Články

přeposlat článek tisknout
MUNICIPAL WASTE, TOXIC HOLOCAUST, ENFORCER, SKELETAL REMAINS

MUNICIPAL WASTE, TOXIC HOLOCAUST, ENFORCER, SKELETAL REMAINS

  • kdy: 14. prosince 2019
  • kde: Praha, Nová Chmelnice

Opožděný záznam z adventní metalové nadílky, ale kdo má ten prosinec stíhat!

Na stříbrný adventní víkend dorazil do Prahy metalový kvartet, jenž byl povinností pro všechny metly, které přísahají na svou džísku. Zájem o tour Municipal Waste, Toxic Holocaust, Enforcer a Skeletal Remains byl tak velký, že se akce přesunula z žižkovské Chmelnice do smíchovského MeetFactory. Klub sídlící u zastávky Lihovar umí pojmout pár stovek lidstva a zvýšený zájem u vstupu dokazoval nával mániček. Po odbavení a vstupu do hlavní části klubu došlo k drobnému překvapení, kdy prostor byl pódiem přepůlen. Byl to chytrý tah, kdy se do MeetFactory vešlo mnohem víc lidí než na Chmelnici, ale zároveň měl večer atmosféru malého klubu.

Úderem devatenácté hodiny měli na svou půlhodinu nastoupit kalifornští Skeletal Remains, ale většinou přesný harmonogram Obscure akcí tentokrát utrpěl škody. Uběhlo pět, deset minut a kapela nikde; ztratili se totiž při prohlídce města. Po slabé čtvrthodince, zrovna když jsem upíjel zlatavý, se kolem mne přehnala čtveřice mániček mířící k boku a na pódium, bez jakéhokoliv zaváhání vzala nástroje a spustili svůj metal, finally! Klubem se okamžitě rozezněl death metal přísahající na starou poctivou školu. Vlivy kapel jako Morbid Angel, Pestilence, Krisiun nebo Bolt Thrower jsou jasně deklarovaný a kluci z nich dokážou inspirativně čerpat. Když se k tomu přičte vokál kytaristy Chrise Monroye, jenž jako by Martinu Van Drunenovi z hrdla vypadl, bylo o chorobný zážitek postaráno. Vědomi svého skluzu to Amíci vzali pěkně zostra. Žádné proslovy, ale smršť deathmetalových bomb. Hodně mi tím připomněl set výše zmíněných Krisiun na letošním Brutal Assaultu. Nakonec i na ploše cca 20-25 minut dokázali Skeletal Remains dostatečně uspokojit zejména tu deathmetalovou část publika.

Již na čas začali Enforcer a s nimi přišel obrat kormidlem o hodně divokých, melodických a kožených stupňů. Švédi také nejsou u nás žádná neznámá, a když došlo na první refrén, řval ho okamžitě dostatečně velký houf plebejců. A že těch refrénů bylo! Tahle (retro)vlna heavy/speed metalu prostě frčí, a když to ty kapely prostě a jednoduše umí zahrát, je to trefa do černého. Enforcer to mají samozřejmě v malíku. Nenechali nic náhodě a pálili jednu hitovku za druhou, kdy chytře poskládaný setlist odkazoval na jejich největší šlágry. Živá prezentace samozřejmě dodala větší rychlost a ani vejšky pěvce Olofa Wikstranda nedoznaly žádných kazů. Enforcer se nesnaží o nic nového, jejich hudba a celá jejich image/podiová prezentace je velkou poklonou stylu.  O heavy metal je tak postaráno velmi dobře.

Setlist: Destroyer, Die for the Devil, Undying Evil, From Beyond, Death Rides This Night, Mesmerized by Fire, Take Me Out of This Nightmare,  Midnight Vice

Na Toxic Holocaust jsem se těšil nejméně a v podstatě jde tahle kapela a její tvorba mimo mě. Od pohledu ale bylo jasný, že jsem byl s tímto problémem v sále jediný, a proto jsem zaujal taktickou pozici u baru s výhledem do centra dění, protože na druhou stranu thrash je k pochlastávání ta nejlepší podívaná, a že bylo na co se dívat. Zbytek osazenstva byl samozřejmě od prvních nukleárních tónů v jednom rauši a na kost ohlodaný, nefalšovaný thrash přitápěl pod pódiem jak v černobylském bloku čtyři. Ve svém poselství rozhodně nejchmurnější kapela večera, ale poctivé řemeslo jsem dostal.  „War is fucking Hell!“

Je to už klišé psát, ale vokalista Tony Foresta je u nás jako doma. Po letní zastávce s Municipal Waste na Obscene Extreme, se tu ukázal ještě s Iron Reagan na Brutal Assaultu. Velká prkna MW rozhodně umí, proto jsem očekával stejně crazy party i v klubu a jako na povel začal ohromný kolotoč. Na tohle se celý večer čekalo. Turné se blížilo ke konci, ale na Municipal Waste to vůbec nebylo znát.

Jejich síla je samozřejmě v krátkých a úderných válech, ty taky sázeli jak stáčecí linka naplněné lahváče, vše samozřejmě splňovalo přísné normy crossover thrashe. Hoši jsou správní samorosti a pro nějaký ten vtip nejdou daleko: „Jak se těšíte na Vánoce se svou rodinou? To zas bude potřeba být zase drunk,“ říká Tony a odstartoval skladbu Beer Pressure. Pochmurnost setu Toxic Holocaust tak vystřídalo všeobecné veselí.  Pod pódiem samozřejmě probíhala jedna mela za druhou, vyřvávali se všechny hymny „Municipal Waste is gonna fuck you up“ (YT) a boty lepily od rozlitých piv. Prostě standardní akce Municipal Waste za plný počet lahváčů.

Setlist: Unleash the Bastards, Mind Eraser, You're Cut Off, The Thrashin' of the Christ, Thrashing's My Business... And Business Is Good, Shrednecks, Beer Pressure / Intro / Slime and Punishment, Breathe Grease, Wrong Answer, Under the Waste Command, Sadistic Magician, Think Fast, Substitute Creature, Bangover, Terror Shark, Born to Party, Switch 625 (Def Leppard cover),  The Art of Partying

Ačkoliv každá z kapel začala fungovat na pokraji nového milénia, přehráli pravý odkaz „svých“ žánrů z  20-30 let nazpět, čímž žánrová dramaturgie, kdy jednotlivé kapely ctí klasiky stylu, celého tour zafungovala. Parádní večer s Matuškou na čepu, kdy musel být každý, i ten borec, co usnul po setu Toxic Holocaust u sloupu, spokojený. Stay metal!

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.