plakat

Zářijové koncerty 2021

Začátek podzimu bude koncerty tradičně natřískaný. Nejvíce se ale těšíme na pražskou blackmetalovou sešlost s Inferno, Somniate, Mallephyr, Depths Above a Sól.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce . Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

středa 1. září

SEARCH AND DESTROY THE BAR (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Power violece & harsh noise session na Sedmičce. Skiplife a další čtyři projekty zde zahlučí krátké, ale o to intenzivnější sety.

MC YALLAH & DEBMASTER + EDÚV SYN + AMALGAM (Stalin, Praha) – FB event

JSt: Jedna z nejvýraznějších tváří Nyege Nyege / Hakuna Kulala premiérově v ČR. Pekelně rychlá a přesná MC a náležitě výbušná trapová/experimentální/etno produkce. Vstup zdarma.

sobota 4. září

JEDNOTA POLOM (Kostel sv. Kunhuty v Polomu u Trhové Kamenice) – FB event

AddSatan: Loni to bylo na kalvárii super, věřím, že bude zase a jel bych, ale... Kostel, zvonice, kadibouda, ambienty, rychty, experimenty – to prostě chceš, že jo. Nejvíc by mě asi lákalo violoncello a elektronika Martiny Bertoni, Scotch Rolex/DJ Scotch Egg by mohl být party hard, LOFN fajn ambient/techno… atd.

JSt: Naše už pomalu tradiční výjezdní akce, tentokrát ve starém kostele v Železných horách. Experimentální a taneční elektronika, ambient, současná klasika, improvizace, rock. Asi nejvíc se těším na mutantní pseudosountracky Ziúr a set Elvin Brandhi, která se pohybuje na pomezí power electronics a rozbitého postklubu.

ŠUMAVA AGAINST (Osada Luh, Sušice) – FB event

AddSatan: Aha, tak ne, na Jednotu Polom bych stejně nejel, protože bych byl v Sušici, ale… Letos sestava celkem slušná – mj. Průmyslová smrt, Kaosquad, Vole a hlavně Voluptas s Choldou - dočasně místo posledního zakládajícího člena, což bych rád viděl :)

mIZZY: Tak neasi, když tam s Voluptas hrajeme. Jsem docela zvědavý, jak to po roce a navíc s náhradním basákem bude vypadat. Plus se samozřejmě těším na Kaosquad a Vole.

KONFRONT + LOCOMOTIVE + THE VOLUME (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Pražští Konfront budou křtít novou desku, u čehož jim bude asistovat českokrumlovská těžkotonážní legenda Locomotive.

ARMAGEDDON OF DECIBELS VOL. 4 (Kalikovský mlýn, Plzeň) – FB event

DarkXane: Čtvrtý ročník pro mne dnes již tradiční akce k uzávěře letošní letní festivalové sezóny začne úderem poledního ve skvělé pohodové atmosféře venkovního prostředí vedle řeky v areálu Kalikáče a s následným "povinným" pokračování do místního Parlamentu. Tahákem jsou samozřejmě němečtí harcovníci Assassin a Desaster (přivezou jistě nějaké fláky také ze své červnové novinky) a zaujmou určitě i polští satanáši Besatt, kteří právě v těchto dnech také vypustili do světa jedenácté album. Zbylých pět kapel již zajišťuje česká a moravská scéna na čele s paganskými místňáky Panychida (hodně doufám, že se dočkám poprvé na živo věcí z loňského hodně heváčového alba) a svou novinku přivezou také pražští Naurrakar. Loni to bylo super a letos tomu nebude jinak!

středa 8. září

GRIFFIN BROWN + OLIVER TORR (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Griffin Brown je taková brooklynská klasika, volně improvizující bubeník, který skládá současnou klasiku, píše básně a má avant-popový projekt. Do Prahy přijede s tím posledním, lehce naivistickými/zvláštními/ospalými písničkami poučenými elektronikou, jazzem, improvizací. Doporučený track: Emmeline. Jako support zahraje jedna z aktuálně výraznějších tváří české scény.

čtvrtek 9. až sobota 11. září

SOULBÖNDING TRIP 2021 (Soulkostel, Vernéřovice) – FB event

mIZZY: Když jsme hráli v rámci Soulbönding tripu v Soulkostele loni, byla to fakt super akce. Tentokrát budu pár tisíc kilometrů jinde, tak se zúčastnit nemohu, ale sestava s By the Spirits, Drom nebo Acid Row je více než lákavá.

pátek 10. září

DEVON OSAMU TIPP + MICHAL RATAJ & OSKAR TÖRÖK (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Klasický skladatel a výborný hráč na flétnu šakuhači vystoupí v rámci festivalu i naživo. Doprovázet ho bude vynikající a dosti všestranný český skladatel Michal Rataj s trumpetistou Oskarem Törökem, což by nemuselo být úplně vzdálené Henriksenovi nebo Molvaerovi.

sobota 11. září

SOMNIATE + DEPTHS ABOVE (Divadlo pod lampou, Plzeň) – FB event

mIZZY: Pokud se někomu nechce ke konci měsíce do Prahy na akci s poněkud bohatší sestavu, Somniate a Depths Above zahrají v září také v Plzni.

IMPULSEALER + VIOLENT REPRISAL (Rock Hill, Ostrava) – FB event

Dantez: Koncertní září je i na poměry pandemických restrikcí poměrně suché, proto zmiňuji pouze přehlídku slezské nenávisti, kde spojí síly orlovské duo Impulsealer a Kafestostravští Violent Reprisal, kteří akci berou jako příležitost představit vůbec první vydaný materiál – EP Edict of Hatred.

KAFEST 2021 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

bizzarro: Pro thrashery z největších událostí u nás, do konce roku nic lepšího už nebude!

středa 15. září

DAVE PHILLIPS + JEALOUSY PARTY & UTKU TAVIL + GANFIELD / JAKEŠ / REŽNÝ (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Dave Phillips (ex-Fear of God) loni nedorazil, takže druhý pokus. Rituální protestní hudba, noise, musique concrète, experimental atd.

JSt: Experimentální sestava, které vévodí Dave Phillips s rituálně ambientními plochami, na kterých mě dost baví hlavně využití hlasu.

ROCK FEST PRAGUE (Praha, Rock Café) – FB event

LooMis: Tradiční přehlídka zajímavých (zejména mladých) a nadějných kapel. Pětici kapel budou bezpochyby vévodit zejména pražští Rise Of Surya a Misfolded, z Pacova dorazí Depression Island a z Kuřimi Embrace the Darkness.

čtvrtek 16. září

RADIAN (Punctum, Praha) – FB event

mIZZY: Z níže uvedeného důvodu se samozřejmě nezúčastním, ale poté, co jsem viděl jazz rock Radian v rámci Alternativa festivalu, bych si jejich koncert moc rád zopakoval.

JSt: Jedna z nejoriginálnějších kapel, které se dají řadit k post-rocku. Stačí, ne?

Doporučuje také DR.

OUTWARD + BRAUNCHOLDA (Balada Bar, Praha) – FB event

mIZZY: Po roční pauze se probouzí k životu i Brauncholda, s kterou budeme hrát v Baladě ve společnosti post-blacku Outward.

Doporučuje také LooMis.

(přesunuto na příští rok) GENERAL SURGERY + INSISTENT + CONSEQUENCES (Modrá Vopice, Praha) – FB event

AddSatan: Má (dříve?) velmi oblíbená vykrádačka starých Carcass s Entombed/Dismember zvukem, jejíž post-2006 (Left Hand Pathology) studiovky mě sice už moc nebavily, ale živě to bylo vždycky super, hlavně když hráli starší kusy.

DR: Švédští klasikové goregrindu v Praze. Osobní překvapení. Fakt přijedou?

pátek 17. září

SHOW YOUR GUTS V.7 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Přesunutí z ledna s několika změnami v sestavě, ale milovníci SHU, THC a CH4 si přijdou na své. Sperm Of Mankind, Capsaicin Stitch Rupture či Pothead za návštěvu určitě stojí.

DRAGON H FEST VOL.2 (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Hardcore punk sešlost během které vystoupí hromada kapel, mezi kterými jsou například i Bahratal.

A DAY OF SOUND (GASK, Kutná Hora) – FB event

JSt: Jednodenní festival Pavla Klusáka mj. s legendárním autorem terénních nahrávek BJ Nilsenem a páskovou manipulátorkou Martou de Pascalis.

pátek 17. září a sobota 18. září

HLUKOVÆ MYSTERIA (Antikvariát a klub Fiducia, Ostrava) – FB event

AddSatan: Dave Phillips zahlučí i na dvoudenním festiválku v Ostravě. A s ním Radek Kopel / Eine Stunde Merzbauten, Ruinu, Usnu?, Opening Performance Orchestra a spousta dalších…              

JSt: Zběsilý ostravský minifestival špinavé, temné a divoké hudby. 

sobota 18. září

ŽIŽKŮV VRAŽDÍCÍ PALCÁT VOL. 50 (Housův Mlýn, Tábor) – FB event

bizzaro: Tvl, už padesátej Žižka!

pondělí 19. srpna

JINJER + HUMANITY’S LAST BREATH + HYPNO5E (Roxy, Praha) – FB event

bizzaro: Jinjer s novou deskou započali novou etapu, ale vidíte ty supporty?!

čtvrtek 23. září

AMENRA acustic (Futurum, Praha) – FB event

mIZZY: Osobně mám na Amenra nejraději jejich pořádně hutné pasáže, takže akustický set by asi nebyl nic pro mě, ale zajímavý koncert by to být mohl.

pondělí 27. září 2021

INFERNO + SOMNIATE + MALLEPHYR + DEPTHS ABOVE + SÓL (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

LooMis: No, tohle je teda opravdu veliké lákadlo - domácí blackmetalová smetánka postupně na jednom pódiu.

mIZZY: Jako super sestava, neříkám nic. Prakticky to nejdůležitější ze současného relevantního CZ blacku na jednom místě. Na tohle se těším, jen mám tradičně obavy ze zvuku na Chmelnici.

bizzaro: Inferno s novou deskou a vůbec sestava jak víno!

DarkXane: Tak tohle je naprosto špičkově poskládaná blackmetalové sestava místní provenience, která přinese tolik temné radosti, že nadcházející den české státnosti bude nad veškerou pochybnost a navýsost důstojně oslaven v předstihu! Těším se na golemovské repete od Somniate (loni ve Volyni nadšení), Sól s jejich červnovým debutem a na novinkový infernovský rauš z jiných světů. Povinnost jako sviň!

Doporučuje také brutusáček.

INSECT ARK + UKWLT (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Psychedelický drone/doom Insect Ark byl naživo vždycky výborný. Tentokrát ale vystoupí Dana sólově bez bicích. Bude to tedy jiné, ale určitě opět skvělé. Škoda jen toho data. O den dříve stejná sestava + Otra Vez vystoupí také v Soulkostele.

Doporučuje také DR.

úterý 28. září

VOLUPTAS + SEKEROMLAT (Löwitův mlýn, Praha) – FB event

mIZZY: Bude to už rok od vydání  Towards the Great White Nothing a vzhledem k tomu, že jsme ho nejen nezvládli pokřtít, ale ani jsme od té doby ještě nestihli hrát v Praze, tak to po více než roku třeba napravit. Křtít cokoliv rok po vydání je samozřejmě nesmysl, ale aspoň budeme hrát poměrně dost nových skladeb a ďábla zde budou uctívat také Sekeromlat, kteří právě dokončili nahrávání své první řadovky.

DarkXane: Blackmetalová jízda bude pokračovat také přímo ve večer sváteční a bude tak celý den k postupnému procitnutí z běsnění předešlé noci a nasměrování kroků směr mlýn, tentokrát nikoli ten plzeňský. Možnost konečně užít na živo loňskou podmanivě chladnou černou psychedelii na novince od Voluptas sklízející zaslouženě pozitivní ohlasy doma i za hranicemi by bylo neodpustitelné nevyužít. Jsem také zvědav na pražský Sekeromlat, který má na kontě oficiálně zatím jen jedno osmiminutové EP z roku 2019, zda se vytasí s nějakým překvapením.

Doporučuje také AddSatan.

středa 29. září

PANZERBALLETT + TRYPTYCH (Rock café, Praha) – FB event

DR: Už jsem je viděl čtyřikrát a naposledy to bez Lansera nebylo ono. Teď se ale bicmen připojil a bude to zajisté opět masooo!!!

LooMis: A největší zářijová povinnost na závěr! Zatím jsem žádné vystoupení německých ohýbačů rytmů nezmeškal a v této tradici hodlám pokračovat. Sice jsem si, na základě nějakých FB střípků Jana Zehrfelda myslel, že za bicími bude sedět Virgil Donati, ale Sebastiana Lansera si dám velice rád podruhé! Těžkou roli předkapely budou plnit domácí dark fusion Tryptych.

bizzaro: Meshujazzmani se vrací i se Sebastianem Lanserem do Prahy.

LOTTO (Punctum, Praha) – FB event

JSt: Vynikající, osobitý polský krautrock.

aktuálně

diskuze