Články

přeposlat článek tisknout
SOULFLY

SOULFLY

  • kdy: 25.8.2008
  • kde: Praha, Roxy

Musím říct, že se vyplatilo nad Maxem tu hůl, minimálně pro koncerty, nezlomit. Zároveň musím vyzdvihnout i klub před festivalem. Atmosféra byla o poznání lepší než loni, technické problémy tatam. Nasazení špičkové, perfektní nálada, super zvuk, pařící kotel. Hodně k dobru hovoří i stopáž koncertu - 80 minut. Takhle si představuji koncert velké kapely.

K vydání nové desky patří vždy turné. Nejinak tomu je i v případě nové desky Conquer od SoulFly, kteří poctili návštěvou České republiky hned nadvakrát. Nejdříve pralesníci vystřihli setík pro Vinnetoua v Trutnově a o den později v pražském Roxy.

Scházelo málo a nad Soulfly jsem chtěl zlomit pověstnou hůl, protože to, co předvedli na loňském Brutalu, se dalo považovat za hodně špatný vtip a to jsem si myslel, že moje vtipy jsou špatné. Vypnutí obrazovky, zvuk na dvě věci, neosobní nasazení a technické problémy udělaly loni z hlavních hvězd festivalu škodnou. To ovšem neplatilo v tento nedělní večer…

... do klubu dorážím na sedmou a po vyřízení nezbytných serepetií ohledně vstupu jsem konečně vpuštěn dovnitř. Bohužel jsem neoplýval fotopasem, takže první tři písničky bez blesku fotit nemohu, k tomuto nesmyslnému nařízení chybí už jen odebrání mobilů. Na avizovaných plakátech byl uváděn začátek v 20 hod. a bez hosta.

Opět dvojsmyslný vtip v podobě předskokana a to Fourth Face. Formace, kterou bych si doma asi nepustil, mile překvapila a to zejména zvukem, kterému se předskokanům většinou nedostává. Jejich tvorba jde mimo mě, ale z ohlašovaných písní lépe zněly věci starší, bez rapových vložek či jejich pokusů. Pozitivní bylo i načasování, protože pro již z dvou třetin zaplněné Roxy hráli cca půl hodky a to ještě před osmou hodinou. Čas tak pro Soulfly nebyl ochuzen a dvě hodiny slibovaly opravdu kvalitní zážitek.

Po menší přestavbě pódia a za neustálého povzbuzování techniků konečně, těsně před půl devátou, doráží za zvuku intra napojeného na Blood Fire War Hatez aktuální desky, Max Cavalera se svou skvadrou stihne pozdravit a rozežhnout neuvěřitelný kotel. Tohle jsem opravdu nečekal, plně vytížený klub jako mávnutím proutkem je ve varu. Pokračuje se klipovým trojblokem Frontlines, Prophecy a Seek 'n' Strike), v Roxy už je hned nedýchatelno a pravá sauna se dostavila i na balkón, kde jsem po celou dobu postával. To se ukázalo jako dobrý tah, nejenom, že bylo vidět, ale i zvuk byl krásně čitelný, sice na první dvě písně haproval zvuk bicích, zejména činely a dvojšlap byl hodně utopen, ale jak jsem uvedl, vše se doladilo. Max dává odpočinout, vystříká vodu do kotle, optá se, jestli se bavíme a pokračuje dál. Vzpomenout na první desky dává v splynuté verzi skladeb Jumpdafuckup/Bring It a Fire, na čtvrtou desku zase písní Mars, která je ta z lepších z desky Prophecy. Setlist není tvořen nijak náhodně, je pečlivě vyšperkován všemi dostupnými hitovkami, kterými SoulFly oplývají. Přesto se najde chvilka trochu odbočit a svůj um na kytaru představuje Marc Rizzo. Po příjemném sólu nastupuje jedna z jistot, kterou po Maxovi chtějí snad všichni a všude, řeč je o Refuse/Resist, slza div neukápne, škoda jen, že nezaznívá od původní sestavy Sepultury. Snad bych si i rýpnul, když bych řekl, jak velký vděk je za odehrání sepulturovských válů, né-li větší než za samotné SoulFly, inu zvyk je železná košile.

Fakt, že si Max vozí svého synáčka Richieho po koncertech je známý, ale asi nikdo nečekal jeho nástup v singlovce Unleash; mimochodem byl to on, kdo prodával merch SoulFly. Rychle si odbýt svých 5 minut slávy a honem zpět k merchu. To už na podiu běžel další sequel, který by zajisté potěšil i šéfa, taky koho ne, Beneath the Remains/Dead Embryonic Cells jsou jistoty pro všechny fans thrashových dob Sepultury a ani na ně Max nezapomíná. Po nich opět zpět do roku 2008 a na Paranoia, která se mi tak trochu ztrácela do následující L.O.T.M.. Půdu pod nohama nalézám až při písni Porrada, která opět patří k tomu lepšímu z Prophecy a opět je nutno vzít s povděkem skladbu playlistu. Nekulhá, hitovka střídá hitovku. Po Porrada následuje dnes již tradiční drum session, do které se zapojují všichni hráči, i Richie Cavalera. Návrat k novince a poslední song z ní prezentovaný tohoto večera byl Warmageddon. SoulFly tak z novinky odehráli první 4 skladby. To by bylo, aby nebyl nějaký ten cover a Soulfly, potažmo Max, dokazuje přízeň Napalm Death v písni You Suffer; těžko říct, nakolik jsou covery od Napalm Death zdařilý vtípek nebo vážná věc, ale je pravda, že kapely většinou vybírají „nesmrtelné hitovky“ z desky Scum.

Člověk by si řekl, po té hodině že to bylo i moc, ale ne, SoulFly pokračují dál. Z pódia se tak na nás válí, patřící k mým nej, Back to the Primitive, které na kráse ubírá jen to, že Max na úvod nezahrál na berimbau. Nebyl čas, teda ten se zpět přetáčel zpět k debutu pro The Song Remains Insane, jenž je opět střídán věcí z posledních desek a to písní Babylon. Skladby z dřívější a novější tvorby jsou znatelně jiné, přesto pospolu naživo tvoří zajímavý celek. Všechno dobré přece jen skončí, důstojnější odchod za sborového „I believe in our fate, We don't need to fake, It's all we wanna be, watch me freak“, si sami SoulFly nemohli přát, zpívá celý sál. Už už bych si myslel, že odchod SoulFly po songu Roots Bloody Roots by byl poněkud kontroverzní, ale ne, Max se nechá vypískat a na dobrou noc zazní Eye for an Eye.

Stejně tak vyčerpávající, jako byl tento report, byl i koncert samotný, samozřejmě v dobrém slova smyslu. Musím říct, že se mi vyplatilo nad Maxem tu hůl, minimálně pro koncerty, nezlomit. Zároveň ale musím vyzdvihnout klub před festivalem. Atmosféra byla o poznání lepší než vloni, technické problémy tatam. Nasazení špičkové, Max, co mohl, zašel před monitory a poplácával si s fans. Před drum session dokonce chtěli vytáhnout nějakého fan, aby se přidal, ale nepovedlo se. Věřím, že i ty nasrané pózy či úsměvy nepostrádaly jistou dávku nadšení a autentičnosti. Perfektní nálada, super zvuk, pařící kotel. Hodně k dobru hovoří i stopáž koncertu – 80 minut. Takhle si představuji koncert velké kapely.

A abych neuváděl jen superlativa, opět mně mrzí zákaz focení. Bez blesku a první tři písně??? Jaký je rozdíl, kdyby člověk fotil bez blesku celou dobu a jakože se tomu tak děje a dělo. Vesměs přemrštěné vstupné by mohlo příště slibovat zahraniční předkapelu. I tak hodnotím hodně kladně, hrdina uspěl…
 
Za stanovení playlistu děkuji Sepulmaniacovi:
Blood Fire War Hate
Frontlines
Prophecy
Seek 'n' Strike
Jumpdafuckup/Bring It
Fire
Marc Rizzo solo
Refuse/Resist
Unleash (ft. Richie Cavalera)
Beneath the Remains/Dead Embryonic Cells
Paranoia
L.O.T.M.
Porrada
Drum Session
Warmageddon
You Suffer (Napalm Death cover)
Back to the Primitive
The Song Remains Insane
Babylon
Roots Bloody Roots
Eye for an Eye
 
Další momenty z turné a více zpráv od Sepultury/SoulFly/Cavalera Conspiracyd najdete na nejobsáhlejším českém webu vůbec - www.sepultura1.cz
 
Fotky thx to: Jana Chrzová (www.janachrzova.net/galleries)

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

SOULFLY

aktuálně

diskuze