Srpnové koncerty 2023

Článek

Není žádným překvapením, že hlavní srpnovou událostí je opět Brutal Assault, byť jej letos několik z nás vynechá.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

úterý 1. srpna

IMPERIAL TRIUMPHANT + TPBSJE (Robot, Budapešť, Maďarsko) – FB event

vihkav: Na cestě z Rumunska více než povinná zastávka. Jsem zvědav, jak zvuk obstává v jiných klubech – naposledy byla u nás dvakrát kytara dost potichu.

středa 2. srpna

WARDRUNA (Amfiteatr Loket, Loket) – FB event

bizzaro: Byli na Brutalu, sólově to třikrát v Čechách vyprodali a teď míří do amfiteátru na Loket.

sobota 5. srpna

KRHANICE OPEN AIR (fotbalové hřiště TJ Sokol, Krhanice) – FB event

vihkav: Zatím jsem vždycky vynechal a ještě víc než kapely mě láká údajná super atmosféra. Začínám z těch akcí ale rychle stárnout, takže se uvidí, jestli mezi Rumunskem a Brutalem zbyde ještě síla.

IKSTRÝM METL OPEN AIR VOL.3 (Pivnice u Mrtvoly, Svitavy) – FB event

Dantez: Metaly ve Svitavách v Pivnici u Mrtvoly? Poetika jak od Baudelaira! Soupiska ze 6 kapel nejvíce láká na Brutally Deceased a Insistent – kapely, které ve svých žánrech patří (v rámci tuzemska) mezi to nejlepší.

MARE (Kulturhuset, Bergen, Norsko) – FB event

mIZZY: Mare zahrají v rámci Beyond the Gates v Bergenu exkluzivní půlnoční concert na závěr samotného festivalu. Na celý festival kašlu, ale jelikož lze (kupodivu stále) koupit i separátní lístky za cca pětikilo jen na samotné Mare, není co řešit. Zvlášť, když se jedná o první koncert po dlouhých pěti letech a devět let od té doby, co jsem je viděl naposledy v Krakově. Něco mi navíc říká, že z těch pěti letošních koncertů, co letos zahrají (a které samozřejmě všechny dávám), by ten na domácí půdě mohl být ten nejlepší.

středa 9. až sobota 12. srpna

BRUTAL ASSAULT 26 (Pevnost Josefov, Jaroměř) – FB event

vihkav: Nakonec teda dávám. Kapely se sice už hodně točí, ale pár výjimek se přeci jen najde, tentokrát hlavně na KAL stagi. Myslím, že budu letos trávit čas hlavně tam.

DR: Tuzemská metalová událost roku. Zajímavé kapely odpadly (Manes, Car Bomb), line-up je ovšem zase našlapaný.

LooMis: Letos sice opět (asi) vynechám, nicméně vybral bych si pár kapel, který jsem buď ještě neviděl, nebo by (tradičně) stály za shlédnutí: Be'lakor, Benediction, Caligula's Horse, Dying Fetus, I Am Morbid, Marduk, Meshuggah, Obsidious, Overkill, Possessed, Trivium nebo Zeal & Ardor.

Dantez: Obligátně. Letos vydařeně vyvážený line-up s nabídkou zajímavých jmen z každého koutu. Těšíme se na dostatek black metalu, death metalu, ale taky na solidní hrst kapel odjinud: od Health, přes Church of the Cosmic Skull, po :Of the Wand & the Moon:.

mIZZY: Letos poprvé po 14 letech vynechám, hlavně kvůli odpadlým Manes a dovolené v Norsku. Ale nemůžu říct, že na bandy jako Watain nebo Concrete Winds bych nezašel.

neděle 13. srpna

BRUTAL ASSAULT AFTERPARTY: HANABIE + DEMONICAL + MIASMATIC NECROSIS (Modrá Vopice, Praha) FB event

vihkav: Uff, no každý rok je otázka, zda má člověk na after ještě sílu, ale tady se mi celkem chce kvůli bizarnímu kontrastu japonského pop-metalu a odporných deathů z kanála. Tohle bude sranda.

DR: Komu se nechce trpět čtyři dny v přehřáté pevnosti, ten si může dát jako dezert afterparty. Potěší zejména účast goregrindových Miasmatic Necrosis.

pátek 18. až neděle 20. srpna 2023

DEATH COFFEE PÁRTY 11 (Výstaviště/Zahrada Čech, Litoměřice) – FB event

DR: Letos je moje účast povinná, neboť headlinerem jsou US techdeathers bozi Malignancy!!!

LooMis: Dynamo je dávno pohřbené, ale Litoměřice přesto mají festivalově stále co nabídnout. Letošnímu ročníku jednoznačně vévodí Amíci Malignancy a za nimi dlouho nic. Ale abych nebyl zbytečně nespravedlivej - ze zbývajících kapel mohou určitě ještě překvapit jejich krajané Putrid Pile, zajímavě zní i Izraelci Viscera Trail a z tuzemské scény jednoznačně táhnou Anime Torment a Space Hamster (zde podle mne trochu nešťastně řazeni čistě ve škatulce metalcore).

bizzarro: Jedenáctý Death Coffíčko nestihnu, páč budu off rep, ale to mi nebrání sem jeden z nej našich fesťáků hodit.

čtvrtek 24. srpna

HUMANITY’S LAST BREATH + SEEING THINGS (Modrá Vopice, Praha) – FB event

vihkav: Pište si, tvůrcům thallu vychází nové album, které se jeví neméně převratným než to poslední. Vynechat návštěvu ve Vopici nemůžu.

LooMis: Prog/death/core bubeníka djentových myslitelů Vildhjarta dorazí zhmotnit vize zániku lidstva. U toho prostě nelze chybět a jestli se podaří zvuku ve Vopici přiblížit studiovkám, bude to ještě intenzivnější!

DETERIOROT + ASCENDED DEAD + GOATCRAFT (Pink Whale, Bratislava) – FB event

Dantez: Hnusná smrt v černém podpalubí růžové velryby u břehu Dunaje – navíc pod taktovkou stále zajetějšího kultu rouhavých Goatcraft. Ascended Dead letos vydali solidní desku a Deteriorot se rovněž chystají po 13 letech vypálit další zásek. Bude dusno.

čtvrtek 24. srpna až sobota 2. září

OSTRAVSKÉ DNY (Ostrava, různá místa) – FB event

AddSatan: Po dvou letech opět nejspíš nejzajímavější tuzemský festival (nejen) „klasiky“ 20. a 21. století a současné kompozice s přesahy do elektroniky, noise, improvizace atd. Zazní mj. díla Xenakise, Nona, Niblocka, Langa, Rzewskiho, Currana, Kotíka, Tótha, Rataje a spousty dalších, opět tam bude ve více skladbách hrát Gareth Davis. Z vlastní zkušenosti doporučuji zejména Dlouhou noc (1.9.), nebo Xenakisovo Échange (31. 8.) a fanouškům noise experimentů Minimaraton elektronické hudby (26. 8. - Radek Kopel, Opening Peformance Orchestra, Predskokan Otrok atd.). Snad dám alespoň něco, v těch dnech bych chtěl být Ostravák.

pátek 25. až sobota 26. srpna

METAL MINE FESTIVAL (Stara Kopalnia, Polsko) – FB event

vihkav: Jen info, že v tu sobotu hrají Medico Peste nedaleko českých hranic. Moc jiných důvodů jet ale nevidím.

sobota 26. srpna

A DAY OF SOUND (Galerie Středočeského kraje, Kutná Hora) – FB event

AddSatan: Duo Arve Henriksen & Jan Bang se kdysi v Arše (2009) postaralo o jeden z nej koncertů, které jsem kdy navštívil (pomyslná TOP 10?). Henriksen tu sice s někým hraje snad každý rok (v září budou opět Supersilent), Bang už tu byl též vícekrát, ale kombinaci krásy Arveho trubky a zpěvu a magie Janova live samplingu jsme tu neměli od roku 2012? Tentokrát navíc v prostředí nočních zahrad s vodním pódiem. K tomu experimenty multiinstrumentalistky Limpe Fuchs na zvláštní nástroje vlastní výroby a (nejen) violoncellistky Barbory Tomáškové. Původně zde měli vystoupit i Stian WesterhusMajou Ratkje, ale z toho žel sešlo (snad prý příští rok), i tak určitě nejlákavější srpnový koncert, navíc „za hubičku“.

mIZZY: Zde se asi taky ukážu. Když už nedávám Supersilent v září, Henriksena s Bangem za dvě stovky by bylo fajn vidět.

pondělí 28. srpna

DRAGON H FEST VOL 3 (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Možná až zbytečně nafouklá akce kombinující deathmetalové a punkové kapely. Jelikož se ale jedná o fest, na kterém Kreas s Hluk Krew spojili několik tour, samozřejmě dává smysl, že to raději udělají pod jednou střechou, než aby si navzájem konkurovali. Nejzásadnější z celého line-upu je samozřejmě japonská Anatomia, jakožto jedna z nejlepších death doom kapel, kvůli které je účast povinná. Dále zahrají deathmetalisté Druid Lord, Ascended Dead, Deteriorot a punkáči Bad Anxiety, Heihaizi a Mutant strain.

Vložit komentář

Franta N. - 24.08.23 21:23:21
ad sobotní Henriksen & Bang v Kutný Hoře: "V rámci galerijního programu se uskuteční také vernisáž výstavy Františka Štorma – Maldorör Disco (19:00–19:30)." https://www.gask.cz/vystava/frantisek-storm-maldoror-disco/
Štormova vernisáž by měla být volně přístupná, chystá se v jedné z místností hned v přízemní chodbě galerie, kam se neplatí vstup.
AddSatan - 24.08.23 12:12:54
ad sobotní Henriksen & Bang v Kutný Hoře: "V rámci galerijního programu se uskuteční také vernisáž výstavy Františka Štorma – Maldorör Disco (19:00–19:30)." https://www.gask.cz/vystava/frantisek-storm-maldoror-disco/
AddSatan - 16.08.23 09:30:48
pondělí 28. 8. Ruins Alone (Jap) + Už Jsme Doma v Rock Café https://www.facebook.com/events/1188752695127755/
AddSatan - 10.08.23 10:21:31
neděle 13. 8. ambienty ve Stromovce (Džungle BKAO) - Myst K. (UK), timmi & Gong waves, Sky to Speak b2b Marek Wojoczek https://www.facebook.com/events/1979774462397598 timmi nedávno v Punctu dost fajn - kraut Tangerine Dream/raný Popol Vuh synťáky, drone i rytmizace, sakrálně-éterický vokály, noisy musique concrète zvuky atd. neděle 27. 8. Nosferatu (1922) s živou hudbou - Ingrid Frivold (asi trubka) + Daniel Nulty (asi elektrická kytara - minule v Punctu taky fajn ambient, trošku noisy, drone atd.) - v Punctu: https://www.facebook.com/events/1017138995976660/

Zkus tohle