RUSSIAN CIRCLES, DEAFHEAVEN, ██████

report

Ruský kroužky po předkapelách a svých dvou předchozích, poměrně rozpačitejch vystoupení nabídli poslechově doopravdy moc příjemnou hodinku. Hrálo se hlavně z novejch desek, vše suverénní, bez prodlev a takřka proslovů.

Předně je mi trapno, že se k tomuhle reportu dostávám až tejden po famózní kocovině, která mě minulej pátek ráno po týhle akci zastihla v cizím bytě s romantickým výhledem přímo na kolonu aut v Legerově ulici. Těžký ráno. Přede mnou těžkej tejden a studený kafe ze včerejška, připálit si k němu napůl dokouřený cigáro opřený o kraj popelníku, a srovnat si to nějak v hlavě. Moc to nejde, myšlenky se spíš kroutěj v rozmaznejch kruzích, než aby na sebe logicky navazovaly. Radši to nechat usadit, rada, která přijde v životě poprvý nad turkem, když skřípou zrníčka mezi zubama. V sobotu ráno se už ale roztáčí kolotoč povinností, kterej vede k tý trapný tejdení prodlevě. Na druhou stranu, myšlenky už jsou teď usazený výborně, žádný subjektivní návaly emocí, jen holý tvrdý a hlavně objektivní fakta. Strašně objektivní. A vůbec, konec sebemrskačství a výmluv, na to nejsi zvědavej. K věci.

Do klubu přicházíme kolem osmý a zrovna začínaj hrát ééé, jak se menujou. Původně jsem si myslel, že černej rámeček je nějakej přetisk, ale schovává se za ním kapela ██████. Na český scéně, řekl bych, nový jméno, hrát jsem je zatím nikde neviděl a na jejich blogu je záznam z 29.3. označenej štítkem první koncert, zahráli si třeba s francouzským screamem Bökanövsky. Ale to je falešná udička, tady se hraje black metal, což může znamenat leccos, v tomhle případě bohužel hlavně inspiraci Wolves In The Throne Room. Ty jsou z mýho pohledu dost nemastnej, neslanej black metal, na kterým je speciální hlavně to, že je vydanej na Southern Lord a frčí mezi hardcore scénou. A vzhledem k tomu, že ██████ berou inspiraci WITR poměrně vážně, můžu to samý říct bez větších obměn i o nich, jen chyběj ty hrátky se svíčkama a vonnejma tyčinkama. Na atraktivitě navíc nepřidal ani slabší zvuk, kterej poměrně často nutil k luštění kytarovejch motivů. Fajn byl naopak vokál, kterej v sobě měl poměrně vydatnou dávku skřehotavýho zla, nicméně to je na celej set málo, takže se v půlce odcházím provětrat.

DeafheavenDalší kapela, DEAFHEAVEN, další black metal, tentokrát ale namíchanej s emotivním post-rockem, navíc s nálepkou, na který je tučným písmem napsáno „objev“, takže se hustota lidí před pódiem zvyšuje. Při prvním pohledu na pódium se zlehka zvedá pravice, ano, převislá patka směrem doprava a k ní na míru padnoucí černá košile, konečně někdo, kdo ví, jak se na koncert oblíknout. Ale budu v módně-policejních plcích střídmej, začíná se hrát a... obecně mi nevadí, když je koncert teatrální, pokud je na to hudba stavěná, spíš naopak. Ale od teatrálnosti je to jenom kousek do zbytečně přehrávanejch emocí. Asi je to tím, že beru Deafheaven spíš jako introvertnější záležitost a atomový výbuchy emocí v jejich hudbě nevidím, ale ty srdcervoucí pózy zpěváka spíš než upřímnost vyvolávaly ironický poznámky a jedovatej úsměv. Zejména zcela zoufalstvím prodchlý ošahávání stojanu od mikrofonu hraničící s levnou erotikou, radši zavřít oči (podobnej problém jsem měl třeba na My Own Private Alaska, i když tam ten prapor nebyl tak rudej). Se zavřenejma očima je to lepší. Konečně se vcelku daří navodit takovou tu lehce plačtivou post-rockovou atmosféru, která pěkně kontrastuje s blackovejma sypačkama. Jen ještě znova rozvířit trochu nenávisti proti Matrixu díky zvuku, naštěstí Deafheaven jsou spíš o plochách než o jednotlivejch motivech, takže to tolik nevadí.

A k samotnejm hlavním hvězdám večera? RUSSIAN CIRCLES předvedli výbornej výkon od začátku do konce, což mě překvapuje, protože očekávání byly z mý strany docela nizoučký. Kolečka jsem totiž viděl už, mám pocit, dvakrát a ani jednou mě moc nebavili, poprvý nic moc díky vysokejm očekáváním, podruhý nic moc, protože to byla nuda. Nicméně dát jim třetí šanci se ukázalo jako správný rozhodnutí, konečně mě oslovuje ten charakteristicky epickej zvuk, kterej na první pohled ne tak úplně zapadá do introvertní atmosféry jejich písniček. Právě díky týhle nesrovnalosti se vyhejbáš jak post-rockovýmu zívání tak math-rockovýmu dutosti, výsledkem je výpravnej, mohutnej celek, kterej za rozamáchlejma tahama štětcem neskrejvá povrchnost a absenci nápadů, prostě zábava, při který čas rychle utíká. Hraje se hlavně z novejch desek, všechno je odehráno suverénně, bez velkejch prodlev, takřka žádnejch proslovů. I zaplněnost klubu dosahuje ideální úrovně, kdy na pohled vypadá prostor před pódiem neprodyšně plně, ale přitom se nelepí zpocený triko na zpocený triko, každej má dostatečnej životní prostor. Po poměrně rozpačitejch prvních dvou vystoupeních jde konečně nálada nahoru, ne snad do úplný euforie, ale Russian Circles nabídli poslechově doopravdy příjemnou hodinku, která navnadí do následnejch nočních žižkovskejch eskapád.

Vložit komentář

brutusáček - 23.07.12 21:34:07
l i sem tam sypačka slušná...
taky pořád s těma sypačkama :), ale jo Palma si to dává :)
AddSatan - 23.07.12 17:19:43
za tmy ve tmě ve stanu dobrý to bylo..
tak tak, hotové "stínové divadlo" :), do toho déšť, mě to bavilo taky víc než bych čekal... dobrý vokál i sem tam sypačka slušná...
brutusáček - 23.07.12 15:10:06
tak kostičky naživo fajn..sem tam vlčáci sem tam postrock, za tmy ve tmě ve stanu dobrý to bylo..
bizzaro - 15.05.12 15:16:39
posloucham Roads to Judah a pekny
Wes - 19.04.12 15:45:19
   bizzaro: kotek: další moje recenze si nedávej, akorát by ses trápila my uz jsme si to s Ven (napodoba.. VVes, em ;)) po mailu nak rekli ;)    ?
Aha, jen weselá slovní hříčka...
bizzaro - 19.04.12 15:00:32
A co s tím mám zase společného já?
s timhle nic :)
Wes - 19.04.12 14:45:41
   D.: a jak to dopadlo? celkem by me zajimalo jak ma vypadat neamaterska a dobre napsana recenze  vysledek: min kecu o tom, kde se kdo a jak probudil a vic srovnani s predchozimi koncerty kapely, kdyz Kotek byl na dalsich dvou, solo-diskuze naprosto v cajku
A co s tím mám zase společného já?
brutusáček - 19.04.12 11:44:33
to já valim taktéž cestou příběhovosti...takzvané alko reporty hehe, aby obyčejný smrtelník viděl že i hudební recenzent je jen člověk co se vožere jak zákon káže, ale gu všetkému stíhá aj daké ty bandičky na pódiu ...myslim že brutalovská sobota mluví za své a obscíny taktéž ;-))
bizzaro - 19.04.12 11:02:05
a offtopic, včera konečně koncert kterej mě po delší době fakt dost bavil, hierophant a tombs v chapeau
byls? Sarka fotila. a kdyz off-topic, proc to nedas pod Akci? ;-) nevis kde, co? ;-)))))
bizzaro - 19.04.12 11:01:17
mě takový ty suchý informativní reporty pouze o muzice ani moc nebavěj číst, mám rád odbočky a určitou příběhovost...
mam rad oboji, nejen kusy hudebni info, ale i naky ty namotavky, i kdyz to tak sam vlastne nedelam :)
kotek - 19.04.12 11:00:24
a offtopic, včera konečně koncert kterej mě po delší době fakt dost bavil, hierophant a tombs v chapeau
kotek - 19.04.12 10:57:21
Jsem tak nějak tušil, že bude problém v tom, že ve svejch reportech dycky řeším spoustu věcí okolo a nesnažím se o nějaký přílišný logický srovnání a posouzení muziky. To tak nějak vychází z toho, že mě takový ty suchý informativní reporty pouze o muzice ani moc nebavěj číst, mám rád odbočky a určitou příběhovost... Právě proto jsem psal ať se ven ani nesnaží číst moje další reporty, to nebude její styl...
bizzaro - 19.04.12 10:36:01
a jak to dopadlo? celkem by me zajimalo jak ma vypadat neamaterska a dobre napsana recenze
vysledek: min kecu o tom, kde se kdo a jak probudil a vic srovnani s predchozimi koncerty kapely, kdyz Kotek byl na dalsich dvou, solo-diskuze naprosto v cajku
D. - 19.04.12 10:29:31
   my uz jsme si to s Ven (napodoba.. VVes, em ;)) po mailu nak rekli ;)
bizz: a jak to dopadlo? celkem by me zajimalo jak ma vypadat neamaterska a dobre napsana recenze .-) bez ironie
Wes - 19.04.12 09:41:49
   kotek: další moje recenze si nedávej, akorát by ses trápila  my uz jsme si to s Ven (napodoba.. VVes, em ;)) po mailu nak rekli ;)
?
bizzaro - 19.04.12 08:35:49
další moje recenze si nedávej, akorát by ses trápila
my uz jsme si to s Ven (napodoba.. VVes, em ;)) po mailu nak rekli ;)
kotek - 19.04.12 08:16:53
tak nějak mi přijde, že se točíme kolem toho že kostičky jsou kapela z na určitý scéně profláklejch lidí, tak každej očekává že se o nich budou o jejich prvních koncertech psát romány. Já se na týhle scéně nějak výrazně nepohybuju, ty lidi neznám, takže nemám nad jejich koncertem potřebu ukájet grafomanský sklony, kór vzhledem k tomu, že typ muziky co hrajou mě prostě nebaví... další moje recenze si nedávej, akorát by ses trápila
bizzaro - 18.04.12 09:24:59
Z téhle jsem se nedozvěděla nic podstatného (nic co bych si nemohla kdekoliv dohledat + tvůj osobní dojem z koncertu. Fajn, ale jako, že si měl vysoké očekávání a najednou ti RC přišli lepší mi k výkonu kapely moc neřekne.
Ven, mas to nejak pomylene, ale nejspis ti nerozumim. Kotkuv osobni vjem? a co bys asi jinyho chtela cist? jaky kapely hraly akordy a setlist?
to je objektivní recenze?no tak to se do toho dám taky,to mi půjde.Pro mě špatná recenze prostě.
posles mi prosim pak nakej odkaz? zajimalo by me, co by sis fakt predstavovala
Ven - 18.04.12 08:06:02
Kotek: To kam chodím nebo nechodím je přesná reakce toho, co jsem čekala, že napíšeš.a přesně v tomto duchu je celá recka.Na koncertě jsem nebyla proto jsem vyhledávala nějakou recenzi. Z téhle jsem se nedozvěděla nic podstatného (nic co bych si nemohla kdekoliv dohledat + tvůj osobní dojem z koncertu. Fajn, ale jako, že si měl vysoké očekávání a najednou ti RC přišli lepší mi k výkonu kapely moc neřekne. a k té první kapele...ty odejdeš v půlce jejich druhého koncertu,pak napíšeš že někoho zkopli, měli blbý zvuk a konec? to je objektivní recenze?no tak to se do toho dám taky,to mi půjde.Pro mě špatná recenze prostě. Další tvé si už s chutí nedám,sorry. Bizzaro: ██████ znám ( jsou to lidi z různých (ve scéně známých) kapel,takže je neznat moc nejde) .....zbytek odpověď ad Kotek [/quote]
brutusáček - 17.04.12 13:45:26
Myslím, že není moc lidí, který zaplatili 300Kč za ██████ a pokecání s kámošema (který šli na Russian Circles). Takže nemajetní zvědavci se doufám do Klubovny dostaví, hlavně na kole, neasi...;)
no tak to je samozřejmě v pořádku, je super když takhle po sobě lehce tady hrát neni problém a na obě akce přijdou lidi to jen a jen schvaluji :)
kotek - 17.04.12 12:52:01
ha, začíná se to rozjíždět.... k vénově příspěvku: ano, nechat tomu tejden je nahovno, však se za to hned na začátku článku kaju dál už to moc nechápu, ty snad chodíš jen na koncerty zaručenejch jistot o kterejch máš už předem jasno že tě budou bavit? Pokud jo, tak ti ani nezávidím, já se milerád občas nechám překvapit, i když to občas nemusí bejt moc zábavný. A navíc psát jen reporty na to, co se mi líbilo, kde to sme, to se tady jako jenom budem plácat po zádech jak děláme super koncerty. To už radši občas upřímnou nenávist nebo znudění. a že ti vadí, že je report vlažnej? Si myslím, že je docela pozitivní (akorát ti teda možná chyběj oslavný výkřiky do prázdna o tom jak to bylo nádherný, na hranici orgasmu a vlhka), psal jsem ho hlavně kvůli tomu, že se mi Russsian Circles konečně líbili. A co se týče těch dvou zbylejch kapel tak mě prostě nějak výrazně nezaujali, tak je jinak než vlažně napsat ani nemůžu. Asi se ti to holt líbilo víc než mě.
Wes - 17.04.12 12:36:59
   Wes: Oprava : ██████ válej! Taky jim říkám Kostičky, ale do diářku jsem si poslušně nakreslila ██████ ...v sobotu totiž hrajou s or - to je supr (asi ničí) pražská kapela (vševědoucí VB poznámka pro Marast) v Dejvické Klubovně (to je v Dejvicích, v Praze), takže se Ti, kteří je ještě neviděli a neslyšeli, můžou přijít přesvědčit, že to není jen klon něčeho. ;))   Or jsou v pohodě kapela, marástáci je samozřejmě viděli už :), ale jen nevim kdo na ty kostičky půjde, "když tu hrajou pořád" ;-) v sobotu se jde podporovat vlastní stáj :)
Myslím, že není moc lidí, který zaplatili 300Kč za ██████ a pokecání s kámošema (který šli na Russian Circles). Takže nemajetní zvědavci se doufám do Klubovny dostaví, hlavně na kole, neasi...;)
bizzaro - 17.04.12 11:12:53
Si nemůžu pomoct.....možná by autor recenzím neměl nechávat týden na napsání. neslaný nemastný článek o týpkovi co chodí na koncerty kapel,které nezná nebo ho nebaví a pak o nich píše vlažné recenze.
odpovidam ti, Vene, D.ckovym prispevkem
se naopak musim autora zastat. nevim jak by to slo napsat vyrazne mastnejsi a slanejsi .-) clanek me pobavil a vsechno podstatne bylo receno.
co by sis vic predstavoval? ty jsi z Kosticek nebo jejich kamos?
D. - 17.04.12 10:33:00
Ven: se naopak musim autora zastat. nevim jak by to slo napsat vyrazne mastnejsi a slanejsi .-) clanek me pobavil a vsechno podstatne bylo receno. nebo ne?
bizzaro - 17.04.12 09:43:55
v sobotu se jde podporovat vlastní stáj :)
KEEP ON ROTTING!!! co se tyce Kosticek, tak mam radsi piskvorky. treba i ty jako Hollywood Squares
brutusáček - 17.04.12 09:18:11
Oprava : ██████ válej! Taky jim říkám Kostičky, ale do diářku jsem si poslušně nakreslila ██████ ...v sobotu totiž hrajou s or - to je supr (asi ničí) pražská kapela (vševědoucí VB poznámka pro Marast) v Dejvické Klubovně (to je v Dejvicích, v Praze), takže se Ti, kteří je ještě neviděli a neslyšeli, můžou přijít přesvědčit, že to není jen klon něčeho. ;))
Or jsou v pohodě kapela, marástáci je samozřejmě viděli už :), ale jen nevim kdo na ty kostičky půjde, "když tu hrajou pořád" ;-) v sobotu se jde podporovat vlastní stáj :)
Wes - 17.04.12 09:06:53
Oprava : ██████ válej! Taky jim říkám Kostičky, ale do diářku jsem si poslušně nakreslila ██████ ...v sobotu totiž hrajou s or - to je supr (asi ničí) pražská kapela (vševědoucí VB poznámka pro Marast) v Dejvické Klubovně (to je v Dejvicích, v Praze), takže se Ti, kteří je ještě neviděli a neslyšeli, můžou přijít přesvědčit, že to není jen klon něčeho. ;))
Ven - 17.04.12 07:33:39
Si nemůžu pomoct.....možná by autor recenzím neměl nechávat týden na napsání. Velmi objektivní recenze se pak mění na: "je mi horko, potřebuju na vzduch a nemám rád WItTR", " hezká košile,kámo!" , nebo " dvakrát nuda, dneska lepší" "K věci" patří až za celý neslaný nemastný článek o týpkovi co chodí na koncerty kapel,které nezná nebo ho nebaví a pak o nich píše vlažné recenze.
shogun - 16.04.12 22:48:25
Pořád lepčí Vlci než Ebigay :)
zzn - 16.04.12 19:17:15
cha, me nenapadlo, ze by to slo fakt napsat :)
jj.. al packa na kyeo: "Dearest and beloved Russian Circles v žižkovském Matrixu, introducing Deafheaven a ██████, kterým říkáme familiérně Kostičky."
bizzaro - 16.04.12 17:50:49
Kapela se jmenuje ██████.
cha, me nenapadlo, ze by to slo fakt napsat :)
P. - 16.04.12 17:31:37
"we don't have a name" je pouze název adresy jejich blogu. Kapela se jmenuje ██████.
bizzaro - 16.04.12 14:02:56
WE DON´T HAVE A NAME válej!
umineny? jak typicke. nicmene Kotkovi verim, protoze mam na Wlky uplne stejnej nazor, prefoukla "práásk"
brutusáček - 16.04.12 13:10:22
WE DON´T HAVE A NAME válej!
každopádně jménem, super nápad!
Wes - 16.04.12 12:35:56
WE DON´T HAVE A NAME válej!
bros - 16.04.12 00:54:36
turek válí

Zkus tohle