Články

přeposlat článek tisknout
GORGASM, DEFEATED SANITY, AMAGORTIS, IMPERIAL FOETICIDE

GORGASM, DEFEATED SANITY, AMAGORTIS, IMPERIAL FOETICIDE

  • kdy: 28.8.2011
  • kde: Praha, Modrá Vopice

Imperial Foeticide byli skvělí (byli super), Amagortis nic moc, Defeated Sanity bomba, Gorgasm dobrý. Zvuk moh bejt lepší.

Akce měla začít ve 20:00. Já dorazil v 19:45 a Imperial Foeticide už hráli „tu starou z proma“ A Light Whirl My Guide. Zvuk sice nebyl žádná nečitelná koule, ale moh bejt lepší. Já se v tom celkem snadno zorientoval, leč Imperiálů neznalí mohli mít problém. Následovala „ta nová z proma“ The Hate is Real, pak překvapivě Earlier Unknown World ze stejnojmennýho dema. Imperiálové trochu doplatili na to, že začali hrát brzo a lidi se teprve slejzali. Ale i před vlažným publikem podali solidní výkon. Došlo i na nový věci. Z připravovanýho alba zahráli titulní The Ageless Oblivion (při tý jsem měl pocit, že se jim splašil automat). Druhá novinka Psychotic obsahuje i pomalý pasáže. Zazněla i dost překopaná The Seat of the Waves of Lowness a ješte jedna z Czech Assaultu. Album snad vyjde příští rok. Sepp si jako jediný frontman všimnul toho, že jsem skvělý a že jsem super…

Švýcaři Amagortis hráli jednoduchej konzumní brutal death. Něco mezi primitivnějším Holandskem a US slamem. Vejšku to bavilo, mě ne. 

Já totiž přišel na jednu z nejlepších BDM kapel - Defeated Sanity. Začali Consumed by Repugnance, který nepředcházel Introitus, ale nějaký normální intro. Dle Suda měli v Brně „zvuk jak z cd“ a já poprvé v životě zalitoval, že „Praha není Brno“. Samotná kapela hrála skvěle. Pouze ve fuseklích sypající Lille Gruber převyšoval ostatní bubeníky minimálně o dvě třídy. Megahustý sypačky, tlačící pasáže a tuna techniky. Basáka jsem moc nesledoval, kytarista Christian Kúhn válel. Staronovej vokalista Konni Lühring z rozpadlejch Despondency má sice krutej vokál, ale moh by s ním víc pracovat. Páteř vystoupení tvořily skladby z Chapters of Repugnance. Z Psalms of the Moribund zahráli snad jen jednu, dvě věci. Došlo i na novinku Frenzy, začátek připomíná mou oblíbenou Engulfed in Excruciation. Výbornej set.

Poslední album GorgasmOrgy of Murder jsem v recenzi trochu přecenil. I na koncertě bylo znát, že lidi z Human Filleted nejsou úplně adekvátní náhradou za bejvalý členy. Bubeník hrál takovej standard. Kdyby tam místo něj seděl Culross nebo aspoň Derek Hoffman (Stabwound Intercourse, Peshmerga), tak by to sypalo jinak... Hráli věci z Orgy of Muder i Bleeding Profusely a zabrousili i k Stabwound Intercourse. Mysleli i na přítomné slečny, kterým věnovali Clitoral Circumcision a Lesbian Stool Orgy. Celkově to nebylo špatný, ale nejlepší léta maj Gorgasm asi za sebou…

Co dodat? Na koncert jsem jel metrem A na Skalku a pak stosedmdesátsedmičkou, v ní jsem seděl zády ke směru jízdy. Vypil jsem dvě vodový piva. Zpátky jsem jel na Skalku stodevadesátpětkou a pak metrem (soupravou typu 81-71M) na Dejvickou.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Imperial Foeticide budou mít teď pauzu (Sepp bude rok pryč), tak jsem se na ně těšil. IF technicky modifikují death metal a ženou ho co do rychlostí a temp do absolutního extrému; deska nabouchaná Longstrethem bude vražda. I při tom si ale zachovávají strukturu a řád a poměrně svojský xicht hlavně v „melodiích“, jen škoda zvuku, který jim vždy ne úplně přeje. Amagortis bych zas tak tragicky neviděl. Sice mohli znít v rámci žánru jemně fádně a s přílišnou sázkou na chytlavost slam-pasáží, ale jejich evropská verze amerického brutal deathu mě nikterak neurazila a přišla mi místy i zábavná. Defeated Sanity jsou dle mě nejbrutálnější evropskou bandou. Naprosto megabrutální slammingy prokládané rychlými ultratechnickými kytarovými zběsilostmi stylu Disgorge. A v zádech grupy Lille, který se svými rozbitými jazzovými splašenostmi a parytmickými figurami chvílemi působí jak po zásahu AC/DC. A nutno říci, že celá tahle fašírka hraje neuvěřitelně sehraně a dokonce vykouzlila čistý a přehledný zvuk. A nevariabilita vokanálu? Jo, možná trošku ubíjející ryk, ale tak, jak to DS mají na deskách, to bylo i živě. Gorgasm asi trošku koukali, protože lidi na DS reagovali víc než pozitivně a taky jich před podiem měli o něco více než hlavní star. Aktuální sestava Gorgasm ale prokázala, že je soběstačná, že skladby i o vokál méně zvládají hrát dle regulí alb, leč šťávu steaků z minulosti lehce postrádá. Vystoupení se tak stalo sterilnější, více se slévalo dohromady, ale i tak u mě panuje spokojenost.

aktuálně

diskuze