Zářijové koncerty 2024

Článek koncerty měsíce

I v září nás čeká několik super festivalů, například Hradby Jednoty, Soulbönding Trip nebo Tones of Decay. Těšíme se ale i na hromadu menších koncertů.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

__________________________________________________________________________________

čtvrtek 5. září

PODVINÍ FESTIVAL 2024 (Park Podviní, Praha) – FB event

Sicky: Underground fest, kde vystoupí třeba Ti Syčáci, Zuby Nehty, Majerovy brzdové tabulky, PPU, a další.

__________________________________________________________________________________

čtvrtek 5. až sobota 7. září

SOULBÖNDING TRIP (Soulkostel, Vernéřovice na Broumovsku) – FB event

AddSatan: Black/death metaly v (ex-)kostele - Mallephyr, Stíny Plamenů, noiseboys z Voluptas možná přehrajou celou novou desku (live střípek) a dále psychedelický i jiný rock, gothic country, tuareg blues, ritual ambient – Olafové, Oswaldovi, Acid Row, mr. Pink…, z Polska Bön, stoner/post-metal Grief Circle a post-punk Psychoformalina atd. A hlavně – Soulkostel je „magický“ místo. Doporučuju spojit s ranním výletem do Adršpachu či Teplických skal (jakože fakt v 8:00 ráno u brány, po 9 přijížděj polský zájezdy a to nechceš), i Ostaš je fajn. Jó, těším se.

vihkav: Všechno je jednou poprvé, letos mě konečně přesvědčila dost blacková soupiska plná sázek na jistotu a moje celková letní neaktivita, která musí být něčím kompenzována. Pro Lukáše tradičně nejlepší festival roku vyžaduje inspekci.

mIZZY: Jo, Soulkostel je výborný místo a Soulbönding Trip super akce. Jsem rád, že se tam s Voluptas vrátíme. Plus i ten lineup letos vypadá hodně slibně, Mallephyr, Stíny Plamenů a Acid Row included.

PROPHECY FEST 2024 (Balver Höhle, Balve, Německo) – FB event

vihkav: Post-metalový festival v jeskyni pokračuje, letos zde můžeme uvidět fajn věci jako Germ, Austere, Dool, Hexvessel či Paradise Lost. Přestože hudební a zvuková organizace je údajně skvělá, slyšel jsem od kamarádů o minulém ročníku spoustu failů prakticky ze všech ostatních oblastí, jako je camp či nekonečné fronty. Jelikož je to navíc zkurveně daleko a odvoz nemám, pojedu radši na české blacky, spíš jen dávám vědět.

__________________________________________________________________________________

pátek 6. září

MAYHEM (Sono, Brno) – FB event

mIZZY: Pokud to bude aspoň z poloviny tak dobré, jako před měsícem v Bergenu na Beyond the Gates, bude to stát za to!

Dantez: Čtyřicítka Mayhem by se, dle zvěstí, měla slavit ve velkém stylu: kapela upouští už od poměrně otrockého přehrávání ověřeného, na oslavy kulatin připravila vrstevnatý průřez, který ucho zavede do každého zákoutí rozmanité kapelní kariéry.

__________________________________________________________________________________

sobota 7. září

HEILUNG + ZEAL & ARDOR + BORKNAGAR + DELORAINE + KALLE (Bojiště, Trutnov) – FB event

Sicky: Koncepčně pojatý festival nabízí velmi zajímavou kombinaci kapel, čekám nadstandardní hudební zážitek.

__________________________________________________________________________________

neděle 8. září

SENYAWA X (Cross club – venkovní stage, Praha) – FB event

AddSatan: Indonéská tribal srážka (post-)industriálu Einstürzende Neubauten s vokálními kreacemi Attily Csihára (zpětný vliv Asie) se špetkou Mikea Pattona, SunnO))) drone/doomu, Master Musicians of Bukkake, Neptunian Maximalism, Avalanche Kaito atd. Úderné rytmy i melancholický drone-folk, post-rock/metal s hybridním industriálním nástrojem, smyčec na kytaře atd. Před 2 lety živě dobrý, něco super.

JSt: Bohužel to bude bez vokalisty Rullyho Shabary, kterému úřady z nějakého arbitrárního důvodu nedaly víza, ale stavitel nástrojů Wukir Suryadi dělá dost zajímavé věci tak jako tak. Čili to možná bude on sólo, možná s Rullyho AI nástrojem. (Což by popravdě mohlo být příjemně ujeté, volnější struktury mu beztak vždycky seděly víc.)

OVERKILL + ONE MACHINE + CATASTROFY + LAID TO WASTE (MeetFactory, Praha) – FB event

LooMis: Bobby, DD a spol. opět v Praze a po 12 letech opět v MeetFactory. Osobně nicméně hrozně rád vzpomínám na vystoupení v Rock Café ještě k Necroshine. Jelikož zastávka proběhne i na Slovensku, valašky tam roztočí Catastrofy a v Praze to otevřou čím dál lepší thrashoví našinci Laid To Waste.

Sicky: Overkill mám rád a nebýt špatného termínu a množství zbytečných předkapel, tak bych šel.

__________________________________________________________________________________

úterý 10. září

VAZIO + SEKEROMLAT (Hospoda Brouk, Praha) – FB event

mIZZY: Sekeromlat a Brazilci Vazio budou v Praze křtít společný split.

__________________________________________________________________________________

pátek 13. září

CONTRASTIC + MALLEPHYR + ORIGIN OF INFINITY + MORTHYMER (Baronka, Litoměřice) – FB event

LooMis: Hmmm, když jsem minulý rok v Litoměřicích prošvihl křest Morthymer, že bych zajel obhlédnout chlapce na jejich domácí půdě, když navíc i spojení tuzemských veličin Contrastic – Mallephyr je epochální  a navíc pátek 13?!

bizzaro: Tohle bude koncert jak víno, neb každá z kapel by sama o sobě lákala, ale takováhle kombinace?

__________________________________________________________________________________

pátek 13. až sobota 14. září

HRADBY JEDNOTY (Zámek Plumlov, Olomoucko) – FB event

AddSatan: Gwenifer Raymond – dravý, chytlavý a technicky namakaný (!) americký primitivismus (John Fahey atd.), ,country“ v mixu s velšským folkem, naživo masakr („“), asi nej, co jsem z žánru zatím slyšel/viděl. Demdike Stare – dark ambient/dub techno/drone atd., Shibuya Motors avant-jazz/core/noise, Válek & Merta & Tarnovski bude taky zábavný rachot (i vizuálně) atd. atd. Škoda, že to spíš (opět) nedám…

JSt: Myslím, že to bude pěkné. PLF by měli být naživo vynikající, z Demdike Stare by mohlo vylézt něco hodně zajímavého, Antez dělá extrémně působivé zvukové rituály, Judgitzu bude náser jak debil. A černý kůň je Gwenifer Raymond, to byla minule totální smršť (a přitom na akustickou kytaru).

mIZZY: Nebýt tou dobou na Tones of Decay, tak asi jedu. Kombinace Hradeb Samoty a Jednoty nemůže dopadnout blbě. Z kapel tam sice neznám skoro nic, ale ono to beztak bude dobrý aj tak.

Dantez: Velmi sympatický pokračovatel tradice Hradeb Samoty v impozantních prostorách plumlovského zámku se soupiskou, která láká na méně známé, ale i undergroudovými milci ověřené. Od elektroniky, přes hluky až po metal.

TONES OF DECAY III (MeetFactory, Praha) – FB event

mIZZY: Loni mi to kvůli Cosmic Voidu v Londýně nevyšlo, takže letos povinnost. Bloodsoaked Necrovoid, Hyperdontia, Repuked, Undergang, Vomitrot a další se jistě postarají o řádně prohnilý víkend.

bizzaro: Třetí Tones of Decay v řadě, podruhé dvoudenní. Mezinárodní sestava toho nejchorobnějšího.

Dantez: Třetí ročník chorobně-zetlelých tónů opět chystá výběr těch nejžluklejších death metalů, které nabízí současná scéna, nebudou však chybět ani jména, která ověřil čas. Headlineři Master-Undergang dávají jasný náznak, co člověk může od této oslavy smrti očekávat.

__________________________________________________________________________________

sobota 14. září

GODLESS TRUTH + THE SCALAR PROCESS + FLESHLESS + INCEPTION OF FALL (Sklub, Olomouc) – FB event

bizzaro: 30 let Godlessáků na scéně. S několika bývalými členy a fajn sestavou okolo, minimálně Frantíky The Scalar Process neuvidíte běžně.

__________________________________________________________________________________

středa 18. září

NOHZ + NIGHTWATCHERS + AGNUSTEK (Eternia Smíchov, Praha) – FB event

mIZZY: Black punky a nějaký HC na půdě Eternie, kde zahraje i Agnustek, což je nový projekt lidí z Otras.

__________________________________________________________________________________

čtvrtek 19. září

SABIWA + LIEW NIOYMKARN (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Tchajwanská a thajská psychedelie, experimental, asijské tradiční nástroje, citera, lyra, elektronika, noise, ambient, musique concrète, hybridní pop. Tohle bude zajímavé, většinou tyhle věci naživo fungují ještě líp.

JSt: Dvakrát koláže s vlivy východoasijského folku. Myslím, že obojí bude super, jsou to lidi, kteří dokáží v hodně abstraktních stylech dělat hodně smysluplné a imaginativní věci.

DROM + ESAZLESA (Bike_Jesus, Praha) – FB event

Sicky: Nová deska DROM vypadá zajímavě, rád zajdu aktuální formu přkontrolovat i naživo, Esazlesa také po delší pauze poslechnu rád

__________________________________________________________________________________

čtvrtek 19. až sobota 21. září

STEEL CITY SORCERY FESTIVAL VI (Kapu, Linz, Rakousko) – FB event

vihkav: Tohle bude divný, každopádně tam hrají Invunche, kteří loni v Lipsku naložili jako debil, takže dostatečný důvod, proč jet, existuje (a jako bonus Hagzissa). Vůbec nevím, co jiného od toho čekat, ale možná bude festival něčím zajímavý i jako celek.

__________________________________________________________________________________

pátek 20. září

LANKUM + NINA PIXEL (ARCHA+, Praha) – FB event

AddSatan: Irský folk v psychedeličtějších, dronujících, někdy až zneklidňujících „avant“ úpravách, který může oslovit i fanoušky Current 93, Swans, Jarboe, Nico, raných Pink Floyd apod. Kolem kapely je teď docela hype, mě z ceněného False Lankum nějak víc baví asi polovina, ale min. Go Dig My Grave bych si živě poslechl dost rád. Nina Pixel bude asi taky fajn temnější industrial/ambient (post-)techno s vlivy slovenského folklóru. No, uvidím…

MASSGRAV + FACEPALM NATION + ANF + ALISON WALKS + PRŮMYSLOVÁ SMRT (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: Fast/grindcore, power violence, hardcore punk, rock 'n' roll. O den později v Brně – v Kabinetu Múz.

__________________________________________________________________________________

sobota 21. září

INFESTUS + MALLEPHYR (Parlament, Plzeň) – FB event

mIZZY: Mallephyr budou slavit 10 let existence v plzeňském Parlamentu, kam pozvali němeccké blackmetalisty Infestus.

__________________________________________________________________________________

neděle 22. září

SATAN + HAUNT + HELL FIRE (Barrák Music Club, Ostrava) – FB event

Dantez: V předposlední zářijovou neděli se v ostravském Barráku předvede plejáda hevíků se Satan v popředí, kteří se sice nikdy nedostali do primární linie subžánru, kvalitativně ale mají i tak co nabídnout – držení majestátního jména budiž důkazem. Zámořský support rovněž potěší.

__________________________________________________________________________________

středa 25 září

LUFT: MATS GUSTAFSSON & ERWAN KERAVEC (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Švédský saxofonista z Fire! a bretaňský dudák. Dle živáků to bude o rozšířených technikách, „pidlikání“ i drone/noise, free improvizace, avant-jazz, kdo ví…

JSt: Saxofonista a dudák, oba mistři svých nástrojů. Myslím, že to bude celkem masakr mimo klišé volné improvizace / free jazzu.

BIG BRAVE + MJ GUIDER (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Dantez: Big Brave v intimních prostorách Kabinetu Múz snad nemohou dopadnout špatně, otázkou zůstává, zda se kapela bude soustředit na starší-hutnější, nebo novější-odlehčenější. V obou případech nejspíš půjde o velmi zajímavý zážitek.

__________________________________________________________________________________

čtvrtek 26. září

TOBY DRIVER (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Pan Šofér opět přijede do Prahy (svému jménu dělá čest, furt na tour), před lety byl jeho „sólo“ koncert na Vítkově moc pěkný. Nové album prý na cestě, tak z něj nejspíš něco zazní, možná prý i sólo verze skladeb z Coffins on Io?

JSt: Tobík má napsané nové balady a slaví deset let od vydání Coffins on Io, takže slibuje verze pro sólovou kytaru a zpěv. Nepochybně to bude (temně) melancholické a krásné.

JAKUB ZYTECKI (Chapeau Rouge, Praha) – FB event

LooMis: Polský hudební všeuměl, zejména ale famózní kytarista, Jakub Zytecki už se u nás párkrát představil, ať již sólově nebo i jako součást jiné kapely - a v obou těchto případech u toho byli Plini. Vystoupení navíc tentokrát proběhne v daleko komornějším prostředí, takže by se mohlo jednat o daleko intenzivnější zážitek.

bizzaro: Polský kytarový čaroděj v pražském Chapeau, přijďte mu hrábnout do strun ;-)

__________________________________________________________________________________

pátek 27. až sobota 28. září

BE PROG! MY FRIEND VI (La Carpa Poble Espanyol, Barcelona, Španělsko) – FB event

vihkav: Možná jsem pošuk, ale vrátit se na pár dní do nejlepšího města na světě a uvidět tam Alkaloid, Dødheimsgard a Haken mi nezní jako úplná pičovina, přestože akce je to dost malá. Tohle možná i klapne.

__________________________________________________________________________________

sobota 28. září

CURRENT 93 (Nalen, Stockholm, Švédsko) – FB event

mIZZY: C93 sice budou nakonec v listopadu aji v Praze, ale co, tak si dám letos dvoják. Zvlášť, pokud budou hrát podobný průřez diskografií jako letos v Londýně. Plus se poprvé podívám do Švédska, kde jsem ještě nebyl. Bude to určitě hezký výlet.

Vložit komentář

mIZZY - 03.09.24 11:54:33
Odpověď AddSatan: dnes před Crossem Už Jsme Doma + Plastic Dogs - japonský prog/jazz roc...
Plastic Dogs jsem poslouchal z piva před zkouškou a znělo to fakt super.
AddSatan - 02.09.24 12:43:49
dnes před Crossem Už Jsme Doma + Plastic Dogs - japonský prog/jazz rock/metal/post-punk se saxofonistkou ze Sax Ruins, FFo: metalovější Ruins a starý Už Jsme Doma :) bez zpěvu, Zu, John Zornoviny, King Crimson, rio, brutal prog atd. + Cermaque - alternative folk https://www.facebook.com/events/8491899447528296 /// jinak s (polo)Senyawa X 8. tamtéž i Zabloudil(a), před 2-3 lety v Baladě dost fajnově vyjetej free noise/krautrock
Jana.Chuckie - 30.08.24 09:54:06
Big Brave hráli v květnu v Bike Jesus výhradně věci z nejnovějšího alba, v Brně bych to čekala stejně, ale i tak to bylo hutný a pro mě jeden z 10/10 letošních koncertů. V Brně budou v září i Mudhoney, naživo nejživější.
radek.bxbx - 29.08.24 19:33:35
já moc doporučuji lokální fest Hájenka vol. XIII, 6. 9. - 8. 9. 2024 Kovanice 95, Kovanice - https://www.facebook.com/events/333455332516316

Zkus tohle