Co letos neminout na Brutal Assaultu?!

Co letos neminout na Brutal Assaultu?!

Brutal Assault začne co nevidět, a my jsme se jako obvykle rozhodli podělit o pár nevšedních tipů, co na letošním ročníku neminout.

Brutal Assault program

úterý

Letošní ročník začíná opět úterním warm-upem, kde však tentokrát zahrají kromě českých kapel i Suicidal Tendencies, které doporučuje DR. Jedna z posledních možnost je vidět? Dost možná. World Gone Mad měla být poslední studiovka, jenže letos ještě vyšlo EP. Škoda, že Muir a spol. hrají skladby z pravěku a ty nejlepší věci z první půle 90. let (hlavně tedy cokoliv z geniální fošny Suicidal for Life) nezazní.

středa

První festivalový den hned po poledni stanou na pódiu polští post-metalisté Obscure Sphinx a krátce po nich vystoupí Armored Saint, o kterých LooMis píše: John Bush se svou první kapelou pojedou (zatím pouze za našimi hranicemi) turné k opus magnum Symbol of Salvation. Živě určitě něco zahrají i tady a počítám, že i "nová" deska Win Hands Down (2015) zazní. Těším se především na úžasný vokál podpořený skvělou šamanskou rytmikou a bryskními kytarovými sóly. Škoda že to je odpoledne. 

To brutusáčka lákají Steve 'N' Seagulls. Brutal se vždy držel a drží, že nebude zvát kapely, co hrají covery, jenže tihle "redneci" jsou unikátní a jejich show coverů bude vítaným zpestřením. A pro bizzara jsou největším lákadlem dne (AC/DC, Iron Maiden, Guns N Roses ad. v bluegrassu), spolu s Gojirou, která nikdy nezklame.

Komu vadí slunce a bude vyžadovat pauzu od metalu, může zajít na ambient stage, kde od půl šesté předvedou načernalý dark ambient 777 Babalon. AddSatan dodává, že na K. A. L. stagei vystoupí i Shantidas - sólový projekt kytaristy z Aluk Todolo. Dark ambient, drone a místy i noise. Chladný, odlidštěný, syrový, hluboký, pohlcující, spíše minimalistický. Asi první set, na který se letos půjde podívat.

The Black Dahlia Murder jsou sice na BA jako doma, i tak je ale brutusáček musí vidět. Natřískaná Modrá Vopice, vyprodaná Akropole a v Josefově stálice. Letos bude mít Dahlie prime time a sám Trevor nadšeně zval, při koncertě s Cannibal Corpse letos v únoru, na Brutal Assault, takže se opět dá očekávat skvělá deathmetalová show.

LooMis však před devátou určitě nevynechá Toxic Holocaust. První den pořádného syrového thrashe je třeba! Tohle by mohla být kapela, která to svými slayerovskými tupanicemi dokáže rozcupovat. Mimochodem s později vystupujícími Ratos de Porao se minuli na BA v roce 2015 a bylo to sakra dobrý!

Navštívíme také českou legendu LVMEN na oriental stage. Brutusáček očekává masivní zvuk, jen si není jistý, jak to udělají s projekcí. A bizzaro se také přidá, neb, světe div se, je živě ještě neviděl.

mIZZY ale pořádně ožije až v noci s blackmetalovými tóny. Před nimi si zopakuje chilské Oraculum, kteří před dvěma týdny v Německu zahráli skvělý death metal. Whoredom Rife přivezou norský black metal, s kterým již na Prague Death Mass dokázali, že umí vkusně skloubit melodičtější kytary s ortodoxnějšími prvky žánru, což potvrzují i na svém albu Dommedagskvad. A poté, co viděl Tormentor na Chaos Descends, doporučuje tuto maďarskou black/thrash legendu s Attilou za mikrofonem rozhodně nevynechat.

Když zbydou mIZZYmu síly, tak se vydá i na poslední Horskh. Na letošní Audiotraumě rozjeli parádní cyber metal a s metalovými fanoušky to jistě bude opět pařba jak hovado.

čtvrtek

BA Brutusáček

LooMise čeká ve čtvrtek ráno vstávačka v podobě Godless Truth! GéTéčka byli, jsou a budou domácí brutal/tech/death špička, Švany nabral druhý dech a koho posadil za bicí je Pe(t)rzóna nehorázná! A jelikož olomoučtí jsou hlavní důvod bizzarovy návštěvy festu, bude třepat palicí na podiu, ale nemine ani první Between the Planets a andorské Persefone v půl druhé - prog víťazí! A také Ravelin 7 v podvečer na orientalu, bouchá Hanzz!

Dále nebude muset moc dlouho čekat, jelikož přijdou na řadu Exhorder, o kterých říká: New Orleans vyvrhlo spoustu skvělých kapel a mezi nejnedocenější rozhodně patří Exhorder. Nechali se bráchové Darrellové inspirovat? Pantera každopádně dovedla k dokonalosti to, pro co jsou nyní Exhorder zpátky na scéně. Slyšte groove metal v jeho prapočátcích a dejte si pivo/panáka/cokoliv na Dimebaga a Vinnieho Paula. DR dále dodává: Na BA už hráli Nuclear Assault, Sacred Reich, Demolition Hammer. A teď další legendární thrashová vykopávka - Exhorder! Samozřejmě nečeká zázraky, ale kdo ví…?

Ve čtvrtek mIZZY nakluše do areálu trochu dříve, jelikož moc dobře ví, že Blues for the Redsun jsou nejlepší českou sludge/doom kapelou, která vám rozdrtí kosti. Pár kostí snad křupne také během Blood Incantation, kteří hrají správně hnilobný death metal.

Tou samou dobou bude ale před hlavní stage vyčkávat LooMis na Silent Stream of Godless Elegy. Smutnice je skvělá deska. SSOGE jej z desek vždy převážně bavili a za ta léta živého hraní přesně ví, jak s publikem pracovat. Je rád, že dostali takovýhle pěkný pozdně-odpolední čas, tady si tu melancholii užije, i když bude ještě pražit Dažbog nebo bude hřímat Perun!

V Keep Ambient Lodge se i ve čtvrteční večer objeví pár klenotů. AddSatan sice s Lamia Vox úplně neví. Ruská bosorka ve svém rituálním dark ambientu někdy používá(la) zvuky a postupy z martial industrialu a synťákové „neoclassiky“, které mu přijdou naivní a zastaralé, ale některé její věci jisté kouzlo mají, a tak tomuhle zaklínání šanci asi stejně dá. Hned po ní ovšem vystoupí Attila Csihar se svým sólovým projektem Void ov Voices, který mIZZY doporučuje nejen blackmetalistům. Jedná se totiž o příležitost vychutnat si mistrovo vokální umění do sytosti. Jeho set na Hradbách Samoty je již šest let starý, už tehdy ale dovedl míchat hrdelní zpěvy s řevem a všemožným zaříkáním. Do toho svůj hlas různě smyčkoval a vrstvil, až téměř vygradoval ve vokální rychtu. Vše v dokonale rituálním provedení.

Zároveň běduje kvůli krytí VoV s dalšími kapelami. Grave PleasuresKvohstem za mikrofonem parádně pokračují v post-punku, s kterým jako Beastmilk začali. Však si poslechněte loňskou desku Motherblood, která je vynikajících hitů plná. Bölzer na druhou stranu patří v současnosti k nejzajímavějším tělesům na black/death scéně. Jejich nahrávky oplývají originálními nápady, ale teprve naživo dovedou fanoušky pořádně převálcovat.

Mezi Metalgate a hlavní stage si poté zaběhá brutusáček. Musí říct, že s Converge na velkém podiu má tak trochu problém. Přece jenom jejich živelnost vyzní daleko lépe v klubu, kde mají lepší kontakt s obecenstvem. Zase na druhou stranu poslední deska a EPko je materiál, který by mohl velkým prknům slušet a mohutný festivalový zvuk taky udělá svoje, tak či tak očekává top show. Jasta je Jamie Jasta z Hatebreed solově, pro fanoušky domací kapely zřejmě povinnost. A poté samozřejmě Marduk. Poslední josefovská show byla ve znamení Panzeru, byl to vlastně jeden z top blackmetalových koncertů, co brutusáček viděl. Na novinku Marduk se plive, ale naživo to pojede, toho se nebojí.

Pro neúnavné jedince doporučuje LooMis ještě závěrečné Innersphere. Naději z Plzně pohybující se na pomezí melodického deathu a blacku. Nepočítá, že vydrží celý set, ale české kapely jej obecně na BA baví a je zajímavé sledovat, jak se k podobné příležitosti postaví. Držím palce, ať je dobrý zvuk.

pátek

BA LooMisAni v pátek ale LooMis moc dlouho chrápat nebude, jde totiž na E-Force. Bývalý zpěvák a basák Voivod se svojí kapelou je opět na scéně. Tuší, že je viděl kdysi jednou v Praze. Stylově to je sice od Voivod jinde, více od podlahy hrnutý heavy-thrash, ale... Je to prostě Eric Forest. 

Pestilence, kteří nastoupí před šestou, doporučuje brutusáček. Mistr opakovačky, je to už pár let, co byl na Brutalu. Že by dal set na starém materiálu, asi neočekává nikdo, ale Mameli to v paži má a riffovat pořád umí. S těmito slovy souhlasí i bizzaro, určitě Mameliho nemine, ač má na novou desku dost rozporuplné názory. A pak šup na První Hoře, páč nová deska je podle něj opět boží!

AddSatana donutí do areálu přijít až protinožci Eskhaton, kteří na Orientalu rozjedou zběsilou, načernale deathmetalovou sypanici, která se bude líbit asi hlavně fanouškům Impetuous Ritual, Portal, Incantation, Immolation, Morbid Angel, ale i „war metalových“ bestialit. Jestli se povede zvuk, tak by to tipoval na nejlepší death metal festu.

mIZZY na Eskhaton samozřejmě půjde taky, ale později se asi bude muset roztrhat, jelikož naprosto nechápe kolizi všech těch blackmetalových kapel. Vidět chilské Wrathprayer je ovšem povinnost. Nesvatý black/death, který by měl být ještě lepší než středeční personálně spříznění Oraculum. Jenže Aluk Todolo na Orientalu stojí rovněž za zhlédnutí. A nejen kvůli zajímavé image. Jejich instrumentální mix okultně psychedelického krautrocku s blackmetalovými prvky je naživo uchvacující, instrumentálně namakaný, ale také slušně nasypaný. A přesně pro tyhle slova (takřka profesionální PR) si Aluk nenechá ujít ani bizzaro.

Dále přijdou na řadu Dragged into Sunlight, kteří mají rovněž promakanou vizuální show, prim ale hraje jejich hudba. Black metal se sludge a grindcore prvky, kterým dovedou vše dokonale srovnat se zemí. Aby těch sypanic nebylo málo, půl hodiny po začátku DIS se na Orientalu ukáží Misþyrming, kteří předvedou black metal na islandský způsob. Jelikož jejich koncerty jsou neskutečně energické, mIZZY opět doporučuje nevynechat.

Ministry už sice na BA hráli, leč DR je neviděl. Mají dost času, tak doufá, že omezí na minimum novou tvorbu a naperou do nás staré fláky. Kdyby přehráli celé Psalm 69, vůbec by se nezlobil.

Závěr dne bude náročný, píše bizzaro. Nová deska Behemoth je na spadnutí, určitě mrkne, pak poběží dozadu k MetalGate stage na Ulsect, kde jsou současní i ex Dodecahedron, Textures nebo Exivious. Temné riffy a nálady, post-death metal, disonance, groove… Deathspell Omega meets Gorguts, i proto jim na podzim dělal koncert. Ale nevynechá ani příležitost vidět Dead Congregation.

Carpathian Forest jistě budou dobrá zábava a Dead Congregation jsou deathmetalová jistota. I v pátek se ale oplatí vydržet až na poslední kapelu, říká mIZZY. Malokarpatan jsou jasným důkazem, že slovenská blackmetalová scéna je v současnosti o úroveň výše než ta česká. Jejich poslední album dokonce vyšlo u Invictus Productions a nedávno se vrátili z tour s Negative Plane. Slovenským folkem protkaný oldschool black si prostě pozornost zaslouží.

sobota

BA mIZZYV sobotu bude kupodivu ranním ptáčetem i mIZZY. Coffins totiž potvrzují, že i v Japonsku umí udělat kvalitní death metal à la Autopsy. A když už bude v areálu, počká si také na progresivní black/death v podání Akercocke.

Chvíli na to se vystřídá s LooMisem, který se nemůže dočkat, až znovu uvidí Plini. Poslední vystoupení na BA bylo fantastické a právem se zařadilo mezi vrcholy festivalu. Jedna z mála kapel, u kterých ví, že nezklame (to prostě nejde!). Aspoň, že hrají o hodinu později než minule :-)

Hned po nich vystoupí Integrity. Dle brutusáčka dost blbý čas pro Integrity, kteří vloni vyprodali Sedmičku. Temný hardcore včele s pastorem Dwid Hellionem bude i tak úřadovat. Lze očekávat síru, špínu a výheň! O Origin netřeba psát dlouhé eposy. Fast nad furious, aneb nejrychlejší a dost možná nejtechničtější kapela letošního ročníku.

Jedna z hlavních kapel pro mIZZYho jsou Arkhon Infaustus. Reunion těchto Francouzů snad nikdo nečekal. Sice až na Devianta hrají v obměněné sestavě, i tak ale věří, že se jim zvrácenost jejich násilného black/death metalu podaří řádně interpretovat i naživo.

Dále přijde řada na Dog Eat Dog. LooMis si každý rok dá aspoň jeden hardcore a letos volba padla na tyhle zábavné pány se saxofonem (ten totiž frčí i v jiném metalu teď). All Boro Kings je klasika klasik (1994), ze které nicméně dávno vyrost. Ale vracet se do mládí je třeba.

Na BA se každý rok objeví nějaký špek, za který DR považuje letos i Nocturnus AD. Prý nejde o reunion, protože původní členové kapely se s Mikem Browningem nesnesou, ten si ovšem "jede svoje boogie". Doufá, že nejvíc sci-fi death skladeb zazní z The Key. A bizzaro dodává, že ano, zazní jich většina :)

Protector jsou dle LooMise jedna z mála deathmetalových, navrátivších se, klasik. Jasně, byli už na OEF, ale tam nejezdí (stále/zatím), takže tady to bude povinnost! Jenže kvůli natřískanému programu bude muset brzy přebíhat na Pain of Salvation. Multiinstrumentalista Daniel Gildenlöw poprvé na BA. Tady se opravdu bojí, že přehršel artrocku bude poslední den spíše chybou, ale doufá ve více tvrdě progresivních náloží. Aktuální In The Passing Light Of Day dává upamatovat na rané začátky kapely na přelomu tisíciletí (to zní hrozně), kdy měli našlápnuto stát se evropskými Dream Theater.

Abysmal Grief sice nikdy nepatřili k mIZZYho oblíbeným kapelám, naživo ho ovšem přesvědčili o svých kvalitách. Rád si tedy jejich klávesový doom metal se ohnivým pódiem připomene. Celeste naopak jsou jeho oblíbenci, tak alespoň polovinu setu před přeběhnutím na závěr Goblin musí vidět. Hutnou, agresivní a temnou hudbu Celeste doplňuje i skvělý vizuál, proto radí na Francouze míchající black, sludge a post-hardcore zajít.

Těžko říci, jak dlouho budou AddSatana Goblin bavit, jejich synťákový prog rock je totiž vlastně podobně béčkový jako horrory, ke kterým skládali hudbu, ale minimálně theme ze Suspiria, na které by dle setlistů mohlo dojít zhruba v polovině vystoupení, slyšet chce. Protože opět – jisté kouzlo to prostě má. Unsane vs. Dodecahedron je pro něj jediné velké dilema v programu. Unsane jsou jistota brutální, energické noise rock/hardcore/metal nakládačky, která ho už 2x v klubu naprosto dostala. Z předchozího vystoupení avantgardních blackmetalistů Dodecahedron měl pocity smíšené, ale za ty negativní mohl hlavně překouřený zvuk a dost i únava, takže tentokrát by to mohlo být lepší. No, asi uvidí dle momentální nálady.

BA bizzaroTo mIZZY má jasno, Dodecahedron jsou pro něj hlavním jménem letošního ročníku. Z kapel, které navazují na Deathspell Omega, jsou totiž jednoznačně nejlepší, a dokonce jejich odkaz posunuli i o kousek dál. Minule měli přeřvaný zvuk, tentokrát to snad bude absolutní. Po jejich konci se přesune na hlavní stage, kde bude hrát Wardruna. Norští vikingové v čele s Einarem Selvikem na něj v Litvě udělali dojem a je zvědavý, jak jejich rituální folk zafunguje v josefovské pevnosti. Doufá, že se metaloví fanoušci zdrží hloupých výkřiků, které by narušili jedinečnou atmosféru. A pokud ne, synthwave diskotéka v podání Perturbatora zaručeně máničky opět roztancuje.

Čím ukončit pětidenní festivalový maraton? No přece funeral doomem! DR se přiznává, že dává přednost Esoteric na festivalu před klubem z prostého důvodu - zvuk masivní a ostrý jak kudla! PA z Black Psa se s tím prostě nemůže srovnávat. Nevýhodou je ovšem málo času, Angláni nás uzemní třemi depresivními kousky a bude konec. No co, může vidět stokrát jakoukoliv skladbu z Maniacal Vale. Aspoň si zkrátí nekonečné čekání na novou desku. AddSatan dodává, že Esoteric jsou to nejlepší na konec. Neví, co víc by k nim napsal, co už někdy nenapsal, snad jen doufá v ještě o trošku lepší zvuk než minule, a že by mohli zahrát alespoň jednu skladbu z připravovaného alba, což v poslední době dělávají.

Netřeba k nabušené sobotě dalších slov, vše padlo výše. Takto za všechny celý článek uzávírá boss bizzaro.

aktuálně

diskuze