spiral architect

rozhovor

Poslední dobou se zase začíná čeřit voda okolo cynic a tato kapela k nim má za poslední léta rozhodně nejblíže! Druhým důvodem ke zrodu pokecu bylo samozřejmě to, že jejich deska a.sceptic´s.universe mě totálně usadila na sedinku :) a dlouho jsem se z toho šoku nemohl vzpamatovat - S.A si do žil šlehám doposud a stále nemám dost, ale chtělo by to už novej matroš!!! Třetím může být i důvod vás přesvědčit, že v Norsku nejsou pouze 'evil' spolky, ale taky pořádní hudební magoři, jimiž spiral.architect bezesporu jsou!
Kámen jejich zrodu je základů anesthesia (Lars, Asgeir a Kaj), jenž získal tvar po spoji s kovářem Steinarem (ex-king´s.quest). Podkova nám nabývá tvaru a konečnou formu získává příchodem Oyvinda (ex-manitou) a o tom všem jsem pokecal se Steinarem (kytara).
Jediné, co mě mrzí, že tento rozhovor je poněkud stár, jelikož se mi několikerát nedostalo odpovědí na mé dodatečné otázky (zkoušel jsem to u více členů). Nová deska je v přípravě a v kapele se udála jedna personální změna, ale i tak vám předkládám alespoň tu kostřičku z původně plánovaného rozhovoru.

spiral.architect je kapelou o neustálém vývoji, idealismu a intenzitě. Jsou ovládanou anarchií. Jejich cílem je tvořit hudbu, jenž má na posluchače jisté nároky, stejně tak jako posunovat její hranice a možnosti hudebníků a lidstva..

interview_9_px1

Tak předně, vím že to je nuda, ale v České republice je váš band naprosto neznámý, tak máš-li zájem, představ prosím kapelu...
SPIRAL ARCHITECT byl zformován v 93-tím, když jsem se přestěhoval do Osla a spojil se se zbytky ANESTHESIE. Pár let jsme rozvíjeli naší hudbu a nemnoho se toho událo před vydaním našeho prvního (a zároveň jediného) dema v 95-tém. Obdrželi jsme nabídky od několika firem, ale nakonec jsme se upsali Sensory (což je sublabel Laser´s Edge; -zZz-) v 96-tém. Stejného roku nás doplnil Oyvind jako zpěvák a začli jsme pracovat na materiálu pro desku. Nahráli jsme jí ještě v 98-mém, ale vydání bylo smutně pozdrženo až na rok 2000.

Jak jsem již řekl, jste pro nás neznámí, ale někteří vaši členové hrají s velmi známými kapelami. Ty (Steinar - l.guit) pomáháš SATYRICONu s "live" prezentací, Asgeir (dr) hraje s BORKNAGAR a Oyvind (vox) měl něco společného s MAYHEM a jejich poslední deskou. To máte při S.ARCHITECT tolik volného času?
Všechny nás těší projekty mimo SPIRAL ARCHITECT. Myslím, že to je dobré i pro kapelu. Dovoluje nám to zkoušet další hudební žánry a tvořít s lidmi mimo S.A. Všechny vlivy pak přenášíme zpět v duchu naší kreativity.

Album bylo nahráno v 98-mém, mícháno v 99-tém, ale vydáno až roku 2000. Byly tedy nějaké problémy s jeho následným vydáním?
Album bylo původně nahráno a smícháno během dvou týdnů v Texasu léta 98 a datum vydání byl určen konec 98. Celý rozpočet jsme ale vyplýtvali za tři týdny, aniž by jsme dokončili aktuální nahrávku. Chtěli jsme ji dokončit v Oslu, ale s ropočtem 0$? Byli jsme taky suší (zřejmě nezvládnutelný překladatelský oříšek viď -zZz-, není to spíš jen opak cool...? - uproar), nejen Sensory. Naštěstí pro nás jsme se čistě náhodou dostali v kontakt se zdejším studiem a lidi v něm nám nabídli donahrát zbývající kusy zadarmo (tak tomu říkám přístup; -zZz-). Samozřejmě nám nemohli věnovat veškerý čas, a tak jsme to ve studiu po několik měsíců postupně dokončovali a celé to spíchli do listopadu. Teď jsme ale byli mimo mísu, jelikož byl zase zaneprázněn Neil (producent N.Kernon; -zZz-) dalšími jeho projekty a nedokázal si najít čas na smíchání až do března 99. Sensory měli rozběhnuty další projekty a nezbývaly prostředky pro další grupku - v tomto případě nás - jenž by vydali téhož jara. Nový termín vydaní byl stanoven na 21.září (to jsme už v 99; -zZz-). Taky jsme neměli pražádnou smlouvu pro Japány, a když jsme konečně jednu získali s Avalon, tak pro ně zase září bylo příliš brzy. Potřebovali další tři měsíce, plus ještě jeden obvyklý měsíc před celosvětovým vydáním na promotion.

interview_9_px2

Možná další stupid otázka.. můžeš říci něco málo k lyrice? Má "A Sceptic´s Universe" nějaký hlubší smysl? Koncept? Poslání? Myslím, že to je o našem vnitřním vesmíru...mikrokosmu, o naších prožitcích, vnímání nejen sebe jako jedince a soustavy vesmíru, mám pravdu?
Možná jo, možná ne... Nejdůležitější věcí jenž vídím, je rozvoj individuálních myšlenek a pokládání spravných otázek, když záčínáš nerozumnět složitosti vesmíru v němž žijeme. To samé platí o "Skeptikovu vesmíru".

V jedné věci hostuje SEAN MALONE z božských Cynic, G. Knot, Aghora, Spastic Ink... Jak došlo k této spolupráci - čí to byl nápad a proč? Máte s GORDIAN KNOT stejný label, takže v tom z hlediska práv a těchto pussyov<i>n asi nebyl problém, že?
Už si ani přesně nepamatuju čí to byl nápad zeptat se Seana, ale všichni žerem jeho hru, takže jsme ten nápad uvítali. Ptali jsme se ho na to již dlouho předtím, ale bohužel k tomu nakonec nedošlo, protože se stěhoval. Naštěstí si pak ňákej čas našel, když jsme mu to poslali ADAT až domu a pár dní nato to dostali zpět již náhrané - a bylo to super! Vtipné je, že Lars (bg) Seanovi doposílal ještě dopis s instrukcemi k tomu ADATu, ale když to připravoval k odeslání, Sean to už měl hotové a odeslané :) Ani nevím proč jsme mu radši nezavolali, ale naprosto perfektně tomu rozumněl a vše pochopil, takže jsme byli rádi. Měli jsme jednu šanci a vyšlo to. Je fakt pohoda spolupracovat s profíkem!

Ihned po nahrání vašeho SíDí odešel Kaj Gornitzka - guit (nyní mají již náhradu, jíž je Andreas Jonsson; -zZz-). Proč vlastně? Nebyl s tím spokojen či co? Myslim, že to je ale blbost, protože produkce a vůbec všechno na tý vaší placce je cool! Jak jste s tím spokojeni vy, když už to trvalo tak dlouho?
Důvodů proč odešel Kaj je víc, ale jeden z nich byl ten, že se začal ubírat naprosto jiným směrem než zbytek kapely. Pomalu o kapelu ztrácel zájem během ňákých 2-3 let. Nebyl moc spokojen se zkoušením 3-4 krát týdně, jelikož mu nezbývalo příliš času k věnování se jeho dalším zájmům. Rozumněli jsme jeho frustraci, když obden ve sklepě překopáváš skladby (navíc těžce hratelné živě) nebo něco nahráváš a ještě si s tím musíš razit cestu na světlo a bojovat o přízeň..

interview_9_px3

Jak dlouho jste to mistrovské dílo skládali? Máte nějaké novinky? Jak znějí? Je to ve stejném stylu jako "a Sceptic´s Universe" nebo je to ještě víc komplexní, jazzové...? Kde berete inspiraci? Tak ňák ve vás slyším paralely (nebo chceš-li vlivy a prvky) s CYNIC (ty nejvíc), WATCHTOWER, SIEGES EVEN a možná trošičku DEATH a DREAM THEATER, ale to si už spíš vnucuju...:)
Když jsme v 93-tím SPIRAL zakládali, měli jsme jen předběžné představy jakou hudbu chceme dělat. Potom jsme pár let rozvíjeli náš styl i hudbu a většinu "a Sceptic´s Universe" jsme napsali v období 95-97. Něco o novém materiálu? Momentálně na něm velmi soustředěně pracujeme. Je těžké říci jak bude nový materiál znít v porovnání s "a Sceptic´s Universe", ale myslím si, že to bude mnohem extrémnější v jakémkoli smyslu slova.

Aarrrggghhh...tak to je super! A teď něco o vašich instrumnetálních výkonech. Zajímalo by mne, zda-li jste samouci, protože to všechno zní hodně profesorsky. Jsou v Norsku nebo na severu nějaké další podobně znějící formace jako vy? Zabijáci jsou THEORY IN PRACTICE a v pohodě jsou i Ominous, ale obé jsou švédi.
Pro každého hudebníka je velmi důležité rozvíjet a posunovat dál jistý stupeň jeho schopností - jít dál. V našem případě to mohlo být několikaleté rozvíjení a hraní naší hudby, ale nesmí to být násilné, je to čistě přirozená cesta. Nejsem příliš znalý norské scény, ale je zde pár kapel, které jsou skutečně progresivní - TRIVIAL ACT, PAGANS MIND a TRITONUS, ale tito všichni jsou více do Dream Theater.

Škoda... už jsem si chtěl brousit zoubky...:o)) Taky je teď doba coverů, máte nějaké ve svém setíku? Ptám se z důvodu vaší účasti na tributu FATES WARNING. Jak jste se k tomu dostali?
Když se nás zeptali jestli se toho tributu nechcem zůčastnit, všichni jsme byli pro. FATES WARNING je seskupení, jenž mělo nesmírný vliv na rozvoj progmetalové scény, takže tohle byla příležitost jak vyjádřit náš respekt k nim. Čas od času zahrajem ňákej ten cover live. Nedávno jsme dodělali "Anarchy Divine" od FATES WARNING a "Natural Science" od RUSH. Před pár lety jsme udělali "Mayday in Kiev" od WATCHTOWER (tak to je síla, jedna z mých nejoblíbenějších!!!), "Another Prophet Song" od PSYCHOTIC WALTZ a "A Fortune in Lies" od DREAM THEATER. Dělání coverů je něco, co děláme rádi a skutečně to pomáhá rozvíjet tvůj hráčský um.

To určitě jo, ale člověk jaxi musí mít nato to zvládnout - hlavně co se kapel, cos zmínil týče... no nic, frčíme dál. Používáte čistý zpěv. Uvažovali jste někdy o použití brutálních vokálů? Tuším, že v "Insect" je zmiňovaný zpěv užit nebo je to jen nějakej efektík či samplík? Troufám si říci, že vaše hudba je skutečně heavy a brutální zpěv by občas byl super!!!
Oyvind má excelentní čistý zpěv, ale i přesto umí skvěle i velmi chorobný a brutální death vokály. Vždycky jsme pro, vkládat do naší muziky nové prvky, ale nevidím to tak, že by jsme začali tento zpěv užívat jako hlavní, spíše opravdu jen pro spestření a pro vysledný efekt, tak jako v "Insect". Dík za pokec, měj se krásně.

SPIRAL ARCHITECT:
Oyvind Haegeland - zpěv
Steinar Gundersen - kytara
Andreas Jonsson - kytara
Lars K. Norberg - basa
Asgeir Mickelson - bicí

SPIRALogrAfRCHITECT:
Demo 1995, ¨95
A Sceptic´s Universe, CD ´00 Sensory (Laser´s Ege)

e-mail: sceptic@spiralarchitect.com

Vložit komentář

hybrid - 04.11.06 20:54:02
no Já s*ru ze všeho.....víc, víc, víc !!! přidat příspěvek!!!
bizz - 15.10.06 18:10:44
ja seru z husvijka, pomoc pomoc pomoc!!!
hybrid - 14.10.06 23:53:25
twisted into form....výborný!!!!!
bizz - 01.10.06 12:24:57
tak Twisted uz jsou na dc asi 2tejdny :)
hybrid - 29.09.06 21:19:03
tak až něco bude....sem s tím!! .....(zrovna poslouchám insect a je to prostě šílenství!!)
killer - 20.09.06 18:31:24
bzzz: jaaa takyy ale zatim na dc nikdo nema:-(((((((((((((((
bizz - 20.09.06 16:52:44
ja myslim, ze dal neco bude, ale ted uz kazdym dnem ocekavam Kajovy Twisted Into Form!!!
hybrid - 20.09.06 16:51:19
Dnes říkám bravo bravo, po hodinách poslechu alba , které je opravdu vynikající a jedinečné svým celkovým pojetím. díky !! mno...a co bude dál, páni architekti ?
bizz - 11.09.06 09:09:51
ja osobne bych rozhodne rekl Buddy Lackeyho (Devona Gravese) z Psychotic Waltz! Frazovani, polohy, duraz, intonace, prace s hlasem.. sokoli
hybrid - 10.09.06 23:00:24
silně připomíná watchtower, jen vokalista je jiný.....

Zkus tohle