Únorové koncerty 2024

Článek

Dordeduh, křest splitu Sněti a Sequestrum, Tesseract nebo Divide and Dissolve jsou jedny z mnoha koncertů, na které se v únoru těšíme.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

čtvrtek 1. února

TESSERACT + UNPROCESSED + THE CALLOUS DAOBOYS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

LooMis: War of Being od Tesseract je sice výše v celoročním redakčním TOPu loňského roku, ale osobní preference jsou v tomto případě na straně Unprocessed a, rovněž loňské, ...And Everything In Between. Na Němce jsem natěšen podobně, jako na jejich premiéru na, v době vydání debutu, na BA, kde sice nepotvrdili živé očekávání, ale je to přece jen 5 let zpátky. A uvidím, jestli The Callous Daoboys budou do počtu, nebo to celé umocní.

Sicky: Moderní metalový prog v příjemných prostorách žižkovké Akropole je bezesporu jedním z hlavních taháků začínající sezóny.

bizzaro: Zajímají mě hlavně kapely před hlavní hvězdou, ale ani tou nepohrdnu.

pátek 2. února

DIVIDE AND DISSOLVE+ NORDRA + THULSA (Bike_Jesus, Praha) – FB event

AddSatan: Drone doom/sludge metal, místy s trochou moderní klasiky/ambientu, synthy a saxofon atd.

JSt: Jeden z výraznějších drone doomů, které vznikly po opadnutí prvotního hajpu. Bude to masivní, zároveň jsem u nich už před lety oceňoval chytré, funkční skladby.

mIZZY: Když jsem viděl Divide & Dissolve předloni v Underdogs, byl to slušný gig atakující v těch nejintenzivnějích momentech live formu The Body. Rád si je tedy zopakuju. Nahlas by to v Bike Jesus mohlo být dost.

MÖRGHUUL + BAHRATAL + REFORE (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Dantez: Ani ne dvacetiletí Mörghuul křtí debut. Za krátkou dobu je o brněnské novince známo, že jejich black thrashing speed dokáže rozjet i ty, kteří bezhlavě neuctívají Nifelheim. Bahratal rozjebou slabší kusy palcátem.

V.O.H. + EXORCIZPHOBIA + HAUNEBU ZWEI  (007 Strahov, Praha) – FB event

Sicky: VOH křtí svoji novou desku, větším tahákem je ale účast Exošky jako hosta. 

sobota 3. února

ABBATH + TOXIC HOLOCAUST + HELLRIPPER (Palác Akropolis, Praha) – FB event

mIZZY: Byť mě Abbath baví z alb i live čím dál méně, stále vzpomínám na jeho první pražský „sólo“ koncert, na kterém za mě překonal Entombed i Behemoth. Od té doby to ale s ním jde celkem z kopce, takže mě do Akropole více lákají speed/thrash předskokani. Zde se rozhodnu na poslední chvíli, ale dost možná vynechám.

neděle 4. února

ARCHITECTS + WHILE SHE SLEEPS + LOATHE (Forum Karlín, Praha) – FB event

Sicky: Architekty jsem neslyšel naživo pěkně dlouho a docela mě překvapuje, že vyrostli do velikosti Fora Karlín, jsem zvědavý ale nejen na ně, ale i na předkapely, které nejsou vůbec marné. 

úterý 6. února

OF THE WAND AND THE MOON + ZIMOLES + MONUMENTS TO ABSENCE (Kabinet Múz, Brno) – FB event

Dantez: Of the Wand and the Moon převedený z neofolku do ambientní polohy za doprovodu příhodných, žánrově podobných těles. Návštěvnictvo by si mělo volenou podobou koncertu pohlídat, aby neodcházelo se zklamáním.

mIZZY: Of the Wand and the Moon je jedním z nejlepších neofolkových těles, ale věřím tomu, že i jeho sólo dark ambientní set může být super. A ze supportů minimálně Monuments to Absence (což je nový drone ambient projekt členů Blues for the Redsun) stojí rovněž za pozornost!

středa 7. února

IMPIETY + NIHILO + HELLDRIFTER (Modrá Vopice, Praha) – FB event

AddSatan: Wardaemonic Skullfucking Nuklear Frostgoats Armageddon!

mIZZY: Chceš sypačky a metal jak zmr? Chceš! Tak padej kurva na Impiety do Vopice! Aaaaarrrgghhhh!

pátek 9. února

SOPHIA DJEBEL ROSE + MOLERO + RAOUL EDEN (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Francouzská písničkářka, temnější folk/šanson – cca mix Nico, klidnější Catherine Ribeiro, Marissa Nadler, Emma Ruth Rundle atd. Dále tropická psychedelie pro fanoušky Popol Vuh, Tangerine Dream, Mikea Coopera a filmů Wernera Herzoga. A american primitive kytarista, vlivy indické/arabské hudby, severoafrická basová loutna atd. Tohle bude (asi) hodně příjemné.

JSt: Tzv. výběr z undergroundu. Americký kytarový primitivismus, což je v podstatě sázka na jistotu, fajn temné šansony a pro mě nejzajímavější tropická synťáková psychedelie, trošku alternativní soundtrack k Aguirremu.

BOLEHLAV + KATASTR (Klubovna, Praha) – FB event

mIZZY: Industrial, synths, kytary aj bicí za dvě kila v Klubovně. Kdo nemá lepší plán na pátek, zde se snad nudit nebude.

sobota 10. února

DORDEDUH + HEIDEN + JEDEN KMEN (Underdogs, Praha) – FB event

vihkav: Zatím mi nikdy nevyšlo vidět skvělé Heiden, takže si držím palce, aby nehráli ve stejnou dobu jako LLNN. Nechť započne mezikoncertová přebíhačka jak na Brutalu.

Sicky: Kdo nebyl minulý rok, tak má šanci si zopakovat na stejném místě koncert z minulého roku, který nebyl špatný.

DR: Vystoupení Rumunů mě na Josefstadtu uhranulo. Předpokládám, že klubový koncert bude ještě intenzivnější a zavede diváky do temných karpatských lesů a lidové mystiky.

AddSatan: Loni jsem Rumuny neviděl kvůli hraní na Bugrfestu, letos to vypadá nadějněji, ale…

mIZZY: To já si na Dordeduh den před Bugrfestem zajel do Brna na Melodku, kde byli fakt výborní, takže si rád dám repete.

SEQUESTRUM + SNĚT + HALLUCINATE + INGROWING + SICK SINUS SYNDROME + INSISTENT + SANGRE DE IDIOTAS (Futurum, Praha) ­­– FB event

Dantez: Křest splitu Sněti a Sequestrum podpořený řadou místních i zahraničních těles, které v rámci zhudebňování hnusu nejsou pozadu, od death metalu až po goregrind.

bizzaro: Sněť v Praze už nějakou dobu nehrála. Její křest s dánskou ohavností Sequestrum podpořený dalšími pěti kapelami je vlastně malý zimní fest. No nebuď tam!

AddSatan: Šel bych, neasi, ale… Hallucinate zní zajímavě, no uvidím…

mIZZY: Jako tvle, za normálních okolností bych sem šel okamžitě, ale jelikož Sněť uvidím o týden později v Drážďanech, asi dám tentokrát přednost Rumunům, byť je mi jasné, že mě absence na sypačkách bude mrzet.

LLNN + SUGAR HORSE (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

vihkav: Pohlcující dánská nasranost a zlo má nakonec v ČR headlining zastávku, bohužel to ale ten den není jediný zajímavý koncert.

bizzaro: Poslední deska LLNN Unmaker je výborná apokaplypsa, myslím, že živě by to mohlo taky makat.

neděle 11. února

ABSTRACT CONCRETE + OSWALDOVI (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Charles Hayward z This Heat a spol., alternative až prog rock-pop, jazzy post-punk atd.

JSt: Nová kapela člověka z legendárních This Heat, ale popravdě to má blíž k jejich vedlejším projektům, což byly takové zvláštně optimistické, nadublé písničky. Plus jedna ze skutečně zajímavých českých skupin.

pondělí 12. února

FINAL DOSE + OTRAS + PAKOSTEŇ (007 Strahov, Praha) – FB event

mIZZY: Black metal punky na kopci, mohla by být zábavná tancovačka.

úterý 13. února

CAMPAIGN FOR MUSICAL DESTRUCTION 2024: NAPALM DEATH + BIERMÄCHT + PRIMITIVE MAN + WORMROT (Fléda, Brno) – FB event

vihkav: Přemýšlím o výletu kvůli Primitive Man (a snad i Wormrot). Vidět tak odporný sludge na velké stagi by mohla být sranda, pokud dostanou dost hracího času.

Dantez: Napalm Death postoapětapadesáté v ČR, tentokrát v Brně, kde přijede i dost silný a rozmanitý support, od svižných Wormrot po temně vleklé Primitive Man.

čtvrtek 15. února

SUFFOCATION + ENTERPRISE EARTH + SANGUISUGABOGG + ORGANECTOMY (Futurum, Praha) – FB event

vihkav: Mnohem víc než samotní Suffo mě tu zajímá všechno ostatní, z čehož Sanguisugabogg jsem ještě neměl kdy vidět. Srandakombinace různých typů deathu se jistě postará o příjemný prohnilý večírek pro vyšší společnost.

Sicky: Nová deska Suffo mě sice nebaví, ale naživo si je dát, myslím, není špatný nápad + třeba překvapí nějaká z předkapel.

pátek 16. února

SQUASH BOWELS + EMBRIONAL + BRUTALLY DECEASED + IMPULSEALER (Modrá Vopice, Praha) – FB event

DR: Česko-polské utkání v death/grindu za účasti slovutných Squash Bowels. Ideální večírek a terapie vhodná k čištění ušního mazu.

LooMis: Po 6 letech se Brutally Deceased a výteční smrtonoši Embrional společně opět proženou českými kluby. V lednu byla zastávka v Brně a nyní po pauze se pokračuje v Praze a Českých Budějovicích. BD si pak ještě zajedou pro nášup do Polska, jelikož tentokrát se turné koná pod patronací dvou polských kapel. Za mne nicméně death > grind.

MA KOLEKTIV PRESENTS: 3 ORANGEN KOLLEKTIV FEAT. DEBŘIČKA + ŠVEJNAR + GONÇALVES + BÁRA (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Současná kompozice i improvizace, jazz, videoinstalace, divadlo, performance, prý inspirace M. Feldmanem, B. Ferneyhoughem, C. Mingusem atd.

ROPE SECT + SNĚŤ + KARLOFF + RUMORS (Chemiefabrik, Drážďany, Německo) – FB event

mIZZY: Má nejoblíbenější současná post-punk kapela konečně na pořádném koncertu v relativně blízké vzdálenosti. Poté, co Rope Sect odehráli naprosto skvělý koncert v Berlíně na Never Surrender festivalu, je tenhle gig v Drážďanech totální povinnost. Moc tedy nechápu rozhodnutí pořadatelů pozvat před ně zrovna Sněť, ale proč ne, byť mi tohle žánrové kombo hlava moc nebere, podívám se na ně určitě rád.

sobota 17. února

MA KOLEKTIV PRESENTS: KARTMANN KOLLEKTIV FEAT. NOVÁKOVÁ + PUDLÁKOVÁ + PUDLÁK (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Improvizace na téma Circle in the Round od Milese Davise, hypno-oriental, spiritual jazz, inspirace Pharoah Sandersem, Alice Coltrane atd. 

neděle 18. února

BNSU + SECRET AEROBIC CLUB + TIMMI + SÄKKIKANGAS (Punctum, Praha) – FB event

mIZZY: Nejlepší akt loňských Hradeb Samoty opět v Praze. Nasypané bicí, šílený vokál, silný soundsystem a harsh noise jako prase! A k tomu další hlukově vydatný support. Povinnost pro všechny lidi, co milují tinnitus jak zmrd.

pátek 23. února

PERSEFONE + HYPNO5E + STELLAR CIRCUITS + LAMPR3A (Kasárna Karlín, Praha) – FB event

LooMis: V Karlínských kasárnách jsem ještě na koncertě nebyl. Andořané Persefone se u nás v posledních letech vyskytli několikrát v roli předkapely. Tentokrát tedy (konečně) plnotučný set. A ačkoliv úplně nadšení okolo Hypno5e nesdílím, klubově to může být hypnotické. A opět, i tady, bacha na zajímavé předkapely, hlavně tu z Austrálie!z

bizzaro: Progový dýchanek v Kasárnách by vzhledem k zajímavosti kapel i místa mohl být příjemnou vzpomínkou.

FATBOY SLIM (Roxy, Praha) – FB event

Sicky: Kdysi jsem ho hodně poslouchal a některé jeho hity jsou dodnes super, na diskotéce jsem navíc nebyl mnoho let a devadesátky můžu, takže asi jo.

APASHE (Sasatu, Praha) – FB event

mIZZY: Předloni mě Jana vytáhla na koncert Apashe do Meetfactory, kde mě svou kombinací elektroniky s orchestrálními prvky zabavil poměrně dobře. A jelikož tentokrát bude hrát i s živým dechovým orchestrem a lze očekávat ještě lepší zážitek, jdeme tedy znovu.

neděle 25. února

NOCTURNAL PESTILENCE + NOISEBLEED + STILL AWAKE (Vagon Klub, Praha) - FB event

LooMis: „A jéje, neděle, váš nejslabší den“, říkají mi (velmi často) moje chytré hodinky. Ale pokusím se dojít oslavit Vítězný únor do Vagonu, kde se během večera na pódiu vystřídají hned tři zpěvačky. Trká tady i to, že 2 roky tomu nazpět se odehrál koncert naproti v Rock Café, kde si na pódiu s Noisebleed zahostovala Dahlien a byla to famózní (a nejlepší) část koncertu. Tak uvidíme letos, svět je malý a o náhody není nouze.

ISABELLE DUTHUIT & ERIKM (Punctum, Praha)

JSt: Duthuit je mimořádná a charismatická experimentální zpěvačka, mj. set s Nyx na Alternativě byl hodně ceněný, tentokrát přijede v duu Sun Dogs s elektronikem a turntablistou ErikM. Zní to jako hodně zajímavá abstrakce.

BRIGHTER DEATH NOW + DESIDERII MARGINIS + RAISON D’ETRE (Hellraiser, Lipsko, Německo) – FB event

mIZZY: Na ČR tentokrát nedoje, tak že bychom si udělali výlet na kvltovní industrial a ambient projekty do Lipska? Přidal by se někdo? Auto klidně vemu.

čtvrtek 29. února 

MASSIMO PUPILLO + ROUILLEUX (Punctum, Praha)

JSt: Basák z jazz/math/noise klasiků Zu už dávno dělá dost šílené věci. Tentokrát přijede s industrial dubovým setem a navíc si střihne kolaboraci se skvělým droneovým písničkářem Rouilleuxem.

Vložit komentář

AddSatan - 23.02.24 14:59:46
doplňuju event na nedělní Isabelle Duthoit & eRikm v Punctu, když v článku není a bude tam i METAL :) https://www.facebook.com/events/1074934603561972/ a v úterý 27. promítání 20 000 mil pod mořem (1916) s live soundtrackem - Petr Vrba, Ingrid Frivold (trubky, elektronika atd.) https://www.facebook.com/events/362379513265147/ před dvěma týdny v Punctu hodně fajn Sophia Djebel Rose - lepší než z nahrávky, začátek a konec překvapivě divoký (noise kytara, tamburína a expresivní vokály á la Ribeiro/Galás) a ty šanson/temno folk písničky vyzněly živě silněji, byť skoro půl úspěchu je ta francouzština Molero dobrej trip do synth-pralesa, aneb současnější, progresivnější raný Popol Vuh/Tangerine Dream atd., čekal jsem projekci, nebyla, ale po zavření očí se mi začala vytvářet sama
onDRajs - 19.02.24 14:44:45
Á, pan chytrej :) Tnyribal považuju za jednu z nej desek v daném ranku, tak proč nepoužít adjektivum "slovutný", he? Že jsou SB 20 let za zenitem, je mi fuk. Ved Buends Ende taky hrajou věci z roku 1995 a taky je to top...
k.eight.a - 17.02.24 18:38:37
Mimochodem, co je na Squash Bowels slovutného? Napadá mě jen jejich vytrvalost ... Zrovna nedávno jsem si dal No Mercy a Tnyribal, dvě jejich údajně asi nejúspěšnější / nejlepší alba a nechápu co je na tom výjimečného. Pravda je, že v goregrindu mě bavili snad jen Ahumado Granujo.
mIZZY - 31.01.24 15:31:26
Hodí se zmínit, že den před pražským koncertem BNSU bude koncert i v Ostravě v rámci H. Mysterií v mnohem bohatší sestavě. Kdo má čas a nebo to má blíž, tak by neměl tuhle hlukovou nálož vynechat! https://www.facebook.com/events/393370506437931
AddSatan - 31.01.24 09:47:54
Isabelle Duthoit (ne -huit) - příjemný překvapení, ten její set s Nyx byl jeden z nejextrémnějších hlasovejch exorcismů, co jsem kdy živě slyšel, nejvíc divný/extrémní hlasový polohy Diamandy Galás meets nejvíc divný/scratching polohy Sidsel Endresen a špetka Attily Csihára apod. bez náznaku líbivosti/zpěvnosti/patosu ... dle loňskýho videa Sun Dog to bude asi v podobném duchu :) https://www.youtube.com/watch?v=h21E7mnxr28 Massimo Pupillo s Rouilleuxem též zajímavý + 21. https://www.punctum.cz/event/whats-happening-whats-happening-homage-to-phill-niblock RIP "No harmony. No melody. No rhythm. No bullshit." :) a zítra možná Datel Zkázy :) https://www.punctum.cz/event/datel-zkazy-krest-vackovajanousek https://www.poli5.bandcamp.com/album/gamba-bauhaus aneb zase to vypadá, že až (snad) na Impiety metal vostrouhá a budu chodit jenom do Puncta :)

Zkus tohle