Novinky ze světa filmu (6. týden)

Novinky ze světa filmu (6. týden)

moWie-$:hOtWs :>>

article_430_px3

I přestože velkolepé předávání Oscarů je letos stále ohroženo stávkou scénáristů a solidaritou jejich hereckých kolegů, nominace již známe. U nás se diskutuje hlavně o nominaci Markéty Irglové a Glenna Hansarda s písní Falling Slowly, ale udělejme si jen malý přehled. V technických kategoriích jsou favority Bourneovo ultimátum a Transformers se 3 nominacemi, mezi animáky Ratatouille se 4. Nejvíce šancí mají Tahle země není pro starý bratří Coenů a western Až na krev (8 nominací), dále Pokání a Michael Clayton (7). Potěší, že bez šancí nejsou ani menší (Juno má 4 nominace) a evropské snímky jako Skafandr a motýl (4) či Edith Piaf (3). Vysoce oceňovaný Sweeney Todd dostal šanci třikrát.

Skončil festival v Sundance, příležitost nezávislých filmečků uhnat distributory. Byl mimo jiné uzavřen jeden z největších obchodů, když Focus Features zaplatila 10 milionů za středoškolskou satiru Hamlet 2. Polovinu stála Fox Searchlight adaptace románu Chucka PalahniukaChoke o na sexu závislém muži, který se vtírá do vyšší společnosti tím, že se v luxusních restauracích na oko dusí. Seznam oceněných k nahlédnutí zde.

article_430_px4

A po přehledu více či méně vypovídajících ocenění ještě něco plánovaných filmů: vcelku zajímavá herecké dvojice se rýsuje v projektu All Good Things debutanta Andrewa Lareckiho. Jedná se o příběh z New Yorku 80. let, kde mladý dědic realitní společnosti (Ryan Gosling) potkává dívku na scestí (Kirsten Dunst), která je však brzy zavražděna. Případ se rozrůstá do politických výšek a lidé v něm zainteresovaní umírají. Natáčení začíná v dubnu.

Dvaadvacátá bondovka má svůj název. Zní Quantum of Solace (něco jako porce útěchy). Jedná se přímo o název jedné z povídek Iana Fleminga a zároveň alternativní název bondovky Jen pro tvé oči. Novinářům byl v Americe promítnut úryvek z filmu a prý se nezdá, že by děj byl jakkoli spojen s původní povídkou...naopak spíše s Jen pro tvé oči.

Dalším znovu ožívajícím literárním agentem jen Jack Ryan (autora Toma Clancyho), o kterém již byly natočeny čtyři filmy. Hráli ho Alec Baldwin, Harrison Ford či Ben Affleck. Projekt By Any Means však slibuje mnohé nejen snahou producentů obsadit Ryana Goslinga (který je ze všech zmíněných nejlepší herec), ale také zmínkou o tom, že režie by se mohl ujmout Fernando Meirelles, který má na kontě „thriller“ Nepohodlný, ze kterého víme, že ze špionážního románu umí udělat podstatně hlubší drama.

article_430_px2

V USA už se horory netočí, ale recyklují. Buď se recyklují klasické kousky (Halloween, Hory mají oči, zombie filmy), staré ne úplně klasické kousky jako Texas chainsaw massacre (několikrát) či jsou vytvářeny série, které recyklují samy sebe (Saw). Společnost Platinum Dunes má na kontě už dva remaky a plánuje další ve spolupráci s New Line Cinema. A jsou to právě klasické kusy 80. let: Pátek třináctého a Noční můra v Elm Street (produkce mj. Michael Bay). Se scénářem se však musí počkat na konec stávky.

article_430_px1

Jak všichni jistě zaregistrovali, velmi nepříjemně nás překvapil Heath Ledger (Zkrocená hora), který se před dvěma týdny předávkoval prášky (nejspíše). Ať bral či šňupal cokoli, je to citelná ztráta pro filmový svět. Ledger se zrovna dostával ze škatulky talentu a mladistvého idolu, a ukázky z batmanovského Temného rytíře dokazují, že jeho rejstřík se rozrůstal. Pokračování Batmana jeho náhlá smrt neovlivní, neboť již dokončil svou část postrpodukce. Bude však mít dopad na scénář třetího dílu, kde bylo v plánu alespoň cameo jeho postavy. A Chris Nolan prý nechce opakovat situaci s postavou Rachel Dawes, kterou musel pro druhý díl přeobsadit. Nutno bez sentimentu přiznat, že Joker jako finální role je od Ledgera hodně stylová záležitost.

Tagy: