Čurby: O konci Obscene Extreme jsem přemýšlel minulý rok

rozhovor obscene extreme

Představovat Čurbyho asi nemá cenu. Otec Obscene Extreme Festivalu, který si udělal ve svém ranku jméno po celém světě, platí za srdcaře, který žije extrémní muzikou. Marast si s ním promluvil o letošním 25. ročníku, který se nezadržitelně blíží, jeho speciálních hostech i o tom, že se brzy dočkáme knihy o historii festivalu.

Obscene Extreme oslaví čtvrtstoletí existence, sestava je opět nadupaná. Které kapely bys doporučil a máš kromě známých jmen i nějaké černé koně, na které bys lidi upozornil?

Ahoj!!! No jasně, nadupaný to máme, haha!!! Já osobně bych doporučil VŠECHNY kapely, protože jsou všechny výborný!!! Pečlivě je vybírám celé ty roky a prostě se snažím to nějak rozumně namíchat!!!

Ale je jasný, že sám se velice těším, až poprvé v ČR zahrají AUTOPSY, o tom žádná!!! Trvalo to neskutečně dlouho, to čekání!!! Jejich show je pravá deathmetalová řež, a tak nemám pochyb, že na Bojišti to bude excelentní!!!

Těším se na svůj narozeninový den, protože ten den zahraje na jednom pódiu 25 kapel, a to bude nový OEF rekord!!! Vem si jen tu večerní sestavu – SEE YOU IN HELL, WALKING CORPSES (Danny Lilker a friends zahrají kompletní album Extreme Conditions Demand Extreme Responses a tomu já říkám báječnej dárek k mým padesátým narozkám!!!), SIEGE (exkluzivní show!), GUTALAX (podle mě si taky musí připravit něco speciálního, hihi…), RATOS DE PORÃO, NAPALM DEATH, DYING FETUS (ty riffy!!!) a WORMROT!!! To je skoro neskutečný, ne? A to mluvím jen o čtvrtku!

Ve středu se těším na ACIDEZ, DROPDEAD a GRUESOME!!! Ale i na úplný začátek a české SØLITÄR, protože řádnou dávku crustu nedokážu odmítnout!!! V pátek začnem zostra. Už první dvě kapely budou pecka, DELIRIANT NERVE a powerviolence od FAILURE!!! Rád bych upozornil na thrash crossover a mega show od BELUSHI SPEED BALL, tohle bude NĚCO!!! Konečně se dočkáme finských hardcore legend TERVEET KÄDET! A přijedou po dlouhých letech jihoafričtí grindeři GROINCHURN, to mě fakt udělalo nemalou radost!!! Naposledy nám zahrají gore hopsandu ROMPEPROP a kdo si tohle chce nechat ujít?!? Já ne!!!

Samozřejmostí je deathmetalový diktát od IMMOLATION, kámoši CRIPPLE BASTARDS a omrkněte i japonské KANDARIVAS!!! A na závěr 2x americká brusná síla HAIL OF RAGE a ENDORPHINS LOST!!! Další náročnej den, haha!!!

V sobotu teda máme AUTOPSY, taky neskutečné FINAL EXIT, BIRDFLESH, zkouknu určitě i kolumbijské brutal death kámíky INTERNAL SUFFERING, těším se na HAEMORRHAGE a v noci na DISAFFECT!!! A taky mě každý upozorňuje na RUDIOSA IMMUNDICIA! Ještě jsem je neviděl naživo a tuhle šanci si nenechám ujít!!! A to jsem na háfo super kapel zapomněl, namátkou INHUME, LAHAR, TRUCIDO…

Můžeme se těšit na nějaké novinky nebo změny v areálu? Nebo novinky v gastronomii a pivní speciály? Na čem si příchozí budou moci pochutnat?

Jasně, vždycky se to všechno drobně posune!!! Tenhle rok tam budeme mít třeba vegan pizzu ve vegan uličce přímo od Itala!!! Nebo vinárnu od rodinného vinařství Rauš! Takže s vínem od Rauše dostaneš se do rauše, haha. Nebo tam bude nový stánek Cold Brew Coffee, což je káva a nápoje z Rooibos macerované za studena a takových drobností tam bude víc!!!

Jak vypadá návštěvnost celé akce? Kolik očekáváš fanoušků? Je jejich základna stabilní, nebo jich po covidu a dalších krizích (válka na Ukrajině, ceny energií, inflace) ubylo?

Tenhle rok bude návštěvnost hodně solidní, alespoň tak hovoří předprodeje. Bude to pořádný kotel a já doufám, že u pódia to bude vřít od rána do noci, protože ty kapely si to fakt zaslouží!!! Loajálních fanoušků máme celé ty roky dost na to, abychom mohli uspořádat další ročník, a to není v dnešní době není málo!!!

Jak se po všech těch krizích změnilo financování festivalu? O kolik se musely zdražit vstupenky, aby se to celé dalo utáhnout?

Změnilo se to naprosto radikálně, skoro veškeré služby šly třeba o 100 % nahoru. Je to místy až nemilosrdné a financovat nezávislý festival jako OEF je prostě oříšek. Nikdy to nebylo jednoduché, ale dnes na to potřebujeme daleko víc peněz. Musíš si uvědomit, že i kapely šly radikálně nahoru, jejich cestovní náklady jsou naprosto jinde než před covidem. Není to jednoduchá doba, ale na druhou stranu máme se tady furt fantasticky a netřeba si stěžovat.

Cenu vstupenky určujeme tak, abychom prostě vše zaplatili a stanovili jsme nějakou fér cenu, tak to děláme od prvního ročníku, který stál, tuším, 300 korun. Je potřeba říct, že třeba tento rok se zvedlo i DPH na 12 % a tohle všechno ten festival prostě přirozeně prodražuje.


Na startu Obscene vznikl jako párty na tvý narozeniny, ale postupem doby se zvětšoval a zvětšoval. Byl hned od začátku v dobrých číslech, nebo byly i ročníky, kdy ses dostal do „červených“ a přemýšlel dokonce o konci či o tom, co dál, co změnit, zda vůbec a za jakých podmínek pokračovat?

Človeče pamatuju si, že ty začátky byly fakt ostrý a všechno to bylo jen tak tak. Pak se to začalo vyrovnávat, ale prostě jsem vždycky zval kapely a objednal služby pro OEF (zvuk/stage a třeba toi toi, to jsou v rozpočtu fakt velké položky…) podle toho, na co jsme v té které chvíli měli. Nikdy jsem neměl velký oči a nepřestřelil a možná i díky tomu je OEF stále tady a těší se slušné kondici.

O konci jsem chvíli přemýšlel jen minulý rok (sobota, pátek, čtvrtek, středa), protože prostě ceny po covidu explodovaly a mně to dohadování se, proč je něco o 100% dražší než dva roky dozadu, přestalo bavit. A dost mě mrzí hlavně to, že je to s dodavateli, se kterými úspěšně spolupracujeme desítky let a nikdy jsme neměli jediný problém!!! To mě hodně trápí, zvedání ceny vstupenky mě prostě nebaví, ale jinou možnost nemáme. Už jsem se vyrovnal s novou realitou a ještě zkusíme udělat jeden ročník v roce 2025, máme i datum a plánujeme.

Byl pro tebe projekt Walking Corpses překvapením, nebo se tě Danny Lilker předem ptal, co by sis přál k narozeninám? ;-) Slyšet živě celou první desku bude určitě jedinečný zážitek.

To bylo velký překvapení! Na nic se mě neptal, ale museli mi to říct, protože jinak bych je nemohl nasadit do programu  a nehráli by, haha, takže s tím museli ven!!! Radost je to veliká, vždyť tahle deska je u mě v TOP 3 a nikdy jsem si nemyslel, že si ji takhle užiju v celé délce a kráse!!! A musím říct, že kluci makají, zkouší a vypadá to fakt perfektně!!! Těším se!!!

 

Areál Bojiště se dočkal rekonstrukce, loni měl v novém hávu premiéru. Jak se ti líbí a jaké měl ohlasy? Nechybělo někomu pověstné bahno?

Bahno na Bojišti vždycky najdeš!!! Ale myslím, že je to takový první krok a bude se určitě pokračovat dál a to je jenom dobře. Konečně se něco děje!!! A plány s Bojištěm má město opravdu velké. Mělo by to pomoci i nám v organizaci lepšího festivalu, takže brzo se začne masivně stavět a předělávat. Začne to hned v září skleníkem a pak by se mělo pokračovat dole v areálu, v plánu je i oprava cest atd.

Středeční zahřívačka před samotným festivalem byla většinou koncipovaná do jednoho žánru (třeba loni retro thrashovky, dřív punk nebo dokonce funeral doom), letos tomu tak není. Už vám došly nápady, nebo prostě už není kde brát a kam jít? Jak bys přiblížil myšlenku Festival of All Riffs?

Trošku to tak vypadá, že došly, ale já myslím, že právě tenhle nápad je docela dobrej a udělat tenhle mišmaš bude super!!! Krásně se to povedlo namixovat a s každou kapelou přijde trošku jiný nářez!!! Jinak ještě tady pár stylů je, ale tak nějak si neumím představit 10 powerviolence kapel za sebou, co ty?!?

No, to by byl fičák... 10 kapel i s přestavbou během 2,5h :), ale pojďme dál. Obscene je zaměřený na extrémní styly a jejich mix, dlouhodobě nechybí různé freaks shows apod. Máš ještě i po těch letech nějakou tvůrčí vizi, kam festival dál posunout? Nebo podle tebe všechno organizačně klape a chceš „jen“ do Čech dotáhnout co nejzajímavější smečky?

Tohle se mně na OEF líbí od začátku, vždyť první freak show jsme na OEF přivítali v roce 2000,  kdy mně kluci a holky z tetovacího studia Piranha dali k narozkám Flying Man Show. V té době něco nevídaného!!! Neustále to můžeš někam posouvat, vždycky prostě přijde nějaká inspirace. Hudebně je to jasný dlouhý roky, tam není moc co vymýšlet. Nezapomeň, že ten festival vlastně dělám sám pro sebe!!!

Je z tebe cítit, že jsi pořád tím nadšencem, co kdysi. Kde a jak hledáš nové kapely? Jak složité je někdy s nějakou, kde není např. přímý let, se domluvit?

Fakt to miluju!!! U mě prostě ten oheň hoří stejně, jako když mně bylo patnáct!!! Kapely se hlásí samy a taky hodně chodím po koncertech a tam vždycky něco objevím. Nebo mě prostě někdo z kámošů upozorní na dobrou novou kapelu. Taky projíždím youtube, bandcamp. Některý youtube kanály jsou super a chrlí mnoho kvalitní nové muziky!!! No, třeba s AUTOPSY se dohaduju deset let, haha, takže bych řekl, že někdy je to prostě složitý, a když to vyjde, jsme neskutečně šťastný!!!

Dočetl jsem se, že se chystá kniha o historii Obscene Extreme. Jak bude vypadat a bude v Trutnově už k dostání?

Ano, chystáme OEF knihu už několik let a nejsme ani v polovině, takže jsme to pro tento rok museli odpískat a soustředit se na organizaci OEF. Byla to těžká volba, máme nasázenou už půlku knihy a vypadá přesně, jak chceme, prostě báječně!!! Ale půlka není kniha celá, takže čertužel jsme museli dokončení odložit na podzim/zimu. Bude to krásnej velkej formát, spousty fotek, spousta rozhovorů s lidma, co nám celý ty roky pomáhali OEF vytvářet, s celou mojí rodinou. Jsou to fakt zajímavý informace a důležitý je, že ty rozhovory vlastně nemůžou zestárnout. Bude to takový návod, jak udělat festival.

Nějaké knížky o festivalech tady už vyšly a nejsou špatné, ale my chceme udělat něco naprosto jiného, prostě jet si tu svoji jinou ligu a na to potřebujeme čas, a ten se tenhle rok prostě drobně postavil proti nám. Ovšem nerezignujeme a řekli jsme si, že v té knížce zhodnotíme celých 25 let Obscene Extreme!!! A vydáme ji před příštím ročníkem!!!

Pár známých, kteří jezdili na Obscene už od samého počátku, mi už říkalo, že na něj přestali jezdit, protože se z něj vytratil undergroundový duch. Podle nich už je to prostě komerční akce, ale podstata grindcoru (a nejen jeho) je jiná. Kontroval jsem, že je to jistá daň za rostoucí popularitu a udělat fesťák pro tisíce lidí vyžaduje větší profi přístup. Jak to vidíš ty?

Opravdu? A jak se prosím tě ten undergroundový duch vytratil? Festival pořádáme stále v duchu DIY, tak jak jsme se to před dlouhými lety naučili, ale že chci na OEF co nejlepší zvuk, pódium a další nezbytné věci, to je prostě jasné. Jasně, že chci ten festival udělat co nejlépe a co nejvíc profi, chci, aby to byl prostě nejlepší festival! Nic víc, nic míň. Pokud něco dělám, tak prostě naplno.

Kdo chce kritizovat, ten si přece vždycky něco nejde. Myslím, že celá ta dlouhá léta jsem snad zcela jasně dokázal, o co mi jde, a kdo mě sleduje, to zcela jasně vidí! Ano, někdo si lebedí ve špatném zvuku, špatné organizaci a bude tomu říkat ten opravdový underground, na to je tady expertů všude dost.

Víš, jak vypadá skutečná komerční akce? Zdá se ti, že NAPALM DEATH hrají komerční muziku? I takové hloupé názory jsem slyšel.

Nevím, zda jsi zaregistroval v kuloárech kolující „fámu“, že jsi značku OEF prodal a děláš už jen merchandise, dramaturga a dílčí věci. Nepředpokládám, že by ses značky OEF zbavil. Jakou pro tebe má cenu?
Hahaha, no teď si mě ale už dostal úplně do kolen!!! Nemám slov!!! Kdo prosím tě šíří tyhle nesmysly? To je, jako kdybych prodal svoje dítě!?? To si fakt myslíš, že bych udělal? Ta cena je prostě nevyčíslitelná a všechno není na prodej, jak občas říkají nějací rozumbradové!!!

Díky za rozhovor a uvidíme se na Bojišti!!!

Čurby/Obscene
https://obsceneextreme.cz 


Vložit komentář

Jeelwert - 27.06.24 15:26:22
druhá strana mince mě zajímá, povídejte
brutusáček - 27.06.24 13:51:25
ano, o druhé straně mince taky vím...
Vanena - 27.06.24 08:54:35
Brut: u fluffu to celý bylo trochu jinak. To bych teda nikde za dobrej příklad nedával.
pasik - 26.06.24 18:02:54
natruc vsem radikalnim a ortodoxnim vyznavacum cehokoli .. bych udelal jeden rocnik BA nebo OEF jako POP verzi .. vsem te lidem .. co nejlip vedi .. jak se to ma delat by prasknula zilka .. a byl by zase chvili klid :)
brutusáček - 26.06.24 16:31:51
Tak jeden rok asi tak 3-4 roky zpět, tam byla kopa minipivovarů (15 ipa k snídani byla super), ale holt pak korporát zavelel, ale prostě chápu no. V rámci srovnání, třebas RFP a OEF asi oef ug je, nebo colours, které stojí a padaj na tom jestli spořka pustí chlup. Pokud neberu akce typu Beseda u bigbítu atd, ale něco s přesahem(hranic) tak UG byl až do konce Fluff, který žil ze vstupného a baru vevnitř (pokud jsem správně chápal tak zisk z kuchyně šel na ochránce zvířat, ale možná se pletu) . Jinak fluff neměl žádný sponzoring, nebo aby za nimi stál pivovar. Vlastně až loňského konce to bylo free a člověk si mohl dovnitř pronést cokoliv.
bizzaro - 25.06.24 18:56:43
Mně OEF teda i přes profesionalizaci furt přijde ug. Je tam furt ta punková a korporáty a byznys mašinérií, byť třeba na výběr piva omezená (jasně, z toho třeba festival žije, takže brandu vyhoví), nespoutaná atmosféra a tak ňák volný pravidla, kdy se tam přijedeš odreagovat a vidíš tunu nových začínajících kapel. Až na růst (i cen, ale to jsou holt náklady) a věhlas OEF v podstatě furt ten OEF, co dřív. A samozřejmě je to dost o Čurbym, který je srdcař a má ten festival takhle rád.
AddSatan - 25.06.24 13:46:26
Odpověď Gába : My jsme právě s Ondrajsem před nedávnem byli na jednom grindcore konce...
Tak pokud ten kámoš vyžaduje jen koncerty pro 10 lidí se zpraseným zvukem, tak to asi není ten samej, kterýho Ondrajs zmiňuje, že tam dřív jezdil a kritizuje vytracení "ug ducha", nebo jedině, že by se ještě víc "ug duchovně radikalizoval" :)? No a takový extrémní exempláře/názory samozřejmě nelze brát v kontextu Obscenu relevantně. S hlasama, že před 15 lety to bylo lepší, víc "ug spirit friendly" bych souhlasil. Ale jako, v zásadě zbytečný skuhrání, ber nebo nech, že jo :). Škoda, že nejsou ty jednodenní lístky, do Walking Corpses bych zainvestoval, ale jinak vlastně nic "must see", ani Autopsy - a sice je to taky částečně "srandakapela", ale když už, tak jak píše mIZZY, radši jinde, ne s 20 dalšíma exotama s nafukovačkama na pódiu přes který nevidíš na kapelu. Kdysi mi ten "freak/stagediving friendly" přístup přišel super, ale postupně je to (a kámoši co jezdí potvrzujou) čím dál víc maškarní party pro "freaks", který ta muzika ani moc nezajímá, což je trochu škoda... sám vím o pár, který to poslouchaj minimálně, nebo vůbec, na koncertě je celej rok nevidíš a na OEF jedou, protože party. Ale tak, taky jsem býval víc "freak" (v jednom reportu na Fobii mi kdysi věnovali pár vět haha), ale dneska už radši jiný akce... stárnu asi :), možná za 2 roky zkusím, jak moc.
Gába - 25.06.24 13:17:18
Ale třeba po letošním OEF řeknu, že už je to stejná komerce jako BA, přeci jen od roku 2012 jsem tam nebyl :-D
Gába - 25.06.24 13:14:02
Odpověď AddSatan: Jsem nějak zaspal, že Internal Suffering na afterparty fakt hrajou :)....
My jsme právě s Ondrajsem před nedávnem byli na jednom grindcore koncertě v Litoměřicích a tam nám jeden společnej kámoš povídal, že OEF už není žádnej UG atd atp... Oni jsou fakt lidi co chtěj jen ty koncerty pro deset lidí s ultrasprasenym zvukem apod... Jako vždyť oukej, ale pokud dělám fesťák pro iks tisíc lidí, tak je asi dost nereálný udělat to nějak podobně. Respektive možná by to i fungovalo, ale minimálně pak nelze předpokládat takovou návštěvnost, což se rovná výdělečnost (nebo spíš prodělečnost) tý akce a další věci s tím spojený. Škoda že Chaos Descends není víc "pro mě" :-)
mIZZY - 25.06.24 11:34:09
Strašně rád bych chtěl vidět Autopsy, ale ještě více nechci vidět Autopsy na Obscenu. Resp. těch kapel, co bych si dal, tam je dobrých dost, ať už metal nebo grindcore, ale ten festival a velká část lidí, co tam jezdí, představují koncentraci toho, co na téhle hudbě/scéně fakt úplně nesnáším. I tak ale respekt, že Čurby tuhle freak show tlačí už 25 let.
SS-18 - 24.06.24 23:02:20
Odpověď AddSatan: Jsem nějak zaspal, že Internal Suffering na afterparty fakt hrajou :)....
na stejny urovni mas Black Silesia, a tam i lineup odpovida dobe pred 30 lety :))
AddSatan - 24.06.24 17:34:40
Jsem nějak zaspal, že Internal Suffering na afterparty fakt hrajou :). Osobně teda neznám nikoho, kdo by volal po valníku, šumítkách, sklepu pro 10 lidí apod. (ultranadsázka? k čemu?), nevim, jak kdyby nebyla nějaká zlata střední cesta - třeba OEF kolem 2005, kdy už tam bylo vše na (pro mě) dostatečně kvalitní úrovni. No a BA vs. OEF (cena lístku rozdíl 350, jasně, na BA víc lidí, ale...) jako jo, ale to můžu pokračovat, že BA je taky furt těžkej androš proti Hellfestu atd. :). Ale jasný, že při týhle velikosti akce se to už (asi?) o moc víc "ug spirit friendly :)" dělat nedá. I proto mám obecně čím dál radši menší akce. Třeba loňský Chaos Descends, což je festival pro cca 1000 lidí byl pro mě v rámci "ug spirit(usu)" velmi blízko ideálu, přitom vše podstatný profi (škoda, že tam letos nic zajímavýho nehraje).
vanena - 24.06.24 15:45:46
Čurby to dělá fantasticky, neumím si vůbec představit, jak to udělat líp.
Gába - 24.06.24 15:23:34
Tak doby kdy se na OEF hrálo na valníku, místo repráků nějaký šumítka a k jídlu ta jakožefazolová polívka, jsou dávno pryč. Člověk zavzpomíná, jak to bylo všechno bezstarostně fajn, ale upřímně teď už mám taky raději větší "luxus". A oproti BA je tohle furt težkej androš. Samozřejmě nechat se vydírat nejen pivním korporátem je hyperhnus. Cena lístků tomu taky odpovídá... ale celkově je obdivuhodný, jakým způsobem to Čurby drží.
Ondrajs - 23.06.24 21:51:07
Ondrajs - 22.06.24 09:40:12
Vaněna: Já jsem pouze použil otázku/rétoriku lidí, kteří s touhle kritikou přišli. Ztotožňuju se s tím tak napůl (nebo spíš jsem víc na straně Čurbyho, který chce dělat festival pořádně), ale chtěl jsem, aby to zaznělo, a zajímala mě reakce, která ale byla bohužel dost vágní. Kámoši, kteří na OEF jezdili dřív, kritizovali cca to, co zmínil AddSatan; podle nich patří grindcore někam do sklepa, kde na něj bude pařit deset lidí... Což mi přijde mimo a pro organizátora větší akce asi dost nezajímavý ;) Takhle si oni asi představují ducha UG, třeba jako akce More noise for life, která bude v srpnu u Pardubic.
vanena - 21.06.24 15:28:41
Nene, vůbec jsem to nemyslel ironicky. Osobně toto vnímám jako opravdu nepříjemný zasahování do svobody. Jídla na festivalech jsou odporný a předražený, chápu, že asi vnos kořalek není uplně představitelný, ale "duch UG" vidím právě v tom, že si tam člověk může jíst a pít v zásadě co chce. A ano, proti tomtuto duchu je korporátní pivovar, takže jo, odpověď na mou otázku je jasná :)
AddSatan - 21.06.24 12:54:58
Odpověď vanena: Aha, jestli jde o pronášení jídla a pití, naprosto chápu a schvaluju....
Ať už je to ironie, nebo ne, tak vytrhávat jeden kamínek z hypotetický mozaiky toho co komu může teoreticky vadit mi nepřijde úplně šťastný ... já tam třeba jezdil ještě 5 let potom, co už to nešlo a člověk se nějak zařídí, rozhodně to pro mě nebyl jeden z hlavních důvodů proč jsem přestal. A je to jen odhad ... třeba kámoši co tam jezdí furt spíš nadávaj na ty velký (a drahý) kapely, který už viděli xkrát, nebo je nezajímaj a ty malý, neokoukaný, "víc ug" a kolikrát i lepší než "hvězdy", který hrajou v nic moc časy, kdy si je na pařícím slunku (a s kocovinou - což je jejich problém :) ) až tak neužiješ, nebo že je tam prostě až moc lidí atd. Pak třeba věc, která nevim, jestli je pravda a furt platí, ale Prazdroj snad platí/il (?) jednu z těch hlavních kapel, což nevim, jak se slučuje s DIY/"duchem ug" (ale třeba je to kec), stejně jakože ti na festivalu točí pivo nadnárodní korporát (osobně mi spíš vadí nekvalita produktu, ale...), kterej zákaže konkurenci. Prostě když jsem byl ještě 2012 na Playfastu, tak tam ten DIY/"ug duch" byl přítomen víc než OEF 2011 (a mnohem lepší pivo :) ). Ale zase tam byl horší zvuk, to je taky fakt (byť extrémně záleželo, kam se člověk v tom hangáru postavil).
vanena - 21.06.24 11:57:11
Aha, jestli jde o pronášení jídla a pití, naprosto chápu a schvaluju.
AddSatan - 20.06.24 17:59:35
Letos mě ještě víc mrzí, že Obscene nemá jednodenní lístky jako Brutal!!! Ten čtvrtek s Walking Corpse/"Brutal Truth" (furt míň revival než ND :) ) bych zvažoval!!! Možná nedělní afterparty, dle toho co bude (Internal Suffering?)!!! ... ad "ug duch" - nevim co tím kdo přesně myslel, ale v letech 2004-5-6 to bylo prostě menší, "pohodovější", nehrálo tam tolik velkejch kapel (z nichž některý vydávaj u CM/Sony), člověk si tam vzal vlastní chlast a žrádlo a nikdo to neřešil atd. ... to spíš jen konstatuju, já od 2011 nejezdím hlavně kvůli změně hudebních preferencí, plně chápu, že to je prostě daň za růst a kvalitu, kterou Čurby zmiňuje, zdražování lístku atd. je pak prostě nevyhnutelný, ale bývalo to prostě jiný ... ale nevylučuju, že tam třeba za rok, spíš dva zase pojedu ... no a z jinýho úhlu pohledu je to s tím ug úplnej blábol, protože po roce 89 už žádnej skutečnej underground není :) (pokud tím není myšlený hraní výlučně v podzemních prostorách :) ). Každopádně fajn počtení, bych Čurbymu to nadšení až záviděl!!! :)
vanena - 20.06.24 15:25:55
Chytil bych se té otázky "už to není UG", pokud někdo chápe kritiku jako pičung, pak ať si každej mele co chce, ale zajímalo by mě (opravdu) co tím autor měl konkrétně na mysli, co mu vadí, co je duch ug, kterej se vytratil.
Gába - 19.06.24 17:37:44
Odpověď brutusáček: jedeš s ústím? :)...
Yessss :-)
brutusáček - 19.06.24 13:08:45
Dobrej rok byl ten, jak tam měl víc těch minipivovarů, ale zasáhl prazdroj přísně a zatrhl to, tak tam je krom standardní nabídky ještě Proud.
brutusáček - 19.06.24 13:07:38
Odpověď Gába : Dobrej rozhovor, dikec. Na OEF samozřejmě těšba veliká....
jedeš s ústím? :)
Gába - 19.06.24 12:24:55
Dobrej rozhovor, dikec. Na OEF samozřejmě těšba veliká.

Zkus tohle