Články

přeposlat článek tisknout
HARMONY BAY

HARMONY BAY

  • kdy: 4.3.2006
  • kde: Praha, Na Břetislavce

A do třetice tu máme Harmony Bay, tentokráte v živém provedení. Po prošvihnutém vystoupení v žižkovském Matrixu (zbohatlíky MJC crew prostě nebaví chodit na koncerty, kde mají vstup zadarmo), přišel reparát v podobě bývalého klubu Bílá vrána, ležícího v tajemné čtvrti Suchdol. Je známo, že naše potrhlé jihlavské duo si potrpí na netradiční show, ale navíc se zdá, že si libuje i v prostorách ne zcela

report_217_px1

uzpůsobených hudební produkci. Nevím, zda-li někdo z vás měl tu čest toto místo již navštívit, mně osobně se to ale povedlo již dvakrát – poprvé kdysi dávno (cca 4 roky), kdy se na tamnějším pódiu představilo (rovněž) duo Apocryphal Death. Že do stejných prostor míříme i v sobotu jsem si neblaze uvědomil tehdy, když nás málem srazila stará Škoda 120, jejíž řidič se jistě nevěnoval jenom pití Pita, a za zatáčkou se v tu chvíli objevila budova s honosným nápisem „Restaurace Na Břetislavce“. Zdejší hudební prostory by se daly nejlépe popsat jako vybydlená sokolovna, kde zůstalo pouze vyvýšené pódium po jedné kratší straně, zbytek zaujímaly porůznu poskládané/doveze-né/stlučené židle a lavice. Zaprášená pohovka těsně u vchodu vypadala jako zjevení. Výzdoba sálu rovněž byla strhující – kde nevystupovala oprýskaná omítka, visely různé plakáty a kusy hadrů zakrývaly místa, kterým by i sedlčanský hermelín mohl závidět vytříbenou kvalitu. Všemu dominoval transparent za pódiem „AIDS komunistům“. Ochuzen o zážitky nebyl ani ten, kdo navštívil nálevnu ve vedlejší místnosti, kde se kupila suchdolská omladina, a která by směle mohla konkurovat kterékoliv nádražce. Jinými slovy, dokonalý prostor pro dokonalé vystoupení dvou chovanců obskurní léčebny Harmony Bay.
Jelikož v době příchodu hrála jakási prapodivná folkrocková formace, usedli jsme do vedlejších prostor k místním patronům. Proklamovaná (ještě) půlhodina produkce se Kelly Family protáhla asi na 45 minut a úspěch měli evidentně epochální, páč přídavky sypali na tlesknutí. HB-čkáři nás tak začali šik(an)ovat před pódium zhruba od 22:30 a odehráli vlastně celé svoje CD Jestli to strávíš… a vzhledem k nedostatku repertoáru se tedy přidávalo opět z tohoto CD (Lodyha rulezzz). Co ale vlastně napsat o koncertě, jehož nedílnou součástí je opravdu úchylně překrásná show obou protagonistů? Nezbývá než souhlasit s rozhovorem, kde na to pánové upozorňují. Aby ale nedošlo k nějaké mýlce, Harmony Bay jsou samozřejmě daleci póz jakéhokoliv stylu, choreografie je založená na vzájemném doplňování se různými gesty, grimasami, atd., něco jako kdyby jste během hraní absolvovali takovou lehkou ranní rozvičku v Jedličkově ústavu. Koukat se tudíž bylo stále na co, ať již to byly kytarové běhanice/tanečky Petra/Boba či masáže bicích/prostocviky (spíš spartakiáda)

Petra/GravYYho. Jedno oko se tak muselo neúnavně míhat, aby vše pobralo. Pochválit musím i zvuk, který se vlastně linul pouze z nástrojovky, jak jinak, vezme-li se v potaz vzhled těchto prostor, kterým jakékoliv zařízení instalované navíc zvýší prodejní hodnotu minimálně o dvojnásobek. Vybavení Harmony Bay (zejména GravYYho bicí) zde tudíž působilo trochu jako Porsche v kůlničce na dříví. A ještě jeden postřeh, kterým mi vystoupení vyrazilo dech – zpěvy. Na CD to sice je (pro někoho) slabší článek Harmony Bay, ale v živém provedení je to naprosto bez výhrad. Hlasová symbióza ad infinitum!
Takže vám pánové děkuji za rozkošný večer (50 Kč vstupného je věc nevídaná) plný emocí (nejen vzniklých hudbou) a příště třeba Na Vlachovce? :-)

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

HARMONY BAY