Ultrazvuk, hudba pod lupou II.

Ultrazvuk, hudba pod lupou II.

Hudba v detailu, hbité prsty a odhalené nápady. Masterclass pod lupou.

Vzhledem k tomu, že se zde věnujeme hudbě a permanentně obsah plníme videoklipy, lyric videy a skladbami, uvědomil jsem si, jak opomínáme muzikanty, tedy na lidi, kteří za samotnou muzikou stojí. Ale on jen poslech k uvědomění, co se vlastně na hmatníku, klaviatuře, nebo soupravě děje, často nestačí, a posluchač až v momentu, kdy všechny ty věci vidí na vlastní oči, pochopí, co se mu ze sluchátek nebo reproduktorů line. Následující videa berte jako inspiraci pro vlastní hraní, pro čórování, nebo jen pro obyčejný poslech s nahlédnutím, jak to všechny ty tóny vznikají a kde se berou.
 
 
Pat Torpey (MR. BIG) – sólo

7. února 2018 v nedožitých 65 letech zemřel Pat Torpey, bubeník Mr. Big. Tuhle kapelu jsem z hlediska bubnů měl dlouhý roky jako úplně nezajímavou, o pocitech z mládí (nejen vůči nim, ale i hudbě) radši nemluvě. Ale ono hraní v bandu často nebývá o projevené instrumentální zručnosti. Z dnešního pohledu techniky už je tu sice vše překonané a sólo tak odpovídá době, nicméně… co si budeme nalhávat, kdo z nás bubeníků tohle takhle zahraje? :) A mimochodem, dojde i na sypačku!

 
Teď drobná připomínka koncertu Archspire, kde to zvukově pokulhávalo, a aby toho „sportu“ nebylo málo, dáme si skoro od každýho něco.

Oliver Rae Aleron, ARCHSPIRE - Calamus Will Animate, album Relentless Mutation

Kulomet, ku-lo-met! Osmý div světa!

 
Jared Smith, ARCHSPIRE - Relentless Mutation, album Relentless Mutation

Jo, tak takhle nějak si představuju tech-deathovou basu. Střídání technik, podpora riffingu i harmonie a výjezdy přes celý pražec - žádný podržtažkování kytaristům!

 
Dean Lamb (osma) & Tobi Morelli (sedma), ARCHSPIRE - Human Murmuration, album Relentless Mutation

Tady mě (krom muziky samozřejmě) baví viditelný rozdíl v technice držení trsátka obou kytaristů a to, jak si ho průběhem hry v prstech pro držení posunují. Krásně jsou tu ale vidět aranže, jak to mají oba nástroje v hudbě rozdělené.

 
Al Mu'min, The HAARP Machine – Shedding, singl 2018

HAARP (porůznu v nich byli využíváni členové SikTh, The Faceless, Intervals, Periphery, Monuments ad.) v době vydání debutu byli taková malá senzace, ale pak se po nich po evropském tour slehla zem. A jak to vypadá, něco se zas začíná dít. Al Mu'min sice teď s poporostlými vlasy vypadá jak Alibaba, ale na haarfě mu prstíky lítaj jedna báseň, byť hudebně mě to až tak neoslovuje (místy muzika zní jak nějaké cvičení), udivuje instrumentální vyzrálostí (tady přihazuju jednu věc debutu), ale především Ind, byť ne v tomto videu, nehraje jen na kytaru, hojně využívá i sitar a koto, snad na ně ani na nové desce zas nezapomene.

 
Charles Alexander Allred, PERIPHERY - All New Materials, album Periphery

Trochu zvolníme a změníme i nástroj. Jak by zněli Periphery přearanžovaní na klasickou kytaru? Charles nabízí odpověď.

 
Jakub Żytecki, DISPERSE – Gabriel, album [ Foreword ]

Být ženská, tak mu skáču… kolem krku a on po mě vytírá odsávačkou napojenou na turbínu. Jakub má neuvěřitelný feeling a při hře z něj stříká charisma, je ohromně muzikální. Tahle verze je ovšem zajímavá tím, že oproti albu zde není zpěv, ani studiové bubny, až to takhle vlastně ani nezní jako písnička, ale spíš jako improvizace, no posuďte a hlavně!, hlavně se koukejte, je to orgáč.

 
Robin Zielhorst, EXIVIOUS - Time And Its Changes, album Exivious

Exivious je ohromná škoda a zvuku téhle měkké, hřejivé, laskající basy obzvlášť. Lábuž!

 
Paul Masvidal, CYNIC – Humanoid, singl 2018

V reálu nejde zas tak o skutečné playthrough, ale to myslím v případě „ultrazvuku“ ani není potřeba. Masvidal zde za zvuku Humanoid a ukázek z něj rovněž představuje audio software Positive Grid BIAS Amp 2 (kytarový plug-in simulující několik aparátů/zesilovačů pro tvorbu i vlastního zvuku). Může nejen pro domácí hraní, ale i skládání a nahrávání být nápomocno, ne?

 
Matt Lynch, CYNIC – Humanoid, singl 2018

Dát sem dvakrát jednu věc? No moc se to opakovat nebude, ale tady je skladba celá a nový bubeník Cynic takovou pozornost vyžaduje, obzvlášť když jeho školená, trochu profesorská hra připomíná Travise Orbina. Pokud máte Humanoid naposlouchán, tahle verze je od té ve studiu nahrané mírně odlišná. Jsou v ní pro živější vyznění sólo bubnů přidány extra fily a hraní přes ráfky (hojně využívané už v jeho projektu s basákem BtBaM Trioscapes). A jako bonus přidávám i notový zápis.

 
Terrance Hobbs & Charlie Errigo, SUFFOCATION - Return to the Abyss, deska …of Dark Light

A zpět k trsání a brutalizování (ať se tu Gába aspoň na pár vteřin ohřeje). Nová deska mě zas tak nebaví, ale takhle s obrázky je to jiná (Terrancova pravačka je vždy kouzelná), obzvlášť za situace, kdy tu za 14 dní máme Suffo ve Futuru.

 
A závěr... možná doma každý máte nějaký nástroj a ani o tom nevíte, tenhle je ale rozhodně vodnímu kameni i začátečnickým chybám rezistentní :)

aktuálně

diskuze