plakat

Srpnové koncerty 2021

S postupným rozvolňováním se objevuje čím dál více koncertů a festivalů. A Josefstadt - malý Brutal Assault - je povinnost!

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce . Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

pondělí 2. srpna

ORCHESTR BERG – SLYŠET 2X (Veletržní palác - Studio Hrdinů, Praha) – event

AddSatan: 2x zazní EnTrance od Fausta Romitelliho, v hlavní roli zpěv - soprán.

sobota 7. srpna

PENTAGRAMČEK (Cross club, Praha) – FB event

mIZZY: Uctívání Satana pro malé i velké.

čtvrtek 12. srpna

OČI VLKA + CHANDRA (Balada bar, Praha) – FB event

mIZZY: Super sudetské blackmetalové duo a k tomu post-metal. Škoda toho data.

čtvrtek 12. až sobota 14. srpna

JOSEFSTADT BY BRUTAL ASSAULT (pevnost Josefov, Jaroměř) – FB event

DR: Částečná náplast za ten uplynulej, koncertně podělanej rok. Příští rok snad ten Brutal už konečně klapne.

mIZZY: Loni mi malý Brutal neklapl, takže se letos docela těším. Z kapelních taháků stojí za zmínku především Ad Nauseam, ale Dordeduh, Gruzja, Teethgrinder nebo Truchło Strzygi budou určitě taky super.

bizzaro: Malej Brutal je povinnost!

sobota 14. srpna

EUROPA CLOAK & DAGGER MMXXI (Balada Bar, Praha) – FB event

mIZZY: Kdo nebude na Brutalu, může zajít na tuhle drone/noise/power electronics sešlost, kde zahlučí Blind Ruler Cursed Land, Morbus a kolaborace Dimmacherus & UGFC.

úterý 17. srpna

NILS PETTER MOLVÆR (Novoměstská radnice, Praha) – FB event

AddSatan: Norský trumpetista a elektronik opět u nás, tentokrát zaúřaduje v gotické radnici. Ke konci srpna má vyjít nové album Stitches (video singl), takže z něj asi něco zazní.

CHRIS PITSIOKOS (Punctum, Praha)

JSt: Saxofonista Chris Pitsiokos je jeden z mnoha pokladů brooklynské scény. Můžeme čekat meditativní, stažené plochy ve stylu Colina Stetsona nebo Lei Bertucci i nálože a la Mats Gustafsson.

čtvrtek 19. srpna

SINISTER + CUTTERED FLESH + FLESHLESS + PERFECITIZEN (Black Pes, Praha) – FB event

bizzaro: Obávám se, že Sinister nedojedou, ale jinak v Praze fajn smrt večírek.

čtvrtek 19. až sobota 28. srpna

OSTRAVSKÉ DNY (různá místa, Ostrava) – FB event

AddSatan: Předloňská Dlouhá noc v rámci Ostravských dnů pro mě byla jedním z nejzajímavějších hudebních zážitků posledních let, tudíž mě FEST mrzí, že se tam letos nedostanu, nicméně vřele doporučuji. Bude se hrát mj. Ligeti, Xenakis, Cselsi, Stockhausen, Feldman, Curran, Lucier, Cage, Lang, Niblock, Hába, Reich, Sciarrino, Neuwirth, Kotík, Tóth, Rataj, bude tam znovu hrát i basklarinetista Gareth Davis a spousta dalších. Bude se hrát v koncertních sálech, divadle, katedrále i na dalších místech, vstupné lidové.

pátek 20. až sobota 21. srpna

DEATH COFFEE PARTY 9. (výstaviště Zahrady Čech, Litoměřice) – FB event

bizzaro: Kofíčko každoročně drží dobrej ug' line-up.

sobota 21. srpna

:JABLONITZA: (kaštel Jablonica, Slovensko) – FB event

mIZZY: Menší akce od pořadatelů Hraded Samoty, opět v kaštelu a kousek za hranicemi. Vystoupí I am planet, Jori Josiphson, Kragrowargkomn a Makkatu.

TÝNECKÝ MAZEC 2021 (letní parket – Ostrov, Týnec nad Labem) – FB event

bizzaro: Každoroční festík Elysium s Bear na pozici headlinera.

úterý 24. srpna

JAN GARBAREKGROUP (Forum Karlín, Praha) – FB event

AddSatan: Asi 3x přeložený koncert, snad už to tentokrát konečně klapne, lístek mám. Vedle Terje Rypdala asi největší jméno norského jazzu po 8 letech v Praze. Sice mě Garbarkova tvorba neoslovuje tolik jako hudba jeho pokračovatelů jako Molvær, nebo (hlavně) Henriksen, ale některé jeho věci mám rád, takže (snad) jdu.

čtvrtek 26. srpna

GODLESS TRUTH + HAZYDECAY + THE SPLIT + EMMETT BROWN (Jack’s Cowhouse FunPark Šantovka, Olomouc) – FB event

bizzaro: Olomoucká party toho nej, co se tam nachází.


Přispěj do diskuze

Když už jsme u těch živáků, na Youtube se válí spousta raritních záznamů...
https://www.youtube.com/watch?v=aEjCyBY9vWM

   onDRajs: "zahrajeme za 1h 45m všechno, co jsme dosud dělali". To možná přeháním, ale kdyby se zaměřili na jednu stylotvornou linku, bylo by to sevřenější.   

jojo, tak nějak ... ten set byl namíchanej tak, aby si tam (skoro) každej něco našel, ale pro člověka co preferuje hlavně ty jeho melancholický, ambientnější, experimentálnější polohy tam toho bylo málo ... a když na konci rozjeli "Had to Cry Today" (cover Blind Faith) s tleskáním obecenstva, tak to jsem si říkal, že to s tou "lidovou zábavou" už přehnali a šel jsem pryč... Oregon a Shakti neznám, poslechu...

a sólovky, já až někdy předloni / loni zjistil, že z těch co znám, mám asi nejradši Dis (1977) s 12strunnkou Ralpha Townera (i Townerovo Solstice, kde hraje i G., se mi taky líbí, mj. jsou tam i chvíle, kdy si říkám, jestli to znali třeba Opeth :) ) a větrnou harfou Sverre Larssena, tam jsou nejvíc ty "vítr fouká od fjordů" nálady, co mám na něm nejradši, ani ta mě nebaví úplně celá, ale tak 3/4 jo, taky mám dost rád 1. polovinu Rites (+ Pan z 2.), prostřední část Visible World (ale jsou tam i hodně kýčovitý věci), Ragas and Sagas s Pakistáncema a Officium Novum samozřejmě, i když kdovíproč mám tendence to nedoposlouchávat, ale je to dobrý. Nedávno jsem se konečně dostal k Legend of the Seven Dreams a to je taky dobrý / zajímavý. A i na dalších albech jsou fajn věci a pořád jsem slyšel jen zlomek diskografie no...

Za mě nejlepší Garbarek právě s Hilliard Ensemble. Officium Novum je za plnej počet. Jednu dobu jsem tuhle desku točil neustále dokola. Tehdy jsem koncert projel tuším z úplně stejnýho důvodu.

Jo a tebou zmíněný živáč jsem si poslechl a dobrý, ale je fakt, že tomu "něco" chybí. Je to žánrově pestré, ale překvapivě dost neukotvené - přišlo mi, jako kdyby si řekli "zahrajeme za 1h 45m všechno, co jsme dosud dělali". To možná přeháním, ale kdyby se zaměřili na jednu stylotvornou linku, bylo by to sevřenější. V tomhle ohledu bych ti doporučil Oregon (asi znáš, taky tam hrál Gurtu), je to teda klasičtější jazz s prvky etna, ale má to krásnou atmosféru. Ta mi u toho živáku chybí.

Ten scat, jak popisuješ, už měli v 70. letech Shakti (však Garbarek hrál na Making Music od Zakira Hussaina).... Jeho sólovky ani moc neznám, vždy jsem slyšel nějakou kolaboraci se známým hudebníkem (např. Vitouš atd.).

tak jsem byl předevčírem po 10-11 měsících na koncertě :) a konečně si "odškrtnul" Jana Garbar(e)ka - a bavilo mě to tak nějak napůl, což jsem vlastně čekal (ale doufal, že ten poměr bude lepší), škoda, že nebylo (ještě) víc severský melancholie jako v So Mild the Wind... + ještě jedna (možná Gula Gula, ale nejsem si jistý), vydržel bych ho poslouchat i mnohem déle v poloze "vítr se prohání v horách / na pustých pláních" (á la Dis), hrál tak jen chvíli v "intru", Moldo Canticle taky fajn, i když je to vlastně kýč, ale kouzlo to má, velká část setu byl právě až takovej moc "easy listening", až triviální, nezajímavý melodie "pro normální lidi", "překrásnělý" - s čímž jsem u spousty jeho věcí měl problém vždycky ... hodně prostoru dostal Trilok Gurtu, většinou jeho hra na různý perkuse atd. set dobře oživovala, i sóla - mj. i "šamanský", kdy hrál mj. na kýbl s vodou :), jeho rytmická deklamace (trochu jako scat, říká se tomu prý kannakol) a pak impro/jam (?) s Garbarkem, který hrál na bambusovou příčnou flétnu ... naopak mi někdy vadil Rainer Brüninghaus, resp. jeho klávesy s klavírním a synth zvukem, měl tam i klavír, ale využil ho minimálně ...zvláštní, že některý melodie, když je hraje Garbarek na ságo, tak mi přijdou fajn, ale když je hrajou klávesy/klavír, tak je to až moc líbivý / sladký, jeho sólo celkem hrozný (hele, co všechno umím zahrát a splácám to nějak do sebe)
no, mnohem radši bych ho viděl s Ralphem Townerem, Eberhardem Weberem, s The Hillard Ensemble (jsem to tehdá kdovíproč prosral - myslím, že jsem nestihnul lístky) atd., rád jsem ho viděl a slyšel, některý skladby / části / prvky fakt dobrý, ale znova bych na tuhle jeho Group asi nešel (nebo jen s lepším setlistem - tenhle byl tak ze 3/4, možná i víc stejnej, jako Live in Matera 2019, co se válí na youtube).

aktuálně

diskuze