Články

přeposlat článek tisknout
RIVERS OF NIHIL, FALLUJAH, ALLEGAEON, INFERI, HARBINGER

RIVERS OF NIHIL, FALLUJAH, ALLEGAEON, INFERI, HARBINGER

  • kdy: 16. listopad 2022
  • kde: Praha, Futurum

Středeční technická řežba nedala prostor jediné špatné kapele.

Kam se v deštivý večer schovat jinam než do Futura, kde se na vás chystá epický výmaz všech smyslů? Jasná volba. Jedná se o jedno z těch přeložených turné z posledních let, kterého jsme se konečně dočkali. Původní sestava se poněkud lišila, především lákala na Archspire, Inferi naopak chyběli. A být to na původní pojebané Nové Chmelnici, vyhnul bych se akci obloukem. Zatímco Futurum je schopné nabídnout decentní zvuk, zaniknuvší špeluňka by tomu dala na frak jako vždycky. Budiž jí země těžká. A jak to kapelám znělo na Smíchově?

InferiZačíná jediná neamerická banda, britští Harbinger. Ti mají pořádný sound až v druhé půlce, ale muzika dobrá. Vlastně jsem před poslechem doma čekal, že to bude další generický deathcore a nakonec je to dost na pohodu projekt. K originalitě mu pomáhají hlavně skákací kytary a její pazvuky, ale nechybí ani oživující samply nebo sólíčka. Nijak složitá, ale zábavná věcička. Jen čisté zpěvy nic moc. Na Hate File překvapivě featuje Frank z Horrible Creatures. Nakonec i Guile zahráli, líbilo.

Inferi! No dopíči!!! Čekali jste snad něco jiného? Jak tahle kapela může hrát druhá, je mi záhadou. Jediná akceptovatelná pozice je hned před Rivers. Totální mindfuck, riffy v rychlosti světla střídají ještě rychlejší, skvěle melodické, přiblacklé, nahrávky nelžou. Potěšilo triko Dissection, měl ho na sobě tuším Mike. Příště prosím headlining tour. Běžím pro merch jako mokrá šestnáctka. Setlist: No Gods but Our Flesh, Eldritch Evolution, Behold the Bearer of Light, Aeons Torn.

AllegaeonAllegaeon. Vážně si ten název někdo pamatuje? Kdo je za mikrofonem, když se letos rozloučili s Rileym? Na druhou otázku odpověď máme – nikdo jiný než původní Ezra Haynes! Asi jen zaskakuje, ale super překvápko. Hlas teda neztratil, sype to z rukávu pěkně, energie v cleanech taky top, zatímco kluci kolem exaktně pidlikají. Kapela zažila mnoho proměn v sestavě a my měli štěstí je vidět takto, proto nechápu, proč nezazněl Biomech. I tak zážitek. Setlist: Gray Matter Mechanics - Apassionata Ex Machinea, Vermin, Into Embers, 1.618, Behold (God I Am).

Hudbu Fallujah nechápu a nevím proč, přitom měli nejlepší zvuk večera a odehráli to fakt skvěle. I tak to na mě nezapůsobilo a přiznávám, že je chyba ve mně, protože podle toho, co z nich lezlo, by mě to asi bavit mělo? Je mi líto.

Rivers of NihilAni Rivers of Nihil to letos neměli lehké, rozloučili se s Jakem, který s nimi zpíval od samého začátku a všichni si jistě říkali, jak to teda bude znít? Třásl jsem se strachem, že to bude instrumentálek, ale štafetu převzal Adam za basou. A dal tomu na prdel fakt solidně, ječel až to z něj teklo a nakonec mě to snad bavilo víc než naposledy na Melodce (kde dokonce hráli první, what?). Jediná stížnost – ten zpěv byl trochu potichu, no. Ale všechno ostatní šlapalo, dívalo se na to dobře, prostě show jak má bejt. Zvuk kytar vymazlený jak to jen šlo, basička duněla fajně, bicmen jak jinak solidní mašinérie. Saxík opět nebyl. Potěšilo slyšet Clean nebo A Home, setlist bych si fakt lepší nemohl přát. Ten byl: The Void From Which No Sound Escapes, A Home, Sand Baptism, Focus, The Silent Life, Clean, MORE?, Episode, Where Owls Know My Name.

Blbě se mi porovnají úplně odlišné kapely, proto tímto uděluji Inferi a Rivers společné první místo. Třesu se na další obdobný tech death dýchánek.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze