Články

přeposlat článek tisknout
TORCHE, ARGONAUT

TORCHE, ARGONAUT

  • kdy: 4. 5. 2015
  • kde: Praha, 007

Kolotoč, centrifuga, mlýnek na maso, horská dráha, buldozer, dým, válec, Woodstock, och ano, „zase“ přijeli Torche!

Letos to zatím jinde ne a ne vyjít, a tak si to popáté opět vyjíždím na strahovský kopec. Lákadlem jsou tentokrát Torche, kteří u mě zabodovali s novou deskou Restarter, takže zmeškat je nepřicházelo v úvahu. Jak bývá poslední dobou zvykem u koncertů Obscure Productions, úlohu předskokana často plní tuzemské kapely a nejinak tomu bylo ani tentokrát - pomyslný políček by si ale pořadatelé zasloužili za to, že jim trochu déle trvá zveřejnění jeho jména, pár dní před akcí už mě to nechává chladným a dá vzpomenout časům, kdy se chodilo trochu na blind.

ArgonautArgonautV osm hodin, kdy sestupuji po schodech dolů do, již tradičně nekuřáckého, klubu se z pódia ozývají české zpěvy, takže ARGONAUT začínají, přesně jak bylo avizováno. Dychtivá játra si ale na první pivko musí počkat, protože nejen českými vokály, ale poctivou „garáží“ mě uchvacují jako kdysi Motörhead na Brutalu. Je příjemné po čase slyšet poctivý rockec, který nepotřebuje žádné nadžánrové kraviny. Do Argonautzpěvu se často zapojují ve dvou zároveň, což krásně doplňuje melodiku kapely. Chytlavostí si navíc rozhodně nezadají s hlavní hvězdou večera, dobrá volba! Škoda jen, že hráli vcelku krátce, čas na to přitlačit byl, a tak minimálně trefnou skladbou Krvavý poledníky si mě zaháčkovali pro příště!

TorchePo nutné, leč krátké přestavbě začínají TORCHE, jenž tu jsou skoro jako doma, aspoň tedy Steve Brooks, který se tu nedávno zastavil s Floor. Se šviháckým (listopadovým) knírkem a zbytkem kapely v patách startují pěkně svižně od podlahy vypalovákem Piraña a já se už už těšil, jaký pořádný Woodstock nastane, jenže to by mě ale Američané nesměli uzemnit trojblokem pěkného válce Sandstorm / Minions / Loose Men. Hlavně dvě poslední zmíněné z novinky začaly diktovat mnou opěvovaný, přihuštěný zvuk z letošní desky, který pokračoval i v následující In Return ze stejnojmenného EP. Stačí umět dvě věci, slušný bahno a bezkonkurenční hitovky. A ty Floriďané zvládají na jedničku. Vlastně cokoliv, co nemá tendenci usadit držku do štěrku, je rock’n‘rollovka jak vyšitá a chemie těchto ingrediencí funguje na výbornou a pro dramaturgii koncertu naprosto spolehlivě stejně jako jejich dávkování, proto opět přicházejí svižnější skladby Healer / Across the Shields. Při nich se opět zmátožené obecenstvo jako mávnutím proutku rozproudilo v, na prostor úsporný, kotel. Ale z louže opět do bláta, z novinky se opět dává buldozerem. Čili dvoják No Servants / Belive It, po němž přichází trojblok z Harmonicraft – Kicking / In Pieces / Reverse Inverted - a já stojící u zvukaře, kam (nejen) tradičně na Sedmě putoval velmi solidní zvuk, přemýšlím, co mají Torche s lidmi za lubem, protože po téhle horské dráze mixnuté drtičkou odpadu budeme všichni zralí na pohotovost. A Torche nezapomínají, podívali se i na debut v podobě Vampyro a pak zase zpět k Harmonicraft se Sky Trials; ty publikum přivedly do ještě větší extáze. To by snad i na „normální“ kapelu jako setlist stačilo, však se projela celá diskografie kapely, jenže jediný, kdo mohl být znaven, byl upocený lid, protože neustálé úsměvy celého kvarteta do publika a milá slova Stevea, jak se mu v Praze líbí (no je tu prostě často), dokazovala, že účinkující po tři čtvrtě hodině hraní neztratili nic ze svého elánu.

TorcheProto mohlo přijít masivní finále a zbylá polovina aktuální desky Restarter. Titulní věc je vlastně ještě oddychovka, ale s prvními tóny Barrier Hammer se už ten bagr zastavit nedal. Nejhlasitější a nejmohutnější skladba kapely se strahovským zvukem dokonala, dle předpokladů, dílo zkázy. To už by opravdu stačilo, a někteří si pomalu začali balit, ale grupa opět s úsměvem jede dál. To, že rock’n‘roll na nové desce nezapomněli, připomněly písně Undone a Blasted. Po nich si to pro změnu už chtěla odporoučet kapela, ale hradbami zvuku umučené publikum je pustilo až po konečné, příznačně nazvané, Annihilation Affair.

Po sedmdesáti minutách, přesně v dvaadvacet hodin končí koncert, který daleko předčil má očekávání. Přehrála se téměř kompletní (9 skladeb z 10) novinka, zazněly nejlepší vály kapely, které opět nechyběla usměvavá nálada, zkrátka jako doma, na pohodu. Pro fanouška úplná spokojenost.

Za fotky díky zzn!

Setlist:
Piraña
Sandstorm
Minions
Loose Men
In Return
Grenades
Healer
Across the Shields
No Servants
Believe It
Kicking
In Pieces
Reverse Inverted
Vampyro
Sky Trials
Restarter
Barrier Hammer
Undone
Blasted
--
Annihilation Affair

Jiné názory


Přispěj do diskuze

nejak se na to turne vysrali myslim

vi nekdo, proc vlastne nebyli Part Chimp?

to byla zkouška pozornosti! obstálas! :)....jen menší chybka v tagování, link měl být na slově "Torche", díky...a díky za ohlas na report. Koncert byl fakt parádní, spousta skvělý energie a ty jejich rychlovky jsou nebezpečně nakažlivý, umějí celou tu hodinu utáhnout bez problému.

Pěkně napsané a fotky velice povedené! Obě kapely hodně fajn, Torche hráli fakt až překvapivě dlouho! :) Mě potěšily zvláště starší kousky, dokonce i Vampyro :) ale budu rejpal - zajímalo by mě, proc je u tohoto "fláku" v textu odkaz na Meanderthal, na kterém se přece tato skladba nevyskytuje, pokud vím? :)

aktuálně

diskuze