Tones of Decay

Zářijové koncerty 2022

Zářijovým akcím vévodí oslava smrti v podobě deathmetalového festivalu Tones of Decay. Těšíme se ale i na hromadu dalších koncertů.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

čtvrtek 1. září

MGŁA + IN TWILIGHT’S EMBRACE + ODIUM HUMANI GENERIS (Rock Café Southock, Jablunkov) – FB event

Dantez: Další štace maskovaných Poláků, tentokrát bohužel se slabším supportem. V prvním půlroce se Mgła prohnali částmi Evropy za asistence takových jmen jako Darvaza či Deus Mortem. In Twilight’s Embrace a Odium Humani Generis se předešlému kalibru nevyrovnají, avšak konzistentně profesorské a uhrančivé vystupování hlavního lákadla, navíc v atypických prostorách jablunkovského Rokáče, docela lákají.

čtvrtek 1. a pátek 2. září

RICKY MOUSE FUN HOUSE (Alfred ve dvoře, Praha) – FB event

AddSatan: Koncert / performance, prý epileptická a žánruprostá hudba, každopádně asi dost vyjetá záležitost, účinkuje v tom mj. Pasi Mäkelä, Petr Vrba, Elia Morreti a další.

sobota 3. září

ARMAGEDDON OF DECIBELS VOL.5  (Kalikovský mlýn, Plzeň) – FB event

mIZZY: Tohle mi kvůli našlapaným následujícím víkendům nevyjde, ale norský Ancient a Destroyer 666 by mě na výlet do Plzně docela lákali.

úterý 6. září

DRÉN + MEDICAL CABINET + LABORATORIUM EXPIRAVIT (Balada Bar, Praha) – FB event

mIZZY: Další z noisových večírků v Baladě.

čtvrtek 8. září

DANIEL MEIER + PAVEL HRUBÝ (Kampus Hybernská, Praha) – FB event

AddSatan: Housle a basklarinet, volná improvizace v rámci Hybrid Sessions.

čtvrtek 8. až sobota 10. září

SOULBÖNDING TRIP 2022 (Soulkostel, Vernéřovice) – FB event

mIZZY: Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip s Poláky Bön opět pořádají třídenní akci ve vernéřovickém Soulkostelu. A tento rok si připravili až překvapivě tvrdý lineup, protože mezi různými experimentálními a psychedelickými projekty jako Do Shaska! nebo Electric Moon vystoupí také Opium Warlock, Sekeromlat, Yarrdesh a dokonce i Můra.

pátek 9. září

KAFEST BLACK FRIDAY (Modrá Vopice, Praha) – FB event

Kafe: Už přes dvacet let fungují na německé scéně bavorští blackeři Total Hate, ale ještě nikdy své černé řemeslo nepřijeli předvést do České republiky. To se konečně změní. S sebou si berou své parťáky Valosta Varjoon a tuzemský black budou zastupovat kapely Zmyrna a Oči vlka. Tohle bude hodně temné a rouhačské...

Dantez: O jednu ze zářijových oslav black metalu se postará Modrá Vopice. Pátý ročník kafestu doveze dvě zahraniční jména, avšak o černý kov svéráznějšího a robustnějšího ražení se postarají kapely domácí – Zmyrna a Oči Vlka.

mIZZY: Tou dobou už budu v Soulkostelu, ale na Zmyrnu a Oči Vlka bych jinak zašel.

sobota 10. září

KAFEST Č. 5 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

Kafe: Začátek září mají thrasheři už pátým rokem spojený s veselicí s názvem Kafest. Letos přináší rekodní sestavu třinácti kapel, z nichž jsou čtyři zahraniční - Grindpad (Nizozemsko), Crippled Fox (Maďarsko), Taskforce Toxicator (Německo), Death In Your Yard (Izrael). Český thrashing nabídnou Bajonet, Exorcizphobia, V.A.R., Horrible Creatures, 1000 Bombs, Destroy, Comander, Deviance a Sixth Dimension.

LooMis: 5 let je určitě doba, kdy se dá mluvit o tom, že je nějaký ten mini(fesťáček) zavedený. Kávič(k)ový dýchánek bude tentokrát patřit (převážně) thrashovým kapelám, s účastí současné domácí špičky Exorcizphobia, V.A.R. a Horrible Creatures. Svůj vklad hudební scéně nicméně přijedou představit i kapely z Maďarska, Německa a Izraele. Určitě je nač se těšit, 13 kapel je nálož jak cyp!

OBSCURA + PERSEFONE + DISILLUSION (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Ve stejný den nicméně bude v centru Prahy lákat tahle akce, kde mne trkají  zejména jednou vidění andorští Persefone a k tomu nikdy nevidění Disillusion. A bohužel tento stav přetrvá, jelikož v tento den se budu opět věnovat horským aktivitám.

DR: Prog/deathové orgie. Mě osobně nejvíc lákají náladotvůrci Disillusion.

neděle 11. září

NICK MALKIN + ANTEZ + JASNOVIDEC (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Americký ambient / post-jazz, francouzský experimental / rozšířené techniky na velký buben a český psychedelický drone.

JSt: Malkin dělá dost příjemný „live band ambient“, připomíná mi to místy Basinskiho, místy vlastně i Jaga Jazzist, Antez je solidní rituál a Jasnovidec hrají velmi v pořádku drone, bude to pěkný večer.

pondělí 12. září

TAUPE + SURFIN´BAZOOKA (Balada Bar, Praha) – FB event

AddSatan: No wave, free jazz, noise rock, sludge / doom metal (?) ze Skotska, blízko třeba Gnod řekněme + příhodný domácí support.

středa 14. září

SEARCH AND DESTROY BAR 2022 (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Kreas už podruhé dělají tuhle akci, kde se setká grind, noise a powerviolence. Krátké setly a hlukový námrd. Milovníci intenzivních výplachů by si zde měli přijít na své. Zahlučí NBDY, Sick Destroyer, Lilixelbe, Rabies a SpecialxDelivery.

pátek 16. září

VOLA + VOYAGER + FOUR STROKE BARON (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Ale tohle si beru za povinnost! Vola by na letošním Brutalu rozhodně patřily mezi kapely, které bych nevynechal. Takže klubovka je jasná, navíc když s nimi budou epochální Australané Voyager, není co řešit!

DR: Vola na Brutalu i před covidem ve Futuru kralovala a teď má s sebou rovnocenného parťáka - Voyager!

bizzaro: Vola patří mezi největší naděje současného progu, což potvrdili nejen na letošním BA, ale i před třemi lety na klubovém koncertu ve Futuru. Ve společnosti australských Voyager půjde o skvělý zážitek.

sobota 17. září

TONES OF DECAY (MeetFactory, Praha) – FB event

LooMis: Minifestivalům se daří. I tady se bude jednat +- monotematický večírek, tentokrát na bázi smrtícího kovu ve všech podobách. Osobně bych, z cca desítky účinkujících, určitě vypíchnul skvělé Amíky Cerebral Rot, Dány Phrenelith a k tomu možnost přímého porovnání tuzemských želízek Sněť a Můra.

Dantez: Zásadní akce podzimu, nejzásadnější akce září a nejvýsostnější oslava zatuchlého metalu smrti roku nejen na půdě Česka. Ze soupisky jde jen horko těžko něco vypíchnout – akce jako celek slibuje mokvavou řež, kde nebude chybět hniloba, krev ani trocha Satana.

mIZZY: Tady fakt není o čem, i kdybychom tam s Můrou nehráli. Nejzásadnější pražská oslava metalu smrti od posledního Prague Death Mass? Kreas fakt poskládali vražednou sestavu z různých KillTown tours a přizvali i pár dalších věcí, které zrovna neprojíždějí Evropou. Výsledkem je naprostá povinnost nejen pro všechny deathmetalové fanatiky.

bizzaro: Fesťák v režii Sněti? Deset top old school deathů pod jednou střechou!

Doporučuje i AddSatan

DEN DER HALE + NEUE WELT + COLD VENUS REVISITED (Kaštan, Praha) - event

AddSatan: Švédský psychedelický post-punk / rock, místy až noise rock, trochu připomínající Swans, možná i s nádechem gothic americany, nebo starší Chelsea Wolfe? A 2x český krautrock, post-punk, shoegaze.

JSt: Švédi Der Den Hale se ke mě dostali dost random, když jsem viděl nálepku psych rock + post-rock rovná se post-psych, haha, úplně mě to odradilo, ale naštěstí jsem si je pustil a je to hodně solidní i celkem osobité, reálně velké překvapení.

SHADOWS OVER THE EAST (Barrák Music Club, Ostrava) – FB event

Dantez: Je možné, že určitým moravskoslezským pošetilcům přijde cesta za písničkou z hnilobných tónů moc daleká. V takovém případě může zbytkové osazenstvo zavítat na ostravskou akci třech black metalových těles z blízkého okolí. Ze sporého výčtu nejvíce vyvstává Město Šedi kombinující finské black metalové náběhy s tématikou industriální deziluze.

TONY ELIEH & BURKHARDT BEINS & ELIA MORETTI + ONDREJ ZAJAC (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Celkem velká jména volné improvizace ve speciálně připraveném projektu plus vynalézavý kytarista Ondrej Zajac.

pondělí 19. září

OPETH + THE VINTAGE CARAVAN (Forum Karlín, Praha) – FB event

DR: Poslední klubový koncert Opeth jsem absolvoval, když jeli turné k Ghost Reveries. Teď už je kapela jinde, ale doufám, že zahrají i staré fláky.

mIZZY: Dle setlistů Opeth momentálně ty stare fláky fakt hrávají, tak bych se na ně šel podívat taky.

ZRUŠENO: RAGE AGAINST THE MACHINE + RUN THE JEWELS (O2 Aréna, Praha) – FB event

Dantez: Obří svátek pro příznivce rapu, metalu a snad i všeho mezi tím. Rage Against the Machine by měli být dosvědčeni spíše z povinnosti, osobně za větší tahák považuji předskok Run The Jewels, který za svou funkci zatím nevyprodukovali špatnou desku. Tvrdé beaty El-Pho a striktní dikce Killer Mikea navíc naživo neponoukají jen k odosobněnému pokyvování, ale i k agresivnímu kotli.

úterý 20. září, středa 21. září a pondělí 26. září

SYNAPSE KNOWLEDGE (MeetFactory, Praha) – FB event

AddSatan: Katarina Gryvul – experimentální elektronika / avant-pop (?) s prvky folku, moderní klasiky, ambientu atd. z Ukrajiny, Marisa Anderson – experimentální kytara / americký primitivismus z USA a Šimanský / Niesner – american primitivism v českém podání.

středa 21. září

DER WEG EINER FREIHEIT + REGARDE LES HOMMES TOMBER + BIZARREKULT (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Zde by mě lákali především Francouzi RLHT, které jsem na Brutalu vynechal. Od zbytku bych přehnaná očekávání neměl, ale celkem příjemný bm večer by to být mohl.

SCHTUM + DEAD PIGEON DUB (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Schtum jsou něco jako Pan Sonic na kytary, hodně solidní námel a trochu mindfuck (kromě Finů tam jsou styčné plochy i s Godflesh nebo Radian). A Dead Pigeon Dub jsou už klasika, špinavé analogové rychty, dub, techno, industrial.

čtvrtek 22. až sobota 24. září

ŽIŽKOVSKÁ NOC (Žižkov, Praha) – FB event

JSt: Má být letos menší a z programu se toho zatím moc neví, ale můžu říct, že pátek v Punctu bude luxusní směska ambientu, improvizace a experimentů a sobota tamtéž bude trochu temnější a divočejší a taktéž fajn, zahrají tam mimo jiné minimalističtí/experimentující post-punkeři My Disco.

pátek 23. září

FREE JAZZ FESTIVAL: ELLIOTT SHARP + ETERNAL TRIANGLE (Kaštan, Praha) – FB event

AddSatan: Poměrně velké jméno experimentální hudby – kytarista, saxofonista, basklarinetista, skladatel současné kompozice / klasiky … free / avant-jazz, noise, elektronika, improvizace atd.

sobota 24. září

THY CATAFALQUE + JO QUAIL (Akvárium Klub, Budapešť, Maďarsko) – FB event

mIZZY: Maďaři Thy Catafalque si sice řízli koncert i na letošním Brutale, ale něco mi říká, že v klubu na domácí půdě to bude přeci jen mnohem lepší. Už jen kvůli tomu, že budou mít výrazně delší set, prostor na to vyhrát si s projekcí atd. Ti, kteří byli letos byli na tom samém místě na jejich úplně prvním koncertu, si to pochvalovali dost. Nějaké lístky prý stále jsou.

LEO MORACCHIOLI & FROG LEAP (Forum Karlín, Praha) – FB event

bizzaro: Několikrát odložený koncert Frog Leapa se blíží naplnění. Nepůjde tu o žádné umění, jen o porci zábavy k vyblbnutí.

neděle 25. září

DISQUIET (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Vokalistka z Fire! Orchestra, bubeník z Radian, kontrabas, elektronika/smyčky, free improvizace / avant-jazz, inspirace v rock in opposition atd.

JSt: Převážně rakouská skupina ft. bubeník Radian, jeden z těch případů, kdy má volná improvizace tvář (soudě dle nahrávky).

LITURGY (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Budu v Budapešti, takže nejdu, ale pár lidí by mohlo zajímat, že se hipster black Liturgy snad po dvanácti letech vrátí do Prahy.

úterý 27. září až neděle 2. října

NEXT 23 (A4, Bratislava, Slovensko) – FB event

JSt: Ze svého krásného termínu, kdy už se pomalu přestávaly dít věci, se Next přesunul do nejexponovanějšího období, ale má zas hodně našlapanou sestavu poskládanou ze současné i klasické elektroniky, improvizace a obecně zajímavých okrajových věcí.

středa 28. září až neděle 2. října

OSTRAVA KAMERA OKO 14 (Plato, Ostrava) – FB event

JSt: Není to primárně hudební akce, ale hudební program bude zas dělat Genot, ergo jsem zvědav, jaké současné experimenty tam dotáhnou.

pátek 30. září až sobota 1. října

CELEBRARE NOCTEM FEST VII (Alter Schlachthof, Wels, Rakousko) – FB event

mIZZY: I tomuto rakouskému black/death festu, na který jsem pravidelně jezdil už od roku 2015, covid přerušil dva ročníky. Letos ale přichází s dvoudenní verzí, která už snad proběhne se! Hodně se zde těším na norské Djevel, Häxenzijrkell, ale také na opětovné setkáníBlack Cilice.


Přispěj do diskuze

Elliott Sharp v Kaštanu - převážně skvělý, překonal očekávání, určitě jeden z nej (nejen sólo / improv. ?) kytaristů, co jsem kdy viděl ... jen pár základních efektů (distortion, reverb, loop + něco, co změní kytaru na baskytaru), ale hlavně rozšířený techniky + ebow, slide váleček a pár dalších předmětů, chvíli to znělo, jak kdyby hrál drone-folk na niněru a housle zároveň a vůbec z kytary dostal správně podivný zvuky, ale zajímavý i rytmicky, technicky - pidlikání / tappingy, poly/proti-rytmy i motivy, pořád to dávalo smysl, atmosféra, dynamika, naprostá jistota a kontrola ... bavil mě víc než Fred Frith před půl rokem ... vypadá jak Nosferatu (a můj praděda před smrtí :) ) ... a v 71 letech jede tour po Evropě vlakem, borec :).

v Punctu pak dobrý Road to Saturn = Richard Thompson - ambient, drone, folk-atmo-brnkání na kytaru a eleOnora - vokály á la trochu jemnější (a samozřejmě slabší, ale furt dobrá) Diamanda Galás / Sidsel Endresen apod.

Tagy:

Tones of Decay, Tones of Decay festival, Ricky Mouse Fun House, Ancient, Medical Cabinet, Laboratorium Expiravit, Electric Moon, Total Hate, Grindpad, Crippled Fox, Taskforce Toxicator, Death in your Yard, V.A.R., 1000 Bombs, Destroy, Comander, Deviance, Sixth Dimension, Obscure, Nick Malkin, Taupe, Search and Destroy Bar, Lilixelbe, Rabies, SpecialxDelivery, Vola Voyager, Four Stroke Baron, Den Der Hale, Neue Welt, Cold Venus Revisited, Shadows over the East, Tony Elieg, Burkhardt Beins, Elia Moretti, The Vintage Caravan, Run the Jewels, Synapse Knowledge, Bizarrekult, Schtum, Free jazz festival, Elliott SHarp, Eternal Triangle, Leo Moracchioli, Disquiet, Next 23, Ostrava Kamera Oko, Next festival, Celebrare Noctem Fest, koncerty, koncerty měsíce, koncerty září, zářijové koncerty, festivaly, akce, metal, death metal, Mgła, In Twilight's Embrace, Odium Humani Generis, Armageddon of Decibels, Destroyer 666, Drén, Daniel Meier, Pavel Hrubý, Soulbönding Trip, Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip, Bön, Soulkostel, Do Shaska!, Opium Warlock, Sekeromlat, Yarrdesh, Můra, Kafest, Zmyrna, Oči Vlka, Valosta Varjoon, Bajonet, Exorcizphobia, Horrible Creatures, Persefone, Disillusion, Antez, Jasnovidec, Surfin' Bazooka, NBDY, Sick Destroyer, Cerebral Rot, Phrenelith, Sněť, Ondrej Zajac, Opeth, Rage Against the Machine, Der Weg Einer Freiheit, Regarde Les Hommes Tomber, Dead Pigeon Dub, Žižkovská noc, My Disco, Thy Catafalque, Jo Quail, Frog Leap, Liturgy, Celebrare Noctem, Djevel, Häxenzijrkell, Black Cilice

aktuálně

diskuze