MARDUK, ORIGIN, DOODSWENS

report

Obě kapely jiný extrém, obě předvedly kvalitu a klub vyprodaly. Spojení Origin a Marduk zafungovalo.

Holanďané Doodswens dostali po odpadnutí druhé předkapely více času, takže hráli déle než jen obvyklou půlhodinku. Kupodivu to ale nebyl problém. Trojice hrála sice hodně jednoduchý, přímočarý black metal nikterak vysoké úrovně, na poslech to ovšem nebylo zlé. Vpředu pod podiem byly všechny nástroje dobře čitelné a zvuk, byť byl tišší, byl v pořádku.

Tahle parta má na svém kontě zatím jen jedno album a nějaká dema, takže nám logicky přehrála většinu svého repertoáru, což v praxi znamenalo střídání rychlých klepaček s atmosféričtějšími úseky. Nešlo o nic originálního ani divokého, v rámci setu se kapela i dost opakovala, přesto však zanechala pozitivní dojem. Bavil mě zejména zpěv, který hodnotím jako kvalitní. Zajímavé v této souvislosti bylo, že hlavní z vokálů obstarává bubenice. Ženská za škopky, a ještě přitom zpívá, to se přeci jen v black metalu často nevidí.

Následující Origin byli samozřejmě úplně někde jinde. Zuřivá skvadra hned od prvních okamžiků nasadila zničující tempo a rozjela svůj typický, během pětadvaceti let kupodivu neuvadající masakr. Amíci jsou sice papírově tech death, nicméně v jejich podání to není jen rychlost a pidliky. Ač jde o rychlý nátěr, tak skladby nejedou v jednom tempu a kvartet dokáže do rigorózního stylu propašovat groovy, zasekávačky a nato, jaká je to rychlost, tak naživo muzika docela houpe. Na druhou stranu prstolamy velmi často střídají ultra rychlé sypanice a hudba dostává až grindcore energii.

Basák tradičně běhal prsty po celém hmatníku, kytaristova pravačka nebyla kvůli rychlosti ani vidět, ovšem alfou omegou je v Origin bubeník. Byť u toho John Longstreth vypadá docela stoicky, hraje v plné rychlosti a s razancí i technické finesy a dodává kapele neskutečnou energii. Ansámblu pak samozřejmě dominuje šílený sympaťák Jason, jehož vokál, když se do toho opře, má taktéž grády. Zkrátka na každém postu kvalita.

Koncert měl spád, frontman během show neúnavně burcoval dav a mezi songy i dost promlouval k davu. Vzpomínám, že zmiňoval fakt společného turné black a deathmetalových kapel, za mě však trochu zbytečné téma, protože tohle už asi nikdo neřeší. Origin každopádně ale šlapali jako stroj, byl to deathmetalový uragán, vichřice, zběsilost, občas s grindcore feelingem.

Kapela zahrála průřez diskografií s tím, že zkraje šly spíš členité, techničtější kusy a později jednodušší výplachy. Vyznělo jim to velmi dobře, po zvukové stránce vše v pořádku. Několikrát jsem si vybavil Archspire, Origin jsou ovšem top. Slova klasika o tom, že každý správný deathmetalista nosí v peněžence hned vedle obrázku své milované i fotografii Origin, stále platí. Pro mne byli Amíci ten večer větším tahákem než hlavní hvězda a uspokojili mé chutě dokonale.

Headlinerem byl švédský válečný, blackmetalový válec Marduk, který to po vystoupení předchozí kapely neměl v mých očích snadné. První skladba zněla ve srovnání s předchozí kapelou dost vlažně, až si říkám ajajaj. Záhy se však ukázalo, že Marduk nejsou velká kapela bezdůvodně.

Ano, byli hudebně jednodušší, ale časem se vše vyjasnilo. Vyhlazovací sypačky střídaly výrazné riffy ve středním tempu, které dodávaly hudbě více majestátní dojem. Švédové měli jiný, více hlasitý zvuk, kdy kytara zněla na úkor bicích hlasitěji a sound byl díky tomu více mohutný, plnější, prostě víc silácký metal. Po zvukové stránce se mi určitě Marduk zdáli lepší než z desky.

Co se týče dramaturgie, nebyl to jen černočerný sypec-mazec. Legendární blekoši občas překvapili členitější skladbou, jakou byla třeba The Levelling Dust. Bavila mě ale i tancovačka The Blond Beast. Naproti tomu vyhlazovací vály Sun Has Failed nebo Panzerdivision byly skutečně vražedné. Mohu říct, že Marduk měli set dobře poskládaný a vystoupení bylo členité a zábavné. Díky tomu utáhli dlouhou hodinu a půl trvající koncert. Zkušenosti, resp. odehrané roky byly v jejich případě zkrátka znát. Jediný nešvar tak byly stížnosti frontmana na osvětlovače (nebo zvukaře?), které vyvrcholily až jeho odchodem z podia. Naštěstí vše ale dobře dopadlo a finále v podobě přídavku Hangman of Prague bylo opravdu mocné.

Celkově fajn akce, všechny kapely měly kvalitní zvuk, organizace šlapala. Opět musím vyzdvihnout, jak bývá na akcích Obscure zvykem, jen krátké pauzy mezi kapelami a také oceňuji fakt, že akci nesužovalo nadměrné množství zbytečných předkapel.

Spojení Origin a Marduk zafungovalo na výsost dobře. Obě kapely jsou extrém, každá však trochu jinak. Přísnější kombinaci si lze představit jen stěží, o to víc ale překvapilo, že navzdory současné bohaté koncertní nabídce bylo vyprodáno. Je vidět, že ultratvrdá metalová muzika táhne, a to je dobře.

Vložit komentář

AddSatan - 11.04.24 13:37:37
jako v titulce z PDM je ten crust dost přiznanej řekl bych (byť je to hraný tremolem a blastbeatem) a znáš Moment Maniacs? - jednoalbový projekt/kapela tehdejších členů Marduk a Wolfpack - takovej Entombed crust metal/stenchcore - občas 1-2 songy/do auta fajn :)
brutusáček - 11.04.24 12:54:47
tři riffy, to říkam pořád že black je naspeedovanej punk
AddSatan - 11.04.24 11:31:42
ad "...zmiňoval fakt společného turné black a deathmetalových kapel, za mě však trochu zbytečné téma, protože tohle už asi nikdo neřeší." a co teprve když v tom roce 2004 jeli Marduk tour s Napalm Death :), Vader, Finntroll a The Black Dahlia Murder ... dobový reporty ty rozpačitý dojmy z Mortuuse/Marduk potvrzujou (si vybavuju mj. dlouhý ambient intermezza mezi skladbama) ... jinak ad brutusáček - Panzer set na BA dobrej (na to, že je to 30 minutová variace asi na 3 témata/riffy :) v + - stejným tempu), ale Emperor 2017, Aosoth, Mayhem 2011 mám teda v BA black topu výš, možná i Dodecahedron 2018
Cronic - 11.04.24 10:06:14
Odpověď AddSatan: jo, mám pocit, že mi tu Vídeň tehdá někdo vyprávěl :) ... v Praze práv...
tiez to mam podobne. Mortuus urcite vokalne lepsi a za mna ten Marduk pozdvihol v dobe ked sa mi zdalo, ze skor stagnuju. ale ta zbesilost Legiona tam na tych koncertoch uz chyba... a ta vieden bola v tedy mega, cannibal corpse, marduk, dark funeral, nile, vomitory - sialena zostava
AddSatan - 10.04.24 17:03:39
Odpověď Cronic: Legiona s Mardukom si tiez tak pametam. okolo roku 2000 vo Viedni mu v...
jo, mám pocit, že mi tu Vídeň tehdá někdo vyprávěl :) ... v Praze právě vrazil mikrofon borci v první řadě, kterej to celkem slušně odeřval za něj a hups na lidi :), pro mě možná první pořádnej black, co jsem kdy viděl, nezapomenutelný, pak je teda trumfli Immolation, ale i Marduk tehdá super, pak jsem je viděl 04-05 (?) s Mortuusem a už to nebylo ono, byť má vokál variabilnější, hnusnější, ale do těch starejch násypů víc seděl Legion, i Mortuusova "pódiovka" nuda, až na to, že mu padaly kalhoty :) - tehdá byl víc vychrtlej
brutusáček - 10.04.24 16:31:45
Odpověď SS-18: pulka setu plouzaky z prvnich dvou desek, meli to nasypat jak na bruta...
Tak BA set k Panzer byl top black set ever na BA, na covid BA tolik nebavili, tady víc. Zase ve Futuru byla show s panáčkem s čelovkou po každé skladbě :)
Cronic - 10.04.24 16:26:46
Legiona s Mardukom si tiez tak pametam. okolo roku 2000 vo Viedni mu v kotli pri stagedivingu rozbili usta/nos a on si tu krv popri skriekani este rozotieral po tvari :DD
SS-18 - 10.04.24 16:08:59
Odpověď brutusáček: aha, já to zažil prvně, na suffo to nebylo...
pulka setu plouzaky z prvnich dvou desek, meli to nasypat jak na brutalu a jeste cocainum speed 130%, po tom zmlsani z BA jsem byl celkem zklamanej ptz mrduk je za me vo sypani.. zahrany to bylo, ale chtel jsem neco jinyho no
brutusáček - 10.04.24 08:31:15
jo počkat, je mu vadilo, jakože to svítí málo? :DDDDD ja mysel že chce větší dark
AddSatan - 09.04.24 15:04:58
ad Mortuus - jó to před 21 lety v témže klubu (s Immolation, Necrophagist atd.) Legion takovýhle manýry neměl, zato jeho tehdejší stagediving do davu ve stahovákách se špíchálama byl kvlt :), holt to nebyla nafoukaná primadóna, která vyžaduje záři reflektorů (to je teda "black metal") aby měl cool fotečky na instagram (#worst #lightguy #ever), co jsou na yt videa, tak mi to kdovíjak hrozný nepřijde ... dle setlistů vytáhli i celkem historický kusy, ale z PDM jen úvodní "crust", z Nightwing nic, tak mě ani nemrzí, že jsem nešel...
brutusáček - 09.04.24 12:54:50
aha, já to zažil prvně, na suffo to nebylo
bizzaro - 08.04.24 14:44:04
Odpověď brutusáček: Futurum otevřel další prostor, u schodů vlevo, kde je bar a prostor pr...
to se dela uz leta, kdyz jsou akce sold out nebo hodne narvany
brutusáček - 08.04.24 13:31:27
Futurum otevřel další prostor, u schodů vlevo, kde je bar a prostor pro merch table, tím pádem přibylo prostoru v tom rohu, kde merch býval doteď.
brutusáček - 08.04.24 13:30:16
Jako Origin to mají pořád v paži, smršť jak hovado. Marduk taky dobrá palba, rozmrzelost Mortuuse byla funy.

Zkus tohle