DESTROY! - Moc dobře víme, že na sobě nesmíme přestat makat

rozhovor

Destroy!, nejmladší česká metalová kapela. Možná už jste tohle spojení zaregistrovali. Parta tří mladých muzikantů z Berouna má za sebou už několik desítek koncertů a na začátku letošního roku vydala debutové EP Pomsta společnosti.

Destroy

Když ho nahrávali, bylo zpívajícímu kytaristovi Šimonovi třináct let, bubeníkovi Ondrovi patnáct a basákovi Jirkovi šestnáct. Kdo rád chodí na koncerty a v létě na festivaly, zřejmě se Destroy! nevyhne. Tak nabitý koncertní kalendář nemají pro letošní rok ani mnohem ostřílenější kapely. „Je pravdou, že trochu těžíme z té nálepky ‚nejmladší metalová kapela‘. Za pár let ale nejmladší nebudeme, proto na sobě musíme hodně makat a být schopni udržet krok s ostatními skupinami,“ říká v rozhovoru Šimon Král.
 

O svých začátcích už jste ve spoustě rozhovorů mluvili. O vlastní kapele sní každý kluk, který má rád muziku. Kdo má na svědomí myšlenku zrodu Destroy!?

Šimon: Mít vlastní kapelu byl můj dětský sen. Jakmile mě táta s sebou začal brát na koncerty a festivaly, měl jsem jasno. Jednou chci být jako ty kapely, který tak obdivuju.

Jste spolužáci, kteří se dali prostě dohromady nebo jste k sobě měli o něco delší cestu?

Ondra: Spolužáci nejsme. Dali jsme se dohromady až když jsme zakládali kapelu. Všichni tři navštěvujeme uměleckou školu v Berouně a tam nás propojili naši učitelé. Šimon dostal od své učitelky zpěvu kontakt na mě, hned se se mnou spojil a a za týden už jsme zkoušeli.

Jak náročné je sehnat muzikanty ve vaší věkové kategorii?

Jirka: Myslím, že bylo velké štěstí, že jsme se dali dohromady. Najít takhle mladý muzikanty a k tomu ještě z našeho okolí je téměř nemožné. Naši vrstevníci mají úplně jiné zájmy, než je muzika. A aby poslouchali metal je bohužel úplně passé. Vážíme si toho, že nás osud spojil dohromady a baví nás to, za čím společně jdeme.

Máte stejný hudební vkus, co se týče poslechu metalových žánrů?

Šimon: Všichni máme rádi tvrdou muziku. Já konkrétně miluju prog a metal všeobecně. Ondra je na tom podobně a Jirka taky akceptuje to, co mu cestou na koncert pustíme.

Kdy jste se vlastně úplně poprvé dostali k nějaké metalové nahrávce?

Šimon: Můj táta je nadšený metalista, takže jsem tuhle muziku slyšel od malička ze všech stran. Pamatuju si, jak jsem mu v jedenácti letech řekl: „Tati, pustil jsem si Slayer a je to naprostá paráda!“ Táta byl nadšený. (směje se)

Jaký byl váš ten úplně první koncert?

Ondra: Náš první koncert, možná spíš taková veřejná zkouška, proběhl u nás na zahradě v létě 2021. Pozvali jsme pár známých a byla velká legrace.

Destroy

Byli jste hodně nervózní? Jak to vlastně máte s nervozitou teď?

Ondra: Na zahradě jsme nervózní nebyli, pak na dalších koncertech už se nám kolena trochu klepala.

Kdy přišel zlom - nějaký koncert, posun, cokoliv - kdy jste si řekli, že kapela má potenciál a může z toho být něco víc než odpolední zábava?

Jirka: Jednou nám Šimonův táta, který nám dělá manažera, řekl: „Zítra hrajete před Debustrolem!“ A z toho jsme měli trochu vítr. Když za námi začali chodit lidi a říkali, ať u toho vydržíme, že nám muzika fakt šlape, pochopili jsme, že do toho musíme dát všechno.

Bez podpory rodiny by to určitě nešlo, že? Jsou to ti největší fanoušci?

Šimon: Tak určitě! V našem věku se neobejdeme bez finanční, technické a další podpory rodičů. Můj táta nám dělá manažera a řeší všechny věci kolem kapely, Ondry táta nás zase všude pěkně doveze. Jsme sehraný tým. Vyskáčeme z dodávky a každý víme, co máme dělat.

Táta manažer tedy řeší všechny tyhle záležitosti okolo kapely, jako je merch, koncerty a podobně?

Ondra: Koncerty, merch, rozhovory a další tyhle záležitost řeší Šimon starší, který nám dělá manažera. Hodně nám pomáhá náš vydavatel Michal „Kafe“ Káva, u jeho labelu Coffeegrinder jsme vydali naše debutové EP. Spoustu lidí z branže nám podává pomocnou ruku a jsme jim za to moc vděčni.

Co na to říkají vaši spolužáci? Zajímá někoho ve třídě metalová hudba?

Jirka: Ne. Bohužel mezi našimi spolužáky ani vrstevníky nejsou lidé, které by metalová muzika zajímala. Myslí si o nás, že jsme exoti, kteří každý víkend jezdí někam dělat strašnej bordel a házet u toho hlavou. Daleko více oslovujeme podstatně starší publikum, než jsme my.

Táhne se s vámi nálepka nejmladší česká metalová kapela‘. Zaregistrovali jste už někoho podobně mladého?

Šimon: Tuhle nálepku jsme si dali, když jsme kapelu zakládali a celkem se to chytlo. Teď jsem narazil na ještě jednu mladou kapelu, a to Deadroots od Českých Budějovic. Doufám, že se s nimi brzy potkáme a budeme to metalový poselství šířit dál.

Máte nějaké kapelní cíle, sny a přání?

Ondra: Velký sen se nám splnil už tím, že jsme vydali EP a propagujeme ho masivním koncertováním. Do tří let bychom rádi udělali plnohodnotnou desku a zahráli si na nějakém opravdu velkém festivalu typu Brutal Assault, Obscene Extreme nebo Basinfire fest.

Za sebou máte plno koncertů. Které patřily k těm nejlepším a s kým se vám jedno pódium sdílelo nejlépe? Kdo z velkých kapel na vás nejlépe zapůsobil?

Šimon: Je skvělý, že se na pódiu potkáváme s kapelami, na který jsem ještě před dvěma lety čuměl s otevřenou pusou a přál si být jako oni. Máme hodně rádi kapelu Exorcizphobia. To jsou skvělí lidé a frontman Skoří nás hodně podporuje. Teď jsme měli společný gig se slovenskými Catastrofy. To jsou také úžasně milí a příjemní lidé.

Destroy!

Venku máte pětiskladbové EP. Jak náročná byla jeho příprava, skládání materiálu a podobně?

Jirka: Na EP Pomsta společnosti jsme vybrali pět songů. Měli jsme jich připravených více, tak jsme vybírali, které budou ty nejvhodnější. Natáčeli jsme v listopadu loňského roku ve Fatdog studiu v Karlštejně pod producentskou taktovkou Pavla Marcela. Pavel je úžasný člověk a vynikající muzikant. Můžete ho znát třeba z Kaviar Kavalier, Pumpa, Vilém Čok a ByPass, Skinny Molly a dalších. Nyní hraje s Michalem Prokopem ve Framus 5. Při natáčení byl velmi trpělivý a se vším nám rád pomohl.

Kdo přišel s nápadem dát na obal Olgu Hepnarovou a věnovat jí jednu skladbu?

Ondra: Skladba Pomsta společnosti vznikla dříve, než jsme měli jasno o konceptu EP. Nakonec jsme se rozhodli CD pojmenovat stejně a Olgu jsme zakomponovali do obalu, merche a podobně. Její čin rozhodně odsuzujeme, aby bylo jasno. Ale myslím si, že k metalové muzice tahle témata prostě patří.

Jak složité je skládat texty, které jsou malinko „dospělejší“, než jaké by se daly očekávat u takhle mladých muzikantů?

Šimon: Je pravda, že si do textů vybíráme témata, které úplně nekorespondují s naším věkem. Ale to máme zpívat o pejskovi, kočičce nebo snad o lásce? Vždy někdo z nás přijde s nějakým nápadem, o čem by daný song mohl být a společně text tvoříme do předem připravené zpěvové linky.

Potkali jste se už i s nějakou negativní reakcí?

Jirka: Negativní reakce jsme zatím nezaznamenali. Někomu můžeme lézt na nervy naší masivní propagací napříč sociálními sítěmi, ale takhle to dělat chceme. Kapela zkrátka musí být vidět.

Jak svou kapelu prezentuje ve světě sociálních sítí? Kde všude o sobě dáváte vědět?

 Jirka: Kapelu prezentujeme, myslím, docela dost. Máme facebookový profil, Instagram, YouTube kanál. Muziku máme na Spotify a dalších streamovacích platformách. Možná je toho někdy až moc, ale důležité je, že je nás vidět.

Jaké jsou plány pro letošní rok?

Ondra: Letošní rok je především o koncertech. Zatím jich máme domluvených něco přes třicet a průběžně další bookujeme. Podíváme se i za hranice. Za sebou už máme německý Norimberk a podíváme se i do Popradu na Slovensko. Hrajeme skoro každý víkend. Hrozně neradi nabídku na hraní odmítáme, proto letos dáváme i spoustu dvojáků, dva koncerty za den.

Destroy!

Bavíte se koncert od koncertu nebo i koukáte do budoucnosti? Kde třeba vidíte kapelu za pár let?

Šimon: Je pravdou, že trochu těžíme z té nálepky ‚nejmladší metalová kapela‘ a díky tomu se nám úspěšně daří bookovat koncerty. Za pár let ale nejmladší nebudeme, proto na sobě musíme hodně makat a být schopni udržet krok s ostatními skupinami. Takovým snem je být jednou opravdu známou kapelou a zahrát si třeba před nějakou zahraniční peckou.

Máte nějaké přání kde/s kým byste si chtěli zahrát?

Šimon: Snem jsou velké festivaly, jak už jsme řekli. Nebo jako support na turné nějaké velké zahraniční kapely, to by byla taky pecka. Ale to na sobě musíme ještě hodně makat. Tak už nás nezdržuj, musíme jít zkoušet. (smích)

https://facebook.com/destroy.band
 https://instagram.com/destroy.band
 https://open.spotify.com/artist/3f16YZ2KBqhL47KfV8mFyC?si=4DUREP9NTVy5Pp58k4nJiw

Vložit komentář

Zkus tohle