AMIA VENERA LANDSCAPE, ANIME TORMENT

report

AVL mě doslova smetli. Ukázali, že i moderní, velmi často přeslazený post-hardcore/metalcore se dá hrát s agresí a silou atomové bomby.

Italové Amia Venera Landscape v mém přehrávači udělali doslova vítr. Prakticky dokola poslouchám zavedené kapely a jen sem tam pustím nějakou novotu, u které se nadchnu. Další měsíc ale vlastně přemýšlím, co že to je za kapelu. AVL se u mě doma ale doslova zabydleli. Nestává se u mi často, že by mě podobná kapela bavila až tak dlouho. Zkrátka a jasně, poslední zářez AVL The Long Procession je trvanlivý, postupně zrající materiál prošpikovaný náladou a atmosférickými výlety někam do neznáma. Zpráva o koncertu v libereckém Azylu mě tedy nadchla, protože člověk tak nějak tušil, že takovou akci si v hlavě uloží do schránky „velice vydařené“. A to, že vstup byl zdarma, byla jen příjemnost navíc.

Když jsem do klubu Azyl dorazil a viděl prostor, kde se bude hrát, ihned mě popadly černé myšlenky o totálně zpraseném zvuku. Kdo v Azylu nebyl, ať si představí obývák standartních panelákových rozměrů. Ale nechci moc předbíhat.

Anime TormentAkce byla vlastně takovou upoutávkou na litoměřický LT-FEST, v kterém mají prsty kluci z tamních ANIME TORMENT. A právě oni Italům předskakovali. AT jsem v minulosti viděl mnohokrát, ale tak nějak mi vždy přišlo, že se stále pachtí a hledají, kde zakotvit. V Azylu mi ale jasně ukázali, že už vědí, jakou cestou směřují. Z deathcoru se AT vydali do vod moderního death metalu a musím uznat, že vcelku líbivého. AT nasazují rychlé tempo s hutností. Nic valivého, spíš rychlost rakety, která letí ke svému cíli jasně a neomylně. Něco se tu a tam přisype, přikudrlinkuje, ale žádné breakdowny jako v minulosti. Snad jen jediný, který nebyl tupý, jak je jinak zvykem. Zvuk byl hodně v pohodě, takže strach byl ta tam a po krátkém setu Anime Torment jsem se začal těšit na AVL.

Už při přípravách aparatury jsem měl zvláštní pocit, že bude horko…pohled na tři kytaristy mě v tom jen utvrzoval. Deset hodin večer odbylo a AMIA VENERA LANDSCAPE nastupuje na svůj set. A právě odteď bude spoustě z vás připadat, že odtud report ztrácí na svý objektivitě a informativnosti. Kašlu na to…odteď vyprávím pohádku…příběh.

AVL hned prvními tóny staví kytarovou zeď, kterou by ani Roger Waters nepochopil. Vysokou, železo-betonovou, kostrbatou zeď. AVL drtí, doslova…kytarová masáž stále nabírá na intenzitě. Palice ten tlak sotva pobírá a ta hradba roste, aby vzápětí zezadu zdi vyběhla cháska s tyčema a vy dostali pořádně do držky. Rány lítaj ostošest a pak padáte k zemi, kde jen křepčíte v bolestech a jste schopni jen fňukat jak malá holka...probíráte se, stavíte na nohy, abyste to samé mohli absolvovat znovu a znovu. Přesně tak AVL naživo působí…změny nálad a změny temp…agrese a chvilky klidu na zocelení po tom výprasku. Tu hutnost musíte cítit, to se nedá popsat… zvuk doslova vidíte… jako beton a zeď. Sehraný celek, který vás doslova smete, atmosférou nabité divadlo, kde hrajete hlavní roli jen vy a AVL jsou váš doprovod. A ta role spočívá v tom, jestli to zvládnete přežít nebo ne.

Amia Venera Landscape

Živý projev Italů je zcela jiný než z desky. Na kotouči je atmosférou velice nahuštěný, hrající si s motivy a místy utržený z řetězu, aby vám zamotal palice. Když ale stojí před vámi a hrají, přijde vám, že přijeli jen hrubě a nasraně ničit vaše smysly. Nejsou zasnění jako z desky, naživo hrubě tlačí a tlakují, přitom dají prostor i pro zvolnění a relativní klid, ale i tyto pasáže vyvolávají zvláštní pocit…pazvuky, pískot kytar…efekty…fyzicky jste v klidu, ale psychicky moc ne. Nechtějte po mě playlist večera, fakt nevím, protože jsem byl asi v jiný dimenzi. Na sto procent vím, že na konci se přidávala Glances.

AVL mě doslova smetli. V Azylu bylo horko, hudební horko. Takový, že i potisk na triku se roztejkal a pod tlakem hudby se na konci toho všeho motala hlava. Nevím, možná že tohle bude na spoustu z vás moc přehnaně napsané a zdramatizované, ale nejsem redaktor Blesku, abych si vymýšlel kraviny. Jen jsem sepsal pocity a dojmy, které jsem si z Azylu odnesl. AVL ukázali, že i moderní, velmi často přeslazený post-hardcore/metalcore se dá hrát s agresí a silou atomové bomby. Kdo měl možnost slyšet a vidět a nedorazil, měl by se nakopat do zadku. Ti, kteří byli, viděli a slyšeli, vědí, že ty kopance mají svůj smysl.

Vložit komentář

DW - 31.05.11 23:03:13
hlavně nedávej k reportu číselný hodnocení:))
bizzaro - 31.05.11 22:29:31
ups citace?
ale, to sem posral ja primo v dtbz a smazl omylem neco, co jsem nemel :) vse facha, jen micuda uz neni micuda, ale Jamos :)
brutusáček - 31.05.11 22:19:28
ups citace?
bizzaro - 31.05.11 17:42:20
Potom to mám poslat asi na nějaký mail, že?
nj :) mas to v mailu ;-)
brutusáček - 31.05.11 17:41:56
bizzaro: Ok, zkusím něco sesmolit, snad to bude publikovatelné :D Do zítřka, bych to doufám mohl mít, pokud se bude dařit... Potom to mám poslat asi na nějaký mail, že?
bizzaro@zlycasy.eu ;-))))
micuda - 31.05.11 17:33:23
bizzaro: Ok, zkusím něco sesmolit, snad to bude publikovatelné :D Do zítřka, bych to doufám mohl mít, pokud se bude dařit... Potom to mám poslat asi na nějaký mail, že?
bizzaro - 31.05.11 17:13:02
Šéf to má s těma výjezdama na moravu a dál trochu složitější že? ;-)
ale hovno, ja jen, ze onehda je pres 2,5 roku, ehm..
ou, report, to je celkem výzva... ale klidně bych se o něco mohl pokusit. Pokud ale nevadí, že jsem viděl jen Amiu, první dvě kapely jsem prošvihl...
to by ani nevadilo, jen pokud ti to pripada divny, tak zkus klidne neco jinyho ;-)
micuda - 31.05.11 16:55:26
Micudo, pekny komentik, co z toho udelat report :)
Díky :)... ou, report, to je celkem výzva... ale klidně bych se o něco mohl pokusit. Pokud ale nevadí, že jsem viděl jen Amiu, první dvě kapely jsem prošvihl...
brutusáček - 31.05.11 16:50:46
brutusáček: zvuk v pražských klubech za poslední dva roky zlepšení... metal onehdá na flédě (cryptopsy) taky jo, souhlasim, zelpsilo se to, ale Cryptopsy onehda? :-DD
no někteří z nás si ten gig pamatují....Šéf to má s těma výjezdama na moravu a dál trochu složitější že? ;-)
bizzaro - 31.05.11 16:04:13
Brno....
Micudo, pekny komentik, co z toho udelat report :)
zvuk v pražských klubech za poslední dva roky zlepšení... metal onehdá na flédě (cryptopsy) taky ok
jo, souhlasim, zelpsilo se to, ale Cryptopsy onehda? :-DD
pane Kibirth
skoda, ze 10.6. s MMB hrajete, chtel jsem vas na Chmelnici. EP posledni dobou posloucham furt!!!
brutusáček - 31.05.11 15:31:53
no tak počet hlav je hodně smutný, tak netroufám si ríct nakolik má kapela zvučné jméno ale i větší jména mají obodobný problém... se zvukem v pražských klubech jsem za poslední dva roky spokojen k zlepšení, ale má to mouchy...jak jsou na tom kluby jinde netušim (lampa v plzni oka) ..metal onehdá na flédě (cryptopsy) taky ok
micuda - 31.05.11 15:14:09
Brno - zpočátku nebyl dle mého moc ok zvuk, čímž některé skladby utrpěly, zejména taková Empire, u níž jsem čekal totální rozsekání, což se nakonec díky výše zmíněnému neduhu nekonalo. V další části setu už mi zvuk přišel v pohodě, celému večeru dominovaly sludgové pasáže spíše než nějaké mathcorové sekanice. S "nekonečnými ambientními pasážemi" musím nesouhlasit, pro mě byla taková Marasm jednou z nej částí setu. A k lidem: počet mě určitě zaskočil, akce měla solidní propagaci a Amia už má nějaké jméno, takže jsem čekal rozhodně víc než nějakých 30 hlav. Odezva mohla být určitě větší, ale na nějaké moshpity, nebo co vůbec očekával autor příspěvku níže, jsem rozhodně zvědavý nebyl, takže v tomhle směru to bylo v normě. Za mě tak 8/10
kibirh@gmail.com - 31.05.11 14:25:35
70 min stroboskopu to bylo v Brne..jinak super, 7.5/10...protoze prvnich 30 min kapela zabijela a pak to zklouzlo do nekonecnich ambietnich pasazi...hrali sme prvni a lidi nic, dobre to je OK, ale na Amiu ta sama porucha motoriky u brnenskeho publika...smutny.
LordSnape - 30.05.11 23:20:07
Ach jo. Proč nebyli v Práglu? :(
bizzaro - 30.05.11 09:16:42
jj, to je. by me zajimalo, jak to kluci s AVL udelali. byl nekdo v tom Brne?
brutusáček - 30.05.11 08:02:06
free entry...to je hodně fér

Zkus tohle