Články

přeposlat článek tisknout
METALGATE MASSACRE 5 - 2. semifinále

METALGATE MASSACRE 5 - 2. semifinále

  • kdy: 5. 4. 2014
  • kde: Praha, Nová Chmelnice

2. semifinále proti sobě svedlo Draco Hypnalis, The Revolt, Foursquare a All Friends Dead. Postoupit mohli pouze dva...

Ani druhé semifinále soutěže MetalGate Massacre netrpělo nedostatkem diváků, přesto bylo znát, že minulé kolo s dvěma pražskými kapelami přitáhlo více fanoušků. I proto bylo asi závěrečné hlasování tak těsné - přeci jenom je finančně nákladné si na takovouto akci přivézt autobus svých příznivců (ale ve finále se asi dá očekávat, že každá ze skupin přijde s co nejvíce svými věrnými). Za Marast jsme tentokrát byli ve třech - přišel i sám pan nejvyšší šéf, aby se podíval, jak se prezentuje dravé mládí a aby také mohl prohodit pár svých mouder (která jsou nám na Marastu ostatně denním chlebem).

DRACO HYPNALIS jsem neměl možnost jako jediné v základním kole vidět. Bohužel musím rovněž konstatovat, co zmínil Brutusáček - výborné po stránce kompoziční, ale přesamplované a navíc i ubité po stránce zvukové: těžko se soustředit a nechat se zaujmout kytarovými výjezdy a hutnou basou, když samplované klávesy a bicí všechno zadusí. Instrumentace, jakkoliv dobrá, vyzněla naprázdno - na pódiu se de facto pohybovaly tři osoby, které si "cosi" brnkaly do symfonického death/black metalu a ani vlažná, v podstatě hodně strohá, komunikace k přihlížejícím nemohla postup přinést.

Na THE REVOLT jsem se těšil - jak na hudbu, tak i show a obojí přišlo v míře příjemně vrchovaté - zpěvák Vláďa Hájek nemá jako frontman chybu, dařilo se mu i ukočírovat melodické, zpěvné pasáže (snad až na 2 místa, ale například v minule zmiňované Feel My Pain to tentokrát všechno sedělo), dokonce i opětovné problémy s kytarou byly zažehnány rychleji než v základním kole. Výtka je na místě pouze směrem ke zvukaři, který zcela zbytečně a nepochopitelně potlačil kytary. Opakuji, co jsem již vyřkl - tahle kapela je (vedle Desire For Sorrow) horkým kandidátem na vítěze - kluci mají zcela jasno, co chtějí hrát, jsou dostatečně muzikantsky zruční a dovedou to prodat. O metalu večera jsem měl tedy prakticky rozhodnuto, ale zbývaly ještě dvě kapely z trochu jiného ranku.

FOURSQUARE byli také zbytečně nahlas a stejně jako když si vybojovali postup, i v semifinále mělo vystoupení dvě části - v první předvedli jednolité stoner/psycho/post-rockové vystoupení, ve druhé pak kytarista/zpěvák odložil svůj strunný nástroj a opět se začal u mikrofonu svíjet. K dojmu bohnického chovance mu stačilo jen trochu přidat na hysterii a zážitek by byl dokonalý. Na rozdíl od komunikativního frontmana The Revolt, Foursquare moc nemluví a asi by to mělo tak zůstat. A navíc bych (opět) doporučil, pokud to jenom půjde, vykašlat se i na zpěv. Sílu téhle kapely vidím zejména v instrumentaci, naději na postup si podle mne kapela nechala proklouznout mezi prsty ve chvíli, kdy se vystoupení lámalo do skladeb s více vokálními party. Snad příští rok a klíč k úspěchu je hrát, hrát, hrát a nezpívat!

ALL FRIENDS DEAD nebo All Friends Dance? Na AFD můžou všichni, i nekamarádi, tancovat, protože k tanci je tahle hudba jako stvořená... a klidně se utančit k smrti. Těší mne, že v prvním kole to vůbec nebyla náhoda, že mne Woody Allen (bicí), Martin Gore (kytara) a DJ Bobo nadchli. Prapodivná míchanice metalcoru, disca, death metalu, elektroniky, zpěv hardcorově nasranej, deathově obhroublej, popově sladkej. Na první pohled to vypadá nesourodě, ale turnovští mají šém, jak to spojit, aby to nebylo násilné. Podobně jako u The Revolt, i tady je vidět, že klukům je jedno, kolik lidí zaujmou a dělají to, co je baví. A dělají to hodně dobře. Přestože metal se hraje v Pelhřimově, nakonec u mne převážil ne-tak-úplně-metal AFD a dostali ode mne bod. The Revolt se tedy omlouvám a uvidíme ve finále, třeba to tentokrát bude za hlas?!

Po sečtení všech hlasů byl výsledek následující (detailní rozpis i s hlasováním poroty):

All Friends Dead - 23 hlasů
The Revolt - 22 hlasů
Foursquare - 19 hlasů
Draco Hypnalis - 10 hlasů
 
Ve finále 26.dubna 2014 se střetnou DESIRE FOR SORROWSELF DEFENCETHE REVOLT a ALL FRIENDS DEAD, opět v prostředí klubu Nová Chmelnice.

Fotky © MetalGage (kompletní galerie)

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze