Thrash Fest 2011 > SEPULTURA, EXODUS, DESTRUCTION, HEATHEN

report

Retro je v kurzu a tato horečka zasáhla i Thrash Fest. Aby ne. Reedice klasik vydavatelům spolehlivě vydělávají víc, než sebelépe zvládnutý nový projekt. Nemyslet ale na vysněnou sestavu, brát tak, jak bylo dáno. První duo kapel předvedlo spíše průměr, Exodus až na zvuk byli znamenití. A Sepultura? Ta se ukázala v nejlepším světle, už jen kvůli ní mělo smysl na tento festival jít!

Thrash Fest 2011Retro je zkrátka v kurzu! Aby ne, když reedice klasik vydavatelům spolehlivě vydělávají víc, než sebelépe zvládnutý nový projekt. A retro stylizace koncertů je zárukou, že na starý páky přijdou starý paka, protože se nemusí brodit pro ně s často nesrozumitelným novým materiálem. Godflesh se letos vrátili ke Streetcleaner, Candlemass oživovali kouzlo prvních desek a s dalšími příklady by šlo pokračovat donekonečna.

Vcelku pochopitelně zasáhla retro horečka i THRASH FEST. Většina zúčastněných úspěchy z osmdesátých let už nezopakovala, jádro jejich katalogu leží většinou v témže časovém období. Samozřejmě by si šlo představit i šťastnější sestavu, s Protector oprašujícími A Shedding of Skin, Sacred Reich křičícími cosi o The American Way anebo Vio-Lence s abecedou Eternal Nightmare, vysnít si THRASH FEST model 93 s Anthrax s „Křovákem“ namísto „Indiána“ a skvosty ze Sound… nebo CoronerGrin v plné kráse a délce… Ale zpátky do reality!

Jednorázová živá představení archivních skvostů vrací kouzelnou hůlkou do hry, tedy spíše na pódia, sestavy dávno neplatné. V tomto ohledu byla nostalgie letošního THRASH FESTU jaksi poloviční. U Sepultury to byla jen polovina té kultovní sestavy, u Exodus klesl obsah původních článků dokonce na čtyřicet procent, kmenové duo Destruction jen vyměnilo bubeníka za zády a u Heathen složení vlastně nikoho nezajímá…
 
DestructionDo slušně zaplněného (nějaký ty povídačky o strastiplný cestě a pivech na benzínce model buřtů-sáček si doplňte sami) sálu jsem dorazil až na ně. Tutam jsou doby, kdy se o Heathen hovořilo jako o další Metallice z období Justice, jen s tím rozdílem, že mají bubeníka… S lety prastarý materiál zevšedněl, přelil se do písničkových, střednětempých a heavíkem prolezlých standardů s vysoko položeným vokálem. Zkrátka taková, nijak vyčnívající, Bay Area klasika, jejíž osobitost vynikne spíš z desky. Ta aktuální ale otočila kormidlo ještě hlouběji do heavíkových vod, což rozhodně není moje parketa. Průměr.

To s tou parketou platí i pro Destruction, čili můj pohled na jejich set bude asi stejně fundovaný, jako kdyby se kdokoli jiný kromě Střapa dovolil vyjádřit se ke Gorguts, Incantation nebo ke Stravinskému. Z velké trojky německého thrashe pro mě vždycky byli číslo tři, ale soudě dle reakcí tatíků, klasické pár-akordové odrhovačky na proklatě naostřenou sekeru v klasicky „německém“ tempu asi zabíraly, takže (u nich) spokojenost.

U Exodus bych daleko raději uvítal první díl Exhibit v celku namísto starších desek, po kterých kapela pravidelně sahá poměrně často. Pravda, znovu nahraná verze debutu se povedla a jen potvrzuje, že zastřený zvuk raných desek (generační fenomén, stačí vzpomenout, jak prokoukly recyklované kořeny Testament) by major upgrade po zvukové stránce opravdu zasloužily. Očekával jsem něco podobného tedy alespoň na koncertě, Sepulturaale to by všechno nesměla být nešťastná zvuková koule, ať jsem stál, kde jsem stál, stále stejná. A kapele to přitom hrálo znamenitě, byť bylo vidět, jak se u prajednoduchých paroháčů z pravěku baví jejich naivitou, které ale ani po skoro třiceti letech neztrácí kouzlo. Ale díky té nešťastné zvukové kouli zněly skladby až příliš stejně.

Není tajemstvím, že na Vltavskou jsem se vydal především díky Sepultuře. S trochou nadsázky lze prohlásit, že na letošním Buřtálu vstala sama ze sebe (jakože z hrobu) a v „nové“ sestavě snad poprvé suverénně zvládla i předvěké vály. Tu se změnil doprovod, tu předělala basa, tu přibyly perkuse a archaická sóla drhnutá bez podkladu mají taky svoje kouzlo. Bylo by na dlouhou debatu, jestli kapela, která prošla tak dramatickým vývojem a její tvorba je dnes poněkud jinde, ještě vůbec může odehrát klasické čtyřky a osmičky, všechny honičky a sekačky zcela autenticky, aniž by v tom byl nějaký ironizující škleb, tedy s původní vážností a urputností.

SepulturaU Brazilců na tyhle dohady zapomenete, jakmile dozní intro a odstartuje titulní věc z Beneath the Remains. Spouští velkolepou projížďku katalogem z let 89 – 93, jejich nejlepšími momenty kapely. Ortodoxní řežby s vyceněnými zuby jako Desperate Cry střídají písně, které možná mnoho lidí nečekalo, Amen a We Who are Not as Others zastupují experimentující stránku Choas A.D. a jejich zařazení potvrzuje, že tahle skupina se zase našla. Celé to hezky v čistém zvuku odsýpalo, tedy až na patnáctiminutovou vynucenou pauzu s vypadlým aparátem.

A až z půlnocí zazvonil zvonec, pohádce byl konec. Už jen kvůli Sepultuře ale mělo smysl na tento festival jít.
 
Thrash Fest 2011Rakvičky se šlehačkou:

  1. Intro/Beneath the Remains
  2. Refuse/Resist
  3. Dead Embryonic Cells
  4. Desperate Cry
  5. Amen
  6. Mass Hypnosis
  7. We Who are Not as Others
  8. Altered State
  9. Subtraction
  10. Infected Voice
  11. Orgasmatron
  12. Inner Self
  13. Territory
  14. Arise

Vložit komentář

brutusáček - 15.12.11 15:17:43
Tady byl vcera asi nekdo ve
jo..ve třech včera ve zlejch :)
martin - 15.12.11 15:03:54
Tady byl vcera asi nekdo ve
pf - 15.12.11 13:49:30
že?
kotek - 15.12.11 13:40:20
ten strapuv dvojpost je genialni, skoro az
kotek - 15.12.11 13:40:06
ten strapuv dvojpost je genialni, skoror az
Střap - 14.12.11 23:51:55
Mno Frinto....je mi pon
Střap - 14.12.11 23:51:53
Mno Frinto....je mi pon
pf - 14.12.11 00:03:46
díkyčau
abro666 - 13.12.11 20:01:16
taky názor, no
frinta lol. chapu, ze si se zmoh jen na tuhlke mrdku. taxe tu zas mejte debilove, zas na vas seru:)
pf - 13.12.11 14:31:08
taky názor, no
nadrom - 13.12.11 14:13:10
No je teda pravda, že kdybych tam nebyl, tak z tohohle shrnutí nepochopim asi vůbec nic...jako je pravda že fakta tam nejsou vůbec žádny, nic proti autorovi... Ty první vycpávkový kapely mě vůbec nezajímaly, takźe sem si dal radši pivo vedle v hospě. Co se týče Destruction, upištěný, hroznej zvuk a celkově sem vydržel asi 2 songy...Je pravda, že tahle kapela a německá thrashová scéna vůbec mě nikdy moc nezajímala, ale uznávám to...tohle bylo ale o ničem. Exodus se mi líbí z desky mnohem víc než naživo. Je to zvokově hrozně blbě čitelný. Zahuhňaný, kytary vůbec nelezou, bicí hrajou jak ze suterénu. Stejně tak mě mnohem víc baví novější tvorba než ta starší, takže tohle vystoupení mě nějak nezvalo... Co se týče Sepultury, pro mě koncertní number One. Nepochopil sem teda výber alb. Nic proti Chaos A.D., je to skvělá deska, ale na akci s nálepkou Thrashfest se opravdu nehodí. To už je nová Sepka. Místo ní se jasně nabízí Schizofrenie, která živě válí jako prase...jak bylo vidět už při hraní Septic Schyzo/Escape to the Void...a stejně jako Abro už vůbec nechápu výběr We Who Are Not as Others, kterej se tam jaksi nehodí. Novej drummer skvělej řezník, nicméné předchozí drummer Jean Dolabella měl co se týče mě mnohem větší feeling a songy valily jaksi víc...A bylo to prostě pomalý! Songy z Arise zněli skoro až jak HC než jako Thrash, což mě trošku rozladilo...nicméné vystoupení skvélý jako vždy, neskutečnej zvuk...teda dokud...nevypadla ta zkurvená elektrika...Kapela se sebrala a odešla do zákulisí, těm víceméně nic nevyčítám, ale nekdo ze zkurvenyho Gayokoncertu moh zvednout prdel a laskavě oznámit fanouškům, že se řeśí technické problémy a koncert bude pokračovat..to se ale nestalo, asi 20 minut pódium zelo prázdnotou a ve finále pustili hudbu z beden - což je pro mě známka - děte do prdele, akce končí...nebo minimálně kapela dohrála...nehledě na to, že někdo nemusí mít pojem o čase, nezná tvorbu sepultury a třeba si moh myslet, že už je konec...Já sem věděl, že se to asi rozjede, ale tohle chování mě tak nasralo, že sem se sebral a šel...Chápu, že pro Pragokoncert je priorita turné Petra Koláře, ale aspoň nějakou solidaritu k fanouškům by zmrdi projevit mohli...Škoda že to nedělal Obscure...
pf - 12.12.11 22:47:44
odsejpalo myslím jako celek, že tam prostě nebyla dramaturgicky blbý místa, ad fakta: jasně, příště jen tracklist s BPM…
abro666 - 12.12.11 22:23:54
njn, ale to jak tam pises, ze to cele hezky odsejpalo, je tim padem lez:) ono se to jen plazilo:) mne je uplne u prdele, jestli se ti libi vic cajdakovejsi sepka, ja jen psal, ze report stoji za hovno, kdyz tam nejsou fakta:) jediny, co je o sepce pravda, je snad zminka o tej zdechlej elektrice a ze maj konecne bubenika:)
pf - 12.12.11 22:03:36
no hlavne to v tej recenzi nestalo, ze hrali stary veci pomalejs, a tka, jen ody, zandy fakta, brek.
ty vole, já ti na závody chrtů kašlu, titulní z BENEATH THE REMAINS je na živáku ze SAO PAULA tak dvakrát rychlejší než v originále, ale Igorovi tam jaksi těsně před show v šatně někdo ukradl nohy… (prostě do DEFLESHED by ho nevzali;) a je to akorát bordel. takže na tyhle kecy kašlu, konec konců, pomalejší byly i některý věci z CHAOS a mně to vlastně přišlo jako plus, protože leccos zní daleko dynamčtějš, prostě mi to sedlo a je fajn, že to někdo vidí jinak
brutusáček - 12.12.11 12:00:57
no hlavne to v tej recenzi nestalo, ze hrali stary veci pomalejs, a tka, jen ody, zandy fakta, brek.
inu pravda pravda a pokud člověk zapomene, tak má rovnou napsat že to je alkoreport..že? ehm :)
abro666 - 12.12.11 10:03:37
no hlavne to v tej recenzi nestalo, ze hrali stary veci pomalejs, a tka, jen ody, zandy fakta, brek.
pf - 11.12.11 23:30:56
prg koncert gay, kdyz jim zdechla ta elektrika, nebyli schopny nic rict:) tak po deseti minutach hodne lidi uz slo domu. v tech starejch vecech znacne chybela druha kejtra jenom dement zaradi do playlistu na "thrash classics" hovadiny jako we who are not as others
jo, to ze nic nerekli, bylo fakt blby sem rad, ze jsem videl kapelu, ktera je asi dementni ;)
abro666 - 10.12.11 19:56:30
po coma of souls nemá smysl se k sodom ani destruction vracet. protector jsou jasně základ
po cause for conflict se nema smysl vracet nikam:) prg koncert gay, kdyz jim zdechla ta elektrika, nebyli schopny nic rict:) tak po deseti minutach hodne lidi uz slo domu. sepultura rozcarovani. bicak super veci z arise hrali o hodne pomalejc v tech starejch vecech znacne chybela druha kejtra zpev v poho, ale Derrick tam obcas poskakoval jako tuhej pedal Jacksonu jenom dement zaradi do playlistu na "thrash classics" hovadiny jako we who are not as others
pf - 07.12.11 13:13:22
tak by do zlejch mohl spejsbír dotrkat méďa neasi?
pf - 07.12.11 12:23:51
TrabaWt ne asi
bizzaro - 07.12.11 10:16:50
BMW třeba i tankard mě bavěj víc než destruction ;)
Mercedes klidne vid :) Space Beer ve Zlejch ale nemaj :/
pf - 07.12.11 09:53:13
jako Casagrande dobrej, sedí tam feelingem, ale Jean mi byl milejší,větší ranař, tuším i bez triggerů, prostě klasickej trešovej bubeník dík za připomínku poison BMW třeba i tankard mě bavěj víc než destruction ;)
bizzaro - 06.12.11 14:16:50
ten novej by to asi celý ještě nedal...počítam s dalšim tour až... bizzaro: jsem taky myslel, ze se Seposkou uz bude novej bubenik
cha, a on s nima samozrejme Eloy Casagrande uz byl neasi, takze novic uz bouchal. neasi. stop.
kotek - 06.12.11 08:20:01
krasny trky tam
Lunaris - 05.12.11 15:11:47
Poison, Darkness, Minotaur
pf - 05.12.11 10:34:58
po coma of souls nemá smysl se k sodom ani destruction vracet. protector jsou jasně základ
bizzaro - 05.12.11 10:19:10
Předpokládám, že Sodom :D
na Agenta mi nesahej! :)
coma of souls
jj, nakladacka. Protector neasi, neco Assassin.. pamet selhava, uf
pf - 05.12.11 10:05:59
coma of souls
DW - 05.12.11 09:55:49
super postřehy, některý super komentáře:)) Btw kdo byl pro tebe z De thrashe č.1 :) Předpokládám, že Sodom :D
pf - 05.12.11 09:49:14
tak on to byl "classics", čili hrály jen starý věci záměrně, jinak se sepulturou byl na škopky eloy casagrande a dobrý, narozdíl od igora má i nohy...
bizzaro - 05.12.11 07:53:56
Kdo tu akci organizoval? Info stránky Obscure zmiňovaly jen Bratislavskou zastávku...
Pragokoncerts, to byste si mohl zjistit, pane redaktCore
brutusáček - 05.12.11 07:44:26
je husty, ze se fakt hraly jen samy classics. jsem taky myslel, ze se Seposkou uz bude novej bubenik
ten novej by to asi celý ještě nedal...počítam s dalšim tour až...
k.eight.a - 05.12.11 03:32:13
Kdo tu akci organizoval? Info stránky Obscure zmiňovaly jen Bratislavskou zastávku ...
bizzaro - 05.12.11 02:12:28
je husty, ze se fakt hraly jen samy classics. jsem taky myslel, ze se Seposkou uz bude novej bubenik

Zkus tohle