Winter Assault Tour 2010 > NAPALM DEATH, IMMOLATION, MACABRE, HYPNOS, ČAD

report

Winter Assault potřetí a potolikáté i nestoři Napalm Death. Rozhodně jsem se u bavil i přes horší zvuk, bylo vidět, že stále umí. Immolation se zvuk povedl a naopak překonali má očekávání, jejich vystoupení bylo špičkové. U Macabre pocity přešly z potěšení a zábavných textů o masových vrazích do mírného nepochopení a mírného nezájmu, ale jednou si to s nimi střihnul i Shane Embury. A zbylé předkapely? Vlastně v pořádku. Čad předvedli, že ne vše musí být zrovna nášup techniky, rozlámaných rytmů a struktur, Hypnos obdařili spíše smíšenými pocity.

report_1151_px1

Je sobota, půl druhé, mně hučí v uších, mírně mě bolí v krku a za krkem a v noci se mi zdálo o tom, že jsem naboural v tramvaji. Čímpak to asi bude?
No jo vlastně, včera jsem byl v sousedním baráku na jednom koncertě. Přisel jsem tam asi deset minut po sedmé. Když jsem odkládal bundu do šatny, tak už se tančírnou (vážně, chodil jsem tam do tanečních) začaly rozléhat první zvuky vesnického thrash-core-místy-grindu.
To začali hrát Čad. V půlce první písničky jsem dorazil dolů k baru, dal si obligátní zlatavý mok a přesunul se blíže ke středu dění. Publikum zatím relativně vlažné, koneckonců jde o první kapelu; nicméně bylo jasné, o co se pánové a dáma (fakt to byla dáma) na pódiu snažili. Na nic si nehráli a místy mi připomínali srandisty z Malignant Tumour. Nenáročné, ideální na vyblbnutí, odehrané tak, jak bylo zapotřebí, takže pozitivní dojem dominoval. Ne všechno musí být zrovna nášup techniky, rozlámaných rytmů a struktur.
V průběhu narážím na pár marasťáků a připojuju se k nim.
Po chvíli Čad odcházejí a postupně je začínají nahrazovat čeští deathmetaloví klasici Hypnos. Tyto Uheráky snad není potřeba nijak zvlášť představovat. Bruno a Pegas se rozhodli po několikaleté odmlce do toho zase praštit. Jejich nové EP jsem ještě neslyšel, ale zatím se ke mně dostaly spíše negativní ohlasy. To jsem ale nijak zvlášť neřešil a uchovával jsem si v paměti jejich tři alba, ze kterých jsem měl smíšené pocity. Na nich se kvalitní death střídal s nudou, při které jsem se kopal do zadku. Bohužel z Vltavské jsem si odnesl ten samý pocit. Možná také proto, že to po hudebnické stránce asi nebylo zrovna extra odehrané. To se týkalo např. Lovesong, která je celkem dobrou písničkou, když se dobře odehraje, ale tady se to zrovna nepovedlo. Na druhou stranu, jedna písnička z nového EP se mi docela líbila; novinka asi nebude tak hrozná, jak se všude maluje. Svůj set završili Krabathoráckou klasikou Orthodox, takže i staromilci si přišli na své.
To už ale svižně doráží veteráni Macabre a jejich zvláštní hudební všehochuť. Lance Lencioni se na nás začíná ksichtit a sám začíná význam slova "macabre" naplňovat. S jeho žlutě lesklou kůží totiž vypadá jako nabalzamovaná zombie. Ač je zde slyším poprvé, Macabre nejsou zrovna nějací extra mladíci, hrají jen o tři roky méně než headlineři, a to je co říct. Mé pocity přecházejí z potěšení z originality a zábavným textům o masových vrazích do mírného nepochopení a s tím souvisejícím nezájmem. Občas slyším inspiraci pro Cephalic Carnage a dochází mi, jak je CC musejí mít naposlouchané. Za zmínku stojí mluvená intra ke každé písničce. Tady se od Corporate Death (Lance) dozvídáme např. o upírovi z Düsseldorfu, který se dokázal udělat, jen když řezal do lidí, z nichž tekla krev. Bylo vidno, že jsou asi známi i headlinerům, poněvadž Shane Embury si s nimi v jedné písničce zašel zařvat.
Nadchází delší přestávka a já se začínám cítit blíže světu níže. Přestávka je opravdu delší než obvykle a já začínám u zvukařského pultu mašírovat, poněvadž mě už bolí nohy. V minulých dvou případech, kdy jsem Immolation slyšel, jsem nebyl moc nadšený ze zvuku (Brutal 2007 a Rock Café 2008). Výsledek byl těžko dešifrovatelnou koulí a to byl také možná důvod, proč jsem je tehdy ještě nijak zvlášť neposlouchal. Střap mě ale nakonec přesvědčil, že jim mám dát druhou šanci. A to se náramně vyplatilo. Doufal jsem, že se dnes zvuk povede…a také že se povedl! Bobovy bombastické riffy prolezly reproduktory jedna báseň. Zvukař sice ještě se zvukem trochu šteloval, ale u World Agony už nebylo co řešit. Pánové na pódiu začali vraždit a publikum jim to vděčně oplácelo. Postupem času mi začalo docházet, jak těžké pro ně musí být sestavit setlist. Většina alb - jako třeba Failures for Gods, Here in After, Close to a World Below, Unholy Cult a tak dále - by šla přehrát celá od začátku do konce. Poněkud více, než bych si přál, se hrálo z Shadows and Light, a to na úkor výše zmíněných. Jestli si dobře pamatuji, nedošlo na nic z Unholy Cult a Here in After, na stranu druhou došlo třeba na jejich titulku Immolation z Dawn of Possession, která vyšla na jedničku. Blíže světu níže jsme dorazili až v předposlední písni. Už jsem se bál, že by skladba, která mě poprvé přesvědčila o nezměrných kvalitách Immolation, nezazněla. Pánové mě naštěstí vyvedli z omylu.

report_1151_px3

Později jsem se doslechl, že Střap to nijak moc neřešil a už při prvních tremolech vyrazil útokem vpřed k pódiu. Immolation nakonec překonali má očekávání a jejich vystoupení bylo špičkové. A i kdyby nebylo, tak Ross Dolan by klidně mohl hrát ve filmu. Hrál by princeznu zavřenou ve věži, co místo provazu nastavuje své vlasy okolo procházejícím princům :), tak dlouhé je má.
Zatímco se mi lepí z nějakého důvodu boty na zem, na pódium přichází poslední kapela. Ta, která zdobila všechny plakáty velkým písmem. Klasici klasiků Napalm Death se začali drápat na pódium a s jejich vstupem se dramaticky zvýšil počet stage diverů. Téměř v každou chvíli byl na pódiu někdo z publika, a to i včetně pár pitomců, co se chtěli rvát s ochrankou - ti je však spolehlivě vraceli zpět. Nikoho z kapely to samozřejmě nerozhodilo, na to jsou zvyklí. Tedy pokud nepočítáte jednu chvíli, kdy chtěl Barney nakopnout do zadnice jednoho špekouna, co se nechtěl hnout. To se však nestalo – bohužel :). Barney přišel očividně ve špičkové náladě a bylo to vidět. Dobrá nálada byla vlastní všem, ale na něm byla vidět nejvíc.
Sám je zas tolik neposlouchám, ale respektuji jejich vliv na death a grind. Na rozdíl od Immolation ale zvuk nebyl ideální. To, že jejich styl má trochu zasviněnou kytaru, mě nepřekvapí, ale tohle bylo už poněkud moc. Nadrom, který se těšil hlavně na ně, konstatoval, že je to moc i na něj. I přesto jsem se však bavil docela dobře.
Pro pravidelné návštěvníky jejich koncertů muselo tentokrát jít o docela netradiční zážitek. Dle Barneyho slov šlo o pozměněný set plný písniček, jež moc nehrají. Postřehl jsem hlavně věci ze Scum a z Harmony Corruption, třeba Scum, Suffer the Children nebo Unfit Earth. Nevím, jestli je to u nich zvykem, ale distingovaní Britové zahráli i pár fastcorových coverů. Hráli se američtí Siege se svým Conform (jestli jsem Barneymu rozuměl dobře) a pak nějaká italská klasika, jejíž jméno jsem nechytl.
Rozhodně jsem se u Napalm Death bavil. Sice mě na živo neodrovnali jako jiné kapely, jejichž studiová produkce mi moc nesedne (Dying Fetus), ale rozhodně bylo vidět, že umí.
Večer jsem završil u merche vyzvednutím posledního picture discu Unholy Cult od Immolation. Zarazil mě na něm akorát menší detail, v line-upu už je napsaný na bubny Salát…eee…Shalaty namísto Hernandeze, který na desce hrál původně. I když jsem dostal vinyl s mírně ožvejklým obalem (ležel totiž jako lákadlo celou dobu na stole), za těch 350 kaček jsem ho prostě nemohl odmítnout.
A teď už nerušte, jdu si pustit Unholy Cult.. na gramci :P.

Vložit komentář

Sud - 14.02.11 23:26:16
hm vetsinu techlde otazek jsem mel pripravenejch taky, sem zase jendou otalel http://muzika-komunika.blogspot.com/2011/02/rozhovor-s-kapelou-cad.html
Sud - 18.12.10 14:00:12
nevim jestlia mel bejt drsnejsi ty, ale ja bejt musel.)
Black_Hand - 18.12.10 13:19:43
Sud: myslis, ze jsem mel byt u uheraku drsnejsi? ale me fakt jedna nebo dve pisnicky neprisly tak spatny.
pf - 18.12.10 12:59:47
asi je tlaci hypoteka ;)
abro666 - 18.12.10 11:31:11
pf, taky nechau zmrtvychvstani toho sdruzeni:))
Sud - 18.12.10 04:26:41
B_H: u Hypnos to chtelo popravu a na Cad sem vysazenej
pf - 17.12.10 18:53:36
hypnos trága. unleashed na prvním demu zněli oproti nim jako progresivní death model atheist
Black_Hand - 17.12.10 14:55:45
dobry Sude, koukam, ze se celkem shodujeme. ale mel jsem pocit, ze World Agony bylo driv. to bude mozna tim, ze jsem se ponekud bavil :).
Black_Hand - 17.12.10 10:49:54
Sud: a ja to neudelal? :) vypada to, ze setlist mame kompletni co (mozna az na proadi)? jeste verifikovat dalsimi lidmi a napsal bych bizzovi at to tam prida. spolu se setlistem kuby z FAV.
Sud - 17.12.10 04:54:25
ja myslim ze Immo byli takhle. jinak vjucko snad zitra pristane bizzovi, citil sjem nutkani pochvalit Cad a vyprcat Hypnos The Purge Father, You're Not a Father Once Ordained Majesty and Decay Passion Kill World Agony Immolation Close to a World Below Power and Shame
kuba z FAV - 16.12.10 01:27:59
já mám setlist od pana Herrery, heč:) takže tady to máte: 01 - Downbeat Clique 02 - Hung 03 - Continuing War On Stupidity 04 - Next On The List 05 - When All Is Said And Done 06 - If The Truth Be Known 07 - Lucid Fairytale 08 - Social Sterility 09 - On The Brink Of Extinction 10 - Mentally Murdered 11 - The World Keeps Turning 12 - Pride Assassin 13 - Conform (Siege) 14 - Politicians (Raw Power) 15 - Greed Killing 16 - Scum 17 - Control 18 - M.A.D. 19 - You Suffer 20 - Nazi Punks Fuck Off --------------------- 21 - Suffer The Children 22 - Instinct Of Survival
Black_Hand - 15.12.10 19:42:52
je to porad pedofilie?
bros - 15.12.10 17:51:29
v sesti letech jsem objevoval taje detskyho porna
Black_Hand - 15.12.10 16:29:54
Sud: ja zas cumel na star trek, hral civilizaci atp :).
Sud - 15.12.10 13:43:28
myslim ze v ty dobe jsem teprv koncil se smloulama.)
Black_Hand - 15.12.10 13:10:35
tak bylo nas tam vic, kazdy bude si bude pamatovat kouset a nejak to dame dohromady. to by melo jit.
pf - 15.12.10 13:08:06
bh: myslis ty set listy? ja asi ne, treba ND tak pulku, ale poradi uz taky nedam
abro666 - 15.12.10 11:05:38
sude, a byls tam tenkrat na cc / immo?:-)
Black_Hand - 14.12.10 23:57:12
zvladneme to tedy rekonstruovat? ze by to bizz doplnil, aby to bylo kompletni?
pf - 14.12.10 23:23:28
pražskej dost podobnej, jen přeházený pořadí. zvuk na hovno a greed killing s jednou kytarou nějak nic moc
Střap - 14.12.10 23:11:31
Lukáš: Jj line up doplnovali Deprešion. Jinak Immo to rozmlatili uz tenkrat v sestave s Wilkinsonem a Hernadezem. Vigna plesatej jak dneska a Dolan mel cca o dvacet cisel kratsi vlasy.
Sud - 14.12.10 19:49:43
to mi bylo 6(66) let
Lukáš - 14.12.10 18:33:53
Bylo to přesně 11.10.1996. Můj první metalovej koncert !!!! :-) Ještě mám lupen !!!
abro666 - 14.12.10 17:14:09
jj tenkrat pred lety sem tam byl taky cc - po vydani vile, immo po here in after, krabathor po lies, ale uz nevim kdy presne ten koncik byl. este tam s nima byli rakousky deprešion. kdyz si clovek uvedomi, ze za tech 15 let ho bavoslouchat jen immo z tyhle sestavy:)))
tono - 14.12.10 10:20:38
Immolation perfektní! Takhle má vypadat prvotřídní dethmatelové vystoupení a bez zbytečnejch cavyků
Sud - 13.12.10 16:26:17
to jo ale Unfit Earth to nebyla, to je moje oblibena a to bych vedel.)
Black_Hand - 13.12.10 16:10:56
helemese http://www.youtube.com/watch?v=zf8653GQQOM power and shame tedy asi hrali
Black_Hand - 13.12.10 16:05:54
Sud: barney mluvil o planete zemi jak ji nicime. a bylo to neco s earth nazvu. a na purge jsem mel taky podezreni, bylo by to to druhy po cem bych sahnul.
LEON - 13.12.10 15:08:26
Krabathor tam točil i videoklip "Unnecessarity",rok tuším 1995 s Cannibal Corpse a Immolation....
Sud - 13.12.10 13:35:57
z M&D byla hned prvni The Purge
Sud - 13.12.10 13:33:50
nepomatuju si, ze by ND hrali Unfit Earth. privjucknu
Black_Hand - 13.12.10 13:19:19
abro666: ja koupil posledni hned jak skoncili cad, a pak jsem si ji tam schoval. zkusime dat dohromady co immo hrali, co vy na to? Once Ordained, World Agony, Father, You're Not A Father, Close To A World Below, Passion Kill, Immolation, neco z Majesty, asi Power And Shame? jeste neco z Shadows, titulku? a jeste aspon 3 dalsi. kdyz uz jsme u tech hypnos. v reportu jsem zapomel zminit, ze bruno rikal neco o tom, ze na vltavsky hral kdysi poprvy, uplne. jak to bylo presne, pamatuje si nekdo?
abro666 - 13.12.10 09:24:42
immo hrali este z majesty and decay, jednu venovali panu poradateli:)
abro666 - 13.12.10 09:22:37
kurva asfaltu unholy cultu sem si tam nejak nevsim, dpc jinak co se tyce hypnosu, to byla fakt bida, nevim, proc hrajou orthodox, kdyz to nedavaj:) i s jednou kejtrou znel krystof tenkrat mnohem lip nez dnes hypnos.
karlos - 13.12.10 08:39:33
sorry CULT
karlos - 13.12.10 08:38:37
Immolation super jeden z nej. koncertů letos. Desku unholy kult sem si koupil taky a byla úplně stejně ožvejkaná jako ta vystavená :-). Lepivost podlahy mi zachránila zuby,sice sem byl jak skokan na lyžích v letu,ale nepad,ale ani nemohl odejít....
bizz - 13.12.10 01:27:50
je to tu naky provlhly, ci co :) Nadříku, tak mi ho vem ve stredu :)))
Black_Hand - 13.12.10 01:16:37
jasne. uplne z toho mel mokrou kapsu!
nadrom - 13.12.10 01:02:56
good report, celkem souhlas, skoda spatnyho zvuku napalm death, jinak dobrej vecer, az na absenci sefa...celej vecer sem tahal s sebou jeho vanocni darek:)

Zkus tohle