Co neminout na OEF 2024

Článek obscene extreme

Přehled kapel, kde nebudeme chybět.

Obscene Extreme, svátek všech fanatiků do hudebního extrému, slaví čtvrtstoletí. Představí se na něm přes osmdesát kapel. Známá jména asi netřeba propagovat (například Haemorrhage, Immolation, Cripple Bastards, Blood, Dying Fetus, výjimku jsem udělal u Napalm Death a Autopsy), ale co bandy, které nejsou tak profláklé? Marast připravil přehled kapel (samozřejmě subjektivní), na kterých nebude chybět.

Řazeno podle abecedního pořadí:

Acidez – Z metalových pankáčů jsem si vybral mexické Acidez (loni mě v tomhle ranku zaujali Portugalci Systemik Violence). Název jejich poslední řadovky In Punk We Thrash hovoří za vše, příznivci The Exploited by měli zbystřit. Silně nakažlivé, byť kolovrátek, ale určitě koncertní tutovka.

Analepsy – Z poměrně inteligentního slamovacího death metalu jsem si nakonec vybral tyhle Portugalce. Quiescence je na žánr poměrně variabilní počin a myslím, že to živě bude makat a bude z toho bolet za krkem. Ze stejného ranku v Trutnově zahrají ještě Devourment nebo Utilize the Remains z Nového Zélandu. Od Analepsy si v tomhle ohledu slibuju víc.

Autopsy – Tahle legendární banda podle Čurbyho nikdy v ČR nehrála. I když se nepovažuju za jejich velkého fanouška, musím uznat, že old school death v jejich podání má na dnešní, stále panující metalovou retro mánii převelký vliv. A navíc loňská fošna Ashes, Organs, Blood and Crypts dává naději, že kapela šlape a nehraje jen ze setrvačnosti. Jinak ale doufám, že klasické fláky ze Severed Survival a Mental Funeral nebudou chybět.


Belushi Speed Ball – Natrsaná rychlopalebná speed/thrashovka ze Států. Nezní to jako 100% retro, je to svěží muzika stavící hodně na umu bicmena Daniela Neela. Dost starých Anthrax, kapela přiznaně těží z Municipal Waste.

Deliriant Nerve – Mladá krev a možný černý kůň festivalu. Perfektně zahraný špinavý grindcore staré školy, kde ale nechybí zvraty, při kterém mě napadají jména jako Phobia nebo Insect Warfare. V pátek hrají už v deset dopoledne, tomu říkám výzva!

Distaste – Rakouští Distaste loni vydali povedenou fošnu Der Ertraeger und das Fleisch. Trochu Rotten Sound, ale také dost „švédských“ melodií. Skvěle zahrané.

Dropdead – Tihle hardcore punk/grind matadoři mají za tři dekády na scéně řadu splitů, ale jen tři dlouhohrající řadovky. Na OEF jsou to staří známí, letos se tam objeví už potřetí. Poslední deska je opět plná d-beatových hitovek (i když to vokál posunuje jinam), které vyzvednou z hrobu i mrtvolu. Naživo tomu určitě nebude jinak. Hlavní tahák středy.

Escarnium - Komu chybí Dead Congregation, kteří už pěknou řádku let nic nevydali, ať zkusí brazilské Escarnium. Poctivá blackened deathmetalová rubanice. Poslední nahrávky navíc mají skvělý zvuk.

Groinchurn – Že někdy uvidím jihoafrické Groinchurn, v to jsem nedoufal ani v tom nejtroufalejším snu. Na konci 90. let s grindcorem hodně experimentovali, nechyběly groovy, snad až nu-metalové momenty, taky hardcore a výsledek byl v té době neotřelý. Snad jim to po dlouhé pauze bude hrát.

Gruesome – Nevím, jestli není pitomost doporučovat v podstatě revival Death z období Leprosy/Spiritual Healing, ale Amíci umějí hrát a z obou jejich desek leze autentický schuldinerovský duch. Určitě zapracuje i nostalgie.

Gummo – Páteční dopoledne je nabité, jako třetí nastoupí na prkna Frantíci Gummo, na jejichž desku A Fresh Breath on the Neck jsem na Marastu před časem upozorňoval. V záhlaví mají grindcore, ale rozhodně nejde o sypanice od začátku do konce. Mají i dost hardcorových, skočných pasážích, které jejich muziku posunují jinam.

Hørdür – Našlapaný grindcore z Francie. Trio mísí i další vlivy, ale grind a fastcore jasně dominují. Slyším rukopis Sayyadina (RIP).

Mass Worship – Po sypacích nakládačkách Cutterred Flesh, Whoresnation a Putridity přijdou ve čtvrtek na řadu švédští Mass Worship. Zpomalený, natlakovaný, industriální atmosférou zmaru načichlý emo/hardcore, nechybí ani death metal s křupavým Sunlight zvukem. Povedená záležitost a docela překvapení, že tohle hraje na Obscenu.

Melt-Banana – Další jistojistá ďaha mezi oči. Elektro/noise/HC/grind s upištěnou zpěvačkou smetl vše živé i na Brutal Assaultu, a to je co říct. Na Obscenu to nebude jiné, čekám ještě větší smršť pozitivní energie od těchto bizarních Japonců. Letos jim prý má vyjít nová deska, po 11 letech...

Napalm Death Loni Carcass, takže letos jako headliner jejich bratři v triku. Přiznám se, že jsem trochu váhal, zda je dát do tipů, protože napalmová smrt je u nás jako doma, navíc mnou viděné koncerty z poslední doby mě moc nepřesvědčily, ale… V Trutnově může být všechno naruby a Napalm Death by mohli podobně jako loni Carcass šlápnout „do plnejch“ a předvést parádní set.

Ratos de Porao – Sklepní krysy jsou nestárnoucí směsí HC/punku s příměsí thrashe, která kdysi inspirovala slavnou Sepulturu, leč oni sami zůstali v undergroundu. I po čtyřiceti letech vydávají výbušné desky plné energie (zatím poslední Necropolitica je toho důkazem) a já pevně věřím, že tomu tak bude i živě.

Rebaelliun – Béčko Krisiun? Může být. Vypůjčím si slova kolegy Vaněny k poslední desce: „Sype to, rouhá to. Rychlý death metal ve stylu Angelcorpse a Krisiun (Conquerors of Armageddon), hodně Morbid Angel riffingu a možná špetka Vader.“ Loni na podzim v Praze to prý byl super uragán, tak uvidíme...

Sickrecy – Nová grupa, ale jsou tu známé tváře svenska scény. Salvation Through Tyranny je pocta staré školy, zejména Terrorizer nebo Napalm Death (Harmony Corruption).

Shitstorm – Borci z Floridy loni vydali naprosto nelítostnou superintenzivní nahrávku Only in Dade. Něco tak nekompromisního jsem dlouho neslyšel. Nejdelší songy mají kolem 25 sekund, grind/powerviolence zabalený do zboosterovaného zbasovaného noise, řvu blahem! Potíž je, že hrají ve čtvrtek jako poslední v 2:40.

The Crown – Loni jim to nevyšlo, tak letos. Death/thrash skandinávského střihu, který ale umně pracuje s dalšími vlivy (crust) a melodikou a není to dneska tak oblíbená vykrádačka 80. let. Fascinuje mě jejich aktivita, na kontě mají 11 desek, přesto to má furt kvalitu, energii a nese jejich punc.

Trucido – Grindcorový vyhlazovací tip par excellence. Raw sypec made in USA bez kříkras, škopky tam drtí výtečný Bryan Fajardo z Noisear a Cognizant, ke kterým mají Trucido docela blízko. Hrají ve středu v půl čtvrté, takže to bude chtít vyrazit do Trutnova s předstihem.



Walking Corpses
– Pro mě jeden z taháků festivalu a důvod, proč je Obscene letos speciální záležitostí. Danny Lilker plus tři borci od nás přehrají debut Brutal Truth od začátku do konce jako dárek
Čurbymu k padesátinám. Zveřejněný klípek zní stejně autenticky jako klasický počin z roku 1992. Těšba převeliká.

Whoresnation - Přiznám se, že z Francie mám jako grindery radši Blockheads (v Trutnově hráli loni), ale i Whoresnation umí tlak, tak uvidíme v reálu...

Samozřejmě že všechno se sem nevejde, tak nám své tipy klidně napište do komentáře… Uvidíme se na Bojišti!

Vložit komentář

brutusáček - 02.07.24 12:21:13
Odpověď bizzaro: hej...
toto se líbí uživateli brutusáček
bizzaro - 02.07.24 10:02:40
Odpověď brutusáček: šéf přijede na čtvrtek zkontrolovat? ...
hej
brutusáček - 02.07.24 09:48:35
Odpověď bizzaro: minimálně čtvrtek grind a pivo!...
šéf přijede na čtvrtek zkontrolovat?
AddSatan - 02.07.24 00:39:29
debut Brutal Truth vyšel 92 (ne 94), kdybych jel, nevynechal bych Internal Suffering a Putridity a ano, Siege (a Walking Corpse samozřejmě) ... Deliriant Nerve hrajou s Brain Tourniquet a Terminator X 21. 7. na 007, a jako příměr k Phobia/Insect Warfare asi jo, zahraný dobře, ale napůl až moc rutina/"hrajeme grindcore lekce 1"
bizzaro - 02.07.24 00:02:01
minimálně čtvrtek grind a pivo!
brutusáček - 01.07.24 15:02:33
na Trucido nás hajpuje RIP, který nás veze, takže tam tak nějak taky budeme už dřív :)
Gába - 01.07.24 14:13:42
kua Ondro, zapomněl jsi na Siege! :-) legendární průkopníci hc bordelu. až po nich přišli ND, Dropdead atd... 2019 jsem si je nechal ujít, ale tentokráte už ne. osobně jeden z headlinerů
Gába - 01.07.24 14:06:22
těšba převeliká! a jen, že na poslední chvíli místo Mass Worship budou sypači Six-Score

Zkus tohle