Únorové koncerty 2020

Únorové koncerty 2020

Je k nevíře, kolik se v únoru koná koncertů a na kolika z nich se shodneme. Vyhrává ovšem sešlost Napalm Death s Eyehategod a spol.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

sobota 01. února

DISILLUSION + VOTCHI + THARI KAAN (Dejvická Klubovna, Praha) – FB event

DR: Němci jsou po letech opět aktivní a mají na kontě novou desku, která je parádní. Naživo to bude určitě též dobré.

LooMis: Zajímavý koncert se odehraje v Dejvicích, kam přijedou progmetalisté z Německa Dissilusion, kteří přijedou odehrát (asi celé) loňské album The Liberation. Ukazováček je ale zvednutý i u jedné z předkapel - Votchi se sice prezentují jako progresivní rock, ale je to skvělý tribut hard rockovým ikonám 70. a 80. let se vším všudy. Jejich deska Scary Woman (2002) mě baví dodnes.

bizzaro: Disillusion se po letech vrátili, a to nejen s albem, které jsem teda stále neslyšel, ale i na podia. Rád bych u toho byl, ale 12 koncertů nemám šanci zvládnout, tak uvidíme.

pátek 07. února

INDOCTRINATE + OUT OF PHASE + POSTEA + OČI VLKA + OUTWARD (OrWell, Praha) – FB event

mIZZY: Sludge / grind / black sešlost.

pátek 07. až sobota 08. února

A SINISTER PURPOSE III (UT Connewitz, Lipsko, Německo) – FB event

mIZZY: Dvoudenní blackovej fest v Lipsku na hodně cool místě. Loni to bylo parádní a z letošního line-upu jsou asi největším lákadlem Lugubrum, Reveal a Lvcifyre. Je ovšem už vyprodáno.

sobota 08. února

ABBATH + 1349 + VLTIMAS + NUCLEAR (Fléda, Brno) – FB event

mIZZY: 1349 nehráli v ČR v klubu snad patnáct let, takže tenhle koncert je celkem morální povinnost. A vzhledem k tomu, že Vltimas byli na Brutale fakt super, tak se těším dost i na ně.

bizzaro: Skvělá blacková sestava a vrchní šáša Olve. Na start thrash jihoamerického chovu.

středa 12. února

NAPALM DEATH + EYEHATEGOD + MISERY INDEX + ROTTEN SOUND + BATFB event

mIZZY: Eyehategod byli loni na Brutale hodně solidní válec, takže by to chtělo repete. ND, MI a RS hrají grind, co neurazí, takže by se mohlo jednat o slušný večer.

DR: Našlapaná sestava, samí veteráni! Grind versus sludge.

bizzaro: Památného Campaign for Musical Destruction jsem se v 90. nezúčastnil, ještě jsem nebyl kovaný deathař. Potkalo mě to asi o půl rok později. Tentokrát to snad vyjde.

brutusáček: Mini Brutal nebo mini Obscene, oblíbené formace v jeden večer v Praze, ale v klubu který končí ve 22 hodin?

čtvrtek 13. února

THY ART IS MURDER + CARNIFEX + FIT FOR AN AUTOPSY + RIVERS OF NIHIL + I AM (MeetFactory, Praha) – FB event

bizzaro: Moderna, deathcore, death metal a RoN, no jako asi musím neasi.

MINOR PIECES (Potrvá, Praha) – FB event

brutusáček: Krabičky, kytary a podmanivé vokální duo, zima bude hned přívětivější. Slechni tu.

sobota 15. února

DREAM THEATER (Tipsport Arena, Praha) – FB event

DR: Drýmáči chtějí vzpomínat na majstrštyk Scenes From a Memory. Jo, proč ne, já to stihl, když to u nás hráli na sklonku 90. let, tak vynechávám. Připadá mi, že se začínají vykrádat jako Metallica.

VICTIMS + SEVERALS + NAVOCANE + DIVERSITY + HILLSIDE (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Se křty se roztrhl pytel. Leden patřil Pothead, v únoru to budou pražsko-severočeští deathcoristé Victims s albem Lorn Echoes a věřím, že to bude opět náramná oslava! Společně s nimi vystoupí na české scéně lehce opomíjení mostečtí Diversity (prog/djent) a jeden zahraniční host - němečtí Navocane.

bizzaro: Nová deska Victims je na spadnutí a zní fakt dobře! Když to vyjde, rád bych se stavil.

brutusáček: Victims křtí novou desku. U nás se moc líbí. V klubu už objednávají barely vodky a formu krom oslavenců ladí i Severals, Navocane, Diversity a Hillside.

středa 19. února

MONUMENTS + HEART OF A COWARD (Futurum, Praha) – FB event

LooMis: A další progrese říznutá djentem. Pohrobci Fellsilent už u nás několikrát vystupovali, nicméně (pokud mne paměť neklame) vždy jako předkapela. Tentokrát tedy v roli hvězdy večera, s vydařenou loňskou deskou Phronesis a novým zpěvákem s českým příjmením - Cizek. Pokud někdo váhá, tak sem hodím ještě dvě jména, která prošla kapelou - bubeníci Anup Sastry a Alex Rüdinger! Tradičně se jen bojím zvuku ve Futci.

bizzaro: Jedna ze zásadních djenty kapel se zas vrací na podia. Však dokončují desku.

pátek 21. února

WHEEL + MADEBYTHEFIRE (Chapeau Rouge, Praha) – FB event

LooMis: Kdo nebyl minulý rok na koncertě Tool, ať přijde a uslyší jejich dokonalou kopii! Nechci se tady pouštět do polemiky, nakolik se jedná o bezuzdné plagiátorství a nakolik o vlastní přístup, faktem je, že pokud někomu nevoní Fear Innoculum, tak by si tuhle kapelu mohl zamilovat, jelikož tady přesně najde drive starých Tool. O "bývalé české Meshuggah" v roli předkapely si taky nechám líbit. Alanis a spol. prý chystají nový matroš, tak uvidíme.

bizzaro: Toolovské progery Wheel s Mejdama bych hrozně rád, ale jsou proti nim 3teeth, uvidím, jak bude možno přebíhat.

3TEETH + MAC OF MAD + BOLEHLAV (Underdogs, Praha) – FB event

bizzaro: 3teeth mě bavili už před Ministry, ale teprve když jsem si poslechl Metawar, jsem pochopil, že jejich sólo koncert musím vidět. V ten den jsou ještě Wheel a MBTF :/

ALGIERS + ESYA (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

JSt: Desky (gospel hozenej do našlapaného hardcore punku anebo post-punku) jsou fajn, ale neodpovídají haló kolem kapely, politika taky fajn. Ovšem loni naživo to bylo ukrutně silný. Sám asi nepůjdu, na to je po tom zážitku moc brzo, ale maximálně doporučuju.

sobota 22. února

ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO + TRIARII (Hellreiser, Lipsko, Německo) – FB event

mIZZY: Škoda, že tohle německé miniturné nedorazí i k nám. Koncert Triarii byli na Wroclaw Industrial festivalu hodně krutej a OREčka bych někdy konečná rád taky viděl.

HALALI + DOK + DVA GRAMY V MRAZÁKU (Hospoda Brouk, Praha) – FB event

LooMis: Pekelný týden nekončí, naštěstí tohle bude jen o zábavě a pár škopcích na baru a v neděli se člověk pak může zrekreovat.

HO99O9 (Rock Café, Praha) – FB event

JSt: Příjemně vyhrocená kombinace hardcore punku a hip-hopu. Přes kontext Rock Café a Rock for People jako pořadatele mě to docela láká, naživo mají skvělou pověst.

AIMING FOR ENRIKE (Underdogs, Praha) – FB event

JSt: Napálenej math rock s hodně přehnanou kytarou, co zní jak béčkový klávesy. Sice hrajou na showcasech, ale je možný, že mě celkově příjemnější prostředí naláká spíš sem.

úterý 25. února

OBSCURA + GOD DETHRONED + THULCANDRA + FRACTAL UNIVERSE (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

DR: Progdeťáci jistě plesají, hned dvě kapely jim zvednou tlak. Snad ve Futuru vyjde zvuk.

LooMis: Německo, Holandsko a Francie a jedna lepší kapela než druhá. Obscura je snad jasná a bude to přísný diktát, kytarista Steffen tu má ještě dvojzápřah s projektem Thulcandra, ale těším se na skvělé prog/tech/death Frantíky Fractal Universe, kteří (nejen u mne) v minulém roce TOPíkově bodovali s deskou Rhizomes of Insanity. Tohle bude vskutku progmetalový Vítězný únor!

bizzaro: Obscura se vrací, ale co víc, s Fractal Universe! Povinnost!

ANIMÉ + JAN JELEN BAND (Café V lese, Praha) – FB event

bizzaro: Animé proti Obscuře s Fractal, néééééééé!

brutusáček: Legendární české indie opět hraje!

TURIA + IFFERNET + NĀV (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Turia poslední dobou patří rozhodně mezi ty zajímavější jména atmosférického blacku a na jejich pražský koncert se ze všech únorových akcí těším asi úplně nejvíc.

čtvrtek 27. února

GOST + SVART CROWN (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Nějak mi nejde do hlavy, jak se zrovna tyhle dvě kapely domluvily na společném turné, ale budiž. Gost mě nechávají chladným, ale Svart Crown ve Vopici by mohl být slušný nátěr.

bizzaro: GosT před Mayhem docela bavil, ve Vopici se Svart by to mohlo mít jiný grády!

SEIDŽIRO MURAJAMA A JEAN-LUC GUIONNET (Muzeum hudby, Olomouc) – FB event

JSt: Dvě výrazné osobnosti volné improvizace s redukcionistickým setem, hodně zajímavá propozice a navíc jsem v Olomouci prakticky nikdy pořádně nebyl. V organizaci mají zřejmě prsty skvělí Lebanon.

pátek 28. až sobota 29. února

VEKLÁ VÁLKA (Hól, Praha) – FB event

mIZZY: Dvoudenní akce za poměrně směšný peníz s docela zajímavou sešlostí českých industrial projektů a metalových kapel. Vystoupí zde například Do Shaska, Tábor Radosti, Schloss Tegal, Eine Stunde Merzbauten, Angel Epilepsia, Uncle Grasha, Olaf Olafsonn and the Big Bad Trip, Bahratal a další. Mohlo by být fajn.

sobota 29. února

BELPHEGOR + SUFFOCATION + HATE (Futurum, Praha) – FB event

DR: Pro mě dost nepochopitelná sestava, ale Suffo jsou jistota.

bizzaro: Safo bývaj povinnost a s Rickym jsem je ještě neviděl. S Hate a Belphe je to zajímavej balíček, neb během Belphe aspoň člověk kecne se Safo :)

GRIDE + RESTRICTION + BRAUNCHOLDA + DPK + FUCKERS FREAKERS (MCBožák, Teplice) – FB event

mIZZY: Grindová sešlost na severu. Uvádím hlavně kvůli Gride, kteří vystoupí v nové sestavě, a taky kvůli Brauncholdě, protože ostuda se dělat musí.

aktuálně

diskuze