Lednové koncerty 2023

Lednové koncerty 2023

Z lednových akcí nás nejvíce láká kombo Paregorik, The Tower, Voluptas, Vyšehrad a Yarrdeshe ve Vopici, ale taky Revocation, Katatonia, Karnivool a black metaly v Bratislavě.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

středa 4. ledna

ČESKÝ SPOLEK PRO KOMORNÍ HUDBU - KVARTET PRO KONEC ČASU (Rudolfinum, Praha) - event

AddSatan: Quatuor pour la fin du Temps od Oliviera Messiaena jsem před pár lety slyšel na stejném místě a bylo to magické. Dále se bude hrát Smyčcový sextet... od Bohuslava Martinů, což by mohlo být též fajn a krátký klavírní kvartet od Gustava Mahlera.

sobota 7. ledna

KRYPTOR + TORTHARRY + SPASM + POPPY SEED GRINDER + ORIGIN OF INFINITY + DISCOUNTER (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Je to zadara.

Kafe: Pražské Futurum odstartuje rok 2023 pořádnou dávkou "oldskůlu", říznutou příměsí modernějších záležitostí. Legendární brutalgrindgoreblackdeathmetal nonband Discounter zahájí své následně okamžitě zrušené světové turné v Praze, a to za doprovodu skupin Kryptor, Spasm, Tortharry, Poppy Seed Grinder a Origin of Infinity. Vstupné zdarma až do naplnění klubu.

neděle 8. ledna

PAREGORIK + THE TOWER + VOLUPTAS + VYŠEHRAD + YARRDESH (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Top soupiska, kde islámský terorista sundá kytaru a začne pouštět rychty. Kdo nepřijde je kokot.

Dantez: Metaly, hluky, ambientní poryvy, vyfetované elektronické výpady a hlavně hodně pivíčka na pražské periferii. Pokud nežiješ na druhém konci republiky, běž!

LooMis: Počítám s účastí od Marastu jako Hujerů v kreslírně, jelikož bude třeba popatřit a poslechnou, zda-li basa správně bublá a kopáky (ne)čvachtají.

brutusáček: Satanista Mizzy má narozeniny ve Vopici!

AddSatan: Prej že koncert! Akorát zástěrka pro alkoholismus a sataňizmus to je! Ale nějaké ten bigbýt, haršnojs a rychty tam asi taky budou. Nejvíc se těším na Paregorika, ale The Tower už jsem taky pár let neviděl. Jen teda nechápu, proč na tom plakátu nejsou kříže obrácené…?

mIZZY: Loňská párty se docela vydařila, tak proč si to nezopakovat? Black metal, doom metal, harsh noise, rychty i nějaký ten ambient. Pivíčko i slivka potečou proudem, a to vše za dobrovolný vstup!

JSt: Rád bych se stavil. Paregorik bývá fakt ukrutnej :)

úterý 10. ledna

MISÞYRMING + KRINGA + RITUAL DEATH + NUBIVAGANT (Randal Club, Bratislava, Slovensko) – FB event

vihkav: Nubivagant bych si nechal líbit, ale asi na ně spíš zajedu ještě na konci roku do Mnichova.

Dantez: Rozmanitá paleta pohledů na metalovou černotu. Každá z kapel na turné třímá čerstvý materiálněco na desce maká lépe, něco hůře, naživo by se však mělo vše proměnit na uhrančivý běs (Ritual Death) či rozvolněnšjí meditativnost (Nubivagant).

mIZZY: Jelikož tohle super turné tentokrát ČR míjí (žeby kvůli exkluzivitě Mišpyrming na Brutale?), je třeba si udělat výlet do Blavy. Vlastně jedinou kapelu, kterou jsem zatím neviděl, je Nubivagant, kteří mě popravdě zajímají úplně nejméně. Jsem ale moc zvědavý, jak moc budou naživo vraždit nové věci od Islanďanů a Kringy. A Ritual Death zde doufám budou mít konečně pořádně hlasitý zvuk!

sobota 14. ledna

BURIAL IN SAND II. – CRYPTIC BROOD + BETON + EREMIT + CHLAD + BAHRATAL (Divadlo pod čarou, Písek) – FB event

vihkav: Další písčitý event soustředěný na zkázu. Na Chlad se mi hodně hodně chce.

pátek 20. ledna

MALLEPHYR + MŮRA + SATOR MARTE + SOMNUS AETERNUS (Melodka, Brno) – FB event

Dantez: Na Brno poměrně nezvyklá black/death metalová soupiska, za kterou se určitě vyplatí vyrazit. Další důkaz o tom, že se dají dělat zajímavé akce jen za asistence tuzemských jmen.

mIZZY: Můra se vrací do města, kde odehrála svůj úplně první koncert a spolu s ní zde vystoupí jedny z nejlepších českých black/death/doom kapel. Pro Somnus Aeternus se jedná o první koncert po více než čtyřech letech, Sator Marte zase budou sypat dost nových skladeb, no a Mallephyr jsou poslední dobou úplně total nejlepší pokaždé, takže na tohle bych do Brna dojel, i kdybychom tam nehráli.

sobota 21. ledna

SEVERALS + ABBIE FALLS + DONNIE DARKO (Café V lese, Praha) – FB event

bizzaro: Plzeňští Severals 15. prosince vydali debut Algorithm a přijedou si ho pokřtít do Café V lese.

LooMis: Koho netáhnou starý páky, může zajít na modernu do Café, kde Plzeňáci Severals budou křtít debut Algorithm.

LIFE OF AGONY + PRONG + TARAH WHO? (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Ňamka.

LooMis: Poslední vystoupení Prong na BA patřilo k jednomu z nejlepších, co tam tento ročník zaznělo. O to větší důvod zapřemýšlet nad tímto klubovým koncertem. A věřím, že i Mina Caputo bude dobrej, jelikož se bude slavit 30 let legendárního alba River Runs Red.

MALLEPHYR + MŮRA + SOMNUS AETERNUS (Parlament, Plzeň) – FB event

mIZZY: Stejná sestava jako v pátek v Brně, akorát bez Sator Marte. V Parlamentu jsem ještě nebyl, ale slýchá se, že tam je poslední dobou hodně super zvuk, takže se taky těším.

neděle 22. ledna

HEAVEN SHALL BURN + TRIVIUM + OBITUARY + MALEVOLENCE (Forum Karlín, Praha)FB event

vihkav: Jako why not, ale v Obituary doufám na Brutalu.

LooMis: Trochu prapodivná sestava, trkají tam hlavně Trivium, ale pro zaplnění Fóra určitě poslouží, stejně jako ObědU Járy.

úterý 24. ledna

SHADOW OF INTENT + ENTERPRISE EARTH + ANGELMAKER + TO THE GRAVE (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Počkat, neměli tam být Aversions Crown? Možná by to bylo kapku zajímavější, i tak je DC námrd zaručen.

bizzaro: Velmi populární symfo-deathcoristé Shadow of Intent ve velmi lukrativním doprovodu táhnou Evropou s Enterprise Earth, Angelmaker a To The Grave.

čtvrtek 26. ledna

GOSPEL OF THE FUTURE + DESCENT + MIEA (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Gospely jsem po jejich zmrtvýchvstání viděl jen jednou, což je u tohohle sludgového kultu celkem ostudné. A Descent mě dvakrát naživo taky dost bavili, tak třeba mi tenhle concert vyjde.

pátek 27. ledna

HARAKIRI FOR THE SKY + SCHAMMASCH + GROZA (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

vihkav: Grozu jsem tu jedinou ještě neviděl a nevím, jestli se mi kvůli ní chce. Takový průměrný blackový večer, ale když se zrovna vyspinkám dorůžova a mladá podrží, určitě to může být dobré.

mIZZY: Zajímají mě vlastně jenom Schammasch, ale ti bývají naživo parádní vždycky, takže se návštěva jistě vyplatí klidně jen kvůli nim. Slyšel jsem ale nějaké drby o tom, že by se ten den mohl konat ještě jeden mnohem zásadnější koncert, tak uvidíme, jak to nakonec vyjde.

pátek 27. a sobota 28. ledna

ZIMNÍ SYMBOLICKÝ KAFE V HELLS (Hells Bells, Praha) – FB event

Kafe: Chybí vám letní festivaly? Připomeňte si jejich atmosféru uprostřed zimy na konci ledna. Kraťasy, visačky s programem, festivalový jídelníček... V pátek vystoupí Symbtomy, Praselizer a Comander, v sobotu pak Naurrakar, Force Of Hell a Poppy Seed Grinder. Po zbytek doby nonstop promítání nejrůznějších "živáků" na plátně. Vstupné 250 Kč (v ceně vstup, šatna, památeční kartička), kapacita omezena na 100 návštěvníků. 

sobota 28. ledna

KATATONIA + SÓLSTAFIR + SOM (Roxy, Praha) – FB event

vihkav: Na staráč v Roxy nemám zrovna náladu a na Katatonii nehrající Brave Murder Day taky moc ne, ale třeba někdy v životě ještě překvapí. Ovšem se Sólstafir tomu šanci asi dám, na Brutalu jsem logicky upřednostnil Ahab.

bizzaro: O dostaveníčko fanoušků atmosferických žánrů s mnoha dalšími odbočkami se postará trojlístek Katatonia, kterým právě vychází nová deska, a Solstafir plus Sóm.

brutusáček: Klubová náhrada za Brutal, kde člověk byl na jiných kapelách.

mIZZY: Dnešní Sólstafir mě už prakticky nezajímají, Som neznám, ale Katatonii jsem v klubu ještě neviděl. A jelikož na Brutalu to se setem zaměřeným na The Great Cold Distance makalo fakt dobře, docela se na ně těším, i když Roxy poměrně nesnáším.

THE AMITY AFFLICTION + FIT FOR A KING + GIDEON + SEEYOUSPACECOWBOY (Palác Akropolis, Praha) – FB event

LooMis: Tuhle akci sem dávám jenom tak trochu z povinnosti, protože může někoho ještě nalákat. (Já, vzhledem k hektickému závěru ledna – viz další akce), vynechám.

neděle 29. ledna

KARNIVOOL + THE OCEAN COLLECTIVE (Roxy, Praha) – FB event

vihkav: Nééé, zase Roxy? Mno aspoň to nezůstalo vyprodaný v akráči a dostanu se tam. Čeká nás proggy večírek jak se patří.

bizzaro: Dostaveníčko rockových intelektuálů a fanoušků Karnivool v Roxy, kteří se u nás neukázali mnoho let.

LooMis: Jasná lednová koncertní tutovka a jestli se fakt na něco těším, tak na tyhle fantastické Australany.

pondělí 30. ledna

REVOCATION + GOATWHORE + ALLUVIAL + CREEPING DEATH (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

DR: Revocation dělají už minimálně 10 let nejlepší thrash/death na téhle planetě. Účast povinná!

vihkav: Revokejšn plus nevim, neznám a nepamatuju. Možná proto bych měl dovalit a vzdělat se?

bizzaro: Revocation vydali opět vynikájící desku. Netherheaven přijedou ve společnosti Alluvial představit do Vopice, kde to bude kurva nálož! A budou u toho ještě Goatwhore a Creeping Death.

LooMis: A ještě jeden přesunutý koncert a i tady s největší pravděpodobností kvůli prodejům, ovšem tentokrát s opačným problémem. Ale i tady to kvituji, sice bude Vopice (asi) natřískaná, ale o to hutnější může být celkové vyznění. Kromě hlavních hvězd Revocation, kterým vyšla v září 2022 skvělá deska Netherheaven, zvedám prstík i kvůli Alluvial, nad kterými jsem plesal již v roce 2021.

brutusáček: REVOCATION zpátky ve městě!