Album srpna 2024

Článek Album měsíce

Větry dují od Nilu.

1) SPOTIFY Album měsíce (Archiv pro srpen 2024 - 47 skladeb a 4 a 3/4 hodiny hudby)

Spotify stále měníme a vylepšujeme. Níže přiložený playlist je tedy vždy pro aktuální Album měsíce a budeme jej pravidelně obměňovat. Nemusíte tedy již s každým měsícem pátrat po novém - jakmile vyjde nové Album měsíce, playlist se aktualizuje. Pokud by si někdo chtěl toto aktuální Album vyposlechnout zpětně, najde jej přes druhý odkaz v závorce na Archiv).
Formát je volen podle pořadí, v jakém se desky umístily v Albu měsíce (vítěz má tři skladby, ostatní po dvou) a dále pak se jedná o výběr skladeb interpretů jednotlivých redaktorů. Samozřejmě jsme narazili na limity - ne všichni interpreti, kterým se věnujeme, tuto platformu využívají, ať již k tomu mají jakékoliv důvody, takže řadu kapel v playlistu nenajdete. Druhým extrémem je, že zde představujeme často desky, které nám dorazily v promo materiálech, ale oficiálně ještě zveřejněné nejsou. Každopádně doufáme, že i tak dokážeme, ve zbytku toho co jsme vybrali, rozšířit vaše hudební obzory.

2) ALBA MĚSÍCE: žebříček nejposlouchanějších alb s komentáři redaktorů

3) REDAKTORSKÝ LIST: seznam desek, které redaktor vyposlechl, avšak které se nedostaly do žebříčku (kritériem je aktuální rok, případně stáří maximálně 6 měsíců). U těchto desek se můžete kochat i obaly. Starší, bonusové, jsou pak řazeny chronologicky.


Redakční TOP

Album srpna 2024

(4) CONCRETE WINDS - Concrete Winds (08/2024)

AddSatan: NAAAAAAAAMMRRRRRDDGGHHH!!! (Bandcamp)
mIZZY: Třetí nenávist od Betonových Větrů dále drtí vzorec prvních dvou alb - vražda, smrt, zabití. Vše tedy naprosto v pořádku. Extrémní skřípavost Nerve Butcherer eponymní album asi nepřekonává. Concrete Winds evidentně ani nešlo o nahrání ještě většího mrdníku než posledně, jako spíše o zachování vlastního xichtu se vším, co na nich máme rádi. A to se jim povedlo. (Bandcamp)
Dantez: Do třetice všeho AAAAAAAAAAARRGHHH! Concrete Winds nebrzdí, ba naopak. Třetí deska se může pyšnit dosud nejprofesionálnějším zvukem, který nijak neškodí všeobecné zběsilosti celku. Přehroceným kompozicím rovněž sluší důmyslnější hra s elektronickými prvky.
Gába: Zcela epesní hyperrozdrcení! Pevně doufám, že je brzy uvidím někde v klubu.

(4) NILE – The Underworld Awaits Us All (08/2024)

AddSatan: Egyptologové se skrze Podsvětí trošku vrací ke svým thrash/death počátkům (demo/Morriah), ale pořád hlavně tech/brutal/temno death. Méně atmo-pompéznosti (sbory v pár vteřinách rozpačitý/nebrat, něco ok), víc metal – i zvukově – trochu méně mikroplastu (mohlo by být ještě míň), snad nejúdernější mlaskopáky, co kdy měli, bicí v mixu výraznější. V závěru se zpomaluje do morbidních muting-tahaček, což je taky fajn. Energická, hudebně dynamická deska, občas i něco překvapí, vokály pořád super, Kollias sype i filluje jak o život. Jasně, desky 98-2005 jsou o dost lepší, ale za mě nejzábavnější Nile min. za 15, možná i více let. (Bandcamp)
Herelson: Nile jsem neslyšel snad od alba Those..., takže přímé srovnání poslední tvorby nemám. Ale novinka zní přesvědčivě, úderně i svěže. Ithyphalici tak sebevědomě zvedli hozenou rukavici v souboji o album roku. 
onDRajs: Obsahově sice k žádné výrazné změně na desáté placce Nile nedochází, což je logické, ale šedesátník Sanders s jeho komandem natočili nabušenou (možná až přesypanou) desku, která udivuje živelností a vitalitou. V tomhle ohledu jde dost možná o nejsilnější zářez za posledních 19 let, tedy od dob Annihilitation of the Wicked. Překvapení.
bizzaro: Nile jsou už klasika, pokud máte jejich tvorbu rádi, nová deska vás rozhodně nezklame, neb to jejich nejlepší přínaší v nejlepším možném.

(3) SATOR MARTE - Omnicide (08/2024)

vaněna: Bohužel opět zpívaný anglicky, ale jinak perfektní militantní black metal z Moravy. Výborná deska. (8/10)
mIZZY: Novinka od Sator Marte po dlouhých devíti letech opět poctivě sype, stejně jako jejich loňský koncert na Melodce. Kapela pokračuje v přirozeném vývoji naznačeném na Engulfed by Firestorm, ale Omnicide je asi ve všech směrech dál. Deathmetalová tvrdost zachována, nahrávka má dobrý zvuk, šlape jak debil, půlhodinová stopáž ideální. Dost možná jedna z nejlepších black/death desek, co jsem letos slyšel, a to bez ohledu na nějakou českou scénu. (Bandcamp)
bizzaro: Marduk počesku by Sator mohlo trochu nasrat, ale zároveň by je mělo potěšit. Deska nasypaná a death metalem i proriffovaná, bm už je zase krieg!

(2) CARNOPHAGE – Matter of a Darker Nature (08/2024)

AddSatan: Tech/brutal death, občas i temnější závany, jsou v tom slyšet/FFo: Suffocation, Disentomb, Severed Saviour, Odious Mortem, Deeds of Flesh, raní Ulcerate atd. Kytary trošku „tlumenější“ než bych rád, bicí na poměry ok (i mlaskopáky), vokál též fajn. Víc začalo bavit až tak na 3-4 poslech, má to lepší i slabší místa, ale celkově dost fajn/dobrá deska. Opět kvalita z Turecka. (Bandcamp)
bizzaro: Death metal, death metal, death metal. A taky brutal a trochu tech. Místy silnější, místy normoš, ale poctivý a funkční.

(2) DEEP PURPLE - = -1 (07/2024)

sicky: Pozdním Párplům jsem nikdy nevěnoval pozornost a ukazuje se, že to byla chyba. Takto hravou, nápaditou a chytlavou muziku bych od dědků nečekal. Je fakt, že tam mají mladého kytaristu, ale přesto překvapivý nadstandard. (8/10)
piTRs: Opět klobouk dolů. Řekli už všechno, jejich desky ale i na prahu osmdesátky dávají smysl. Kdo z vás to má?


(2) DYSRHYTHMIA – Coffin of Conviction (06/2024)

AddSatan: Viz Kotkova recenze. Místy teda trošku pocit „hraní si pro hraní si“, přetrhávání nití, nebo takový ty „světlejší/teplejší“ prog nálady, co mě tolik netento. Ale převážně dost fajn potemnělá sci-fi prog až avant-rock/metal riffo-pidlikačka, občas líznutá prog Kayo Goth. Aneb Cynic bych měl radši, kdyby byli instrumentální. A snad už Hufnagel s Eberem kutí další Veldune. (Bandcamp)
bizzaro: Povedlo se, víc než recenze říkat netřeba.

(2) ZEAL & ARDOR - Greif (08/2024)

sicky: Čekal jsem po všech stránkách dotažené profi album, které definitivně potvrdí postup kapely do první ligy. Místo toho jsem však dostal polovičatý experiment, který působí jako šitý horkou jehlou. Zklamání.
Baara: Multižánrová lehká avantgarda, od elektroniky připomínající hlavní téma Stranger Things, přes rockové pasáže po už jen sporadické trademark blues/gospel blackmetalové momenty. Všemu samozřejmě vévodí mnoho skvělých hlasových poloh Manuela Gagneuze, jehož expresivnost a dramatičnost krásně ladí s atmosférou produkovanou instrumenty…což mi chybí třeba u Leprous. Ohňostroj kreativity, kde jsou jednotlivé petardy zajímavé a zábavné, ale žádný působivý obrazec netvoří. Spíše neuspořádaná hromádka fajn skladeb než kompaktní album.

vaněna

THEOPHONOS - Ashes in the Huron River (02/2024)
- druhá deska sólovky Jimmy Hamzeyho (ex-Serpent Column) přináší výborné křížení hardcore a black metalu. Připomene staré Converge, ale i spoustu dalších vlivů včetně Imperial Triumphant. Moc se mi líbí. (9/10)


FÍR - De stilte van God (05/2024)
- obal je největší devizou tohoto alba, a i hudba se trošičku hlásí k Von, takže pro mě povinnost. Je toho tu ale daleko víc, a ne všechno je zábava, zejména převalování riffů ve středních tempech. Ke konci už deska začíná nudit. Přesto má správný šmrnc a dá se doporučit. (6/10)

PAYSAGE D'HIVER - Urgrund (08/2024)
- zatím "jen" singl (18 minut) z chystaného alba Bergen, ale už teď dávám parádu!



SUR AUSTRU - Datura Străhiarelor (08/2024)
- pohrobek Negura Bunget mě druhdy velmi bavili svým albem Obarsie, takže novinku jsem ihned vnadil. Bohužel, i první poslech bolel, druhý už byl pravým utrpením. Tady je to smutníček a bludišťák. (3/10)


KILOTON - Swine Slice (08/2024) 
- číslem se neodvážím hodnotit, tohle je záležitost labužníků.




ALUK TODOLO – Lux (09/2024)
- monument krautrocku jménem Occult Rock zůstává sice nepřekonán, ale i nová deska nabízí solidní namotávačky s výbornou atmosférou. 

AddSatan

JAMES PLOTKIN & JON MUELLER - The Injured Healer (07/2024)
- baskytarista/synth z Khanate, mistr masteringu atd. tu hraje na Buchla modular synth, Mueller na gongy a davul – východní basový buben. Temnější space/ritual ambient/drone, mimozemské zvuky a bubnování, trhliny v časoprostoru v asijském chrámu. Hypno-meditační i zlověstně zneklidňující, kosmický vír/vítr, super zvuk, poblíž Deathproda. (Bandcamp)

GRIDE – Vyzobat (05/2024)
- jak už psal 
minule OnDRajs - Gride tentokrát spíše alternativnější, “experimentálnější“, mathcorovější, atmosféričtější, ale pořád samozřejmě gridecore violence sypec. Bicí bych dal v mixu trošku míň, resp. kytary trošku víc. Vokály dobrý, už mi ten Iny vlastně tolik nechybí. Něco víc, něco míň, Prokofiev s grind/metal bicíma rozpaky, ale převážně baví dost. Škoda, že se už zase rozpadli. (Bandcamp)

ENGULFED – Unearthly Litanies of Despair (04/2024)
SS-18 tip. Turci umí nejen BDM, ale i Inca/Immo/MA peklo/temno death. Riffy asi „jen“ dost fajn, ale o stupeň výš to táhne Mustafova sólová kytara. Občas i melodičtější úhyby a tupačky někam směrem k Vomitory, Demigod apod. Čvatkopáky bych radši sušší atd., ale jinak zvuk ok. Dead Congregation za Bosporem možná roste konkurence (na nej skladby/pasáže DC to nemá, ale asi to nikdy nenudí/není natahovaný jako ty slabší u DC). (Bandcamp)

DAISY RICKMAN – Howl (03/2024)
- psych až drone folk s hlubším/okým zpěvem á la Nico až Circuit des Yeux, ale jsou v tom hodně slyšet i Popol Vuh, trochu Third Ear Band, snad i Talk Talk. Zpěv, akustická kytara, sitár, cello, buzuki atd. Hodně fajn psych-hypnóza, různé polohy a zabarvení, lepší, „hlubší“ a psychedeličtější než se zpočátku může zdát. (Bandcamp)

SHOCK WITHDRAWAL – The Dismal Advance (03/2024)
- viz i OnDRajs minule. Jestli vám chybí Maruta (hlavně FIR), máte rádi Assück, Discordance Axis, Brutal TruthHate Eternal, ale i načernalý grind/metal Dr Doom/Teethgrinder (místy až Mayhem – Freezing Moon rozklady), tak jsou Shock Withdrawal s Mitchellem Lunou za mikrofonem (živě basuje Mauro Cordoba) správná volba. Ve 12. jsou i Zyklon, v závěrečné Eyehategod meets Thorns. Zvukově až na čvachtkopáky dobrý. Asi nej grindcore/death metal od Eastwood? (Bandcamp)


SHEILA CHANDRA - "This Sentence Is True" (The Previous Sentence Is False) (2001)

- tip od Jenny Hval a jo, občas je to blízko. Indické táhlé/dronující sakrální zpěvy, synthy, piano, perkuse, něco je až skoro takový „vkusnější“ new age/ambient (mj. Antonina Nowacka apod.), něco divnější až zlověstné – třeba v Mien i hrdelní chrčení jak duchové z Ju-on, „scat“ hraní si s hláskami, noisy-glitche, zneklidňující atmo-mluvení blízko Galás/Gammelsæter apod. 

sicky

KOLDBRANN - Ingen Skansel (08/2024)
- norská blackmetalová skvadra se hlásí po více jak deseti letech s novým albem a stojí to za to. Už na ETEFu naživo zněla kapela výborně a album její kvalitu potvrzuje.Btw, takhle nějak si představuji ryzí black metal. (8/10)


KINGCROW - Hopium (08/2024)
- australská kapela hraje progresive metal spíše v té měkčí, hravější poloze. Hudba má melodie, je čitelná, nechybí nápady. Občas se vyskytne balada, občas je to nářez. Ve finále každopádně pestrá, kvalitní deska, která by neměla zapadnout. (8/10)


GENERATION OF VIPERS - Guilt Shrine (08/2024)
- tvrdý sludge-post metal místy do hardcoru. Nechybí tlak ani macaté riffy. Nasraná hudba se valí sice v pomalém tempu, ale za to s velkou intenzitou. (8/10)



SMASHING PUMPKINS - Aghori Mhori Mei (08/2024)
- Billy Corgan se po letech marného experimentování se synťáky a elektronikou vrací ke kytarovému zvuku a konečně se to dá zase poslouchat. Na rané desky novinka nemá, ale marná není. (7/10)



FLESHGOD APOCALYPSE - Opera (08/2024)
- koketování s operou se italským deathmetalistům docela daří. Není to křeč, naopak je to zábava a hlavně to šlape. (7,5/10)



JACK WHITE - No Name (07/2024)
- po řadě experimentů Jack konečně vrací k zemitému, garážovému, bluesově drásavému zvuku, který proslavil White Stripes. Hurá. (8/10)

mIZZY

REVERORUM IB MALACHT & IHS - IHS // Malacht - Inferno MMXXI (08/2024)
- Malacht tentokrát kromě práce s noise/ambient prvky vsází na primitivní, špinavý black a byť se místy tupající Inferno MMXXI vyhlazovačkám jako 
Kyrie Eleison rovnat fakt nemůže, funguje opět dobře. (Bandcamp)

Dantez

SPECTRAL WOUND – Songs of Blood and Mire (08/2024)
Kanaďané pokračují ve svém rychlém, black n´rollem ovlivněném výrazivu, které čerpá z rukopisu Mgla, v případě nové desky se ale spektrum vlivů rozevírá do větší šíře, nejvíc jdou přitom slyšet blackmetalové ozvěny Finska, občas i kousek Islandu.


KA – The Thief Next To Jesus (08/2024)
rapový bard, kontemplativní mystik z Brownsville pokračuje ve svém meditativním, klidném, potemnělém pohledu na rap. Na novice se vrací k religiózní tématice – biblické metafory nyní využívá ke komentování společenských a rasových problémů. Kvalita přitom zůstává na vysoké úrovni.


NAILS – Every Bridge Burning (08/2024)
- další náklep od powerviolence vichřice, který bohužel netlačí jak předchůdci. Dost možná nejslabší deska Nails – občas zbytečně humorná, jindy se příliš opírající o trendy. Silné momenty se ale pořád najdou. 

LooMis

COSMIC JAGUAR -  El Era del Jaguar (05/2024)
- aztécký technický thrash metal z Ukrajiny. Jako co? Jako JO! Musím si ještě doposlechnout debut z minulého roku, ale tohle je naprostá bomba. Zbystřit by určitě měli fanoušci Atheist (a myslím tím zejména první dvě desky, osobně tam ale nejvíc cítím Piece Of Time), Pestilence (Testimony i Spheres) a přidám i Sadist. Ostatně, na desce je docela dost hostů - Mark Biedermann z Blind Illusion nebo bývalý vokalista Morgoth Marc Grewe - a nebo právě i Tommy Talamanca! Jasná deska měsíce! (9,5/10)

FRACTAL GATES - One With Dawn (04/2024)
- stýská se vám po Amorphis z 90. let? Nudí vás patetičnost Evergrey? Tak zkuste tyhle Francouze. Finsko-švédská inspirace tady sice prýští ven všemi tóny, ale hrají to fakt pěkně. (7,5/10)



TERMINAL FUNCTION - The Symbiont (07/2024)
- tvorba těchto Švédů zcela jistě připomene, hlavně díky vokálu Victora Larssona a groovové hypnotičnosti, krajany z města Umeå. Nicméně zejména díky kytarovému duu Aronsson/Almgren a husté implementaci kláves je výsledek daleko nadýchanější a svižnější. Druhý jmenovaný hrál třeba v Soreption, zatímco David Lindkvist drtil blány u Vildhjarta, takže i těmito směry se hudba občas vydává. (8,5/10)

piTRs

ABOUT US - Take A Piece (04/2024)
- prog/heavy meets Bon Jovi, aneb Indové zkoušejí vnést trochu života do skomírajícího subžánru a místy jim to i celkem funguje. Nenáročný a občas přeslazený, ale svým způsobem pořád osvěžující koktejl v pokračující okurkové sezoně.


EVERGREY - Theories Of Emptiness (06/2024)
- jako služebně starší kapela za zenitem mají Evergrey míň dobrých nápadů a menší tah na bránu, ale leccos můžou dohnat třeba vyhraností a snahou o větší pestrost materiálu. Na aktuální desce se jim to zas povedlo o něco víc než předtím, což by na udržení pozice souboru a pro spokojenost die-hard fans mělo stačit.

IVANHOE - Healed By the Sun (05/2024)
- letos to není nejostřejší tužka v penálu diskografie, nicméně v pohodě deska a na udržení pozice německé subžánrové jedničky to stačí (lehce přeplácaní Vanden Plas jim pořád dýchají na záda). Ale na tom sladkobolu (asi nějaký trend letošního léta?) příště prosím zase ubrat.

MONKEY BUSINESS - Když múzy mlčí (08/2024)
- Mankáči jsou asi jedinou z hudebních aktivit Romana Holého, kterou si jednou za čas rád poslechnu. Už letmý průlet novinkou přislibuje další všemožnými prdýlkami prošpikovanou lahůdku a všestranně profi výlupek. Akorát plnou sázkou na češtinu si nejsem jist, byť i tady je slyšet, že s ní soubor pracovat umí. Dokonce na úrovni, jež je prosta topornosti valné většiny ostatních.

SEBASTIAN BACH - Child Within the Man (05/2024)
- po dlouhé době pořádná mjůzik do auta. Ale pro větší destinace a na povrch s opravdu dálničními parametry.

onDRajs

SKELETAL REMAINS - Fragments of the Ageless (03/2024)
- já blb v zimě nasadil na Marastu jako upoutávku na tuhle desku singl a na album samotné pak zapomněl. Klasika. Skeletal Remains pokračují ve zdařilé nápodobě a uctívání devadesátkové zámořské smrtící školy. Formulas Fatal to the Covenant Domination 🙂 Vliv Morbid tady přebíjí všechno ostatní, občas se ale ozve i Suffo nebo Malevolent, zkrátka a dobře umně poskládaná deska, byť o originalitu tady nezavadíte.


DISTASTE - Deibel (2019)
- už jsem sem dával jejich zatím poslední zářez (rok 2023), Deibel je ještě rychlejší, zuřivější, nasypanější, ale možná proto taky monotónnější a ne tak variabilní a zábavná. Přesto pořád grindcorový nadprůměr.

DISENTOMB - The Decaying Light (2019)
- příprava na srpnový koncert, na který jsem nešel. Disentomb valí verzi US Disgorge (stlačené sypačky + kila = zákon!) doplněnou o atmosféru Ulcerate (rozplizlé rozklady akordů, disonance) a špetkou deathcorové přímočarosti a valivosti. Byl na nich někdo ve Vopici?

Gába

PRAGO UNION – Zvukoloď (08/2024)
- tak se mi zdá, že Prago jsou čím dál lepší a lepší, teda hlavně mistr slova Kato. Skvělá deka. Jasný doporučení.



CONTROLLED EXISTENCE - Out of Control (06/2024)
- v současnosti nejlepší česká grindcore kapela vydala těsně před odjezdem na túru po US první plnohodnotnou deku. Boduje všude možně, u mě jednoznačně taky. Tuty do deky roku.



FEIND - Ambulante Hirnamputation (08/2024)
- skvělej druhej zářez grindcore smšti z Německa. Kluci fakt umí hrát a na celý desce je to jednoznačně znát (přesahy neasi). Top!



UxDxS - Som Fortjent (EP) (08/2024)
- heureka, páč po letech se hlásí dánský nenávistný vyhlazení. Čtyři přehrocený skladby ve dvou minutách a opět naprosto jasný doporučení. 

bizzaro

BRUTALLY DECEASED – Chasms (06/2024)
- aaaah, tak tohle mě baví, a to švédskou odrůdu neposlouchám. Žánrovější rozkročení a ztechničtění mi sedí, co ale totál zabíjí, jsou Maříkovy bicí.



SQUID PISSER - Dreams of Puke (08/2024)
- mathcorově rozsekaná grindcore zběsilost.




IONS - Counterintuitive (08/2024)
- původně vyšlo už v listopadu, ale vzhledem k vydání desky na Willowtip sem házím jako aktuál. Druhá deska československých progařů (post, Tesseract, BTBAM) je rozkročenější, průběhem stopáže ne tak tvrdá a muzikálnější, ale jde o materiál maximálně vyspělý. A maximálně doporučuju i sólo tvorbu kytaristy Jakuba Tirco.

MALLEPHYR - Ruins of Inner Composure (04/2024)
- Mallephyr se mi sem do alba vrací pravidelně, protože kompostura mě taky ravidelně dekompostuje.


VIPASSI - Lightless (01/2024)
- technika, progrese, atmo a jedinečnost, pro mě deska roku.

JAKUB TIRCO – Alaska + singly 2022
- sólo tvorbu Jakuba už jsem zaznamenal, ale pak se mi nějak vytratila z hledáčku a připomněla se mi zas s deskou Ions. Materiál je to samozřejmě mnohem kytarovější a klidnější, ale stejně jako Ions propracovaný a procítěný.

Vložit komentář

AddSatan - 19.09.24 18:15:48
Odpověď Ondrajs: Já právě myslím, že se Nile vrátili k "agresi" a teatrálnosti a patosu...
Vtipný, co jsem koukal, tak si fandové kapely na internetech spíš stěžujou, že je těch atmo/oriental samplů/zpěvů tentokrát málo :) - i v porovnání s předchozí Vile... je to fakt znatelný, když si to pustíš po sobě - tam to cpou víc hned od 1. a třeba ve 4. Seven... je toho i na mě moc (+ nevhodnější, filmovější pojetí sborů/samplů), je to pomalejší, epičtější, v 1. to chvíli uhýbá ke "klasicismu" Necrophagist (já radši oriental než klasicismus), jsou tam dobrý smažby a některý ty pomalejší zase nápaditý strukturálně/frázováním atd. Doceňuju, ale... novinka prostě víc jede (a kope! :) ) hned od začátku. Jsi to vystihnul s "udivuje živelností a vitalitou". Přesypaný mi to nepřijde, Kollias je skvěle dynamickej (i akcenty, síla úderů atd.) a 3/3 desky pomalejší. Třeba 3. To Strike ambivalentní - nevím, jestli Nile někdy zněli až takhle blackened behemothovsky, sice dost jednoduchá, ale jako 2 minutová vypalovačka fajn. ... No a Rutan je pro mě taky riffmástr, zvlášť některý jeho specifický disharmo postupy žeru, v riffech starších H8E na Nile min. dotahuje, ale v sólech mám radši Sanderse nebo Vignu (opět, hlavně starý desky). H8E jsou super, ale monotónnější rytmicky, vokálně, horší zvuk (starší) atd. ... by bylo na dýl.
Ondrajs - 19.09.24 16:33:17
Já právě myslím, že se Nile vrátili k "agresi" a teatrálnosti a patosu spíš ubylo (to platí i pro předchozí desku). Pár ženských výkřiků na tom nic nezmění, spíš to beru jako zpestření. Myslím, že k SepticFlesh nebo Fleshgod Apocalypse to má furt hodně daleko. Byť Sanders a jeho Nile nejsou nějaká moje srdcovka (když už AddS nadhodil oblíbenost sekerníků, víc si cením třeba Rutana), je to bezesporu roky originální a jasně rozpoznatelná kapela, což je dneska už docela vzácnost.
AddSatan - 19.09.24 11:33:52
A samozřejmě ty superlativy/blízkost ideálu myslím u těch desek 2000-2005. Já z tý novinky až zas tak "neseru", byť to tak může působit, jen mě prostě překvapilo, že mě to přes výhrady zase baví, možná jen správná nálada, ale co jsem v posledních týdnech zkoušel 3 předchozí, tak ty až tolik nemakaj, byť jsou asi lepší, než jsem si dřív myslel.
AddSatan - 19.09.24 10:46:01
Jsem ty Carnophage zase dal a převážně dobrý (vyloženě super asi nic), melodičtější tendence mi nevadí, spíš prostě "vatovitý", triviálnější muting/slam pasáže, který mi nepřijdou ničim zajímavý (např. hned část od 0:25 v první skladbě, která se pak vrací), prostě slabší/rutinější riffy. Zvuk ok, vyznívá dobře v tech-běhačkách, ale v jinejch částech mi přijde měkčí, tlumenější, jakoby trošku ořezanej, než bych rád, vokál taky fajn, ale ani zabarvením, frázováním, dikcí, prostě ničím zvlášť nezaujme, přitom je až trošku rušivě v mixu vepředu. A ty temnější/epičtější nádechy fajn, ale trochu na jedno brdo. ... U Nile mě právě blízkovýchodní harmonie/stupnice/módy (mj. frygický, aiolský? apod.) odjakživa baví, stejně tak epičnost mi tam přijde většinou udělaná dobře. Nemám problém si přiznat, že je to trochu kýč/vlezlý apod., něco i trochu legrační, ale i tak mě to většinou baví a přijde mi to v kombinaci s tím z Morbid/Suffo/Slayer (atd.) odvozeným, ale taky vyhrocenějším výrazivem funkční a osvěžující. Obecně mám blízkovýchodní postupy/atmosféry hodně rád, byť je to případ od případu, ale... Pro mě jsou Nile cca něco jako Emperor death metalu, v nějakejch ohledech/náladě si víc užiju jiný kapely, ale jako celek jsou Nile skladatelsky "nejzáživnější" + nej vokály, bicí a sóla. Přes věci, co se tomu daj vytknout (čvachtáky, epičnost, vykrádačky Gustava Holsta/Candlemass atd.), tak je to jejich ("") skloubení vlivů, techniky, brutality, nápaditosti, energie, rytmiky, dynamiky, atmosféry pro mě furt nejbližší pomyslnýmu ideálu (ideální/dokonalý metal pro mě asi neexistuje). Roli v tom určitě hraje i to, že to byla jedna z prvních death metal kapel, co jsem slyšel a bavila mě, na druhou stranu, Behemoth jsem měl před 20+ lety taky dost rád (můj mrtvej zub z kotle na ně potvrdí :) ) a v posledních letech už ani ty starý nejsem schopnej ani doposlouchat, prostě už to "vyčpělo", až moc pompézní a jednoduchý, sere mě jejich umělá produkce a ani nasypanost/tvrdost mi to dostatečně nevyvažuje (ani to jestli maj líp udělaný sbory :) - což je u Nile fakt úplná marginálie, byť samozřejmě se do toho dá dobře trefovat :) )
Franta N. - 19.09.24 02:22:33
Ti Carnophage mají některý super momenty, ale bohužel taky dost polo-melodický vaty, kde je to o úplně neoriginálních, nic neříkajících základních harmonických postupech. U Nile se mi moc nelíbí ani riffy. Nebo takhle: Něco je fajn, ale něco se křečovitě snaží vyvolávat epický/blízkovýchodní atmosféry a moc se to nedaří. Ty sbory to ruší v nepravé chvíle. To ti Behemoth na tom mají postavený skladby, pro mě jsou často až moc opulentní, ale ty pompézní soundtrackový pasáže mi tam přijdou líp zabudovaný. Tady to je takový, že "hrajeme death metal, pak tam hodíme nějakou melodii "tajemství pyramid", a aby to vygradovalo, zakončíme to zatrilkováním sboru. Annihilation..., i Black Seeds... jsou super desky, ale většina tvorby Nile mě nijak zvlášť nechytla a tohle není výjimka. Třeba Hate Eternal mám určitě radši.
AddSatan - 18.09.24 21:27:47
Odpověď brutusáček: mi to vždycky vytrhne z flow, plus ten zvuk je nějakej divnej, nevím, ...
já zas čekal míň :), výhradám rozumím, částečně sdílím, ale... Carnophage dobrý, sic bez "wtf zpívánek", ale riffy, bicí, vokály mají lepší Nile a pro mě je metal hlavně o riffech, bicích a vokálech (a zvuku - tam jsou + - u obou kapel), pár několikavteřinovejch wtf sborů (Therion/Behemoth :) ) mi to nepřebije...
brutusáček - 18.09.24 21:07:51
mi to vždycky vytrhne z flow, plus ten zvuk je nějakej divnej, nevím, čekal jsem asi víc....Carnophage super
AddSatan - 17.09.24 14:07:30
To je povyku kvůli pár několikavteřinovejm úsekům se sborama :) (který jsou i na starejch deskách wtf brutusáčku), já bych cca polovinu zpívánek taky spíš vyhodil, něco i fajn/nevadí - "sbor čarodejnic" :) feeling ... navíc těch atmo/oriental vsuvek je tu míň než snad i většině jejich desek (na předchozí VNR víc), jsou kratší atd., brnkací 5. za mě dost fajn. Já tam hlavně ale slyším min. 40 min. dobrýho/hodně dobrýho, energickýho metalu se skvělou flow + sem tam i zajímavý kytarový/rytmický nápady/detaily (a basu), super vokály atd. Z toho "mainstreamovějšího" tech/brutal deathu mě to prostě pořád baví nejvíc, byť jsem i ke starejm deskám čím dál víc kritickej, ale i tak furt hodně baví ... co se týče atmo/orientálního "koření" a inter z Mumie/Kleopatry, starověkej Egypt mám rád odjakživa, dřív mi přišly vyloženě dobrý, udělaný je to "kvalitně" - většinou skutečný nástroje a hlasy (syntetika minimálně), sedí tam, "mimo mísu" jsou víc intra u starejch Morbid Angel, tam fakt nechápu :) ... jasný, i u Nile je to v různý míře kýč/klišé, ty temnější, ritual ambientní v kombinaci s death/doomem (např. I Whisper in the Ear of the Dead) mi přijdou furt většinou fajn, některý víc pompézní bych vyhodil, ale zas... to je jak klávesy u Emperor, možná by mi to i trochu chybělo - schizo/ambivalence, jsem na to asi až moc zvyklej, dle nálady, spíš guilty pleasure, ale spíš jo. Nicméně, je to minoritní složka tý hudby, z brutal/tech/temno deathu je to pro mě furt nejvíc, hlavně Shrines a Black Seeds, z Annihilation jsem byl vlastně nejdřív spíš zklamanej, že už to není až tak zběsilý a temný, Laureano mi jako bicman seděl víc (jedny z nej fillů vůbec, jestli to nahrál nebo naklikal je mi úplně jedno, u desky to nepoznám). Vršek bicích geniální. Škoda těch cvak/čvachtáků - to mě s odstupem sere nejvíc, ale dneska se triggeruje i hůř (víc mokře/bez tlaku/víc to z mixu vyčnívá). Jako jo Annihilation je 3. nej, většina super/geniální, rozumím, že pro někoho nejvíc, ale hlavně kolem poloviny jsou tam skladby/úseky, co mě až zas tak neberou. Celkově je Sanders (případně i jiný kytaristi Nile?) spolu s Vignou asi můj nejoblíbenější death metal sólista. Oproti většině metalu mi u Nile i ty nejupidlikanější sóla dávaj smysl a účinek a zběsilost hudby spíš posilujou. Škoda, že je teda živě někdy šidí, ale na deskách top.
Franta N. - 17.09.24 01:38:12
Nile mě taky moc neberou. Vlastně jediný, co na tom fakt oceňuji, jsou bicí. Jinak pyramidy z papundeklu, a zpívánky působí vysloveně mimo mísu. Kdyby se tak Sanders a spol. soustředili výhradně na death metal a vypustili idiotský soundtracky k filmu Mumie se vrací, stejně jako některý na sílu "orientální" kytarový melodie... ale to jsou kdyby. Nejblíž ke splnění mého přání mělo kdysi Annihilation of the Wicked, a taky že je to jejich zdaleka nejlepší deska.
brutusáček - 16.09.24 22:56:47
NILE teda za mě velké zklamání, co ty zpívánky tam wtf
umrlec - 12.09.24 12:39:25
Přidávám se k sickymu s Koldbrann, těšírung na Celebrare Noctem https://koldbrann.bandcamp.com/track/serenade-til-d-dens-elende
vanena - 12.09.24 08:48:58
"Formulas Fatal to the Covenant Domination" je nejlepší doporučení, který můžeš dát! Okamžitě nasazuju!
AddSatan - 11.09.24 14:57:27
Odpověď radek.bxbx: paráda, na rozdíl od minulého měsíce spousta super tipů. já přihodím: ...
dík za ni zheng, noční můra a "swampy pool of undead" atd. jak píše na stránkách sedí, surreal asijskej horor, trošku prvoplánový/nucený (ve filled...) možná, ale správně (death/post-?)industriálně-musique concrète syrově-nepříjemný, jsem nejdřív vygooglil její "nákupní" bc https://bandcamp.com/nizheng a obliba Kreng, Himukalt, Dave Phillipse, Galás, Nurse With Wound atd. nepřekvapila :) - pár věcí tam neznám, zkusím ... Senyawa - Vajranala určitě fajn/dobrý, byť jak dělaj tak nějak "to samý" (možná i něco líp?), tak jsem to slyšel zatím asi 2-3x a článku nedal a na koncertě nebyl - kvůli obludný kocovině ze Soulkostela :)) ... ještě 30. vyšlo tohle: https://night-school.bandcamp.com/album/tristwch-y-fenywod dost fajn velšský goth-psych-folk-rock-post-punk s citerou místo kytary a až ritual/martial industrial rytmikou FFo: raný Dead Can Dance, The Moon Lay Hidden Beneath a Cloud, Current 93 (87-88), The Cure, Svitlana Nianio atd. zpěv, někde i křik - ženský/transka z Guttersnipe/The Ephemeron Loop/Petronn Sphene a Hawthonn
radek.bxbx - 11.09.24 12:38:14
paráda, na rozdíl od minulého měsíce spousta super tipů. já přihodím: ni zheng - fetid things (06/2024) - loňská deska se mi vešla do topu a fetid things tam nejspíše skončí taky, zase soundtrack k nočním můrám, možná prvoplánovitě strašidelný, ale já jsem primitiv, a tak mě to baví, bojím bojím a další repeat. Senyawa - Vajranala (06/2024) - skvělý, taky jasná AOTY záležitost a mrzí mě, že jsem nedorazil na koncert (jaké to bylo?).
bizzaro - 11.09.24 10:01:43
Z&A jsem taky chtel dat, pac neco zaujalo (par skladeb/napadu), ale nakonec, jak trefne napsala Bara pise "Ohňostroj kreativity, kde jsou jednotlivé petardy zajímavé a zábavné, ale žádný působivý obrazec netvoří. Spíše neuspořádaná hromádka fajn skladeb než kompaktní album," jsem to nedal, pac ve vysledku se nakonec magicka para nad hrncem rozplynula. treba to jeste jako nektery desky dozraje, ale uz to bude spis zkoumani a overeni dojmu, nez ponor pro komplexni zabavu
AddSatan - 11.09.24 09:48:19
Concrete Winds - už to sice není takovej "šok" jako NB, trošku dojem "nastavovaný kaše", trošku pomalejší, ale v něčem snad i lepší - bez sranda/retard tupaček jako Tyrant a Dissolvent, místy snad ještě víc Morbid Eternal (5., 8.) - i sóla ještě pekelně-zvrácenější, vokály natlačeně-vrstvený, že teď už to živě dát nemůže :) a ten noise-industrial taky fajn, příště by to klidně mohli v rozumný míře začlenit i přímo do metalu (dělalo se to už v 80´s, tak proč ne), každopádně AAAAARGH! a přinejmenším spokojenost

Zkus tohle