Články

přeposlat článek tisknout
10.000 RUSSOS, THE GLUTS

10.000 RUSSOS, THE GLUTS

  • kdy: 12. říjen 2021
  • kde: Belgie, Brusel, Magasin 4

Poctivá nálož psychedelie ve znovuotevřeným Magasin 4.

Bez otáček se přiznám, tenhle report píšu hlavně kvůli tomu, že mám fest radost, že je zase otevřenej Magasin 4, kultovní klub pro všemožný špinavý bordely v Brusselu. Těch peripetií s novou výstavbou bytů na místě klubu už bylo několik, a tak jsem se docela bál, že covid by mohl být finální tečka. Pohled na říjnovej program klubu naštěstí černý mraky aspoň na chvíli rozhání, a tak víceméně náhodně zabodávám tužku a vyrážím na jeden z prvních koncertů v obnoveným post-covidovým provozu.

Přicházím kolem osmý po pořádný porci přemaštěnejch hranolek, a hned jak vejdu dovnitř, roztáhne se mi úsměv na tváří – tady se nezměnilo ale vůbec nic! Levačkou beru levný pivo (dvě éčka) na baru, pravačkou si klestím cestu dopředu mezi postaršíma borcema, ze kterejch ty xl trika fakt visí, letmo si všímám zvukařskýho páru s průměrným věkem hodně nad šedesát, pán zkušeně odklepává cigaretu přímo do zvukařskýho pultíku, paní se hrbí, kroutí knoflíkama a klátí se do rytmu. Na pódiu pobíhá maník s jasně červeným trikem PSYCH FUCK, pořvává něco do mikrofonu, do publika neplive asi jen kvůli hygienickejm opatřením a trestá miniaturní syntetizátor, jak hlasitě to jen jde. Po stranách na kytaře borec, co hrál noise rock v tomhle vytahaným triku a omšelejch džínách už v devadesátkách, nalevo se do rytmu klátí holka s masivní basou a dlouhou ofinou, bicí se mi v tý tmě nějak ztrácej. To jsou The Gluts z Itálie.

A je to zábava, takovej jedovatej, špinavej psych rock se živelnou pódiovkou, kde to zejména fyzická práce a pot PSYCH FUCKa táhne nahoru. Místy je to až překvapivě surový, ať už jde o trestání krabiček někde na hraně industriálního bordelu nebo nekompromisní punkový průšlapy, který sem tam tu psychedelii proříznou. Pomáhá hodně syrovej zvuk, kdy už máš občas pocit, že se z beden hrne hlavně bordel, ale pořád v tom nějakým způsobem jdou ty nosný motivy najít. A v neposlední řadě je fajn vidět poměrně hustě zaplněnej prostor pod pódiem, kde se trupy a končetiny klátěj do rytmu ve zmatený harmonii. Poslední vál je samozřejmě tlakovka, PSYCH FUCK bere nějaký přehnaně dlouhý paličky a mlátí vší silou do bubnů, hluk se hrotí, kurva, takhle to naživo má bejt! Eat acid, see god, to si jen tak závěrem všímám designu trika kapely, a docela to k tomu živáku sedí.

Po The Gluts na chvilku pauza, smotnout cigárko před klubem a vysát pivo, a pak hurá zpátky na 10,000 Russos, portugalský trio, co si ujíždí na takovým jemnějším space/psych rocku. Začíná to vcelku slibně, hypnotický rockový podklady se míchaj s láskou pro syntetizátory á la Kraftwerk. Pak se přidává zmutovanej vokál, a mám takový šimrání v krku, tohle mi připomíná nějaký sranda youtube video, nemůžu si ale vzpomenout který. S postupem času nicméně nadšení opadává, rytmus je tu až příliš jednoduchej, syntetizátory jsou zábavný jen chvilku, než se omrzej, ale hlavně mi tu chybí nějakej vývoj nebo gradace. Tohle není vesmírná odysea, tohle je dlouhej průlet mrtvou zónou, kde se človek jen musí vyhejbat vesmírnýmu smetí – chvíli je to adrenalin, ale postupem času se z toho stává nudná rutina. A tak hlavně leju pivo a snažím si vzpomenout, kterouže youtubovou srandu mi ten modulovanej vokál připomíná. A nakonec se mi konečně rozsvítí – jasně, to je Zlad a Elektronik Supersonik!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Zatím nikdo nepřispěl do diskuze