Články

přeposlat článek tisknout
ULVER

ULVER

  • kdy: 7. 2. 2014
  • kde: Praha, Palác Akropolis

Kapela, která dlouhá léta vycházela ze studiového hraní, si to letos odvážně střihla naopak a prozkoumala možnosti okamžiku. Je úplně fuk, jaký Ulver za poslední léta nahráli materiál, vše zaznělo na koncertě jen minimálně. Pokud ano, tak ve zcela jedinečném aranžmá.

Ulver

Po čtyřech letech se do Čech vrátili norští Ulver podělit se o své hudební posuny, výmyky a nově i o náhledy na živá vystoupení. Ulver si (snad) vždycky budou dělat, co chtějí, pokud máte nějaká očekávání nebo přání, zapomeňte na ně a nechte se přizvat k něčemu, co se děje tady a teď.

Letošní koncertní turné, pražskou zastávku nevyjímaje, má společného jmenovatele. A tím je improvizace. Kapela, která dlouhá léta vycházela ze studiového hraní, si to chce odvážně střihnout naopak a prozkoumat možnosti okamžiku, svobodného hraní, a pokud se to povede, využít něco i pro novou desku. Charakter nadcházejících koncertů skupina nastínila už před začátkem tour, takže kdo měl obavy, mohl složit zbraně. I přes norskou cenu vstupenky ale stálo za to trochu zariskovat a dokráčet do Akropolis s otazníkem nad hlavou. A podařilo se. Až po tomhle koncertě jsem si naplno uvědomila, jak mě ta internetová přeinformovanost začíná štvát. Člověk často chodí na koncerty už s nastudovaným setlistem z jiných měst, ví, co čekat a na co se netěšit. Večer tak někdy všedně uplyne jen jako odškrtávání položek. Unikátnost se vytrácí. S tímhle končím a dík za to Ulver (a třeba taky Swans).

Ulver - GarmJe úplně fuk, že Ulver za poslední léta nahráli nový materiál, známé melodie a motivy zazněly na koncertě jen minimálně. Pokud ano, tak ve zcela jedinečném aranžmá. Tak se po úvodním chrastění řetězů a videoprojekci s lidoopy z Vesmírné Odysey (ti taky mlátí nástrojem, který právě vynalezli, do všeho, co je staré, a proto se stávají aktivními a svobodnými spolutvůrci světa) začíná s variací na Dressed in Black, v které nezbývalo než zírat na Garma jako na Zjevení svatého Jana. Od minulého koncertu se zpěvem totiž pokročil o tolik mil, že nezbývá než smeknout a v delších instrumentálních pasážích začít být nervózní, že už by to taky nemuselo přijít. Improvizovaný koncert těžko hodnotit po částech, je nepolapitelný a spjatý s jedním večerem. Ani melodie, která vás obestoupí mocně jako mlha na blatech, vám v hlavě nevydrží do dalšího rána. Publikum je vedeno hlavně tempem a gradací perkusí, a i když si Ulver dosyta vyhrají s Ulverelektronikou, právě díky bubnům, bubínkům, gongům a vůbec všemu, do čeho se dá mlátit, koncert působí velmi „naživo“. Hodinu a půl trvající, od podlahy po strop dopadající vystoupení se souznící videoprojekcí sestříhanou z filmů různých žánrů (jak jinak) se chýlí ke svému konci skladbou, která byla snad vybraná pro svůj text, který jako by letošní pokusnou tour přímo charakterizoval - Nowhere / Catastrophe, nenech se zmýlit, žádná katastrofa, čti zde.

Žánrové proměny a překvapení s každým dalším albem, tak se o Ulver většinou mluví. Pro mě představují bytostné, a proto nikdy nekončící hledání prostředků pro vyjádření ne už tak dramaticky měnící se nálady. Vždycky to bude tak trochu dressed in black, nordic, dark a moll. No ale nechme se PŘEKVAPIT.

Fotky © Tomáš Vlk / Fullmoonzine.cz

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

Jojo, tohle byl v Praze přídavek. Hodně parádní, ke konci to byl úplnej trans.

www.youtube.com/watch?v=LiNGqTZHxzs

   lemmy: jakpak bych si nepamatoval :)   
a objimacka u tyce :)

jakpak bych si nepamatoval :)

jestli pan lemmy pamatuje na afterparty po ulver ještě s kotkem a šéfem v nějakém tom nonstopu na žižkově...fajn večer to tehdy byl

ne, samozřejmě lžu, blbě jsem si to přečetl.

Inu dobrá, kapituluju!

   pepua: Znáte vůbec někoho, kdo poslouchá nemetalový Ulver a neposlouchá (black) metal?   
Já!

   brutusáček: já black třeba minimálně a prvoplánovitý mi to nepřijde...  
I minimálně se počítá! :-)

aktuálně

diskuze