STEVEN WILSON

report

Steven Wilson se stal novým hybatelem dění a svým fanouškům dle ohlasů nadělil zážitek vrcholný. Ostatní příznivce ani „náhodně příchozí“ ale rovněž nezklamal.

Steven WilsonMultiinstrumentalista, producent a skladatel Steven Wilson se v neděli zastavil v Praze. A v Hybernii bylo již dva měsíce vyprodáno. Zaslouženě? Zaslouženě. Za tu dobu, co Steven tvoří hudbu, ať se jedná o jeho domovské Porcupine Tree či některý z bočáků, nastřádal dostatek příznivců. A v posledních letech, co se aktivněji začal realizovat jako sólový umělec, jejich počet enormně vzrostl. Až nepřirozeně. I proto jsem si s mírným despektem lístek – navíc při jeho ceně - nepořídil, ale náhoda nakonec chtěla, abychom se na koncert vypravili.

Poslední dobou (záležitost posledních několika málo let – odstartovalo to jeho odprodukování alb Opeth?) totiž v okolí cítím něco jako Wilsománii. Na co ten chlapík sáhne, všici až stádovitě aplaudují. Ať už se jedná o jeho produkce, mixy, masteringy nebo vlastní tvorbu. A s uvědoměním si svého (nejen komerčního) úspěchu se tak poslední šest let mnohem více soustředí právě na sólové desky. I proto ta aktuální, jíž byla v setu věnována primární pozornost, vyšla již rok od adorovaného The Raven That Refused to Sing (And Other Stories).

Steven WilsonWilson, krom příjemného hlasu a civilního projevu, na svých sólovkách umně a především inteligentně kombinuje progresivní i klasický rock, pop, jemnou elektroniku a ambientní plochy. Zbožňuje ovšem i tradiční sedmdesátkový art rock (viz i jeho boční aktivity), kterému také dává dost prostoru a nebojí se jeho náladu, zvuk a ani postupy do tvorby vměstnat. Nejednou mu z toho všeho pak vychází delší melancholické kompozice, které jsou zas bližší náročnějšímu a možná i vybíravějšímu posluchačstvu.

Sorta publika však v Hybernii byla věkově i typově pestrá. V čem tedy tkví jeho úspěch, když k sobě dokáže přitáhnout starší týpky, muzikanty (část Blue Effect v publiku), tvrdou muzikou unavené, společenskou smetánku, co „jde na kulturu“, ale i nerdy a hipstery, kteří vidí a cítí, že toto je teď in, přemýšlím. V totální preciznosti? V kapele složené ze superinstrumentalistů? Nebo snad Steven na trhu nalezl díru, v níž si svobodně může krotit všechny své hudební choutky?

Steven WilsonFaktem je, že Wilson si do Hybernie, která je co do sálu takovým menším Kongresákem, přivezl vlastní zvukový i světelný park. Angličan nenechává nic náhodě, celá show je od prvního momentu spuštění projekce až do závěrečných titulek naplánována. Steven má vůbec rád koncepty, a to i na podiu, takže úvod obstaraly sídlištní záběry, do nichž vchází dívka, jíž je příběh nového alba inspirován; týká se smutného osudu Joyce Carol Vincent, která v roce 2003 zmizela a jejíž tělo bylo nalezeno až po dlouhých dvou letech – Wilson poukazuje na dnešní svět sociálních sítí, kdy jsme všem svým známým neustále na očích, ale jakmile sejdeme z očí, v tom množství si toho ani nikdo nevšimne, jsme niterní, nikomu nechybíme.

Steven WilsonKdyž vezmu v potaz setlist, aktuální  soubor Hand. Cannot. Erase. zazněl prakticky celý. A pokud mám vůbec hovořit o nějakých negativech, bylo by to krom sezení (SW je přece jen rocker, čili občas by se to vestoje dalo více rozbalit a užít) asi pouze ve spojitosti právě s ním, protože ten tak v kontrastu celé Wilsonovy tvorby vyzníval až moc pohodově. V říjnovém albu měsíce jsem novinku shrnul slovy „Nový Steven Wilson. Tečka. Nu dobrá… několik vrcholných okamžiků, několik příjemných okamžiků, mnoho hezkých písniček." A v tom to je. Hand. Cannot. Erase. „neublíží“. Je poprockovější a přímočařejší, hudební obsah jednodušší stavbou písní vyznívá trošku povrchněji (berte s rezervou) a ukazuje Wilsona ve veselejší poloze, než v jaké se často nachází jeho lyrická složka a předchozí The Raven…. Tak nějak ho vnímám jako naplněného nadějí a pozitivismem. Však jak jinak by mohl nahrát takovou pecku jako Perfect Life? Ovšemže ale pro něj „typické“ věci, pro které ho i já mám v oblibě, jako 3 Years Older nebo Ancestral, opomenout nemohl. Ty zazněly také.

Co ale krom perfekcionismu je jeho další silnou stránkou, je přirozenost. Chlapík je na podiu obklopen několika nástroji (kytary akustické, elektrické i basové, melotron), a i když je na tom hráčsky dobře, svým spoluhráčům – nevím, kterého bych vyzdvihl více, ale bez energického Marco Minnemanna by kapela byla poloviční - ani v nejmenším nemůže konkurovat, ale přesto „dirigentskou taktovku“ drží pevně v otěžích a celou kapelu, ačkoli ta moc dobře ví, co se od ní očekává, mistrně režíruje. A s výběrem skladeb byla spojena i koncertní sestava, která oproti minulým turné byla smrštěna na tu nejzákladnější. Nové písně si tak vystačí.

Steven WilsonS přirozeností se však poutá i projev. Ač Stevenova oblíbená témata jsou melancholičtější, témata mrazivá a témata, ze kterých jiným pukají srdce a vrhají se střemhlav z útesů, nepůsobí při jejich podání ufňukaně ani jakkoli podbízivě. A že věci jako skon potomků, osob blízkých, osamělost nebo ztráta nadějí se tomu samy nabízejí a nezpívají se lehko. Ve schopnosti sdělení jednoduchých, i obyčejných, ale silných příběhů je jeho velká síla; např. text titulní Hand. Cannot. Erase. („Together we have this love - Even so it's not enough - Bruised and burned we won't lose heart - And just because life gets hard / Writing lying e-mails to our friends back home - Feeling guilty if we sometimes wanna be alone / Hand cannot erase this love - Hand cannot erase this love / And a love like this makes us strong - We laugh it off if things go wrong - It's not you, forgive me if i find i need more space - Cause trust means we don't have to be together everyday”). Je uvěřitelný a hmatatelný. A takový byl v neděli i v pražské Hybernii.

Steven Wilson - RoutineS dobrým, srozumitelným zvukem, krásnou a tematicky významově spjatou projekcí (Routine byla nezapomenutelná), účelnými světly, s minimálním podílem playbacku (bez basujícího a na chapman stick hrajícího Nicka Beggse by i vokály vyzněly polovičatě) a příjemným (možná až moc, uvítal bych dobově rozmanitější výběr skladeb) setlistem, ze kterého silně vyčnívala zlověstná IndexGrace for Drowning, úvod Home Invasion z novinky, neuvěřitelně energická nářezovka Harmony Korine, kde odkazuje k shoagaze a kapelám jako My Bloody Valentine, nebo tajemná Sleep Together od Porcupine Tree (ten refrén jsou Beatles?), ty musely do kolen dostat každého. Stejně jako Perfect Life nebo 3 Years Older.
 
Steven WilsonSetlist:

Intro
1. First Regret
2. 3 Years Older
3. Hand Cannot Erase
4. Perfect Life
5. Routine
6. Index (album Grace for Drowning)
7. Home Invasion / Regret #9
8. Lazarus (Porcupine Tree song)
9. Harmony Korine (album Insurgentes)
Steven Wilson10. Ancestral
11. Happy Returns
12. Ascendant Here On...
--
13. Temporal (Bass Communion song) (Watchmaker Intro Video)
14. The Watchmaker (album The Raven…)
15. Sleep Together (Porcupine Tree song)
--
16. The Raven That Refused to Sing (album The Raven…)
 
   

Fotky © Mirek Řezníček

Vložit komentář

Subeer - 11.04.15 14:41:31
Pokud bych mohl, tak bych tam určitě vyrazil. Takhle jsem aspoň rád, že to splnilo očekávání. Dokážu jsi to živě představit. Wilson mánii bych zase neviděl, tak špatně. Stevenovi, to jde o ruky a pořád produkuje výbornou (svou) muziku. Co mě např. vůbec nechytlo byl projekt STORM CORROSION a abych vyhledával nějakého interpreta jenom proto, že ho produkuje Wilson, to také ne. Co se týče focení, tak jeho kouzlo šlo se smartbilama a digitalů naprosto do kytek. Občas mi to už přijde jako smrad z popelnic, stejnej vopruz jako všudypřítomná reklama, a u některých jedinců s prstem na spoušti se už vyloženě jedná vážnou deviaci. Potom se tězko někomu vysvětluje, že si někdo zkrátka nepřeje být focen. Ne vole, já to zmáčknu vždyť se nic neděje, vždyť je to normální...tak jednoduché, tak neškodné...a kdo nefotí jako by tam (nebo vůbec) nebyl. Na druhou stranu telefon, bez foťáku si taky už nedokážu představit, ale focení mě bavilo mnohem vice, když jsem musel přemýšlet jestli neplýtvám filmem.
Sachet999 - 10.04.15 12:40:32
Teď koukám na vstupenku - 25. řada a mj. je vzadu jasně napsanej zákaz focení a používání mobilů. Já na jednu stranu chápu, že Wilson nechce, aby byl internet zahlcenej hnusnejma zrnitejma fotkama a videama s příšerným zvukem. Ale mohla to ochranka třeba řešit mezi písničkama, nevim... Doufám, že z tour bude pořízený nějaký ofiko video, protože novejm věcem živej zvuk hodně sluší a hlavně TY PROJEKCE!!! Po Ulver v Opeře by to byl další filmovo-koncertní skvost...
Sachet999 - 10.04.15 12:32:56
bizzaro: Já seděl hodně vzadu, někde kolem 20. řady, takže jsem to měl jak na dlani. Jako vopruzovali jen párkrát, ale stejně to člověka vyvedlo z "koncentrace". Já to ani původně nechtěl zmiňovat, aby u takhle úžasnýho koncertu nevznikla jen diskuze o sekuriťácích... Pozdě, no :-D
LooMis - 10.04.15 12:26:42
tak a teď mě to štve dvojnásob, že jsem nakonec nemoh :-(
brutusáček - 10.04.15 11:24:54
nos nahoře a já jsem hvězda a foťáčky (ok blesky uznavam to je prostě na hovno) mi kazí karmu, za tohle budou u mě vždy všichni kokoti....když k nám na ves dojel killing joke tak pořadatele asi 3564x řikali nefoťte nebo kapela odejde...beztak k ničemu...nicméně měla by panovat nějaká vyváženost a zas lidi necvakat jak zběsilí...a někteří fotografové by měli mít taky soudnost, protože jak se vždy nějak proplítaj s kanoném jak dělo a takovej ten omluvnej pohled "sorry já ale..vidíš fotim" mě už taky nebaví....nicméně v tomto prostředí kdy se sedělo je to asi jiná nicméně koncert asi musel být super, když se řeší "jenom" tohle :)
sh - 10.04.15 10:16:51
seděli jsme ve 13.řadě a taky sledovali, co to ta ochranka před námi provádí. Mám k tomu pár připomínek: 1. zákaz pořizování audio-videonahrávek byl vyvěšen na schodišti anglicky na papíru A4, všiml jsem si ho až po koncertě 2. nikdo na to jinak před koncertem neupozorňoval - třeba před koncertem Watterse The Wall o to před koncertem z reproduktorů žádali obecenstvo v několika jazycích, že si to pan Watters nepřeje a že blesky z foťáků ničí zážitek z vystoupení 3. je sice všeobecně známé, že se to nemá, ale umělci by mohli být vstřícní a umožnit si je vyfotit a natočit beztrestně alespoň během 1. skladby (obvykle se takto nechávají fotit novináři a televize, tak proč to neumožnit všem...). Takto jsou sami proti sobě a na popularitě jim to nepřidá. Sám si taky rád udělám fotečku z koncertu, kde sice nic není pořádně vidět, ale po letech vzpomínám, že jsem TAM byl.. Jinak koncert byl pro mne opravdu skvělý a mnohem lepší zážitek než poslech z CD
bizzaro - 10.04.15 09:51:04
"Druhým problémem byl vzkaz managementu umělce divákům, aby během koncertu nepořizovali audio ani video záznamy. V roce 2015, kdy téměř každý mobilní telefon dovoluje učinit obojí, byla snaha zamezit jejich použití poněkud komická. Protože ale management trval na svém, příslušníci ochranky diváky během koncertu poctivě hlídali, a když už někdo točil či fotil, drali se k němu přes jiné sedící fanoušky a nutili ho, aby záběry smazal. Narušovali tak atmosféru, která by bez toho byla nesporně náramná. Od Wilsonovy výpravy to byl malý pohlavek sobě sama." Špulák pro Právo
bizzaro - 10.04.15 09:47:19
Cele mi to nejak proklouzlo mezi prsty :/ Videl jsem ho v roce 2013 (Snura k The Raven ...) a bylo to dokonale .. BTW paradni report ..
dik :) no vyprodalo se a slehla se na dva mesice po akci zem ;) verim, ze v tom 2013 by mi to sedlo i vic, ale jo, pekny to bylo. neodesel jsem odvarenej jako vsici, ale fajne a jsem rad, ze jsem tam byl jeste...
Nový album.... Možná přímočařejší, bez všudypřítomných prog-prstolamů, ale to je věc vkusu...
jj, primocarejsi hudebne a naladou ne tak "šedé", pošmourné
Jediná drobná skvrnka na tomhle večeru byla hyperaktivní a šikanoidní "ochranka", která se neštítila... Občas do publika i svítili baterkou, to už jsem dost skřípal zubama :-/
kde jsi sedel? my byli, tusim, 10. rada
pasik - 10.04.15 08:56:21
Cele mi to nejak proklouzlo mezi prsty :/ Videl jsem ho v roce 2013 (Snura k The Raven ...) a bylo to dokonale .. BTW paradni report ..
bizzaro - 10.04.15 07:58:07
Dikes moc, chlape! S tou Joyce jsem to tak i myslel, ze byla "nalezena" doma, ale nepodal jsem to jasne. Ja PT nikdy nevidel (solo, ani s DT na Brumlovce, kde predskakovali), jen samotnyho Gavina, kterej ale strasne dava. A perlicka: tyhle fotky od Mirka mely presne ten dopad, ze ho ochranka z 9. rady vytahla ven :) strasny narizeni
Sachet999 - 10.04.15 07:40:13
Moc pěknej report, díky! Za mě obrovskej zážitek, kterej trumfnul i Porcupiny před 6 lety ve Wroclawi. Citový vydírání nejhrubšího zrna, dokonalej zvuk, dokonalá projekce, obrovská energie... Nový album mě strašně (po)sedlo a na rozdíl od bizzara ho vůbec nepovažuju za "odlehčenější", už kvůli konceptu. Možná přímočařejší, bez všudypřítomných prog-prstolamů, ale to je věc vkusu... Highlighty: Perfect Life, INDEX (!!!), Routine (s nečekaným "shock momentem" v projekci), Happy Returns, The Raven... Jediná drobná skvrnka na tomhle večeru byla hyperaktivní a šikanoidní "ochranka", která se neštítila lidi, občas fotící na telefony, vytáhnout z řady sedadel pomalu za límec, takže gradace některých kompozic vzala za svý... Občas do publika i svítili baterkou, to už jsem dost skřípal zubama :-/ Jo a jenom malý upřesnění k tématu nový desky - Joyce Vincent nikam nezmizela, jak se často píše. Její mrtvý tělo leželo skoro 3 roky (!) na gauči v jejím bytě, před puštěnou televizí a obklopený zabalenýma vánočníma dárkama pro rodinu :-/ http://en.wikipedia.org/wiki/Joyce_Vincent

Zkus tohle