Třikrát s… Tragedy feat. Sheeva Yoga, Festa Desperado, More Bad News, Ad Acta, See You In Hell, Gospel Of The Future

Třikrát s… Tragedy feat. Sheeva Yoga, Festa Desperado, More Bad News, Ad Acta, See You In Hell, Gospel Of The Future

Brno – U Babičky, 19.10. Gospel of the Future, See You In Hell, Festa Desperado
Praha – 007, 20.10. Gospel of the Future, Mass Genocide Process
Bratislava – Stoka, 22.10. International Karate, Ad Acta, More Bad News, Sheeva Yoga.

Brno: Famozní prostory hospody U babičky byly do posledního místa natřískané, atmosféra sauny sice nastala, ale obavy z drtivého přetlaku návštěvníků se naštestí nenaplnily. Brno je poslední rok-dva na hardcorové mapě Československa patřičně významným bodem (vzpomeňte na všechny ty smečky co se tu vystřídali) a tenhle koncert Tragedy je alespoň pro mě takovým malým vyvrcholením tohohle dění.
První nastupují pokud mě pamět neklame Gospel of the Future. No pro mě první setkání s touhle hvězdným popraškem Mindlocku a MGP polepenou kapelou. Nevím dost dobře jak charakterizovat jejich styl, snad trochu jako Phobia s charismatickým Cvaldovým vokálem? Bohužel poznamenáno technickými problémy s mikrofonem. Slušně sypající vystoupení ale spíš jenom navnadilo na nadcházející kousky, než že by nadchlo.
Druzí See You In Hell – ne, já už fakt nevím co dodávat. Podle mě nadstandartní vystoupení, kterému pomohla již zmíněná parádně vysoká účast publika. Další posun stylu se zatím nekoná, takže je to někde na pomezí americké hrubosti a japonské zběsilosti. Zvukově docela povedené, dobrý gig. Doufám že odpustíte stručnost, ale pekelníci hráli na domácí půdě už hodněkrát – ostatně je to z velké části jejich zásluha, že to v brně na akcích vypadá jak vypadá – a já moc nevím co stále vymýšlet.
Festa Desperado – jediná skutečná bordel tlupa z Brna. Tentokrát obohaceno o další kytaru (ex MB) a skoro nevydýchatelnou porci noizu. Ne, mě fakt v bestiálním punku nevadí rozladěná kytara, ale všeho s mírou! Přesto vystoupení neschází šťáva, Mirkovy proslovy zatím nadchly všechny kdo je kdy slyšeli, stejně tak tentokrát mě. Hudebně je to hodně rychlé, míň přímočaré než s jednou kytarou, novější songy byly delší. Zpěv samozřejmě ve finštině (vtip), cover Reagan Youth, jo, tohle si dám líbit. Jen mám trochu strach z plánované proměny téhle kapely.
No a jsou tu, přímo z Mekky hardcoru - portlandští Tragedy. Ohromní (rozuměj tlustí) chlapíci s patřičně hc/punk imidží. Zvukovka hotová za takových 15 minut a přitom výborný zvuk, který dává už při prvních tónech vyniknout kytarové smršti. Tragedy jsou kapela kterou miluju od chvíle co jsem poprvé slyšel jejich desku a od Vengeance je to pro mě vrchol brutálního hc. Takže kritiku fakt neuslyšíte. Show měla pomalejší rozjezd a naplno se šinkanzen rozjel zhruba od poloviny. A že to byl hukot! Vyzdvihnout se dá spousta věcí, ale co mě uchvátilo moc byly famózní vokály, zvuk jako z desky, naprosto přátelská atmosféra na sále, parádní zvěřička...je toho tolik! No zkrátka nejlepší koncert! Co se repertoáru týká směřovalo to hlavně k aktuálnímu Vengeance, a naživo to bylo prostě dokonalé. Ze staršího alba myslím hodili Chemical Imbalance a Point of No Return, ale prosím nechytejte mě za slovo, paměť je nespolehlivá. Průzračně jednoduché songy, které měly sílu smrště, brilantně zahráno. Moc se mi na Tragedy líbí, že nechají každý nápad vyniknout a dokážou z něj vytěžit maximum. Připoměli mi typově trochu vály Motörhead …chceš další slova chvály? Není problém, ale…ufff, asi chápeš že to nemohlo být lepší. Takže je to jasný, domů, vykoupat, vyspat, a hurá do Prahy!

Praha:
Cesta autobusem jistě lepší být mohla – Ukrajinec každých 20 minut řvoucí do telefonu „Što? Što? Vasil?…“ hned za zády…ach jo, i bez národnostních stereotypů mě prostě sral! Za dvě a půl hodiny (o 8 telefonátů později) už jsem vystupoval a na nádraží čekají redakční posily, Uproar dojel až z domovského Norska!
Na sedmě už je vše v nejlepším, tedy bohužel zrovna končí Mass Genocide Process. Dost mě mrzí, že sem je neviděl, protože v poslední době je mám čím dál raději (zejména jejich vál na kompilaci DA/LD mě dokáže vždycky nakopat.) Povítáme se tedy se starými i novými známými a už se jede dál.
Takže Gospel of the Future podruhé. Hodně lidem se v Praze líbili, mě to přišlo taky lepší než v Brně. Je to rychlé, krátké, ale já bych si dal víc bordelu a kytary nahoru! Cvalda je rozený vůdce, ale škoda že tvrdošijně odmítá mluvit, a to oproti Brnu nebyli v publiku žádní provokatéři!
Tragedy! Nebudu se tentokrát tak sáhodlouze vyjadřovat o jejich kladech a zaměřím se na specifika koncertu. Tak především Radimek plivající do publika. To je pankrok, paňstvo! Lidí je tu opět fůra, od místních jsem slyšel, že takovou návštěvu tu dlouho nepamatují. Přesto není atmosféra ani poloviční oproti Brnu, mám pocit, že se tu až tolik lidí vzájemně nezná. Tragedy hrají v postatě ten samý set jako včera. Opět velmi dobrý zvuk, fakt klobouk dolů. Zní to přesně tak brutálně jak má a velcí a zlí zpěváci vrčí opravdu drsně.
Zvěřička divoká zásluhou pouze několika jedinců, ale přesto skvělá atmosféra. Mám pocit, že kromě 2 jedinců se Tragedy líbí všem. (A kdo jsou ti pánové, ptáte se jistě zvědavě… no je to duo mě doprovázejících metalistů, kteří vypouští perly typu „metalickej crust pro holčičky“ či „komerční vykrádačka At The Gates.“ A pak že jsou noři krutí a chladní jako led! Co jsme se těmto hláškám nasmáli na cestě do Blavy.) Vymodlený přídavek, ovace nakonec a je to bohužel konec dalšího vystoupení, a protože nemám dost...

Bratislava:
…skáču ve středu hned po skončení vpravdě pekelné hodiny Latiny III do auta a nechávám se unášet do Bratislavského klubu Stoka.
Na Slovensku jsem už pěkně dlouho nebyl a v klubu Stoka ještě vůbec. Takže mě příjemně překvapuje na první pohled obrovský počet účastníků (teprve později jsem zjistil jak velká je propast mezi počtem lidí v klubu a pak v samotným sále, kde se platí) a taky velkolepé rozměry klubu. Zvláštní bylo taky zase jednou vidět na koncertě lidi skiny a přitom se nebát – vůbec se sešlo hodně nejrůznějších typů lidí – od pár skins, přes 77punkáče, sxe kids, crustery, punkrockový veterány…tak to má být!
No stinná stránka výjezdu přímo z latiny je to, že dojíždíme pozdě, takže Internacional Karate zrovna dělají pápá. Škoda, chtěl jsem je vidět.
Ad Acta – místní kapela, ve které zpívá holka. A zpívá pa-rád-ně! Super nasraný ječák do přímého a slušně zahraného Disrupt-crustu. Rodná slovenština zní výborně! Proslovy se nesly spíš v rovině osobních komentářů k textům, než že by byly nějak explicitně politické. Publikum se drželo satanužel dost vzadu, navíc spousta lidí ani neopustí krčmu, aby si Ad Acta poslechli. Takže víceméně odstáté, navíc mi přišlo že ke konci vystoupení už trošičku ztráceli šmah.
Další na place jsou More Bad News. Brněnský technicko/atmosférický hardcore na dvě kytary, basu, bicí a jednoho epileptika. Skutečně tentokrát se Váňa vytáhl a řádil neobvykle zběsile. Přestože zvuk žádné z kapel nebyl vzhledem k naprosto nevyhovujícímu obrovskému sálu zrovna dobrý, mě se tohle vystoupení MBN opravdu líbilo. Možná je to tím že mám naposlouchané jejich epko, ale dost se mi líbí propracované songy a když se k tomu přidá koncertní nadšení…třebaže se mnou mnozí nesouhlasili, tenhle gig byl podle mě dobrý.
No a poslední předkapelou Sheeva Yogy byli Tragedy. To co přislíbily davy už od počátku rozložené spíš před sálem než v něm, propuklo naplno. Ze všech tří koncertů suveréně největší zvěřina, ale tentokrát bohužel dominuje bezohledné pogo. Bílý vasil, v něm řádsky propocený svalovec, který se zalíbením sleduje sám sebe v mužných pózách…ne, tak tohle teda nemusím.
Jako ostatní kapely i Tragedy mají slabý zvuk, druhá kytara byla slyšet velice málo, takže z mocných melodických linek zbyla mnohdy jen torza. Přesto se mi ale vystoupení líbí, snad taky proto, že se mi zdá, že si ho Tragedy užívají víc než dvě předchozí. Skutečnou třešinkou na šlehačce na robustním dortu se pak stal dj Valášek. Jeho skrečing působil sice víc než trapně, ale jako maskot je vítězem! Ostatně právě za jeho asistence na pódiu to při přídavku Tragedy roztočili asi nejvíc. Lidi jsou nadšení a žádají další a další songy, ale pro tentokrát už je dohráno.
Po Tragedy vystupují ještě Sheeva Yoga. Návštěvníků z pochopitelných důvodů razantně ubylo, ale své věrné si Fido a spol. podmanili svým spazz/ska corem. Já téhle kapele na chuť teprve přicházím, připadá mi to jako hodně fofru a legrace, ale málo muziky, ale na zasvěcenou analýzu se opravdu nevítím. Jen abych nezapoměl proběhly covery od Napalm Death a Spazz.
Co zbývá dodat? Co se mě týká, zdá se mi že nejlepší byl koncik v Brně, ale unikl mi první Balaclavou podpořený koncert, který by jistě výsledky třeba zamíchal. Všechna vystoupení ale přinesla výbornou zábavu, dobrou muziku. Všude se sešlo spousta lidí, na žádném koncertě se neprodělalo, Tragedy byli taky spokojení, takže – mohlo to být lepší? Těžko…

No a to je vše přátelé. Vy kteří jste vydrželi ve zdraví přečíst to celé si zasloužíte ještě Abro-verzi tohohle reportu: 3x námrd jak hajzl.

Tagy:

aktuálně

diskuze