla, pár větráků, pěnové dělo, létající papírky, ohně, pár petard a tradiční projížďka na člunu. Heslem dne se tedy stává recyklace! Shows jsou těžce kopírována (i když částečně upravena) z předešlých mnohaletých vystoupení a tak jediné, co zůstalo nové, jsou skladby z povedené desky Liebe Ist Für Alle Da. Ty sice na desce znějí velmi dobře a svojí tvrdostí evokují starší tvorbu, ale koncertně bohužel zapadají (až na pár výjimek) společně s odrhovačkami jako Benzin. Světlé výjimky ovšem tvoří výlety do minulosti jako Keine Lust nebo Weißes Fleisch. Když pak dojde i na tak staré flákoty jako Du Riechst So Gut či všemi fans zpívaná Du Hast, je vcelku jasné, že nezáleží, co zrovna RAMMSTEIN hrají, ale jak! Všichni jakoby rázem ožívají, řezání do kytar nezná mezí a zvuk se obrací směrem dolů k podladěnému zvuku bourající stěny haly jako nemilosrdný buldozer s megatlakem kovářského bucharu.
Občasné výbuchy dnes sice nikoho už ze židle nezvednou, ale potěší. Oheň si také dovolit nemůže každý, ale možná by stačilo trochu více emocí (roztržky

report_954_px3

mezi Tillem a Flakem mě už fakt nebaví) a lepší playlist. Stačilo vynechat takové hrůzy jako Frühling in Paris, kde Till zpěv prostě nezvládá, nehodící se Wiener Blut, nebo trochu lépe secvičit hity jako Pussy, které zněly v živém podání opravdu chudě a trapně. Závěrečné přídavky v podobě Sonne a Engel budiž jen dalším malým pozitivem celého ansámblu.
Do Ostravy jsem jel s určitou vizí a tu RAMMSTEIN rozhodně nenaplnili. Jsem rád, že jsem je mohl znova vidět, jelikož nevím, kdy se mi to příště zas podaří, ale tu hořkost z jejich vystoupení mám v puse ještě teď. Ale na druhou stranu to mohlo být ještě mnohem horší. Závěrem si už každý sám za sebe s rukou na srdci musí jen v duchu zodpovědět onu základní otázku: Stálo mi to vůbec za všechny ty peníze? Moji odpověď už asi netřeba dále rozebírat.

Playlist:
1. Rammlied
2. B********
3. Waidmanns Heil
4. Keine Lust
5. Weißes Fleisch
6. Feuer Frei!
7. Wiener Blut
8. Frühling In Paris
9. Ich Tu Dir Weh
10. Du Riechst So Gut
11. Benzin
12. Links 2 3 4
13. Du Hast
14. Pussy
+
15. Sonne
16. Haifisch
17. Ich Will
+
18. Engel

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze