Články

přeposlat článek tisknout
VILLAGERS OF IOANNINA CITY

VILLAGERS OF IOANNINA CITY

  • kdy: 23. listopad 2022
  • kde: Praha, Underdogs

Pražská premiéra hypnotických mistrů z helenského městečka určitě stála za to vidět.

Villagers Of Ioannina CityŘeckých kapel jsem neviděl příliš a naposledy jsem byl podobně mile překvapen ve Farářově sluji na Black Stone Machine. Nyní je řeč o vesničanech z města (co?) Ioannina. Zvláštní to název, každopádně z onoho místa pocházejí a to není vše. Využívají ve své muzice folklór svého regionu a to dělá z jejich již zajímavé hudby extra zajímavou. Už jsem slyšel spoustu návrhů na žánrové zařazení, osobně bych je nazval něčím jako psychedelický stoner/folk metal. Ale není severský folk jako jižanský, takže je škatulkování tady dost matoucí a nezbývá než si je prostě poslechnout. Protože je to fakt libovka.

Uznání se jim dostalo, když Napalm Records znovu vydali jejich poslední album Age of Aquarius (původně vydané bez labelu) a tím všem včetně mě začaly skákat na YouTube do návrhů. Jeden z mých nejlepších random clicků, nutno říci. Nu, uběhl nějaký ten rok a pořádné evropské turné je na světě. Tady byly samozřejmě taky poprvé.

Villagers Of Ioannina CityJe celkem smutné, že ve své domovině hrají na místech velikosti Fóra Karlín a u nás v Underdogs. Ten klub mám až na jeho političnost rád, ale vzhledem k tomu, jak byl nacpaný (k vyprodání jistě nechybělo moc), by jim slušelo něco trochu většího, mimo jiné i aby pro sebe na pódiu měli větší prostor. Třeba tu budou brzy žádanější a venue update bude nutností. Na obranu lidí, byla to středa a na to jich přišlo celkem dost.

Zvuk je zde jako vždycky čisťounký a bez poskvrnky, problém spíš tkví ve vyrovnání nástrojů. Basa je přehulená a když jdu na chvíli dozadu, zjišťuji, že to nebylo mou pozicí, prostě je zbytečně moc. Multiinstrumentalista hrající střídavě na dudy, klarinet a kaval není především s dudami moc slyšet. Záleží na songu, ale spravilo se to až někdy ke konci. Je docela sranda, stěžovat si na potiché dudy na „metalovém“ koncertě, co? Věřte, že to dělá hodně a kolikrát jsou ty folkové nástroje stejně důležité jako kytara. K tomu bohužel nehráli s živým trumpetistou a nejsem si jistý, zda to šlo ze samplů nebo jsem si to jen představoval. Těžko říct, jestli by se vůbec vmáčknul.

Villagers Of Ioannina CityKlarinet a kaval celkem slyšet jsou, ale mohlo by to být taky víc. Mám teorii, že to prostě pohlcovala ta basa. Kromě tohohle faktu koncert hodnotím opravdu dobře, jen bylo potřeba si najít nejlepší poslechové místo a vytěžit ze zážitku maximum. Hráli hlavně z posledního alba, ale pár starých taky padlo, a ty byly! Koncert měl obecně energii jako kráva a publikum o sobě dávalo velmi znát.

Druhá půlka setu byla zvukově vyrovnanější, bylo v ní i dost skladeb bez folkových nástrojů a i tak nandavaly bezvadně. Cením ochotu mít set snad na dvě hodiny a vykašlat se na nějaké předkapely. Super volba, která si žádá absolutní přehled o své hudbě. Snad se jim tu líbilo a přijedou zas. Třeba Futurum?

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze