Marasťákův průvodce Brutal Assaultem, aneb co od středy do neděle nepropásnout

Marasťákův průvodce Brutal Assaultem, aneb co od středy do neděle nepropásnout

Někteří jedou již v úterý, někteří nevydrží až do závěrečných festivalových minut brzkého nedělního rána, pro většinu ale budou společná čtyři podia a čtyři muzikou nabušené dny, z nichž předkládáme několikero interpretů, kde nebudeme chybět a které si nenecháme ujít.

 

 Leif

MarastMusic's TOP

Nikdy jsem si neuměl představit, že se zúčastním celého programu nějakého letního festivalu, zejména kvůli obavám ze znudění a z poněkud nekomfortních životních podmínek (tvl, doufám, že zvládnu postavit stan, he he). Letošní program BA je ovšem natolik impozantní, že jsem neměl na výběr. Velice rád si zopakuju vynikající zážitky s Phurpou a Atari Teenage Riot. Po rocích narůstajícího obdivu k Sunn O))) a k současné podobě Mayhem jsem konečně připravený na jejich pověstné černé mše. Těším se na řeznickou elitu v podobě Cryptopsy a Defeated Sanity, ale též na mé oblíbence z melancholických hájů - Katatonii a Agalloch. Rozhodně musím vidět mladé naděje Vildhjarta a Ad Nauseam. Pak je dlouhá řada dalších poměrně zajímavých jmen, které sice pro mě nepředstavují topku, nicméně jsem na ně taky nesmírně zvědavý (Kypck, Anaal Nathrakh, Esoteric, Dodheimsgard, Walls of Jericho etc.).

Jo, a ještě bych si docela rád dal pivko s marasťáckým výkvětem metalové novinařiny, když už vás čtu tolik let a vděčím vám za takovou spoustu cenných informací o hudebním dění.

STŘEDA

LooMis

Převážně tuzemskými kapelami naplněný zahajovací den nabídne i jednu opravdovou legendu – NUCLEAR ASSAULT s neméně legendárním Danym Lilkerem u basy. Thrash metal staré newyorské školy by si neměl nechat ujít žádný správný fanoušek. Začíná se v 19:30.
  

brutusáček

Je to vlastně čirá zvědavost, protože v roce 2008 předvedli Maxovci a SOULFLY nejhorší set v historii celého festivalu, zároveň ale ještě ten rok v klubu to bylo ok. Nové desky sleduji tak na půl ucha, jsem proto zvědavý, jaký setlist se objeví. Nicméně nejvíc se budu chytat u sepulturovských fláků, které tento fest zazní dvakrát.

Show Attily je vždy maniakální, takže MAYHEM.
  

onDRajs

Spoustu kapel jsem viděl hodněkrát a další koncertní zářez už mi nic nového nepřinese. Ale KATATONIA s přibývajícími roky chci vidět stále. Ba co stále, víc a víc. Možná mi u ostatních kapel chybí to „srdíčko“, lidskost. Tady ho najdu.
   

bizzaro

Letos je hodně těžké vybírat, ne ve smyslu nedostatku ale nadbytku, člověk tak nejspíš bude přebíhat jak šílenec mezi podii a kapelami a chvátat a chvátat, nebude mít chvíli čas…

Co se středy týče, tam je to poměrně jasné. Určitě vyčkám až do konce dne na vystoupení d trve Mayhem, ale nejvíce natěšen jsem na vystoupení italských deathmetalových neurotiků AD NAUSEAM.

ČTVRTEK

LooMis

Pozornost jednoznačně přitáhnou ARCTURUS se svojí kosmicky ulítlou show. Škoda jen odpoledního času, který je okrade o světla. Nová deska Arcturian úspěšně zabodovala i v naší desce měsíce, uslyšíme ale, kam až do minulosti nás Norové tentokrát vezmou. Začíná se 17:45.
    

Cronic's TOP

Cronic

Ak je niečo čo treba určite vidieť tak sú to potom Dead Congregation (sobota) a SVARTIDAUDI (video). Oba celky vládnu undergroundu, oba sú čistá zloba. Pekelná atmosféra zaručená a top death a black metal festivalu taktiež (teda ak to zvukári neprepísknú :D). Kvitujem aj zaradenie týchto dvoch kapiel na vedľajší stage, kde môžu ešte viac vyniknúť.

Belgičania AMENRA (video) nám zasa budú brnkať na emócie svojim ťažkým sludgom a neúprosnou atmosférou. Očakávam veľmi intenzívny set a myslím, že aj obetovanie Cannibalov, ktorý budú hrať v rovnakom čase na hlavnom pódiu, bude stáť za to.
   

mIZZY

ATARI TEENAGE RIOT – čtvrtek 20:40 Metalgate stage
Když hráli na BA naposledy, byli nejlepší kapelou festivalu. Nekompromisní hardcore techno diktát, kotel jak svině, stroboskopový kulomet a mega nářez. Jen doufám, že mi zase během nich někdo nepochčije v kotli nohu. (video)

Sunn O))) – čtvrtek 01:15 hlavní stage
Hlavní kapela, kvůli které několik z nás letos jede na Brutal. Masivní drone lázeň, která, doufám, bude hóóóóóóódně nahlas. Krom toho s O’Malleym a Andersonem pravděpodobně přijde na pódium i Attila a třeba Ambarchi nebo Moore, takže z toho vyleze i něco víc než jen obyčejný drone. Co jsem koukal, živě se zaměřují na Monoliths & Dimensions, což je stejnak jejich nejlepší album, takže je se na co těšit. Jediné, čeho se bojím, aby se venku lehce neztratilo to jejich kouzlo a nebylo to málo intenzivní, nebo naopak také toho, že to bude intenzivní až moc a zbytek Brutalu budeme moct v klidu pít, protože už neuslyšíme žádnou další kapelu. (video)

SVARTIDAUÐI – čtvrtek 01:55 Metalgate stage
Kapela, na kterou jdu sice popáté, ale stejně se těším jako malý! Islandský black metal ve své nejlepší podobě. Zlo, mocné disharmonické riffy a skvělá zručnost muzikantů. Vždy, když jsem na nich byl, předvedli perfektní výkon, své skladby zahráli naprosto precizně a mrazilo z nich i venku na festivalu během pražícího slunce. Pravděpodobně nejlepší v současnosti aktivně koncertující blackmetalová kapela. Jediné, co je může pokazit, je zvuk a taky předchozí koncert Sunn O))), po kterém už Svartidauði nebudu schopen vnímat. Půjdu na ně ovšem určitě! (video)
  

gorth

Cílem jubilejního ročníku evidentně není představovat něco nového, ale spíš rekapitulovat. Program tedy sází na jistotu z řad "středně velkých" kapel, přičemž výsledná konstelace ukazuje celkem jasně jedním směrem: Brutalu 2015 bude vládnout doom. 

Dronující Sluníčka (brutusáčkovo copyright) Sunn O))) zatím hrála v Čechách jen jednou. Na Stimulu, v kostele, těsně po vydání Monoliths and Dimensions, tedy v období snad největšího hype kolem nich. Nebýt reunionu Swans, mohli se O))) vydávat za zvukově nejintenzivnější živou kapelu na světě - když tenkrát po koncertě člověk vylezl ven, byl absencí hluku úplně dezorientovaný, v tichu slyšel spoustu věcí, ale vnější zvuky mu unikaly. Je otázkou, nakolik bude hudba, do níž je nutné se ponořit bez jakýchkoli rušivých faktorů, fungovat na festivalu, větších problémů bych se ale nebál. Před dvěma roky v Berlíně, kde hráli ve velkém klubu, který sám o sobě postrádal jakoukoli atmosféru, zaplavovali svými temnými vlnami snad ještě účinněji než v Praze. Na OFFu hrál O'Malley s KTL ve čtyři odpoledne asi ve třiceti stupních a byl z toho jeden z koncertů roku. Potenciálně působivý koncert i pro neznalce. Ještě dodám, že přestože O))) nevydali šest let album, oba hlavní členové jsou aktivní a ve formě, jak dokazuje třeba letošní velice povedená sólovka Stephena O'Malleyho Gruidés.
(video - Black One, 2005. Jedna z největších riffovaček O))).)
(video - Monoliths and Dimensions, 2009. Zvuk O))) se neustále vyvíjí. Ani živáky nemusí sestávat jen z brutálního vazbení.)
  

bizzaro

Oproti pátku je čtvrtek co do výběru už složitější, ale přestože si pro nedostatek math/prog kapel na festivalu nenechám ujít Vildhjarta, nasypané Benighted, ujeté Arcturus a nečekaně pozvané Neglected Fields, o kterých jsem myslel, že jsou po smrti, největším tahákem dne pro mě dost nečekaně jsou ANNIHILATOR, které jsem nejenže ještě live neviděl, ale při dobrém výběru skladeb u Watersových riffů očekávám poloviční rozpad pevnosti, jejíž zbytky pak snad srovná „hluk“ Sun O))).

PÁTEK

LooMis

Pátek bude taky pěkně našlapaný, ale upozornit bych nechtěl ani na „Marihuana, Si, Policia No!“, ani kaskadéry tDEP, ani na Death dta i přes oznámení, že by měli zavzpomínat na desku Symbolic. Největším tahákem pro mne zůstávají CANDLEMASS.
   

Cronic

S tipmi na dobrý black metal môžeme pokračovať aj s DODHEIMSGARD (video). Ich avantgardný black určite uspokojí aj náročnejších fanúšikov. Ich predošlé vystúpenie na Brutale bolo super a dúfam, že toto dopadne rovnako dobre.

TOXIC HOLOCAUST (video) budú spolu aj so švédskymi Victoms v sobotu (video) patriť medzi najväčšie punk-trash jazdy celého festu. Kopec energie, riadneho old schoolu a dúfam, že aj poriadneho kotla a zábavy. Obe kapely budú znova na vedľajšom stage.
   

mIZZY's TOP

mIZZY

SEBKHA-CHOTT – pátek 16:30 Metalgate stage
Francouzská avantgarda, super kostýmy, totální divadlo, srandovní proslovy a… sranda. Jsou to samozřejmě také skvělí muzikanti, takže nejen, že se dá na co koukat a čemu smát, poslouchají se také výtečně. Mimo jiné chystají nové album a na Brutal Assaultu oslaví patnáct let existence kapely. Čekejte neočekávané! (video)

SKEPTICISM – pátek 23:30 Metalgate stage
Jeden z největších pohřbů mezi funeral doom kapelami, s výtečným growlem, který je velice mocný i na koncertech. Jejich poslední vystoupení na závěr čtrnáctého Brutalu bylo výtečné. Minimální komunikace s publikem, pouze totální pohřeb, během kterého se atmosféra dala krájet a odhození bílé květiny na závěr jako symbol díku. Kapesníčky s sebou! (video)

DØDHEIMSGARD – pátek 02:00 Metalgate stage
Na poli avantgarde/industrial black metalu dlouhodobá jednička, takže opět netřeba říkat, že účast na DHG je povinnost. Jejich letošní album A Umbra Omega je asi nejlepší deska, kterou jsem letos slyšel, tak snad její živá prezentace bude také podobně zdařilá. Na věci ze Supervillain Outcast, 666 International a Satanic Art ale určitě také dojde, tak doufám v přítomnost dobře slyšitelných samplů a od Aldrahna alespoň trochu zběsilosti. (video)
  

gorth

Funeral doom č. 1. SKEPTICISM mají styl, netrpí patosem, skládat bezpochyby umí a pak už jde jen o přijetí žánru. Před lety, když uzavírali festival, to bylo famózní. Viz onDRajsův report: „Zvuk jako z křišťálu, nádherně klenutý jako gotický oblouk, fantastický zvuk varhan, všichni kolemstojící náhle zmlkli a chovají se jako myšky v kostele. Tympánní zvuk bicích, kytara syrovější než syrovátka, ultrazáhrobní zaříkávání pohřebního vůdce Mattiho, který občas zdvihne ruce jak v mystickém vytržení. Ke skladbám z Alloy squadra přidává vynikající song z Farmaconu, jsem naprosto unešen. Všechno klaplo, příště více funeral doomu. Fantastické.“ Případně d_m_c ještě o něco dříve: „Hlavním poznávacím znamením hudby Skepticism jsou, krom neuvěřitelně pomalého tempa, mohutně znějící varhany, které v kombinaci s kytarovými podklady a hrubým řevem vytvářely emočně velice silný celek, jenž navíc umocněn podzimním ponurým počasím a k podobné akci ideálním prostorem, působil natolik silně, že i takové samozřejmosti, jako že se po koncertě přátelé sejdou a povypráví si dojmy nad pivkem, byly rázem nemyslitelné. Většina lidí odcházela domů ještě zcela ponořena do vlastního světa.“

Právě onen pocit po skončení ve mě zůstal, to fascinující zpomalení, ponoření… Kamarád tenkrát, ve dvě v noci, pod dojmem ze Skepticism vyrazil z Brutalu pěšky přímou čarou domů, urazil asi 30 kilometrů a zalehl někde v polích u rybníka.

GODFLESH - studiová tvorba Justina K. Broadricka jede už bezmála deset let ve stále stejných kolejích. Chrlení dalších a dalších nahrávek v tom samém duchu ve výsledku jen devalvuje výraz, který býval výjimečný. Koneckonců, nejlepší Broadrickovy nahrávky stejně vznikly ve spolupráci s Kevinem Martinem. Broadrickovy koncerty však fungují úplně jinak. Rutinérství nahrazuje zvuková intenzita, primitivní, nesmírně efektivní industriální rytmika odsekává masivní kytarové riffy. Vystoupení Jesu i samotných Godflesh na minulých ročnících BA patřila k nejlepším koncertům roku, další projekt JK Flesh je prý podle známých rovněž excelentní. Sám se nepočítám mezi nějak velké fans Broadrickovy tvorby, ale nechat si ho ujít naživo je chyba. Vím i o lidech, kteří ho začali poslouchat až pod vlivem živých vystoupení.

Mimochodem, Broadrickův sound ovlivnil další vystupující (pozn. bizzaro: bohužel opět zrušené) z letošního BA - Killing Joke.

Z Broadrickovy tvorby vybírám dva kusy, které takřka určitě nezazní, reprezentují však nejlépe (1) taneční potenciál (video - Godflesh - Us and Them, 1999. Trochu zapadlé album, nejtanečnější a pro mě nejzábavnější od Godflesh.) a (2) masivní zvuk jeho koncertů (video - Jesu - Heartache EP, 2004. První, pravděpodobně nejlepší a určitě nejmasivnější nahrávka následnického projektu Jesu.).
  

bizzaro

I přes nabitý páteční den mi v programu poměrně jasně svítí tři jména. U THE DILLINGER ESCAPE PLAN se doufám opět rozskočím, jelikož jim ani festivalová atmosféra není cizí, ale totální zmar a zkázu snad pak s sebou přinesou SKEPTICISM a na vždy dlouhou noc nás nabije avantgardní sonický teror DODHEIMSGARD.

SOBOTA

LooMis

Poslední den bude boj o přežití po třídenní únavě hudbou, takže ačkoliv AT THE GATES jsou magnetem, interesantní bude srovnání s podvečer hrajícími THE HAUNTED, dvojitou českou entitou oplývající CRADLE OF FILTH a těším se po dlouhé době na show kanadských blasterů CRYPTOPSY!
   

brutusáček's TOP brutusáček

Gorguts nepřijedou, tak tu Kanadu potáhnou CRYPTOPSY - očekávám nejtechničtější deathmetalový set festivalu (když ti Defeated Sanity…). V Modré Vopici jsem nebyl a na Floa si šáhnout při hraní nemohl, věřím a očekávám, že v pevnosti ze svých standardů nesleví.

AT THE GATES – protože minule to byl neskutečný masakr, ESOTERIC – hypnotický funerál se nikdy nesmí minout!
    
   

onDRajs

DEMILICH
Jsou kapely, které už jste viděli a vidět je už nechcete. Jsou i kapely, na které jdete ze zvědavosti. Existují ovšem i příklady kapel, které máte možnost vidět jenom jednou a už je nikdy neuvidíte. To, že po 22 letech od vydání Nespithe, vylezou Demilich na pódium a předvedou jeho matroš, byla představa z kategorie science fiction. Až do letoška. Slyšet Nespithe, které neuvěřitelně předběhlo dobu, ale dost možná zkazí fakt, že kapela z logiky věci nebude sehraná. Ale uvidíme…

RATOS DE PORAO
Tahle grupa ze zaměření festivalu trochu vybočuje. I když každý rok se na něm objeví nějaká hardcore punk klasika, Brazilci se BA dosud vyhnuli. A jelikož jsem Obscene vynechal, těším se na jejich animální agresi. Snad se padesátníci nenechají omladinou zahanbit. Takže jak jinak, závan starých časů a vymetání sklepních zákoutí…

PHURPA
Tohle spolu s Perturbator beru jako vítané zpestření festivalu. Už kdysi jsem viděl hrdelní pěvce z Mongolska, absolutní trans. Tohle by mohlo být podobné. Pak už ale brko a spát.
  

Cronic

Ak je niečo čo treba určite vidieť tak sú to potom DEAD CONGREGATION (video) a Svartidaudi (čtvrtek). Oba celky vládnu undergroundu, oba sú čistá zloba. Pekelná atmosféra zaručená a top death a black metal festivalu taktiež (teda ak to zvukári neprepísknú :D). Kvitujem aj zaradenie týchto dvoch kapiel na vedľajší stage, kde môžu ešte viac vyniknúť.

Toxic Holocaust (pátek) budú spolu aj so švédskymi VICTIMS (video) patriť medzi najväčšie punk-trash jazdy celého festu. Kopec energie, riadneho old schoolu a dúfam, že aj poriadneho kotla a zábavy. Obe kapely budú znova na vedľajšom stage.

Mojim posledným tipom sú český CULT OF FIRE (video), kde sa síce trochu bojím zvuku, ale snáď na úplne novom Oriental stage si to už ustrážia a predvedú nám okrem už ich povestnej mystickosti aj poriadnu blackovú show.

Z kapiel, na ktoré sa ešte teším spomeniem aspoň v krátkosti At The Gates s charizmatickým Thomasom Lindbergom a celkom podareným comebackom, kráľov tech-deathu Cryptopsy, jediného veľkého zástupcu HC scény BiohazardMarduk, ktorý majú pripravený špeciálny Panzer Division set, náladotvorcov z Islandu Solstafír, brutal grinderov Benighted, legendárnychMayhem s Attilom a ich chladnou psycho-show, nestorov Napalm Death, ktorí nakopú rite zasa úplne všetkým kapelám, mojich obľúbencov Psycroptic a Decapitated a vlastne je toho strašne veľa a myslím, že každý si tam nájde to svoje :)
  

mIZZY

PHURPA – sobota 20:15 oriental stage

Uvidím je během roku sice už potřetí, ale nevadí, po těch zážitcích z kostelu a Rakouska zkrátka musím zase! Nechci znovu psát něco, co jsem už jednou napsal, takže kuk do reportu z Rakouska, ale Phurpa má vystoupit na speciálním Oriental stage v Octagonu, kde se snad jejich rituální drone s hrdelními zpěvy bude hodit a nepřijde na ně hromada omezenců. Většinou hrají zhruba tříhodinové sety, tak je možná stihnete, i když přijdete později. (video)
  

gorth

ESOTERIC jsou jeden z případů, ve kterých doom není jen žánrovým označením, ale reálným stavem, který hudba navozuje. Žádná předvídatelnost, žádná jistota, žádné hraní na emoce.

„Esoteric jsou jako vesmír. Pro jednoho černá prázdnota s minimem záchytných bodů, pro jiného zase kouzelná pokladnice s nepřeberným množstvím roztodivných těles, sil, barev a podnětů vůbec. Nabízí se přirovnání k průletu černou dírou, tu zase fantastickou mlhovinou, cestou na blanitých křídlech až tam do centra chaosu, kde na svém trůnu sedí onen prastarý slepý bůh, kolem něhož bláznivě piští tenké flétny.“ (recenze Paragon of Dissonance)
      

bizzaro's TOP bizzaro

V sobotu nejspíš už všici budou se silami v koncích, ale nová deska Psycroptic mě baví, takže se opět uvidíme, taktéž sofistikovaná kanálie Defeated Sanity bude jasnou volbou, snad jim velké podium nic neubere, jak odpolední světlo bude svědčit Modern Day Babylon nevím, ale rozhodně si to půjdu ověřit, protože Monuments ve středu mi rozhodně nestačí, na MetalGatu mě zabili Carach Angren, takže prubnu, zda se nejednalo o ojedinělou událost, Demilich povinně!, Cryptopsy se na velkém podiu trošku bojím, ale snad si s ním poradí, Dead Congregation, věřím, nezklamou, taktéž závěr Outre bude určitě rovněž dobrý, ale co předvedou „mručící“ PHURPA a jak to na mě bude působit, jsem tuze zvědav. No a pak v hlavním večerním bloku nevynechám „naše“ CRADLE OF FILTH (nová deska je prostě super), AT THE GATES (minule to bylo nezapomenutelné!) a ESOTERIC (ti jinak než skvěle neumí).
    

Gába

Veškeré cennosti nutno uložit v depozitáři! :-)
 

Komplet progrBAm zde.

aktuálně

diskuze