VICTIMS – už lidsky nešlo spolupracovat dál…

VICTIMS – už lidsky nešlo spolupracovat dál…

Existuje vůbec fanda tuzemské scény, který by neznal chomutovskou sebranku Victims? Tihle týpci i přes svých více než 10 let stále fungují jako rodina, a i když ještě nemají plnohodnotný debut, stále žijí muzikou, v níž nevidí prostor pro jakékoli odbočky. V pátek 1.9.2017 jim vychází nové EP EVILution, které provázel možná kontroverzní vznik ve dvou studiích, ale více už v rozhovoru s Vencou, jedním z hlasů téhle sedmičlenné saně.

Victims - EVILutionTeď na startu září vyjde vaše nové EP EVILution. Co konečně nějaká deska, není těch EP už dost? Nebo jdete radši cestou pravidelnějšího vydávání s aktuálním materiálem?

Už jsme si několikrát řekli, že natočíme full desku. Ale vždy to ztroskotalo na tom to udělat pořádně a nezruinovat celou kapelu. Máme obrovské nároky na zvuk a s takovýmto přístupem nás full deska o 9 písničkách přijde na obrovskou sumu peněz. Takhle když uděláme 3-4 songy jednou za rok, tak to není taková suma, dá se to snést a ženský nás doma nesežerou :D
 
Takže byste sami chtěli, ale je to z finančních důvodů, aby to za něco stálo. No teď vás je přece sedm, to už byste mohli utáhnout, ne? A není problém spíš v materiálu? Jak jsou Victims plodní?

Problém je skutečně jen finanční, je nás sice sedm, ale ne všichni si mohou dovolit velké vyskakování. Materiál na EVILution byl napsanej koncem února a už teď je rozepsáno na další počin a třeba se najde i vydavatel a pomůže nám full cd přivést na svět.
 
Po poslechu EVILution musím říct, že jde zase znát nějaký posun. Předchozí EP Hell in Heart se mi zdálo deathcorovější (Alphagy ještě víc) a trochu směrem Born of Osiris, tentokrát bych řekl že jdete kytarovějším a melodičtějším, chvilkami snad až metalcorovějším směrem. Neměknou (nestárnou) Victims? ;)

Přesně ten samý posun vnímáme i my. Jen to není známka toho, že stárnem, ale naopak zrajem. EVILution je oproti starší tvorbě více melodické a uhlazenější a hudebně více propracovanější, je znát, že jsme v této sestavě více jak 2 roky a začíná to sedat a mít tvar, který je na změně znát.
 
Victims - Šaman & KozlíkPřed EP Alphagy jste poměrně dost obměnili sestavu a rozšířili sestavu i o live-hráče za synthy/samply. Dost to nejen otevřelo, ale i obohatilo váš zvukový prostor a celkově bych řekl, že tím výraz ustál na nějakém pevném tvaru. Jakou roli synthy nyní ve vaší tvorbě mají? Dostává se jim prostoru až na konci komponovacího procesu, nebo i Kozlík při komponování zasahuje už do prvotních myšlenek a ovlivňuje znění Victims?

Když někomu řeknu, že nás je sedm, tak se začne strašně smát, ale vzít do kapely Kozlíka (synth), bylo jedno z nejlepších rozhodnutí, co VICTIMS udělali. Naše muzika dostala konečně tvář, už to není jen peklo, už je to peklo s atmosférou. Proto jsou synthy psané současně s ostatními nástroji, abychom hned věděli, jak to bude jako celek znít. Jen bych ještě chtěl zmínit, že klávesy z větší části skládá náš basák Marek, s Kozlíkem si sharují FL soubory (kostičky :D) a pak výsledek sdílí s celou kapelou.
 
EP Hell is Heart poprvé za historii Victims neslo stopy pouze jednoho hlasu, neb Lukáš, tuším, odešel na „mateřskou“ dovolenou. EVILution ale dle vaší tradice hlásí návrat druhého hlasu, a to dokonce tvého. Jak se stalo, že ses do kapely po letech vrátil?

Na epku Hell in Heart zpívá jen Tom, neboť Lukáš pověsil svoji kariéru na hřebík a věnuje se teď rodičovským povinnostem. Já jsem tou dobou žil ještě v Dubaji a slyšel Hell in Hearth, řekl jsem si, že musím být u toho a netrvalo ani dva měsíce a já držel mikrák v chomutovský zkušebně. Nyní jsem zpět a po roce a kousek jsme natočili EVILution :), jsem hrozně rád, že jsem zpátky. Ve VICTIMS jsem před 10 roky začínal a je to prostě víc než kapela.
 
Victims - VencaProč jsi tedy před lety Victims vlastně opustil?

Tenkrát se vyhrotila situace kolem koncertu v Táboře, kde jsem dostal po hubě a na obou stranách zapracovala mužská ješitnost, navíc jsem se stěhoval do Prahy a měl jsem jiné starosti, než jezdit na zkoušky. Dneska se tomu všichni smějem. Ty určitě taky, protože víš :D
 
Dost fanoušků při poslechu nových věcí asi zaskočí intro, kde je využit jeden dost radikální host. Jak jste se dostali k Řezníkovi a jak tahle spolupráce (mimochodem povedená) vznikla? Nebojíte se použití češtiny vůči zahraničním posluchačům?

S Řezníkem jsme hráli společnej koncert v Chodově (pozdrav do Chodova) a dokážeš si představit tu backstage :D, šílená párty :D, a pak ještě jednou šílená :D Nám se líbí, co Řezník dělá, a tak jsme navrhli spolupráci. Vůbec jsme nečekali, že by do toho šel, ale Řezník kývl a dokonce si sám napsal text a nasázel to na obrovskýho Pána. Přemýšleli jsme, zda-li čeština nebude problém, ale Řezník se takto profiluje i na ostatních hostovačkách, co dělá, je to originální.
 
Ha, sám si ho Řezník napsal. Já nikdy nečetl vaše texty. Mají v tomto ohledu Victims nějaký vytyčený směr? A pokud, nenesou s sebou změny vokalistů komplikaci v naplnění tohoto „poselství“? Kdo je má na starosti?

Text píše většinou Tomáš a společně ladíme drobné detaily. Obecně téma textů je o obětech a jejich pocitech, myšlenkách. Na EVILution najdete např. skladbu Lost in Pain, kde vyprávíme o znásilnění nevinné slečny, která po zbytek života trpí psychickými problémy jako je méněcennost, deprese, strach z mužů, vyhýbání se společnosti, těžko naváže kontakt s cizími lidmi, natož s jejím otcem. Text popisuje pohled otce, který je zoufalý, propadl depresím, alkoholu a jediné, na co myslí, je pomstít svou dceru. Díváme se na zlo z jiných perspektiv, snažíme se zlo personifikovat a spojit s reálnými tématy. Text k Lost in Pain, jakožto všechny texty budou k nahlédnutí 1.9. jak v češtině, tak v angličtině a s Hospiho výkladem.
 
Vyprávět o znásilnění nevinné slečny může být poměrně ošemetné. Čerpali jste (nebo tedy Hospi) z konkrétního zdroje, nebo jde dokonce o nějakou událost, která se vás (ne)přímo “dotkla”?

Jak znám Hospiho, tak jsem si jist, že postačila jeho představivost… nožka sem, nožka tam :D
 
Jarda Holub - Develop DevicePředchozí dvě nahrávky jste dělali s Tomášem Raclavským v Babylon studiu, tentokrát došlo ke změně a jako mistr zvuku byl zvolen Jarda Holub z plzeňského Develop Device, který EP dal vskutku masérský zvuk. Pociťovali jste po dvou nahrávkách nutnost změny?

No ono to takhle mělo být i s tímto epkem, začali jsme u Tomáše Raclavskýho. Vše se sebralo v Babylonech, ale pak s Tomášem Raclavským už lidsky nešlo spolupracovat dál a kvalita nahrávky, kterou poslal, pro nás byla absolutně nevyhovující a ochota na bodu mrazu. Museli jsme jednat a najít jiné řešení. A TVL! Jarda Holub z Plzně s jeho DEVELOP DEVICE studiem bylo to nejlepší, co nás mohlo potkat. Přátelský a profesionální přístup. Kvalita výstupu srovnatelná se světovou produkcí, ale hlavě OCHOTA a POROZUMĚNÍ, to je to, co kapela ocení. Ten kluk ví, co dělá a je hrozně fajn. Za celé VICTIMS můžeme Jardu všem kapelám jen doporučit.
 
VictimsNe že bych chtěl zacházet do nějakých detailů, ale nechce se mi věřit, že by Tomáš v Babylonu tu nahrávku odflák. Co tam bylo konkrétně špatně, co pro vás bylo tak nevyhovující?

Přesně to jsme si říkali také. Ať je Tomáš jakej je, pro mě to byl vždy punc nějaké kvality, za kterou jsem ho ještě cenil, ale s klidným svědomím mohu říct, že naší poslední nahrávku totálně odflákl, jinými slovy fušařina. Nástroje nebyly spojené s vokály, které naopak přepálil. Naše muzika musí mít hloubku, obrovskou plochu. Z jeho výstupu to bylo tenký jak Sheldon Kuuupr :D A samozřejmě obrovská porce arogantního chování. Prostě pohár trpělivosti přetekl.
 
Co ve zvuku (i celý kapely) konkrétně ještě hledáte, na čem krom zmíněné hloubky/plochy trváte a na čem si zakládáte? Jak byste si přáli znít?

UPŘÍMNĚ, líbí se mi, jak to teď zní, Jarda Holub to posunul zase o kus dál, a s tímto kouskem si teď na nějaký čas vystačíme. Obecně ale samozřejmě jde o perfektní čitelnost všech nástrojů spojenou s mohutným prostorovým zvukem středového vyznění.
 
Vaše živé koncerty jsou, i díky dvěma zpěvům, poměrně živé a energické. Nechtěli by se Victims více zaměřit na tuto činnost a vycestovat třeba i někam za hranice? Myslím, že byste mohli mít úspěch. Jak vůbec řešíte promo, když už jsme u toho zahraničí.

JO!!! Na tom si zakládáme, je to naše vizitka, na stage musí být stejný peklo jako na nahrávce :) Koncerty venku řešíme, hrajeme, ale konkurence je skutečně veliká. Občas se povede a jede se hrát na víkend ven, ale není to pravidlem. Od tohodle EPka s tímto zvukem si slibujeme větší zájem, tak se uvidí, třeba se nám to už konečně povede :) Držte palce a zvěte si VICTIMS na vaše koncerty.

Co vás tedy čeká v následných dnech?

Tak prvního září jde ven epko s názvem EVILution, zároveň s nahrávkou pustíme ven lyric-video ke skladbě Spur of the Intoxication. V průběhu měsíce září točíme videoklip k další skladbě Lost in Pain. Krom tohoto jsme stále koncertně aktivní. Náš nejbližší koncert bude 9.9. v Liberci na Angry Burger festu, kde naše EP tak trochu pokřtíme a celé oslavíme.
 
Victims nejsou na scéně žádnými nováčky, máte už dobře přes 10 let a hrajete, snad se neurazíš, když to jedním slovem nazvu deathcore. Tedy poměrně mladý žánr, který s metalcorem a djentem, děláš-li ho standardním způsobem, může dost nudit. Co podle tebe mají Victims navíc, čím se odlišují, čím by měli zaujmout posluchače? Jak se vůbec díváš na budoucnost těchto „nových“ žánrů, mají šanci na přežití i v původní, dřevní podobě?

Pozor, už 11 :D, ano, máme toho za sebou poměrně dost. Lidi, co nás znají a sledují, mohou potvrdit, že od úplných začátků utekla dlouhá doba, kdy jsme stále hledali jak zvuk, tak i to, jak celé VICTIMS valit dál. Tím, že máme dva vokály, dost vybočujeme - agresivní kombinace nasraných zpěváků je jedna z poznávacích značek, kterou si VICTIMS nesou celou svoji kariéru. U nás je DC pouze jako odrazový můstek, nestačí nám pouze DC v původní dřevní podobě, jak píšeš, to je nuda, máme rádi, když je to něčím napajšované  např. kombinace DC  a DM je pro nás cesta a cíl, to nás baví, je tam kousek tradičního poctivého DM a zároveň svěží a moderní DC pojetí.
 
VictimsUž jsme mluvili o tom, kam se nová tvorba na EP posunula, tys teď naznačil, co vás baví a také jsi předtím řekl, že už máte něco nového naskládáno. Drží se nová tvorba přesně téhle formule (deathcore s death metalem a trochou melodií metalcoru) a kolik toho nového tedy máte? Dokážete si v kapele představit i zapojení něčeho hudebně diametrálně odlišného, kupříkladu kdyby někdo přišel se supr thrashovým riffem nebo nějakou vláčnou a “hřejivou” brnkačkou pro dámské klíny? ;)

NE!!! Žádný klíny a žádnej thrash! Jenom ZLO, surovej death metal nakombinovaný moderním deathcore, přesně takhle vypadají noví VICTIMS. Tím, že jsme EPko natáčeli více jak 7 měsíců, tak ano, máme už v šuplíku zaděláno na další fošnu.

www.victims666.com
www.facebook.com/pg/victimsthc
www.instagram.com/victims666
victims666.bandcamp.com
bandzone.cz/victims

aktuálně

diskuze