Články

přeposlat článek tisknout
THAW, FURIA, AU-DESSUS

THAW, FURIA, AU-DESSUS

  • kdy: 31.3.2018
  • kde: Praha, Underdogs'

Thaw nás ultimátně umlátili hlukem. Furia se svým atypickým blackem byla taky super a Au-Dessus to v Underdogs' rovněž sedlo.

Au-DessusJistě se tato fráze objeví v každém druhém reportu, ovšem co jiného dělat na bílou sobotu, než jít na blackmetalový koncert, že ano? Zvlášť, když sestavu tvoří dvě skvělé polské kapely a jedna litevská, z nichž ani jedna nepatří mezi neznámé amatéry. Naopak, všechny tři bandy u nás hrály již několikrát, a přesvědčily nás o svých kvalitách. V moment, kdy byl oznámen jejich společný koncert, bylo jasné, že návštěva zlo-velikonoční sešlosti bude hojná.

Sobotu jednatřicátého března v Underdogs' otvírali Au-Dessus. Litevci koncertují v našich končinách poslední dobou poměrně hodně. Jen já byl na jejich pražském koncertě již počtvrté. Prvně před necelými čtyřmi lety mi srazili bradu tím, jak precizní kapela pochází ze země, kde by blackařiny na prstech spočítal. Od té doby vždy předvedli slušný výkon, ovšem dnes byla laťka ještě o úroveň dál. První song sice působil nemastně/neslaně, ale druhým, kdy do slušně nasypaného nářezu začali lámat nepravidelná tempa v atmosféře islandských kapel, hned strhli pozornost. Průběh setu jistě neurazil i náročnějšího fanouška, ale předposlední peckou už rozcloumali i zbytek nehybného davu. Těžké riffy, náklepy a výrazné vyhrávky s čitelným zvukem utvořily skvěle funkční a strhující kombo. Na násilnou originalitu Au-Dessus sice nehrají, ta však ve chvíli, kdy vás jejich živý výkon skvěle zabaví, není potřeba.

ThawThaw jsem viděl také již počtvrté. Ti mě poprvé před Behemoth ve Zlíně rozsekali natolik, že se pro mě stali hlavní kapelou večera. Na dalších dvou setkáních v rámci Žižkovské Noci a Brutal Assaultu odehráli více drone/ambientní sety, proto mě v celkově konstelaci až tolik neodstřelili. V sobotu jsem čekal, že zvládnou víceméně svůj průměr. Jakým překvapením však bylo, když mě odpálili ještě lepším koncertem, než bych kdy doufal. Začátek patřil synťáky protkané skladbě Last Day, na kterou navazovali jedním nářezem za druhým. Ambientní feeling, který jim sice jde rovněž velmi dobře, nechali doma, a vpálili do nás další pecku – novinku Wielki Piec. Poláci tímto nejen potvrdili dojem z našeho prvního setkání, ale ještě mnohem přitvrdili. Na klidnější notu se tentokrát opravdu nehrálo. Prim hrál hutný metal,Thaw násilné údery a riffy z hlubin pekla vytažené. Kromě hudby hrál Polákům do karet také zvuk. Co hrál? Ten přímo zabíjel! Ať vzpomínám, jak vzpomínám, nevím o klubovém koncertu, který by měl tak masivní a hlasitý zvuk. Jasně, hráli zde Swans a další, ovšem intenzita vyvolaná stěnou beden v stísněných prostorech Underdogs', se téměř rovnala hlukovému tlaku, kterým vás dusí koncerty Sunn O))). Vrcholu navíc Thaw dosáhli závěrečnou anihilací, kdy se všichni členové opřeli do svých nástrojů. I bez blackových vokálů zvládli aparáty několikrát odfouknout přítomné o pár metrů dozadu. To opakovali několikrát s prodlužovanými pomlkami až do fáze, kdy z kontrastu ticho/hluk už vytřískat více nešlo.

FuriaNa druhou kapelu z Polska jsem se těšil asi nejvíce. Na posledním Brutal Assaultu předvedli Furia tak dobrý koncert, až mi bylo téměř líto, že jsem z nich odešel na Mayhem. Už prvním songem se i tentokrát vyšvihli do výšin. Pomohl jim i skvělý zvuk, který doprovázel rovněž předchozí kapely, ovšem poslední show večera velmi pozvedl také osvětlovač. Au-Dessus s Thaw hráli stejně jako Furia v oblacích kouře a o zvuk se jim starali jejich zvukaři s výpomocí vlastních mixů. Headlinerovi se však dostalo i speciální péče o světla, která utvořila správně chladnou atmosféru. Hned začátek, který patřil Zabieraj łapska, což je asi nejlepší song z poslední řadovky, byl parádní. A celkově skladby z desky Księżyc milczy luty, z které se logicky hrálo nejvíce, byly super. Mísí v sobě jak atmosférický black, tak prog, rockové i folkové elementy. A přesně tyhle nevšední prvky s pro black atypickými kytarami byly na setu Furia nejlepší. Dále zazněl třeba otvírák Za ćmą, w dym, ale ve vyvážené míře i starší skladby. Ke konci však výjimečných momentů celkem ubývalo, hrál se čím dál více oldschool black a prvotní nadšení lehce opadlo.

Furia tedy opět super, i když o obrovském nadšení jako po loňském koncertu mluvit nemohu. Au-Dessus to na Velikonoce skvěle sedlo, ale sobotním vítězem jsou pro mě Thaw. Absolutní spokojenost a ultimátí umlácení hlukem. A to tentokrát hráli bez kápí.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

Tagy:

Au-Dessus, Thaw, Furia

aktuálně

diskuze